172
  • FTeR
    #172
    "1-2 nagoyn ritka esetet LESZÁMÍTVA telejesn felhasználhatók"
  • FTeR
    #171
    csakhogy igazad legyen :)

    nem csak az előre megírt dolgok miatt gyorsabb, de látnod kéne ahhoz, h megértsd. tele van olyan megoldásokkal, amelyik semilyen más fejelsztő környezetben nincs. a megírt szriptekről meg annyit, h ezek is hihetetlen mód tesre szabhatók (kezdve propertyktől, a templéteken át(ha meg is jelenik), a forráskódjába való belepiszkálásig), szal 1-2 nagoyn ritka esetet telejesn felhasználhatók. Tod vannak olyan programozási technikák (legfőbbképpen opensorce keretekben), h már meglévő kódrészek összefésüléséből áll az egész. Semmitől nem alantosabb ez sem. Sőt, h figyelembe vesszük ez az alap opensource ötletet, akkor pont ez lenne a lényeg -> 1x vki megír vmi jót és onnantól kezdve mindneki azt haználja. Az most itt más kérdés, h mennyire az ellenkezője sűlt ki belőle (gyk, mindenki lemásolja, módosít rajta keveset, majd újként adja ki).
    egyébként szted ha 3 és fél hét (majd 1 hónap) helyett megvan a munka úgy 13 körül kezdve 22 órára, akkor az szted hányszoros gyorsítás?
    egyéként ha jobban utána nézel, akkor nemcsak én írok ilyneket (és nem is csak ms ;)).
  • Caro
    #170
    Jó, de azért legalább nem kéne a Citrix-nek licenszet fizetni :)
    Nem is lenne vele bajom, ha ettől nem az én ösztöndíjam lenne kevesebb, amellett, hogy kiviszik az országból a pénzt. Persze nem sokat, de sok ilyen pici van.
    Egyébként egyetértek, hibás is, meg minden.
    Egyébként meg szinte használhatatlan.
    Szóval ez a tipikus akár jó is lehetne kategória, csak elcseszik a papíros ügyintézéssel. És a két adatbázis gyakran inkonzisztens.
  • Caro
    #169
    Rád tényleg igaz, hogy minden áron tiéd az utolsó szó ;)
    Namost én is felhívnám rá a figyelmedet, hogy én sem fikáztam azt, ami szerinted jó, csak azt mondtam, hogy egy szint felett már teljesen mindegy a környezet, mert nem tudod kihasználni.
    Ahol egy program engine-t kell írni, ott nem veszed semmi segítségnek hasznát, mert oda tiszta algoritmus kell, és azt nem tudja helyetted kitalálni. Erre akartam a figyelmet felhívni.
    Azzal kapcsolatban, hogy szerinted 10x(a szándékos túlzás miatt gyököt vonok belőle, szóval szerinted tényleg 3.16x) gyorsabb vele a fejlesztés.
  • FTeR
    #168
    ez nem változtat azon, h melyik a legjobb :)
    lehet újat mondok, de munkám során a VS felhasználása kb 5%.
    de a VSben egyáltalán nem maga a fejlesztést segítő dolgok a legjobbak (mintom, pl szókiegészítés), hanem az egész ami vele jár.
    felhívnám rá a figyelemet, h én nem fikáztam azt amit caro használ...

    #167 ha asp-t használnának, akkor is kéne alá win... és azért mert php meg apache van alatta még nem jelenti, h a sulinak kisebb kölcsége van rajta.
  • h4x0r
    #167
    Nem is konkretan a Linuxra mondtam, hanem a menedzsmentre. A neptun teljesen webes alapu is lehetne, nem kene liszensz, es biztos gyorsabb is lenne. Biztos Xszel is szar lenne, nem ketseges.
  • BlackRose
    #166
    Most a Visual Studio 2005 tényleg a kedvenc fejlesztői környezetem, de épp most játszok egy picit a Sun Studio 11-el (Solaris alatt) és mondhatom az sem eldobni való. Nekem tetszik. Úgyhogy a fejlesztői környezeteknek is megvan a saját életük és minnél többet lát és használ az ember annál jobb. Különben Caro említette az anjutát is... én régebben nézegettem, sőt egy ismerősőm is sokat használja és mondhatom, hogy üdvözlök minden törekvést amely a programozókat veszi célúl, legyen az akármelyik nyelv vagy akármelyik platform. Dev C++, nem sokat használtam de egy Hello World-ot leírtam vele :) viszont nem tudom mi történik a táján, már elég régóta van az utolsó beta, de nem jön az RTM.
  • FTeR
    #165
    neptun nem a win miatt szar, linux remotal is (márha van ilyen) ugyan ilyen szar lenne. egyszerűen az alap koncepció baromság. a programozási ballövésekről nem beszélve.
    de nem kell félteni a webes fejlesztőket sem, az ETR legalább akora baromság mint a neptun.
  • FTeR
    #164
    nem imádom az ms-t (a termékeit szeretem, abból leginkább a VS-t (és azt sem önmagáért, hanem mert kurvára megkönnyíti az életem), a win nem különösebben hat meg (csak szimplán használom), az IE meg végképp nem érdekel, ofiszról meg elfogadom/felfogom, h mekkora potenciállal rendelkezik, többi termékét nem is használom). viszont a open sourcetól a hideg kiráz. évekig próbáltam megérteni. itt sgén is ezerszer feltettem már a kérdést, de értelmes választ még senki nem adott, csak jöttek a hülye ideológiákkal mint szabadság. ops csak arra való, h olyan projekteket is életben tartson amit egy cég/ember már nem bírna cérnával. ennyi.

    tudod, alapvetően már tudok programozni. programozás elméletet nem kell minden egyes új környezetben elsajátítani, mert az mindenhol ugyan az, csak a trükkök mások. a videó a vwd és az asp2.0 trükjeivel volt tele. pont elég mennyiségű ahhoz, h el lehessen kezdeni dolgozni vele, onnantól megy minden magától.

    de már megint az a szép, h te is olyanba pofázol bele amiről fingod nincs, csak nem fér a világképedbe, h ms jót (sőt kiemelkedőt) is csinálhat ezért mindenféleképpen ellenkezned kell.

    és felhívnám BR meg Caro figyelmét, h nem a programozási stílusokról volt szó. egyáltalán nem erről ment a vita. az volt a lényeg, h lefikázta a VS-t gyakorlatilag azért mert az túl sokat tud, hiszen minek az, magát hozta fel példának, h milyen jól elvan egymagában a notepaddal (nem mintha VSben nem lehetne azt megcsinálni amit ő, csak pénz kidobás lenne, ezért vannak rá alternatívák - pl EXpress Edition ;)), ennek az érvelésnek a hibásságára próbáltam rávilágítani.
    az a "vicc", h Caro beimseri, h fingja nincs arról amiről beszélek, én viszont teljesen tisztában vagyok az ő felfogásával tekintve a szint különbséget (azt, h nekem ez a szakmám (végzettségem), ő meg egy hobbi script kiddie), mindezek ellenére úgy jön ki, mintha neki lenne igaza. pedig nincs.
    szal, lol
  • Caro
    #163
    Nah, a neptunról mesélhetnék szépeket.
    Eleve, simán X-el megoldhatták volna akkor már, és akkor nem kéne hozzá licensz.
    De már riogattak minket, hogy nemsokára jön a neptun 2000 :)
  • BlackRose
    #162
    "Blackrose látja mindkét oldalt, ő még is inkább a zárt forrás híve"
    Csak hogy helyesbítsek, van ahol a zárt kódot, viszont van ahol a szabad forrást tartom előnyösnek, de híve nem vagyok egyiknek sem :) de mondjuk, hogy ne erőszakoskodjak többször van az első. :)
  • h4x0r
    #161
    // Bocs mindenkitol, 40 hszt kihagyok...

    Azert ha a Linux nem lenne alternativa, akkor az a keves 2% sem hasznalna. Es tudom, hogy a menedzsmentet is meg kell gyozni, viszont a menedzserek sokszor a rizsa alapjan dontenek. Jo pelda a Neptun rendszer: webes felulettel jobb es biztonsagosabb (https-sel) lehetne, de ragaszkodnak a remote desktopos szarhoz.

    A linket meg majd megkeresem, koszi...
  • NEXUS6
    #160
    1. Örülök hogy azért egyetértünk. És csak annyit fűznék hozzá, hogy az átlag júzernek, aki talán nem is annyira igénytelen, mint inkább csak nem ért hozzá (mert úgy gondolja, hogy nem kell hozzá értenie, mert valami módon elhitetik vele) teljesen mások a szempontjai, mint a vállalati tudományos stb felhasználóknak. Az hogy mindenkire ua rendszert sózzák rá (mert a M$ alapvetően OS gyártó cég és ez neki így jó meg költség hatékony) valójában minden egyes vásárló becsapása.

    2. Otthoni felhasználónak szánt OS-ek közül van egy rahedli, ami technikailag mind jobban megfelelne egy hóm júzer baromkodásainak. A rendszer egyszerű stabil átlátható. A kedvencem az AmigaOS4, de a BeOS, vagy open utódja a Haiku is megfelel ezeknek a követelményeknek. Kíváncsan várom, hogy mi lesz a win open fejlesztésű változatából. Ez lenne csak igazán nagy kihívás a M$-nek és az open világnak.
    Aztán vannak komolyabb felhasználókat megcélzó OS-ek Pl a QNX. Ezek azért szerencsére meg tudnak élni, mert azért a windóz sem jutott el még mindenhova. Spec területekkel a win már tényleg nem tud mit kezdeni.

    Sajnos a jelenlegi monopolisztikus rendszer, megakadályozza, hogy ezek az OS-ek szabadon terjedjenek, és az elterjedtségüket tényleg az határozza meg hogy mit nyújtanak a felhasználónak.
  • NEXUS6
    #159
    FTeR!

    Nincs kedvem floddolni ezért megpróbálom egy hozzászólásban összegezni a válaszaimat.

    Te egy M$ fan vagy! Ezen nincs mit vitatkozni, nem a zárt forrás híve vagy, hanem kifejezetten BG-é. Blackrose látja mindkét oldalt, ő még is inkább a zárt forrás híve. Ezt általában meg is szokta indolkolni, hogy miért. (Eszméletlen ütős indokokkal csak győzök kapaszkodni, meg góglézni, meg utána olvasni, hogy néha egyáltalán azon a két szón kívül hogy: nem értem tudjak mit válaszolni.;))) Te viszont nem, vagy csak keveset érvelsz, és soxor csak bunkózol, apró a másik fő gondolatmenetétől teljesen független dolgokra reagálsz.

    Ha azt, hogy valaki egyáltalán nem nyitott a másik oldalt illetően, (nem csak nem ért vele egyet, de fel sem fogja) hibának lehet nevezni, akkor a hiba igen is a te készülékedben van!

    Itt mindenki tisztában van az open meg a zárt kódú fejlesztés/üzlet lényegével, előnyével hátrányával. Te viszont még a zárt kódú fejlesztési módszert is leszűkíted arra, amit a M$ csinál.
    Nekem nincs semmi bajom a zárt fejlesztéssel a kedvenc OS-em is zárt kódú. De a nyílt fejlesztésnek is meg van a helye, és egy globalizált világban, a globális hatású programokat szerintem csak így szabadna fejleszteni.

    Te viszont kitörő örömmel látod még azt is amikor az M$ az utolsó zártkódú céget is a betonba döngöli.

    Ráadásul van egy olyan érzésem, hogy szerinted, aki manapság nem használja a csilivili űberszuper hatékony M$ fejlesztési rendszereket az béna, de legalább is begyöpösödött.
    Csakhogy van olyan IT-is, ami az M$ uralta látványos internetes, butajúzernek szánt egyszerű kezelőfelületes számteken túl van. És el kell hogy rémítselek, de lehet, hogy annak van nagyobb jelentősége!
    Egy repülőgép, autó, hajó, űrhajó robotpilótáját, egy spec tudományos műszerhez kapcsolódó feldolgozó, vagy egy mósógép hifi berendezés vezérlő progiját, nem windóz alatt fogják futtatni, és ezért azok a kényelmi funkciók, amiket a M$ beépít a fejlesztőrendszereibe, feleslegesek, ha nem éppen hátráltatják a progizót a munkájában!

    Nem sokat progiztam, de aki bedől egy akárhány órás videónak, hogy ezzel aztán milyen hatékonyan tud BÁRMIT lekódolni, az szerintem elkapkodja a véleményét. Minden fejlesztő rendszernek vannak korlátai, és nem minden probléma igényel hatalmas apparátust.
    Szerintem nem kizárt hogy egy notepaddal bizonyos akár nagyon is fontos programozói feladatok sokkal hamarabb megoldhatók, mint amit eltöltesz azzal hogy egy komoly fejlesztő rendszer függvényhegyeit átnyálazol, meg használatát begyakorlod.
    Viszont ahhoz lehet, hogy tényleg kell valamit tudni a programozásról, és nem csak az M$ köztudottan "nagyon hasznos" helpjeit/júzer manuáljait fújni kívülről!;)
  • Evil Merodak
    #158
    Volt már Sony TV-d ami drága volt és amikor pár év múlva elromlott (garancia lejárt) nem lehetett szervizelni?
  • Caro
    #157
    #150-152
    Szerintem BlackRose leírta a lényeget.
    Csak mielőtt azt hinnéd egyébként, hogy én scriptezgetni szoktam:nem szoktam. Csak megemlítettem, hogy néhány esetben egy jól megírt script órákat spórolhat meg, és hogy elvileg majdnem minden megoldható vele.
    De nekem mondjuk ilyenekre nincs szükségem.
  • Caro
    #156
    lásd lejjebb
  • Caro
    #155
    Portábilis kódot kell írnunk, csak ANSI C-t használhatunk, és abból kell kiindulni, hogy nem ismerünk semmit az architektúráról, se a fordítóról.
    Gondolom nem kell magyarázni, hogy miért van így. :)
    Jó, egyenlőre még nem írtam olyan szintű programot, amit érdemes lenne szuperszámítógépen futtatni, dehát ami késik nem múlik.
    Régen a tapasztalat->kísérlet->elmélet volt a meghatározó haladási irány, de ma már rég a tapasztalat->szimuláció->kísérlet->elmélet, mert a kísérlet az drága.
  • dirty dogg
    #154
    ebben igazad van, hogy egy bizonyos szint felett igénytelenek, de....a windows szerintem kielégíti az átlag ember igényeit (sőt). lehet, hogy nincs benne olyan tűzfal meg mél szerver mint mondjuk a suse-ban (most ugye rá lehet vágni, hogy az a legszarabb, meg ne jelentse a suse a linuxot...nem is akarom azonosítani, csak azt ismerem, ezért hoztam azt fel példának), de a windowst jóval egyszerűbb kezelni. mondjuk elsőre cd-t lejátszani (csak, hogy maradjunk a másik témánál). és éppen ezért, mert egyszerű ezt használják és fogják is használni.

    és igazad van abban is, hogy én nem ismerek olyan op rendszert, amire azt mondhatnám, hogy reális esélye van nem is letaszítani, hanem csak megingatni a win egyeduralmát. légyszíves oszd meg velem, ha ismersz ilyet, mert szívesen olvasnék róla. (linux disztribúciók kihúzva, osx - csak machintos, novell suse desktop kihúzva)

    az audió cd-ről pedig meggyőződésem, hogy 24bites, de lehet, hogy most egy évtizedes meggyőződést fogsz megdönteni....utánnanézek)
  • BlackRose
    #153
    Most attól függ, hogy milyen környezetben dolgozol. Ha özleti környezetben akkor a Rapid az muszáj. Én már több mint egy éve VS 2005-ben fejlesztek, és már kb. 6 hónapja produkciós környezetben is azon, tehát nem kérdéses.
    De ha pl. egyetemi kutató vagy akkor már ez nem annyira fontos, ugyanis ott minnél több időt töltesz az adott problematikán annál jobban átérted... gondolom tudod mire gondolok, a tudományos kutatás és a mérnöki munka nem ugyanaz. Röviden a tudos az épít, hogy tanuljon a mérnök meg tanul, hogy építsen és minden rendben van még nem fordítva van. Ami pedig a scripteket illeti, ott nem tudok egyikteknek sem igazat adni, mert a UNIX-okon is törekszenek vizuális adminisztrációs eszközök létrehozására, de a Microsoft is gőzerővel dolgozik az új shell-eken (az MS Command Shell-t jómagam is használom és betatesztelem), mert vannak dolgok amelyeket könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb egérklickel megoldani, de vannak bizony dolgok amelyekben a scriptelés és a kolbászgépelés lenyűgöző megoldást produkál. Tehát mégegyszer egy jó admin tudja mindkettőt és igény fügvényében alkalmazza egyiket vagy másikat.
  • FTeR
    #152
    tudsz olyan életképes, valóságból vett projektet mondani, ami nem rapid? max a határidő rugalmasságában különbözhetnek.

    általa választott célnél, ő elscriptelget napokig, míg én pár percben összedobok egy olyat, amitől lehet padlót fogna... (és a kedvéért csak konzolon lehetne vezérelni)
  • FTeR
    #151
    de nem kell "félni" több ilyen "vita" nem lesz :)
  • FTeR
    #150
    a hiba nem nálam van. én pontosan értem miről beszél. arra próbálok rávilágítani, h az ő scriptelgetései nem hassonlíthatók egy _valós_ alkamazás fejlesztéshez. matek példa, hobbi progig nem vonatkoznak ide.
    és eközben arra próbáltam rámutatni, h _valós_ alkalmazás fejlesztésre az ms megoldásai a legjobbak, és ez gyak vitán felüli (még a borland is elismeri, pedig ő számít(ott) a legnagyobb konkurensnek, azóta nmetom mivan, mióta a delphis csávó átigazolt .NetC#-ot fejleszteni).
    a hülyeség onnan indult, h szerinte a VS szart sem ér, mert notepadban minden megoldható és aki nem notepadozik az nem is igazi programozó, mert nem érti a hátteret (nem szószerint). meg mér arról is rizsált, h script güzünek kell lenni és nem foglalkozni sem a felhasználóval (az ő munkakörnyzetével/szaktrületével).
    erre írtam, h ez nem így megy.
    erre jött az újabb rizsa, h fuj pénzér programozni meg stb. azzal nem akartam kiábrándítani, h még torvalds is kap fizut...
  • BlackRose
    #149
    Emberek két teljessen külön világról beszéltek. És ezért nem fogjátok megérteni egymást soha. Az egyiknek az adatstruktúrák és az algoritmusok a fontossak, addig a másiknak a Rapid technológiák. Nem értem mi az amin ennyit vitatkoztok, egyik sem hülye, egyik sem korlátozott, csak más technológiákon nőtt fel és más területeken jár.
    De azért elárulok egy titkot... a legjobb mind a két oldalon sétálni és Knuth könyvei és a DDJ-t összedobni az SQL-el, XML-el, stb... és akkor pl. csinálsz egy matematikai programot, amely SQL adatbázisban tárólja az input és output adatokat, és XML-el publikálod a neten... :) he he sokat akarok mi? Ne beszéljünk az együttműködés lehetőségeiről másik kutatócsoportokkal... vagy esetleg a matek algoritmust elérhetőve teszed mint webszolgáltatást... de ugyanúgy a másik oldal meg jobb adatanalízist csinál az üzleti oldalon, mert tudja mi a lista vagy a bináris fa, és alkalmazni tud különböző algoritmusokat amelyek gazdagabbá teszik az alkalmazást. Tehát vagy mindkét oldalnak tanulnia kell keresztben, vagy nincs más hátra együttműködni, hogy teljesebb megoldás legyen itt is meg ott is. Hogy miért, hát azért mert az a sok kihasználatlan GFlops ott ül az asztalunkon és mi nem vagyunk képessek megfelelően alkalmazni mert nem tudunk kibújni a gondolkodásunk szűk keretei közül. Emberek egy oldalon vagyunk mindannyiat, csináljunk valamit ami mindenkinek jó, és ismerjük el egymás tudását és képességeit.
  • FTeR
    #148
    léptetés -sry. most olyan vagyok mint dez, minden egymásutáni 3 komment az enyém
  • FTeR
    #147
    bit létetés váháhááá
  • FTeR
    #146
    én tudom, az nem tűnik geeknek, h nem "natívban" kódolok. csodálom, h bemocskolja a kezét a Cvel, fujj. ASM, az az igazi. ott aztán tényleg ismerni kell a gép lekét. de ez az ő szintjétől pont az ellenkező irányba van mint amiről én beszéltem :)
  • FTeR
    #145
    ááá, nem azt mondtam, h nem lehet megoldani benne. de nem ara való és ennek nyomán a probléma megoldása messze nem optimális (sőt). és egyébként is fogalmad sincs miről beszélsz.

    "Ha neked az alkalmazásfejlesztés a programozás, akkor nagyon nem érted a lényegét."
    baz, tudod szintek vannak, vagy te és a scriptelgetés, van az ennél nagyobb szint a programozás és a programozásból jön össze az alkalmazás fejlesztés. az időbeni sorrend viszont fordított. egy projektnél (gyk egy alkalmazás létrehizásánál) kezdünk a kutatatással, majd jön az adat gyűjtés, annak kiértékelése és a célok meghatározása (ez akár több hónap, éves munka lehet, mérettől függöen), aztán jöhet a programozás. itt akár az is előfordúlhat, h egy fél sort nem kódolunk és még csak el sem indítjuk a fejlesztő ezközt, pairon megoldható (nem mindha nem lennének a paírnál hatékonyabb eszközök erre kb mint a notepad vs VisulaStudio [nem mintha abban pont nme lenne ilyen funkció :)]). és ha kész a program terv, akkor lehet kódolni. de a kódolás végén még közel sem örülhetünk a végének. ezeket a lépéseket a projekt méretétől függően egy vagy több ember végezheti. minnél több ember végzi, annál nehezebb kordinálni (nah itt _is_ nagyon besegít az ms - gyak csak az ms megoldása létezik erre, 1-2 halvány próbálkozást leszámítva).

    dehát, mit tudnál te erről...
  • BlackRose
    #144
    Nem, hogy vitatkozni akarok veled, mert szerintem teszed a dolgod ahogy jónak látod és ez elismerni való. De miért nem alkalmazol math libeeket, az Intel és az AMD is ingyenessen használhatókat és ezekkel sok munkát megtakaríthatsz magadnak matematikai és fizikai algoritmusok megírásakor. Csak egy tipp, de ha valami okod van, hogy nem használod akkor érdekelne, hogy miért... csak úgy kíványcsiságból. Egyébként mondhatom, hogy valamikor régen én is matematikai dolgokat kódóltam, de mára más szinte 100% üzleti alkalmazásokkal vagyok körülvéve, első Windows programom egy matematikai szoftver volt - igen még 3.0-ra kopasz C-ben HWND lptszrDD... bla bla bla, hű de jó volt amikor később kijött a VC++ (2D, 3D funkciók megoldása, plot-ja és akkor még a parser, a szintaktikai analizis is az én dolgom volt... :), MAT és DET aritmetika, mértan... nagyjából minden felsőmatematikai dolog - volt egy könyvem, most nem jut eszembe a szerző neve, kölcsönattam és soha nem kaptam vissza, bordó kis köny azt hiszem Gyulának hívták a szerzőt Matematika volt a címe, szuper jó könyv azt akartam implementálni egy programba. Persze soha nem készült el végig, de a fügvények, a MAT, DET és az egyentletek működtek 100%). Na röviden, örülök neki amikor valaki a számológépet számolni használja...
  • FTeR
    #143
    0) tényleg nincs mit vitatkozni rajta.
    1) te nem érted (én pontosan tudom miről beszélsz), csak a tapasztalat hiánya miatt nem éred fel ésszel amit mondok. persze ez még nem baj/hiba, a gond a makacsságoddal van.
    2a) k
    2b) ööö, állami kereteken belül hol az a verseny, amit annyira szeretnétek?
    3) direkt hoztam fel. pont olyan vagy mint ők. ez lett volna a lényeg.
    4) miről hoztam? fingom nem volt az ASPről, mssqlt sosem használtam, a vwd meg egy vadi új kiadás. C#al azon kívül, h Cre van alapozva, meg elméleti dolgokat leszámítva, semilyen tapasztalatom nem volt. megint csak előjön, h mennyire nem vagy képben a különbségekről.
    5) erre nincs mit válaszolni. pont az ilyen felfogás miatt tart ott a linux, ahol tart (sehol). w95 már vígan hódított a full GUIval, amikor nagy linux arcok arról értekeztek, h ez mekkora baromság és milyen fölösleges. aztán 7-8 év múlva rájöttek, h hopp mégse. nah, pont ekkora lemaradásban van az egész. openofsiz is ide sorolható, még az új verzsönnel is (a formátum kezelést leszámítva) az ms ofisz97 szintjén van.
    és már hogyne lenne rá szükség. egy embernek ugyan nem kell az egész. de minden ember más részét használja ki jobban, így átlagot vonva teljesen ki van használva. gyk, nincs olyan, funkció, amit senki sem használna.
  • Caro
    #142
    #137:Erre való az adatbáziskezelő. De meg lehet scriptel is oldani. De nem csak egészen ilyenről volt szó, hanem arról, hogy egy jól megírt script mennyivel egyszerüsíti a dolgokat. És ez megállja a helyét. Win alatt ilyet egyszerűen nem tudsz összerakni bizonyos helyzetekben.
    #138:nem is kell, nem is érdekel, és ezt régóta tudom. És azt is tudom, hogy a programozás messze nem erről szól. Ilyen emberekkel meg interfacekkel foglalkozni, az elég távol áll tőlem. Én csak az önműködő dolgokban tudok gondolkodni. Ahol előkészítek valamit, és utána ráeresztem, hadd csinálja.
    Ha neked az alkalmazásfejlesztés a programozás, akkor nagyon nem érted a lényegét.
    U.I.: Azért annak örülök, hogy azt írtad rám, hogy tökéletesen tükrözöm a linuxos életérzést :)

    Még valami: amint láthatod elég hamar visszajöttem a fitelésből. Pedig nem volt Maple-m, csak egyszerű gnuplotom, mégis bőven elég volt. Sajna a függvény nem úgy megy ahogy szerettem volna, de ez már egy másik történet ;)
  • Caro
    #141
    0) höhöhö. Ezen szerintem ne vitatkozzunk jó :)
    1) még mindig nem érted. Aki ért hozzá rendesen, és nem pedig ülökíromfuttatom magát programozónak nevező barbár, annak tökmindegy, hogy miben írja meg. Ezt te gondolom nem érted, mert neked az a program, aminek kimenete van, én egy programban 3 db header file-t includeolok: stdio, stdlib, math. Több nem kell. Nem foglalkozok mással, olyan problámákra írok célmegoldóalgoritmust, amiket nehéz lenne máshogyan megcsinálni.
    És egyáltalán nem tart tovább.
    2) Így van, és éppen ezért szégyenletes, hogy az ezzel foglalkozó cégek nem képesek összefogni, úgy ahogy azt az open-source fejlesztői teszik, akik tudják, hogy az IT csak egy lufi, ami ugyanúgy kidurran, mint 100 éve az izzólámpa. És utána mehet ez is kutatóintézetekbe, ahol majd államilag finanszírozott emberkék fognak kitalálni 3-4%-al jobb hatásfokú algoritmusokat, mint az addigiak.
    És akkor majd már összedolgoznak, mert már nem marad vereny, mert nem is lesz üzlet.
    Mit csinál a kommeriális szoftver fejlesztője, ha nem kap egyre erősebb vasat? Semmit! Optimalizálni lusta, és új vas nélkül nincs új ficsőr.
    3) Aha. Ne próbálj kioktatni jó, mert ehhez aztán tényleg te nem értesz. A grínpísz nevű álkörnyezetvédőszervezet kíméljen, de ezek szerint neked sincs fogalmad arról, hogy mi az a környezetvédelem. Ez nem a te hibád, hála a médiának ezért.
    4) De akkor viszont hoztad magaddal a tudást! Így nem nehéz újat megtanulni, de olyan fejlesztőkörnyezet nincs, ami kitalálja hogy mit akarsz. Vagy akkor teljesen behatárolja a lehetőségeidet.
    5) Most nincs kedved válaszolni, vagy nem tudsz?
    Nézd: az ember agya kicsi. És azt is rosszul használja ki. Akkor nem várhatod el valakitől, még ha csecsemő is, hogy egy szoftverkörnyezet minden egyes apró részletét ismerje amellett, hogy teljesen mással foglalkozik.
  • BlackRose
    #140
    Ha már az ingyenes Office-ról is szó esett a cikkben, percekkel ezelőtt a Microsoft kiadta az Office 12 Betát... most kezdtem letölteni. Úgyhogy holnap lesz mivel játszani :)
  • FTeR
    #139
    kiegészítés 2: van ám "tudományos" besorlása is a "tudásodnak": script-kiddie
  • FTeR
    #138
    kiegészítés: az alkalmazás fejlesztéshez meg végképp nincs lövésed.
  • FTeR
    #137
    beszarnál, ha shell scriptel kéne feldolgoznod (értelmezned/értékelned/és következéseket levonnod) egy akár csak közepes adatbázisból.

    nem is tudom, ezen mit vitatkozom. lol
  • FTeR
    #136
    te csak egy kis kóder vagy. fogalmad sincs mit jelent programozni.
    de egy szempontból büszke lehetsz magadra:
    tökéletesen tükrözöd a linux életérzést.
    1. büszke vagy arra, h notepadben kódolsz. gess what: minden programozó tud notepadban kódolni, csak egy normális fejlesztőezközt használva 10 év helyett 1 év alatt is megvan a rendszer. VSben 10 perc alatt összekattingatom azt, amit te hónapokig kódolnál, de ez nem jelenti azt nem tudom mi van a háttérben és azt sem, h ezzel megvan a munkám. csak most kezdődik, tudod, ott ahol a tied véget ér. egyáltalán nem tökösebb legény az aki notepadban kódol. egyszerű mazohista. ugyanolyan barom, mint aki légzőpalack nélkül 1 szál fürdőgatyában akarja megmászi monteveresztet. aztán ha sikerűlt neki (gyk, nem halt bele), akkor kurvára örül neki, h mennyire nagy dolgot tett.
    2. alap szabály ITben, h mivel ez nem önálló tudomány, más területek ismerete nélkül nem készíthető használható alkalmazás. mint BlackRose is mondta linuxnál nincs user feedback, vagy ha van is, akkor nincs foganatja. pedig egy alkalmazásnál nem az számít, h a készítője mit hisz, hanem h a júzernek mire van szüksége.
    3. "Nem bírom nézni, hogy erkölcsi, ökológiai értékeket alárendelnek a mocskos közgazdaságtannak, mert semmi sem ér semmit, ha az nem tisztességes."
    demagóg bullshit. ez kb olyan mitn a grínpísz aktivista paks ellen: nem képes felfogni, h jelenleg az a leg környezet barátabb megoldás.

    "Szerinted a másik oldalon nem lehetett volna 10 órába belenyomni?"
    nem phpban (apache-re, linuxon) évekig tanúltam, minden honnan, pontosan tudom milyen nehéz elsajátítani. pont ez a lényeg. ezt nem vagytok képesek megérteni.

    "Nézd meg egy home usert, de akár egy vállalatit is, hogy a win 95 óta milyen új feature-öket használ ki"
    na, fogj kezet nexussal, ez legaláb akkora bullshit, mint h amiga óta nem fejlődött az IT.
  • Caro
    #135
    Még a MS-ról:
    egészen addig nem is volt baj, amíg nem kezdett el rátelepedni az egész szoftverpiacra.
    Szerinted Adobe és tsai. meddig húzzák egy ekkora cég ellen?
    És ha nem lesz tényleg semmi alternatíva, az viszont maga lesz a pokol.

    NEXUS6:#118=
    Na de most megyek vissza függvényt fit-elni, úgyhogy jó éjszakát!
  • Caro
    #134
    Ne becsüld le, mit tud egy shell script.
    #131
    Pontosan. Jóval többre is képes, mint amennyire szükséged van :)
    Jó, most én adatfeldolgozásról beszéltem, ez a te munkakörödbe nem illik bele.
    De a számítógép információátalakító eszköz. Alapvetően.

    A saját bevallásom szerint sem vagyok képbenről annyit, hogy lásd alább. Képben vagyok, csak számomra ez az egész már eléggé közömbös. Az egész informatika egy aggyal átláthatatlan, főleg, ha valaki már nem is azzal foglalkozik elsődlegesen.
    Szóval nem mindenben vagyok guru, de az nem igaz, hogy nem vagyok képben.
  • Caro
    #133
    0)Nem? Én egy programozót mindig is többre értékeltem egy olyan embernél, aki az informatika összes más területét ismeri, de nem képes önállóan megírni egy algoritmust. Mert aki jól tud programozni, az nem csak az informatikát érti, megérti magát a világot is, annak minden apró szeletével, megérti a jogot is. És ami a legfontosabb, hogy megérti az informatika összes többi területét. Mindezt némi áskálódás után persze. Mindig is elvettem az "ezt kell csinálni, mert erre van pénz" elvet, főleg az "ezt kell csinálni, mert ebből jön a legtöbb lóvé" elvvel keverve. Nem bírom nézni, hogy erkölcsi, ökológiai értékeket alárendelnek a mocskos közgazdaságtannak, mert semmi sem ér semmit, ha az nem tisztességes. Az utóbbit tartottam mostz fontosabbnak, részben ezért is változtattam pályát. Korábban programozónak készültem, de ezt elvetettem, mert megláttam az informatikában az öncélú öngerjesztést, ami számomra a legelviselhetetlenebb dolog.
    Nagyon jól megvoltunk számítógép nélkül is, és nagyon jól meglehetnénk vele is, ha pontosan nem az lenne, amit te írsz, meg itt is volt róla cikk, hogy nem merik az informatikát informatikusokra bízni.
    De teljesen mindegy, mert én ebből kiszálltam, és nem érdekel, mert userré redukáltam magamat, de a tudás, és a kötődés azért soha nem veszik el. Szóval lehet, hogy még fogsz felőlem hallani, de alapvetően nem ez a célom.
    Most sokkal nyomasztóbb problémák is vannak, mint hogy X vagy Y kód növeli-e a proci entrópiáját(hogy szépen fejezzem ki magam :)).
    Szóval a lényeg, hogy gyakorlati tapasztalatom nincsen sok(azért van bőven), de ismerem a dolgokat, tudom, hogy mi miért van, ha a hogyant nem is.
    1) Nem fogok visszatérni a példára. Nekem az anjuta sem könnyebb, mint a TC 2.0(attól eltekintve, hogy van benne copy+paste, azért az hasznos). És éppen ezért odatolhatnál elém visual studiot is, nem érdekelne, hogy mennyiben tud többet, mert a programozás az tiszta matematika, és ezért teljesen mindegy, hogy hol kell gépelnem, megírnám én neked notepadben is. Korábban mceditben írtam, és egy másik terminálban fordítottam és futtattam. És úgy is megírtam a programokat.
    Az ilyen egyéb témák, mint web, meg stb., lehet, hogy máshogy vannak, de én ott is mindig azt mondtam, hogy weboldalt notepadben kell szerkeszteni. Nekem mindig jobban jött ki, mert ezek a hülye szerkesztők csak össze vissza kavarják a kódot, és nem értik, hogy mit akarok.
    2) Jó. És? Szerinted a másik oldalon nem lehetett volna 10 órába belenyomni? Azért az elég sok idő. De mondjuk inkább a könyv.
    3) Jajj, ne csináld. Nézd meg egy home usert, de akár egy vállalatit is, hogy a win 95 óta milyen új feature-öket használ ki.(most OS szinten, de office-ra is igaz lenne)