88
  • Komolytalan
    "be kellene látni, h az msnek a böngésző nem üzleti piac" - már hogyne származna belőle üzleti haszna. Pl firefox meg google együttműködnek azért, hogy a google keresések eredményeit a firefox ügyesen elő tudja tölteni a háttérben, ezért firefox alatt a google gyorsabb tud lenni mint IE alatt. MS meg együttműködik saját magával, hogy a saját keresőjének eredményeit előtöltse a háttérben, ezért IE alatt az ő keresője legyen gyorsabb mint a google. És a saját keresőoldalán meg ugyebár már van reklámbevétel. Esetleg szabotálja a google-t, mert tőlük az is kitelik, hogy 1 százalék eséllyel korruptált csomagokat csempésszenek a google.com-ra vonatkozó hívásoknál. Mivel ő az oprendszer, ezt simán megteheti...
  • Andris
    Akárhogy is nézem az IE7 nekünk csak jó. Mivel a legtöbb oldalt még most is IE6-ra optimalizálják ezért teljsen vissza van fogva a fejlődés. Viszont az IE7 megjelenésével a MS újabb technológiáknak ad teret. (amik persze már rég megvoltak a Firefoxban meg a többiben, de hiába ha nem támogatták őket)
    Minden rosszban van valami jó :)
  • Hedgehunter #46
    En is ki fogom probalni....
  • sonicXX
    Én mint szintén Opera fan, érdekfeszítve várom az új IE-t. Ennek több oka is van. Egyrészt néhány éves webfejlesztői tapasztalatom szerint az Opera nem kezeli rendesen a CSS szabványt, másrészt a JavaScript kódok körül is különböző problémákat vet fel. Én mégis azért szeretem jobban az összes jelenlegi böngészőnél, mert számomra az esetek 90%-ában jobb böngészési élményt nyújt, és több benne a lehetőség, főleg ha mindezt a 3Mb-os telepítőhöz viszonyítjuk. Sok dologban élenjárónak tartom, megint sok dologban pedig határozottan el van maradva. Véleményem szerint az Operának a nyíltkódú fejlesztési stratégia sokkal többet hozna a konyhára, mint a jelenlegi zárt. A cég úgytűnik számomra, hogy nem képes lépést tartani a felmerülő igényekkel és újonnan megjelenő szabványokkal szemben. Ha a jelenlegi elveiken nem változnak, nagy valószínűséggel alul maradnak a piaci versenyben. A necckép a bukását követően képes volt üzleti modellt váltani, és ennek köszönhetően az FF sikeres lett (én személy szerint mondjuk nem kedvelem, de ez megint teljesen szubjektív és senkit se érdekel :P). A 4 éves IE motor még most is jobban kezeli a szabványokat sajnos mint az Opera. Hogy az operában miért nincs például DOM és normális XML/XSLT kezelés, számomra sem világos, mert jelenleg úgy tűnik, hogy ezeké a technológiáké a jövő. Az MS ez mindenkinél korábban látta. Én speciel könnyen lehet hogy az Operámat lecserélem IE7-re, mert az alapvető dolgok amiért ma Operát használok, azok az oldal megjelnítési sebesség és a tabbed browsing. Ha az IE kompaktabb lesz és ugyanakkor gyorsabb mint a többi böngésző, én legfeljebb az oldalakkal való kompatibilitás tesztelésére fogom használni a többi böngészőt.

Amúgy a legegyszerűbb, ha az ember megtanul alapelvek szerint összeállított dizájnokkal dolgozni és építkezni, mert az szinte 100% cross-browser kompatibilitást eredményez:
    - táblázatok + CSS használata, minimális és minden böngészőben szabványos JS kódokkal.
    - ActiveX és DOM nélkül.
    - lehetőleg Java és Flash programok felhasználásával, mert ezekhez minden lényeges platformon van elérhető megjelenítő.
    - Átgondolt, egyszerű struktúrával.

Ezek az én alapelveim, néhány év után.
  • NuCLEARScoRp
    Aki az IE6-ot hasonlítja az Operához vagy a Firefox-hoz az egyszerüen nem normális... az IE6 már 4 éves progi könyörgöm... ha reális képet akarunk akkor az IE7-tel kéne tesztet készíteni...
  • FTeR
    az is jellemző, h a fikázóknak az jön le, h a szemét ms árucsatolással próbálta tönkretenni a konkurens böngészőket. közben semmi másról nincs szó, mint, h úgy tekintettek az IEre mint az operációs rendszer tudását kibővítő eszközre.
    be kellene látni, h az msnek a böngésző nem üzleti piac (értsd: nem származik közvetlen haszna belőle), szimplán egy járulékos terület, ellentétben pl az operával vagy a mozillával, akiknek nincs semmi másuk.
    persze ehhez azt is érteni kéne, h ms nem csak egy operációs rendszert vagy csak egy böngészőt fejleszt, hanem egy egész programozási platformot, aminek része minden egyes terméke (win, ofisz/IE, .Net/VS, stb.).
  • NuCLEARScoRp
    Stabil fél 0.5%-on áll az Opera... Még a Netscape is
    2%-os részesedéssel bír...

Vannak jó dolgok az operában, de nem kell nagyobb feneket keríteni neki mint amennyit ér...

• FTeR
    ffnek sikerült ráéreznie a piac igényeire, ezért lett sikeres. ezt akár lehet a misztikus userfriendly-séggel jellemezni. általában ebben jobb ms, mint más sw gyártók.
    nem kell semmit belemagyarázni, az IE3 ferpléjben győzte le netscapet, és miután magáénak tudta a piac nagyobbik felét, akkor került integrálásra a winbe. szó sincs arról, h az ms ráeröltte volna a népre. egyszerűen jobb, gyorsabb, nagyobb tudású volt és jobban megfelelt a valós piaci igényeknek mint más böngésző.
  • smv
    Ok, megfogadom amit mondtál, de szerintem én nem tényként közöltem, csak kifejtettem az én szubjektív véleményem (mint Opera fan).
  • Sadun Tryst
    azért az FF nem azért került a figyelem központjába, mert reklámozták. hanem azért mert reklámozták, és bevállt. nagy különbség :)
  • FTeR
    rakat cuccot meg lehet úgy oldani, h ne keljen plusz munkát végezni és az eredmény is ugyan az legyen, csak ismerni kell a közös nevezőt.

egyébként üzleti szempontból úgy van, h elkészíted a kódot IEre és utána kell szarakodni a többivel. hosszú évekig IE volt A böngésző (a maga 9x%os részesedésével), ezt hangyányit az FF rugta fel, de mint látjuk nem túl tartósan. persze ha nem lett volna az FF, akkor most nem örülhetnénk az IE7 új fícsöreinek. a vicc, az h ff semmi olyat nem tudott, amit korábbi böngészők már nem tudhattak a magukéknak, csak valahogy mégis a figyelem középpontjába került, aztán hirtelen mindenki azt hitte, h feltalálta a "spanyolviaszt" (de jól esett leírni ;P) - jó példa erre a füles megoldás.
  • Drawain
    Az internetezők 90%-a? :)
  • onimusha
    wow, sok buta amcsin kívűl vajon ki fogja majd használni ?
  • Drawain
    Én is láma vagyok webszerkesztéshez, de épp most dobtam össze egy lapot és roppant idegesítő, hogy csak az IE miatt kell még beleírnom jópár plusz sort és paramétert mert az istenért nem boldogul el a lapokkal mint a többi böngésző. Persze minden megoldható, de azért nem mindegy mennyi idő alatt...
  • FTeR
    akár hiszed akár nem, pont a bonyolultabb módon próbálkozol :)

egyébként amikor én kezdtem és minden segítség nélkül összedoptam egy odlalt, akkor az IEben jól ment és a többiben volt szar. ennek egyik oka biztos a gondolkodás módom, a másik, h az IE fordítója sokkal hibatűrőbb, akár elgépelésből adódó hiba sem jelenthet neki gondod. persze ez invalid kódot eredményez és a hiba is nehezebben észrevehető. de felmerül a kérdés: hiba-e egyáltalán, ha a böngésző a várt eredményt hozza?
    persze ha az ember elkezdi szentírásként követni az ajánlásokat, akkor elég sok bajba ütközhet.
    egy jó tanács: sosem attól jó egy oldalad, h a w3c validator azt mondja rá. a leg validabb és legszebb kódú oldal simán lehet egy rakat szar. nem szabad hagyni, hogy a kód szépségebe ölt energia az oldal megjelenített végeredményének rovására menjen.

ja és ha már beismered, h nem vagy egy pro, akkor legalább ne nyomasd tényként a tapasztalaidat. és legfőbbként ne próbálj meggyőzni a vélt igazadról.
  • smv
    Mondtam, hogy az álltalam használt technika nem tökéletes, és, hogy biztosan megoldható minden valahogy, ileltve, hogy ugyanolyan legyen. Nem mondtam, hogy nem. De én a legegyszerűbben (nem értek még hozzá annyira) próbálom megcsinálni a dolgokat, és ami szembetünő, hogyha minden alatt jó, az én kis lami módszeremmel, akkor IE alatt miért nem. Ha FF Opera stb ugyanúgy értelmezi a kódot, akkor az ie miért nem. Nekem csak ennyi a problémám.
  • FTeR
    ajánlott olvasmány
  • FTeR
    ne kamuzz, ha bárminek css-en keresztül pixelben adod meg a méretét, az pont ugyan akkora lesz.
    az inputok mérete akkor különbözik, ha nem cssben, hanem a html tag width vagy length paraméterét adod meg (és itt sem bug miatt más, hanem azért mert ott a karaktel szélességgel számol, az meg böngésző és felhasználó függő).

táblázatokat meg táblázat megjelenítésére kell használni és nem dizájnolásra, azért találták ki a css-t, hogy végre számüzni lehessen a <table>-os oldal szerkezet építést.

IEnél gond szokott lenni, h bizonyos tegek után berak egy sortörést (ilyen a table is), de ez sem bug, szimpla koncepciós elgondolás és marha könynen orvosolható.

mi is baj azzal az oldallal?
  • smv
    Persze hogy érdekel. Előbb utóbb én is ezzel akarok foglalkozni, de még nagyon gyerekcipőben járok hozzá, tehát minden újra vevő vagyok. De az olyan technikák is érdekelnének, amivel minden böngészőre optimalizálod az oldalakat. Persze ha nagyon titkos dolgok akkor nem, de nagy segítség lenne. :)
  • kbupdate
    Ok, reméljük a legjobbakat.
  • smv
    Igen, ez így van, bár pl a darksyten olyan 60% az opera&FF kombo aránya az IE-vel szemben, tehát oda jól jön. De szerintem elvárható, hogy ha Opera&FF&Konquerror&stb böngészőnél jó, akkor az IE is kezelje már le rendesen.

De nem vagyok pesszimista, remélem, hogy megjelenik az IE7 és minden megoldódik.
  • kbupdate
    ja értem... hát ez nagy szívás valóban. ha el kell döntened, hogy csinalsz egy honlapot, és a 80%-ra akarod-e tervezni vagy pedig a maradék 20%-ra (böngészők részesedése). És te a 20%-ra tervezel. na mind1...
  • Zedas
    "Próbálj már meg egy olyan oldalt csinálni, ami IE&Opera&FF alatt is tökéletesen ugyanúgy néz ki"
    Jelenleg minden általam csinált weboldal ilyen :)
    Tudod, a webtervezők ebből élnek...
    Amíg nem láttál XSLT-t, vagy nem tudod mi az, nem tudom én sem elmagyarázni hogy miért is olyan jó.
    Ha érdekel, holnap összeütök egyet.
  • FTeR
    érdekes ez a hozzáállás. külföldi oldalakon (msdn blogokban is) megfigyelhető, h a fikázók "tudatosan" érthetetlenkednek és mintha csak ügyvédek lennének minden mondatba szerkezetileg belekötnek, a mondanivalót meg direkt félreértik.
    nemtom ez mér jó nekik.
    a lényeg, bármit is tesz az ms az a szükségszerűen rossz.
  • smv
    Ez kbupdatere volt válasz, csak elfelejtettem a válasz linket...
  • smv
    Táblázatok, szövegek igazítása css-el. +- eltoltás fel le px-ben megadva. a password tipusú inputokat szarul méretezi, vagy csak mert olyanja van arrébb rakja a képeket, és nem pont egymásra.

Persze én sem valid honlapokat csinálok, sőtt a béka feneke alatt sem vagyok, de pl ott a http://darksyte.uw.hu .Ok, szar a forrás, szar az egész, de ha FF és Opera elboldogul vele, hogy pont ugyanúgy nézzen ki, akkor az ie miért nem képes erre?
  • kbupdate
    Tudod ez olyan, hogy ha vki(k) azt hangoztatná(k) (ezek pl az MS fikázók) egyfolytában, hogy a Föld kocka alakú márpedig csakazértisaz, mert mi utáljuk a gömböt (MS) (-> vagy a forgási ellipszoidot).
  • FTeR
    1. az IE6 előbb jelent meg, mint a legtöbb ajánlás(! -nem szabvány) azon a listán
    2. az hogy kevésbé simul az ajánláshoz nem jelenti azt, h kevesebbet tud. a valóság az, h az IE6 fícsör listája a leghosszabb a jelenlegi böngik között (fejlesztőire gondolok).
    3. a listán több sorra van alternatív megoldás, csak ügye az nem "szabványos".

-------------
    egyébként akármennyire hihetetlen, az opera xml-hez való hozzáállása elég idegesítő. cégnél el is döntöttük, h nem foglakozunk vele, az oldalak accessibility-je elég nagy ahhoz, h operában is minden infót megkapjon a látogató, max a "user experiment" lesz kissebb.
  • kbupdate
    Ugyan, ez csak a szokásos gépesített: "eM eS fika program indul, MS fika, MS fika" Bármi mi is legyen.
  • kbupdate
    pl mit lehet szopni? én sose szoptam IE-vel. kérlek taníts:D
  • Oldern the 1st
    Igazad van, az IE a leggyengébb a három böngésző közül.

http://nanobox.chipx86.com/browser_support.php

Ezt nézzétek csak meg.
  • smv
    Most majd kapom az ívet h qvaanyám, hülye vagyok.
  • smv
    Én Opera párti vagyok. Minden FF és IE fan folyton hangoztatja, hogy az Operával nem kell számolni, mert annyira kicsi a részesedése. Akkor most miért kell ez, hogy a gonosz Opera miatt nem fejlődik a web? Próbálj már meg egy olyan oldalt csinálni, ami IE&Opera&FF alatt is tökéletesen ugyanúgy néz ki. Opera&FF még menni fog rendesen, de az IE-vel sokat fogsz szopni, tehát én még midnig az IE-t tartom a web rákjának.
  • ThomasTheKoRner
    Baromira nem úgy néz ki mint ami kipusztul...SŐT!
  • Zedas
    Ez így ebben a formában nem igaz. Az IE nagyon is jól használható intranetes fejlesztésekhez és nagyon kényelmes a DOM modellje (persze nem szabványos).
    Tele van buggal, kissé elmaradott, de baromi jó dolgokat ki lehe belőle hozni. Hozzátenném még hogy a Firefox teljes mértékben kompatibilis az IE nem szabványos dolgaival is.
    A CSS2 támogatás pedig nagyon szép, de a webfejlesztők zöme még az egyest sem tudja tisztességesen használni, plusz az XSLT teljesen feleslegessé teszi a CSS2-t is, illetve tenné ha lehetne szabadon használni, ami ugye az Opera miatt nem lehetséges.
  • FTeR
    ah, tökéletesen bebizonyítottad, h mennyire láma vagy.
    nem tudom mire vagy nagyképű, látni, h fingod nincs az egésztől. biztos szereted a fórumokat használni dühöngőnek.
    kár, h nem kell reg előtt kitölteni 1 inteligencia tesztet, sokat segítene.
  • arty
    az IE már 10 éve hátráltatja a web fejlődését ...

köcsög monopolium :(
  • szacsi
  • Zedas
    Az Opera a legnagyobb kib@szás a webfejlesztőkkel az utóbbi négy évben. A fejlesztői stáb azon döntése hogy nem támogatja az XSLT technológiákat, kb. 2-3 évvel veti vissza a web fejlődését.

Remélem kipusztul a francba.
  • mousee
    Te is befoghatod az óriási szakértelmddel