sonicXX#45
Én mint szintén Opera fan, érdekfeszítve várom az új IE-t. Ennek több oka is van. Egyrészt néhány éves webfejlesztői tapasztalatom szerint az Opera nem kezeli rendesen a CSS szabványt, másrészt a JavaScript kódok körül is különböző problémákat vet fel. Én mégis azért szeretem jobban az összes jelenlegi böngészőnél, mert számomra az esetek 90%-ában jobb böngészési élményt nyújt, és több benne a lehetőség, főleg ha mindezt a 3Mb-os telepítőhöz viszonyítjuk. Sok dologban élenjárónak tartom, megint sok dologban pedig határozottan el van maradva. Véleményem szerint az Operának a nyíltkódú fejlesztési stratégia sokkal többet hozna a konyhára, mint a jelenlegi zárt. A cég úgytűnik számomra, hogy nem képes lépést tartani a felmerülő igényekkel és újonnan megjelenő szabványokkal szemben. Ha a jelenlegi elveiken nem változnak, nagy valószínűséggel alul maradnak a piaci versenyben. A necckép a bukását követően képes volt üzleti modellt váltani, és ennek köszönhetően az FF sikeres lett (én személy szerint mondjuk nem kedvelem, de ez megint teljesen szubjektív és senkit se érdekel :P). A 4 éves IE motor még most is jobban kezeli a szabványokat sajnos mint az Opera. Hogy az operában miért nincs például DOM és normális XML/XSLT kezelés, számomra sem világos, mert jelenleg úgy tűnik, hogy ezeké a technológiáké a jövő. Az MS ez mindenkinél korábban látta. Én speciel könnyen lehet hogy az Operámat lecserélem IE7-re, mert az alapvető dolgok amiért ma Operát használok, azok az oldal megjelnítési sebesség és a tabbed browsing. Ha az IE kompaktabb lesz és ugyanakkor gyorsabb mint a többi böngésző, én legfeljebb az oldalakkal való kompatibilitás tesztelésére fogom használni a többi böngészőt.
Amúgy a legegyszerűbb, ha az ember megtanul alapelvek szerint összeállított dizájnokkal dolgozni és építkezni, mert az szinte 100% cross-browser kompatibilitást eredményez:
- táblázatok + CSS használata, minimális és minden böngészőben szabványos JS kódokkal.
- ActiveX és DOM nélkül.
- lehetőleg Java és Flash programok felhasználásával, mert ezekhez minden lényeges platformon van elérhető megjelenítő.
- Átgondolt, egyszerű struktúrával.