Gyakoriak az ûrben az élet alkotóelemei

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A füled él, mert minden sejtjében ott bújik meg egy DNS.

Kara kánként folytatom tanításom.

"hogy milyne lehetõségek vannak a Nap közepén vagy egy feketelyuk környékén vagy ilyesmi"

A Napban uralkodó körülményeket ismerjük, a fekete lyukakról is sokat tudunk.
Például a Nap esetében: a benen zajló folyamatok olyannyira kaotikusak, hogy komplex létformák kialakulását lehetelenné teszik. Tehát az általam alább leírt három feltétel közül egyik máris nem teljesült.

A komplex létformák kialakulásához idõre van szükség, éspedig nagyon sok idõre.
Nem véletlen, hogy földünkön az õsrobbanás után kb. 10 milliárd évvel jelent meg az értelmes élet.
Ennyi idõre volt szüksége az anyaganyának, hogy méhében megfoganjon az értelmes élet.
Az élet kötõdik az anyaghoz továbbra is, így extrém körülmények között (fekete lyukak) nem tud kialakulni.

akkor a fülem sem él? :-)
Egy atom, vagy molekula attól, hogy esetleg élõ szervezetben van, még önmagában nem lesz élõ anyag.

Az élõ anyag feltételez egy bizonyos komplexitást (szerves kémia), önmaga reprodukálására való képességet (információelmélet, genetika), a környezettel való kölcsönhatást (rendszerelmélet).

Egy jégkristály például reprodukálja önmagát, de nincs meg a kellõ komplexitása, ezért nem élõ.

A vírusok, mint említettem, határeset, ugyanis önálló szaporodásra nem képesek, csak a gazdasejt segítségével tudják magukat megsokszorozni.

hát, azért száz éve is azthitték, hogy nem kell olyan nagy meglepetésekre számítani :-)
ezeket a törvényszerûségeket leginkább Földi paraméterek alapján vizsgálják...
dunsztunk sincs arról, hogy milyne lehetõségek vannak a Nap közepén vagy egy feketelyuk környékén vagy ilyesmi.
Az élettelent az élõtõl a DNS különbözteti meg.
A vírusok a legyegyszerûbb élõlények, annyira egyszerûek, hogy nincs is igazi DNS-ük csak RNS-ük.
Itt van a határ. Õk az átmenet.
Az evolúció müxik.

A kérdés csak az, hogy más bolygókon - ahol pld. nem szén alapú az élet - esetleg milyen más megoldások lehetnek, esetleg.

Mivel azonban a biológiának is megvannak a maga törvényszerûségei, mint a fizikának, így nagy meglepetésekre nem kell számítani.
Hacsak olyanra nem, hogy a fizikai szingularitáshoz hasonlóan esetleg, talán van valahol biológiai szingularitás is.

inteligens lények rajtunk kívül biztos hogy vannak. ( vagy ha nem is inteligensek de az 100 hogy élet nem csak a mi földünkön van)

na persze kommunikációba lépni már csöppet bonyolultabb feladat. és én tartózkodom is ettõl. ha az ember megunja ,hogy a saját földjén ölje a saját faját a hatalomért,egy idõ után többre fog vágyni. ( ha persze a civilizációnk elér egy olyan szintet mely erre lehetõséget ad)

áááá na látom nevet már nem tok változtatni. de mindegy akkor nem számít :) csak idgesítõ ,hogy mindeki homokos fiúnak néz. tehát a tisztán látás végett: lány vok :)) bezony .na :))

meg azzal, hogy földönkívüli eredetû az élet, csak átpasszoltuk a problémát máshova, ugyanott vagyunk.
Az meg végképp nem tûnt fel senkinek, még hogyha hitelesek is ezek az adatok, már 12 millió éve lejártak :-)
naés szerinted vannak más intelligens lények a világon? mert sztem van rengeteg. de úgy intelligens, mint mi, akikkel fel is lehet venni a kapcsolatot, és még értelme is van....annak az esélye a nulla. bár a természet hasonló problémákra hasonló választ ad, (lásd delfinek és halak közti hasonlósággokat, pl)még így is zéró az esélye egy hozzánk hasonló lény létrejöttének velünk azonos idõben. arról nem is beszélve, hogy a fajtársaim többségét sem tom megérteni, mondjuk egy madárpókot már egyáltalán nem, hátmég vmit ami egy tök más bolygóról jött
Néhányan akik hozzászóltak: nemértem, páran csak beszólnak anélkül hogy a cikket elolvasnák, de minek:

"Bár a PAH-k bõségesen megtalálhatók a világûrben, Hudgins hangsúlyozza, ez még nem bizonyítja a földi élet földönkívüli eredetét, a két elméletnek a jelenlegi bizonyítékok fényében nagyjából azonos esélye van, így mindenki kiválaszthatja a neki szimpatikust."

Többen is úgytettek, mintha ez a bekezdése nem létezett volna a cikknek. NC.

Szóval a véleményem, hogy ez amellett hogy nagyjelentõségû felfedezés, abban egyetértek lolával, hogy ekkora távolságnál én már nem bíznék a mûszereinkben azért. Az nekem kicsit egotáposnak tûnik. Ekkora távból honnan tudjuk, hogy valamilyen külsõ behatás nem variálja-e át a spektrumát a fénynek? Például elektromágnesesség, gravitáció, mit tudom én. Bármi. Az köztudott hogy a fény a Földig egyáltalán nem egyenesen jut el, közben eltérítik a bolygók, csillagok, galaxisok gravitációs hatásai.
te most egy részecskérõl beszélsz :) egy olyan részecskérõl melynek milliárdjai építik fel a tested s a világegyetemet. de ezek az atomok nem egyformák.

ha egy szerves élõlény egyik alkoto eleme akkor élõ. ha egy élettelené akkor nem :))) én így fogom fel :)

áááá na látom nevet már nem tok változtatni. de mindegy akkor nem számít :) csak idgesítõ ,hogy mindeki homokos fiúnak néz. tehát a tisztán látás végett: lány vok :)) bezony .na :))

egy atom sem számít élõlénynek....de ha speciel az én vesémben figyel ez az atom akkor meg már igen? :-)
hát mittomén már, hogy gyakoriak-e PAH molekulák :-) meg, hogy mi is az az élõlény. És erre modntam, hogy sztem minden rendszer, és mivel ebben a világban úgy tûnik nem nagyon van igazi káosz, tehát minden. A Földet is lehet egy szerves lényként kezelni úgy ahogy van. végülis egy agysejtem is élõlény. abban is biztos vagyok, hogy a galaxisok meg kvazárok meg minden ilyen bigyó hat egymásra, ergo egy nagyobb rendszert alkot. lehet, hogy a tejút egy sokkal nagyobb általunk elképzelhetetlen lény egy parányi kis fogaskereke
http://www.agent.ai/
hmmm.................

szal pontosan mi is volt a téma, míg ide nem jöttem és felnem kavartam itt mindent? :)

ejj a visszaolvasással én sose fogok megbékélni :))

3-4
amúgy vannak iylen algoritmusos kísérletek
nagyon egyszerû, még én is tudok ilyet kódolni. veszel egy négyzetrácsot. veszel piros, kék , zöld satöbbi pöttyöket. megadsz 3-44 egyszerû szabályt, mittomén kékek mellett kimurdálnak a pirosak, meg ilyenek. Lefuttatod ezt 1000 generáción át, és meg fogsz lepõdni, miylen komplex dolgok születnek a tökegyszerû alapfelállásból
hagyjuk ez igazábol már csak részlet kérdés :)

sztem meg anyatermészet barátunk vaktába lõdöz, és sztem pont ez a csodálatos ebben a világban, hogy ilyen gagyi technikával meglehetõsen komplex dolgok jöttek látre relatíve :-)
fontos még, hogy csak oylan dolgok jönnek létre evolúcióval,amiknek minden fejlõdési pontja használható. ezért nincs kerekes állat, mert nincs oylan átmenet, hogy kicsit mancs kicsit kerék. biztos vagyok benne, hogy az a faggyúmirigy sem hopp, így odanõtt, hanem azelõtt is volt vmi funkciója, picit más formában
hát sztem minden fejlõdési folyamatnak megvan az oka :) és sztem gatyik nem nagyon jönnek létre, így elterjedni sem tudnak :)

hát épp ez a lényeg, nem érted? :-) nem pont úgy mutálódik, hanem midnenféleképp...csak a gagyik kevésbé terjednek el...ez egy baromi lassú folyamat, bár vannak ellenpéldák...például teszem van egy madárraj aminak a tagjai esznek halakat meg mondjuk bogarakat is, egyedtõl függõen. hogy egyiket is, másikat is vagy mind2-õt. namost beleengednek öt hektó olajat a vízbe, kidöglik az összes hal. aki csak halat hajlandó enni annak kampó. így egy faj egy genereáción belül át tud állni vegyestáplálkozásból szígorúan rovarkajára
kakik :DD
***leesett a székrõl :DDDDD

össze vissza? :) hmm........akkor ez érdekes összevisszaság lehet , ha véletlenül mindig pont uyg mutálodik a lény , hogy az akkori legellehetetlenítõbb körülményekkel szemben sokkal ellenálóbb :))

ez most olyan mint ha pl egy madár fajnak mely lassan átszokik a vizesebbéletmódhoz, pl faggyúmirigy helyett szarvai nönének ( össze vissza mutálódásból kiindulva) :))))

hát iylen elvileg nemigazán van.oylan van, ohgy összevissza mutálodnak az egyedek és kakik meg kevésbé tudják örökíteni az infót mert például meghalnak :-)
blak . átvitt értelemben beszélt :))
a tudás alatt azt az infomációt értette amit felfogott a faj érzékenysége, s ezek "tudatában" képes változtatni a következõ generáción :))

egyem a szivedet :)
akkor azt mondják már meg a pap "bácsikák" hogy õk honna feltételezik azt ,hogy egy felsõbb rendû léyn szépen formál mindent :)

szaporodni, hát igen. ha nagyban gondolkozunk míg mi a bevitt enivalókból formáljuk testünkben utódjainkat, addig a bolygók csillagokból csak a saját testüket "használhatják fel".
nos az hogy pl a nap belsjében lévõ részecskék képesek védekezni maguk váéltoztatásával a helyzetükön, s képesek magukat ellenálobbvá tenni, sztem elég instabill lábakon állo feltevés :)) ugyanis a világegyetem óriási. akkor hogy van ez? hogy az egyik felén pl: a fém szerkezetû részecskék "fejletebbek" a másik végébe meg nem? ha pl. még nem esett át egy ilyen fomálódási folyamaton.

érdekes a földön élõ "élõlények" tulajdonságait rávetíteni a bolygókra. melyek egy bizonyos szemszögbõl leht ,hogy ugyancsak "élõlények"

:)

nana. külömbség van aközött, ha vmi rabja s egyben korlátozva van e törtvényszerûségek által, és a közt ha vminek a tevékenységeit egyenest ezek az erõk irányítják.

ha bedobsz a kohóba egy fadarabot, és semmi nincs ami kihajtsa (mondjuk vmi mellékes tényezõ) , akkor a fa elég. viszont én ha még megtudom tenni megtehetem ( önnállóan) ,hogy kirugom a kohó ajtaját :))

"pec gombánál is alap kémia reakciók csinálják azt is, hogy van víz?"

az is megkülömböztetni az élõlényeket az élettelentõl, hogy bár mintkettõjükbe végbemenõ változások csakis kémiai , fizikai szabályokszerint s azoknak megfelelve jönnek létre, ám az élõ szervezet rendszerébe mint ha lenne vmi ami képes felfogni hogy hol s mikor kell változtatni. mintha lenne az egész mögött vmi ami értelemmel rendelkezik.

hiszen akármit is csinálsz csak fizikai módon tudod kifejezni, de amögött mindig meg van a tervezõ lényed cselekedni akarása.

(persze ez most nem azt jelenti ,hogy én arra célzok isten létezik. mert ilyenre eszem ágában sincs célozni. az ugyanis ,hogy nem tudjuk mi hogy és miszeritn megy végbe nem azt jelenti ,hogy ha egy felsõb hatalommal megmagyarázzuk akkor az ugy is lesz)

nem kell rögtön ilyen nagy kérdések elé állni, hogy mégis hogy adja át az informáéciót egy másféle fejlõdés reményében , s hogy programozza át a következõ generációkat a faj.
kezdjük kicsiben és ha követjük a fonalat hamar célba érhetünk. tehát vegyük egy ilyen "programozási" ( vagy hogy is hívjam) folyamatnak a legegyszerûbb változatát. hogy tudja egy roncsolt hagyszál, köröm stb, megváltoztatni az utánna növõ fejlõdését?
tess :)

hm? hát amit tnaultál azt nem fogja a kölyköd is tudni...vagy mire gondoltál?
Azt mondják már meg a tudós bácsikák, h viselkedésmintákat hogyan örökölnek az úgynevezett evolúcióban?
Hogyan örökli az utód a szülõ által "megtanult" dolgokat? A tanulási folyamat hogyan változatja meg a géneket???
Jah kell hozzá sok sok év mi ????
Meg emberek, akik gondolkodás nélkül mindezt elhiszik...

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

az evolúcióhoz három dolog kell
tudjon a lényünk szaporodni
tulajdonságait át tudja örökíteni
legyenek picit megszorongatva, hogy ne élje túl minden egyed a helyzetet
sztem ehhez nem biztos, hogy feltétlen Föld típusú szervezetek kellenek, nyakam rá, hogy például extrém környezetben, mint mondjuk a nap vagy a jupiter belseje, ez más anyagokkal is létre tud jönni
te is rabja vagy bizonyos törvényszerûségeknek. például berakunk a kohóba akkor elégsz :-)
ögen?? nanéddmár, méga végén visszatéra hitem a nõi nembe.
korábbidra reflektálva minden ugyanúy rabja ennek a bizonyos törvényszerûségnek, nemcsak az egyszerûbb kémia folyamatok...csak nálunk ezek már vmivel komplexebbek. spec gombánál is alap kémia reakciók csinálják azt is, hogy van víz? akkor növünk
Oks-oks, nem azért mondtam csak a :D kedvéért :).

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

de hajjátok ,hogy leeht nevet váltani, mer ezzel a névvel én még nagyon régen regiztem csak mert megteccett. ( és ez fiú náv rádásul) én mg ugye lány vagyok. :)

na szivem megfogtál. :))

ha a lény nem az egyedfejlõdés során reagál a környezetre, de maga a faj az evolucios fejlõdés soán mindenképp. igaz mint írtuk a gomba nem tud elfutni egyebek, de az evoluciosfejlõdés során képes arra ,hogy felruházza magát pl: méreg anyagok termeléséhez szükséges szervekkel.( még ha ez a folyamat gyakran évtizedekig évszázadokig is eltarthat) a tûz ehez hasonlo viselkedést még nem tudott felmutatni :DDDD

az nem rézékelhetõség :)) ez csak egy kémiai reakcióhoz tartozik hozzá. de nem azért halad gyorsabban mert tovébb akr élni, vagy hamarabb akar hozzá jutni a "táplálékhoz".

ez olyan pl. hogy ha vmit ledobsz egyre gyorsabban esik. fr nem azért mert gyorsabban akar esni. csak rabja egy bizonyos törvényszerûségnek.

itt meg az a törvényszerûség lép életbe ,hogy az olaj éghetõbb anyag így gyorsabban ég :)))))

életciklus?? :DDDDDDD whehe ,ennyi erõvel akko mindennek van egy életcikulsa amit az élõlényekéhez tucc hasonlítani. minden ígyvan: létrejön majd elpusztul.

egy vmi marad csak örök életû: a lét. mert még ha minden elpusztul is marad vmi,. még ha az a semmi is.

Érdekes dolgok ezek az biztos.
Azért a tûznek is van annyi "érzékelõ képessége", hogy az olajos hordókban meglehetõsen gyorsan képes terjedni.. :D
De ha belegondolsz a tûznek még az anyagcseréje, sõt az életciklusa is olyan, mint az élõlényeké.
(szén)hidrogén be, víz+CO2 ki. Mindez a legkisebb energiaszintig tart, amikor kialszik.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

sztem erre remek ellenpéldák a gombák
Büntetõpontok

Dátum: 2005.10.22. 17:58 Adta: Lteebee
Másik fórumozó zaklatásáért.

Dátum: 2005.10.22. 10:02 Adta: Laalee
személyeskedésért

egy "ha" szócskát kihagytam . azt képzeljétek oda

most kire célzol?

nana. nem figyelsz a soraimra :))
a tûz éppen azért sem élõ mert nem rendelkezik érzékenységgel. tehát nem képes felfogni számára veszélyes tényezõ közeledik. pl víz vagy akármi. nem érzékeli, nem védekezik, nem költözik alrébb, tehát nem tud a környezetre reagálva öntevékenységet folytatni.

(persze változtató képessége van. de nincs rendszer amely küldõ befolyások szerint irányítja. arra terjed tovább amerre a szél fujja pl)

de lehetne más tényezõ élõ mivoltárol is vitatkozhatni, de most épp ezt hoztad szóba :)))

Roppant érdekes téma, kár hogy elhülyéskedik 1esek.

ja most olvstam csak, hogy ezt lolának írtad, ok :))

Az élet:
Önfenntartó, önszabályozó, önreprodukáló.
Ennek a definíciónak még a tûz is megfelel. :)
A baktériumok, vírusok így mind élõlények.
Az értelmes élet már bonyolultabb.

Hm... érdekes.
Ez azt jelentené, hogy ennyi bolygón kell ott életnek lennie.
Mert az entrópia magától csak növekedik, ha nem lenne ott semmi, ami elõállítja ezeket az anyagokat, akkor szépen szétroncsolódnának idõvel. Tehát ennyi bolygón van ott élet!
Ennek az is jól megfelel, hogy a galaxis széleinél, ahol az öreg csillagok vannak, ott sûrüek az ilyen molekulák. Mert belül vannak a fiatal csillagok, amiknek a bolygói még nem hûltek ki, így ennek az életnek alkalmatlanok egyenlõre... majd pár milliárd év múlva.

Sanyix
Aha egy ideig gondolkoztam hogy mit akartál itt írni, mert nem túl világos a mondanivalód :)
Gondolom azt hiszed, nemtom mirõl beszélek, csak mondom. Hát tudom mirõl beszélek. De ha említem, miért kéne levezetnem? Ha mindenki elmondaná egy dolognak a lényegét mindíg, akkor elég hosszú szövegek keletkeznének. Ilyenkor az olvasónak kéne utánanézni. De a kedvedért leírom mit jelent: ha egy tárgy gyorsan közeledik/távolodik, a fénye/hangja, nagyobb/kisebb frekvenciatartományba tolódik el. Ezért van pl magas hangja a közeledõ repülõnek, és a távolodónak ezért mélyebb a hangja.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

szégyenkezve bevallom ,hogy nem .:((((( alig van idõm olvasni.
és nem is tartozom azok az emberek közé akik olvasnak vmi okosságnak láccó szofizma sorozatot ( ezek többsége csak cifrán megfogalmazott csûrt csavart gondolat menet,melynek semmi értelme) vagy tudományos könyveket melyek csak materialista szempontból közelítik meg a dolgokat,vagy bibliát, hívhatjuk bárminek az olyan információ adásra alkalmas sorokat , melyek egy téglafalat építenek az ember és a valóság közé, mert az ember hajlamos azt vakon követi és nem képes felül kerekedni nézetein. persze a tégla falán ettöl még lóghat egy olyan kép ami esetleg jobban tükrözi a valóságot mint a többi.

azért vagyunk emberek és nem gépek mert a bevitt informciókat tudjuk mérlegelni. s aztán elutasítani egyes dolgokat másokat pedig beépíteni.

:))