292
Minden ami világegyetem
-
enato #292 A mintegy 13 milliárd fényév messzeségben levő legősibb galaxisok a Világegyetem igen korai állapotáról adnak hírt.
Ez az aktualis hir szerintem képtelenséget állít, hiszen ahoz, hogy a 13 milliárd éve létező Világegyetemben anyagi részecskék ilyen meszzire keruljenek egymástól, a fény sebességével kellene mozogniuk. Helyesen szerintem a hír így szól: A 13 milliárd éve keletkezett galaxisról pl. 100 millió éve kibocsátott fény által a Világegyetem igen korai állapotáról kapunk hírt. -
patiang #291 No ez az a pont amikor a tudósok sem tudnak mindenre magyarázatot. Ilyenkor holmi hülyeséggel ütik le a lasztit. Azok a görög tudósok akik pár ezer évvel ezelőtt éltek, azt hitték az a csúcs. Nem, csúcs SOHA nem lesz. -
#290 Pont az :D -
#289 mi is a tér? -
Gézu88 #288 Éppen azért írtam, hogy egyes változatok szerint, ugyanis van aki úgy véli a tér is akkor keletkezett, azonban egyesek szerint a tér már létezett korábban is, és csak anyaggal töltődött ki a teljesen üres tér. -
#287 Na most ez azért nem okés, mert a világegyetemen kívül tér sincs, állítólag az is tágul. -
Gézu88 #286 A végetelenbe tágul :D
Hogy mi van rajta túl? Semmi, üres tér, persze az ősrobbanás elmélet egyes változatai szerint az sincs, hogy melyiket hisszük igaznak az más kérdés. -
#285 Lehet sehova. :) -
#284 lehet :)
én a legjobban azt nem tudom elképzelni, hogy mi van a világegyetemen túl...azt tanították nekünk hogy folyamatosan tágul...de hova? -
Gézu88 #283 A kezdete érdekesebb, legalábbis szerintem. Az több rejtélyt vonultat fel a világegyetemmel kapcsolatban. A végére több elképzelés is van, de azok korántsem olyan fontosak, mint a keletkezése... A születése mindent megmagyarázna, amit nem értünk, így én arra lennék kíváncsi és a végével már úgyis mindegy lenne... -
#282 a hangsúly azon van hogy inkább a vége vagy a születése érdekel-e :)
én nemtom melyiket nézném meg :) -
patiang #281 És hogy tapasztalnád meg amit megtudtál? -
patiang #280 Mégegyszer nem tudnád ugyanígy megfogalmazni. -
aqspd #279 a végét
-
#278 hello!
ti ha választhatnátok, a Világegyetem születését vagy a Világegyetem végét néznétek meg? -
Saintgerman #277 -
#276 Minden ami volt, lesz is. A végtelen Mindenségben az idő a változás záloga. Nincs születés és pusztulás, csak örök változás: nincsen semmi, ami van, és ami nincsen az is létezik. Lét és nemlét egyazon körív két átellenes pontja - minden részt vesz az örök körforgásban. A semmiből létrehozni, vagy a létezőt semmivé tenni, ez a Teremtő hatalma. -
Arvind #275 lenni vagy nem lenni, ez itt a kérdés?
-
aqspd #274 Ebbe a topicba minden beletartozik, ami a világegyetemmel kapcsolatos, vagy benne van. Úgyhogy nyugodtan írj bármiről, ami ide tartozik. -
#273 Ebbe a topicba mennyire tartozik bele a filozófia, mert ha beletartozik, akkor én is szívesen írok pár gondolatot ide. Csak azért, mert úgy vettem észre, hogy sokat írtok a lét és nem-létről. :) -
Arvind #272 A világegyetemről nagyon kevés dolgot tudunk biztosan, legtöbb csak feltételezés.
Én úgy gondolom ha valamiért lelassul és majd később megáll a tágulása, akkor újra el kell kezdenie összesűrűsödni, pont azért, mert az az erő ami lelassítja a tágulást továbbra is hat, és összehuzza az egészet.
Ha viszont nem következik be lassulás, akkor egy másik elnyelő folyamat kell, hogy vége legyen a dolognak, pl feketlyuk. -
#271 Ok akkor olyan közeget értettem hol épp nincs semmi... szal se műhold se fény! amúgy semmi se bizonyítja még hogy a világegyetem tágulása lassulni fog! csak léteznek elméletek, miszerint lassul majd a tágulás, majd megáll, és elkezd önmagáb azuhanni, közben a hőmérséklete jó magasra felemelkedig, a végén szupersűrű potnba zuhan össze, tíznek 40-szeresnél is nagyobb hatványú C fok hőmérsékletű lesz, és ismét jön egy nagy bumm, és kezdődik előről! Hát nem tom! igazából nagyon necces a dolog, mert minden folyamtnak van kezdete és vége, valami valahogy keletkezett, elindult, magától semmi se tart vagy mozog! szal a világegyetem tágulásának is van vége elvileg!! cska hogy miylen formában azt nem tudja senki most még -
Gézu88 #270 Most még gyorsulva tágul, de idővel le fog lassulni, mert ahogy kitágul lehűl és ha lehűl energiát veszít, ami a sebességének csökkenéséhez vezet. Ja és a Hold és a Föld között korántsincs teljes üresség, műholdak, fény, meg még egy csomó minden van ott.
Ja és Hanga: "Az űr a legvégső határ." -
#269 talán mert van tömege... -
palack #268 Jajj már megint ez a lineáris gondolkodásmód :-)
Ha felrobban egy atombomba az is kezdetben gyorsulva tágul, mégsem lépi át a fény sebességét! Na valyon miért?
-
#267 a galaxisok tágulnak!!
de a galaxisok "miben" vannak benne?????
mert lehet ,hogy amiben a táguló galaixok vannak az lehet, hogy most éppen súrúsödik. -
#266 igen a tágulás felgyorsulhat.
de arvind nak is van igaza.
a pulzáló folyamatok mindig is nagy szerepet játszotak az egyetemes világban.
tehát tágul sűrűsödok robban majd megint tágul. -
#265 Szeritnem úgy kell az egészet elképzelni, hogy a világegyetem nem egyenlő a térrel, és abban lehet valami amit kroábban olvastam valakitől, hogy maga a világegyetem egy 30 milliárd fényév átmérőjű gömb, viszont a tér végtelen, melyet ez igyekszik kitölteni! és a 30. milliárd fényév után nincs semmi, tehát az van ami a földünk és a hold között is pl, tehát légüres tér! Ez a tér végtelen, létezése paradoxon, hisz semmi sicns benne, tehát akkor nicns is! De mégis van, mert ha anyag kerül bele, az ot tlétezik, így magának a térnek is kell léteznie! Teháát szerintem a tér maga végtelen, viszotn a benne táguló anyag véges, mindig is véges lesz, de az is igaz, hogy folyamatosan gyorsulva tágul! De ez itt veti fel a következő porblémát! Ez pusztán matematika! Ha a világegyetem gyorsulva tágul, éés a tér végtelen amit kitötleni igyekszik, akkkor maga a folyamat is végtelen, ergo a tágulás sebessége is folyamatosan végtelenségig nő, ergo egyszer meghaladja a fénysebességét, mivel a féynsebesség viszint egy potnos számhoz kötött sebesség! nah erre írjatok valamit!! az elméletek alapján tehát a világegyetem egyszer a fény sebességénél gyorsabban fog tágulni! helyez ez az elmélet? vagy ez ellentmondás? várom a hozzászólásokat! -
palack #264 A határ a csillagos ég :-) -
#263 sneki nem tudja hol a határ?:) -
Arvind #262 Vagyis akkor minden anyag átalakul energiává, az összesűrűsödik és újra jön az ösrobbanás...
-
kvalentin #261 Az egyik elmélet szerint,az anyag energiává vállhat(atombomba),az ősrobanás ennek az ellenkezője volt. -
rouwlee #260 ja lehet -
Gézu88 #259 Ó, micsoda költői itt valaki. -
#258 a határ az emberek fejében van, nem a világegyetemben.
-
rouwlee #257 mennek en s el is ernem, csak mar nem ernek vissza -
palack #256 Indulj el és megtudod :-)
-
rouwlee #255 szerintem nem lehet az hogy a vilagegyetem veges legyen, mert nem tudom elkepzelni, mi lehet a hatar...
s ha van is hatar, mi van mogotte? -
#254 világegyetem vége ott kezdödik ahol az emberi fantázia véget ér! -
#253 ez nagyon tetszik.