266
-
Robin Hood #146 A lejjebb levő linkes cikkben volt szó az altivecről is, alig támogatja vmi, a fordító is szar hozzá, van mit fejleszteni azon is. Kérdés mit tudna korrekt kóddal. -
greekboy #145 Ja és még valami, ha miller lennék én sem szopatnám magam Windows-zal, de nem vagyok. Steve Jobs nem hülye, lehet hogy kényszerűségből tette meg ezt a lépést, de lehet, hogy valami kurva nagyra készülnek az Apple-nél. -
greekboy #144 Azzal nem értek egyet, hogy quictime szar és a Crystal nem tud streamingelni, tehát csak 3-4 ilyen medialejatszoról tudok (WinMedia Player, Quictime, Winamp és a fos RealPlayer). Abban viszont egyet értek, hogy Crystal k*rva jó letátszó. -
dez #143 Lázas vagy? :) Az AMD teljesen saját architektúrákat alkalmaz. Az Inteles SIMD utasításokat sem akarta először lemásolni, hanem sajátot fejlesztett, csak kevesen használták (vélhetően Intel nyomásra is: igen nagy - bár csak átmeneti - előny, hogy néhány komoly fejlesztő csakis az MMX/SSE-t használja, ezéret - átmenetileg - AMD-n lassabb), ezért kénytelen átvenni ezeket. De mi a csuda mást??? Semmit. Miben járt elöl az AMD: 64 bit, CnQ [az inteles SpeedStep először még nem tudott annyit, mint a CnQ], dual-core, mem-vezérlő a magban... -
dez #142 Fél éve még talán csak reklám volt (a külvilág számára), de ma már nem az. Léteznek Celles alaplapok, hozzá igazított Linux, talán más [mini] OS is, Cell kihasználtságát optimizáló keretrenszer, feljesztési SDK, és vannak már rá alkalmazások is. Bár még inkább csak teszt jelleggel, de attól még meg tudják mutatni a teljesítményt. -
BlackRose #141 " Azon sem lepődök meg, hogy a Mac nem az igazi szervernek (nagy terhelés esetén). "
a PowerPC-nek semmi baja a szervertéren, a Mac OSX allatt nem a legmegfelelőbb szervernek (Linux allatt viszont OK), mert az OSX mach alapú kernele nem támogatja a threadeket a külső processzekben és ezért pl. adatbáziskezelők ahol ez fontos nagyon gyagyi telyesítményt hoznak ki rajta. Különben ez nem csak az OSX, hanem a BSD-k gyengesége is, ezért szervereknek kimondottan webszerverként alkalmazzák őket, adatbázisok, directory szerverek stb. nem menőek rajtuk. Na de röviden a MacOSX az desktop rendszer, grafikusoknak (dtp, design, video editing) ultraszuper, othoni használatra (web, e-mail, multimedia) szintén szuper (kivéve ha játszani akarsz), létezik rá sok desktop alkalmazás a tudományos szférában (vegytan, fizika stb.) mert az egyetemeken főleg az USA-ban a Mac-ok nagyon elterjedt gépek, de álltalános használatban nincs semmi előnye a Windowshoz képest, sőt le is marad, míg üzleti szférában majdnem használhatatlan, ezért nem igen találod meg az irodákban... na mindegy, ha szerverről gondolkodom, akkor Linux vagy Windows Server (sok mindentől függ, hogy az adott pillanatban melyik a legjobb megoldás - itt üzleti és technologiai szempontból figyelve a dolgokat), a desktopon meg Windows (nagyon ritkán Linux is megfelel, de álltalában Windows), ha grafikárol van szó akkor meg OSX meg Windows... na de mindegy egy manager OSX-et kimondottan grafikai területen tart szemelőtt, a többi esetben Windows vagy/és Linux között dönt (meg néha BSD ha kimondottan webkiszolgálló kell), az OSX-nek semmi esélye. Az, hogy szép és, hogy jó működik az OK és az igaz, de ez nem változtat semmin, mert a ROI az ami fontos és az interoperability, valamint a meglévő alkalmazások hasznosítása, elvégre a mai versenyszférában senkinek sincs kidobni való pénze, csak éppen azért mert valami tetszik neki... reálissan ez a helyzet ha tetszik ha nem. -
dez #140 (Mondjuk itt a "kezd kevés lenni" úgy értendő, hogy ma még fej fej mellett van a legjobb CPU-kkal, ami az asztali alkalmazásokat illeti - amint látható a belinkelt lapon is. És akkor még nem is AltiVecre optimizált kódról van szó. Csak ugye az IBM már hanyagolná a hagyományos PPC vonalat. Bár még egy G6-ról lehet hallani.) -
Robin Hood #139 Ja, csak amelyik padawan az x86 után lekoppintja az mmx-et, sse-t, meg mindent, az nem igazán mester. Egy jó kisiparos, de nem több. Persze az amd-nek is kezdenek lenni mostanában saját ötletei (x86-64), de még mindig többett lopott mint alkotott. Ha te akarsz építeni valamire, melyiket választanád: amelyik magától újít, vagy amelyik csak koppint? Főleg ha az újítónak több pénz is áll rendelkezésre a fejlesztésekhez, így kevésbé valószínű hogy belebukik. -
Robin Hood #138 Mert a Cell egyelőre csak egy reklám, nem bizonyított. Ígéretekre meg nem lehet építeni. Majd ha beválik, talán. -
dez #137 Én elhiszem, csak (mindennapos) példát mondtam arra, hogy hogy lehetne még jobb. :) -
dez #136 Ha már festészet: sok nagy festő tanítványa lett szintén nagy festő. Az egy dolog, hogy néhány alapfogást a "mestertől" tanult el (itt az x86 utasítás-készlet, mondjuk ez nem egy nagy csoda), de utána a saját útját járta. Az egyedüli készerűen átvett dolog egy tucat SIMD utasítás volt. Várom a felsorolását az "összes többi"-nek. -
dez #135 Igen, a PowerPC vonal a Power vonal "butítása". Azon sem lepődök meg, hogy a Mac nem az igazi szervernek (nagy terhelés esetén). De kérdés, hogy főleg olyan alkalmazások terén, mint amire a Mac-et főleg használják (film, fotó, stb.), menyik fontosabb, úgy általában az ALU (branch-prediction jósága, stb.), vagy az számítási teljesítmény? Szerintem az utóbbi. Szóval, nem olyan nagy csoda, hogy a G5 már kezd kevés lenni (teljesítményben és/vagy IBM által szállított mennyiségben :) ), de ha már más kell, miért nem inkább Cell? -
Robin Hood #132 Ez olyan hogyha a Mona Lisat kézzel másolod le vagy scannerrel, attól még koppintás. :D -
dez #121 Az egy dolog, hogy futtatja az x86 kódot [különben nem beszélhetnénk x86-kompatibilitásról :D], de ezt igencsak másképp teszi, mint az Intel procijai, azaz merőben más a belső felépítés. -
Robin Hood #118 Érdemes ezt elolvasni (nemtom már ki linkelte be előbb, lusta vagyok visszalapozni). Pár idézet belőle:
the integer performance of the G5 leaves a lot to be desired. The Opteron and Xeon have a better integer engine, and especially the Pentium 4/Xeon has a better Branch predictor too. The Opteron's memory subsystem runs circles around the G5's.
The server performance of the Apple platform is, however, catastrophic.
The whole "multi-threaded Mach microkernel trapped inside a monolithic FreeBSD cocoon with several threading wrappers and coarse-grained threading access to the kernel", with a "backwards compatibility" millstone around its neck sounds like a bad fusion recipe for performance.
I think that a PowerPC optimised Linux such as Yellow Dog is a better idea for the Xserve than Mac OS X server
Lehet ezért sejt már valamit Sztív Dzsobsz. -
dez #115 Aha, pl. az Inteles HT-re nincs is szüksége, mert az a P4 hosszú pipe-jait kompenzálja multithread-es szituban... Így vannak fej fej mellett. A P-M-ben már nincs is HT, mert nem esszenciális (elkerülhetetlen). (Persze nem lenne rossz egy valódi 2-way HW SMT [mint pl. a jobb Power procikban, és újabban a Xenonban és Cellben; azt nem tudom, hogy a G5 hogy áll ezzel], ami már madnem olyan, mintha dual-core lenne, csak nincs a teljes core megduplázva, csak egyes részek.) -
Robin Hood #114 Kezdve onnan hogy maga az x86 architektúra is az intel találmánya, biztos csak véletlenül lett 100%-ban kompatibilis vele az amd... -
Robin Hood #112 Főleg fogyasztásban. :D -
dez #111 De mi mást? -
Robin Hood #110 Pontosabban az amd csak azt nem veszi át amit nem tud. -
dez #109 Tudom, hogy a P3 továbbfeljesztése, de ilyen tekintetben az Athlon vonal is olyasmi, mint egy továbbfejlesztett P3. Nem a teljes belső architektúrában, hanem inkább abban a szemléletben, hogy nem az órajel a fontos. (Rövidebb pipe-ok, magasabb IPC-t eredményező felépítés, stb.) -
Robin Hood #108 Minden mást is másolási kényszerből vették át. Mert ha nem tudná azt amit az intel, senki nem venne 1 darabot se belőle. -
dez #107 Azt majd meglátjuk. Per pillanat mindenesetre egy húzott Athlon64 szépen lehagyja nagyjából mindenben a maxra húzott P-M-et is. -
Robin Hood #106 Most is az Intel másolja az AMD-t, a P.M olyasmi proci, mint az AthlonXP
LOL. A pentium-m a pentium3 továbbfejlesztése, hogy lenne köze az athlonhoz? -
dez #105 "De ha róla koppintja a dolgokat (mmx, sse, és szinte minden egyéb), az már igen."
És szinte minden egyéb? Sorolnád?
"Ennek ellenére nekem is amd-m van, mert nem izgat kiről lopták, csak jó legyen."
Lopásról egyébként sem lehet szó, mert hogy keresztlicensz-szerződés van. Azaz szabadon használhatják egymás licenszeit. (Ennek ellenére az AMD csak azt veszi át, amit mindenképp muszály [SSE-k], alapvetően a saját útján jár.) -
Zozo76 #104 -
Robin Hood #103 Nem kell, de nem árt. És azért hogy ne basszanak át a palánkon. :) Magadnak spórolsz ha tudod mit nem kell megvenni és mit igen. -
Robin Hood #101 Néhol jobb, néhol nem, kb. ugyanott van egy csúcs penya-m mint egy csúcs penya4. És mindezt 5-öd akkora fogyasztással, melegedéssel. Kicsit megpakolva már most is otthagyná az asztali p4-et. Jó az a pentium-m nagyon, és mégjobb lesz ha rágyúrnak. -
Robin Hood #100 LOL. Ez a vicc kategória nyertese. :) -
Robin Hood #99 Arra vár, mert már vagy 1 éve bejelentették hogy ez lesz. A régiből meg nyilván el akarják sózni amit lehet, minél többet kaszáljanak, majd megint kaszálnak ha újra kell cserélni. Ki az aki csak egyszer tartaná a markát ha kétszer is lehet? :) -
Zozo76 #98 "Intel chipekre vált az Apple"
Tomondatban: KAMPO -
Robin Hood #97 jaj, ezt ne ... amd másolja intelt ? :D csak mert mind2 cég x86 platformra fejleszti a processzorait, az még nem másolás
De ha róla koppintja a dolgokat (mmx, sse, és szinte minden egyéb), az már igen. Ennek ellenére nekem is amd-m van, mert nem izgat kiről lopták, csak jó legyen.
pentiumM: furcsa(van ahol jo/van ahol katasztrofa sebességben), drága, nincs 64bit, egyenlőre a tervek szerint nem is lesz. órajelben sem tart most sehol
Mivel alapvetően notebook proci, ezért a rá pakolt cuccok is ezt a célt tartják szem előtt. Vagyis minimális fogyasztás, azután teljesítmény. Majd ha asztali gépekbe kerül, raknak hozzá dual channelt, meg sok egyebet. Egyébként a Jónással bemutatkozik a dupla mag, a Merlommal meg a 64 bit a pentium-m vonalon is. -
Robin Hood #95 Quake, unreal? Ez a klónjaival együtt is nagyon kevés (bár minőségileg kiváló) játék, még az FPS kategórián belül is. Far Cry, Half Life2? És akkor még nem beszéltünk Stronghol2-ről, Empire Earth2-ről, és sok egyébről. Sajnos nagyon kevés játék van nemcsak mekre, de ugyanígy linuxra is, ezért nem alternatíva. Mert ugye 3 oprendszert egy home user nem fog otthon tartani, és állandóan bootolgatni ha valamit akar csinálni. A win olyan amilyen, de legalább minden megy rajta. -
Robin Hood #94 Ha VALÓDI alkalmazásokra, pl. játékprogramokra gondolsz, akkor sosem volt a mek versenyképes. Fénykép meg videovagdosásra oké, nade azonkívül? a 6 milliárd emberből szerinted hény ezrelék grafikus? 0.000000001? -
dez #83 Ja, az SSE1-2-3-at is csak kényszerből vették át, mert a saját cuccukat (3DNow! 1-2[-3?]) néhány fontos alkalmazás fejlesztői mellőzik (sejthetően az Intel háttérmunkája folytán is). -
dez #81 "Meg aztán az 1-2 kivételtől eltekintve még mindig az amd másolja az intelt."
Huh, ezt a mondatot nem igazán gondoltad át. Inkább úgy lehetne mondani, hogy 1-2 kivételtől eltekintve (pl. SSE1-2-3, de mást hirtelen nem is tudok) nem másolja az AMD az Intelt. Sok éve más, saját architektúrája van az AMD-nek. Nem követték ezt a NetBurst őrületet sem. Most is az Intel másolja az AMD-t, a P.M olyasmi proci, mint az AthlonXP... [Azért nem írok Athlon64-et, mert ugye egyelőre nincs 64 bit a P.M-ben, mint alább elhangzott.] (Oké, lehetne azt mondani, hogy az Athlon meg olyan, mint a P3, de azért egy kissé jobb megvalósításban, és bizonyos fontos részletekben nem egyeznek meg.) -
LaPalma #79 nem, a pc-m még mindíg megvan porfogónak és xp pro fityeg rajta. (de az ME-n kívül mindegyiken dolgoztam)
de keresd már elő nekem azt a cikket plíz, mert kiváncsivá tettél -
#78 De gáz. A x86 lassan halott architektúra lesz. (Már az MMX óta döglődik, de lassan beadja a törölközőt.)
Pl ott a Cell. Majd meglátjuk.
Azért az OS-X-et én is kipróbálnám. (PearPC-n már próbáltam de az nem u.a.) -
dez #77 "A Real Alternative kodek telepítésével a .rm fájlok csak a mellékelt ,,Media Player Classic''-al lehet lejátszani, mással nem. kodek ide, kodek oda..."
Érdekes, nekem sikerült mással is. :P A Media Player Classic alapból is ismeri a RealMediát, tehát ahhoz nem kell codec. Ha van codec, mással is megy.
"MOV lejátszás más lejátszóval: kép meg minden funkció megy, de hang nincs."
Hát ez egyre jobb! :P Valami nagy gond lehet a gépeddel! Újra kellene telepítened a Wint, és utána elfelejteni a nagy codec pakkokat, mert azok csinálnak ilyen nagy kavarodást! Telepítsd egyenként manuálisan, csak azokat, amik valóban kellenek. Vagy tudom ajánlani a FaxMactor pakkot, ebben csak néhány codec van.
-
FTeR #75 nálam simán nyeli a MPClassic a .mov-okat.
az más kérdés, h nem tehetné...