266
-
Benoke #186 Hát akármit is mondanak az alma nagy vezető, így a cég nevét vágják a kukába. Nevezetesen a jó minőségű termékeket. Lehet magyarázni, hogy az intel a minőség maga meg egyéb elfogultságból adódó hülyeség, de nem sok olyan PC van ami csak meg közelíti minőségben ezeket a gépeket. Sajnos ezeket kukába vágják, és mezei PC szintre sülyednek, amivel gyakorlatilag azt tüntetik el a piacról amiért a MAc gépeket vették. Ahogy annó az SGI is volt miután áttért MIPS -es gépekről hihetetlenül jó Itaniumra. Amivel szintén azt vágták a kukába amiért a cégek SGI gépeket vettek. Persze így életben maradtak, de csak mezei Itanium gyártók lettek. Olyan mint a HP, IBM és társai, mostmár az SGI sem kelent semmit csak egy üres név, ez vár a nagy almára is. -
greekboy #185 Az L2-es cache volt már a Pentium 1-es alaplapokban (ezt ki is írta a memtestnél), úgy tudom az volt a lényeg, azért integrálták a proci mellé, mert akkor akár az FSB felével is ment a cache, ami jelentős gyorsulást hozott (az L1-es meg a proci teljes sebességével ment). De nem vagyok CPU guru, úgyhogy nem okoskodok többet. -
Robin Hood #184 Az intel chipsetet? Hát nem az amd az biztos. :) -
dez #183 Csak nem azt is az Intel találta fel? -
Robin Hood #182 Lehetett volna az alaplapra is tenni a procifoglalat mellé. De azzal dolgozni kellett volna (alaplapot tervezni), nemcsak beleülni a készbe. -
dez #181 Még ha ez is volt a cél (és nem a cache-es dolog), akkor is csak puszta marketingről van szó, pontosabban a hozzánemértők tömegeiről, akik előtt nem akartak rossz színben feltűnni. De ez még egy korábba állapot, amikor az AMD befolyása a dolgokra elhanyagolható volt az Intel mellett. Csak ugye azóta már feltornászták magukat egy sokkal jobb pozicióba. -
Robin Hood #180 De, szerintem kezdjük a keréknél. :D -
greekboy #179 Na hogy ne vádolj elfogultsággal, annó az Intel 486 DX4-es ötlete, az AMD 486 DX2-őn alapult. Szóval, ha ezt nézzük, akkor az Intel is másolt. -
Robin Hood #178 Csak akkor volt törvényszerű ha abban is az intelt akarták másolni. Az elhintette hogy ez az új dizájn, aztán az amd se akart oldschoolként díszelegni. -
dez #177 Egyébként ha jól emlékszem, a cartridge úgy jött, hogy még nem lehetett a proci-lapkára integrálni a L2 cache-t, ezért tették közvetlenül a proci mellé egy kisebb nyákon. -
greekboy #176 -
dez #175 I.e.1000-ben történtekről nem akarunk beszélni? :) -
greekboy #174 Mit csináltak szegény Macből! Sírni tudnék. :) -
dez #173 Ebben lehet, hogy igazad van, de én speciel nem mondtam, hogy mindenképpen az AMD-vel kellene kezdeniük. (De mellesleg, ha már x86, akkor miért nem x86, függetlenül attól, hogy Intel vagy AMD?) -
greekboy #172 Értem én, de akkor miért nem az AMD hozta először az x86 piacra? -
lowdog #171 vagy inkább? -
lowdog #170 -
dez #169 Rosszul gondolod. Az MMX/SSE alapötlete már talán több évtizedes, és nem az Intel találta ki. Úgy hívják: SIMD (single instruction - multiple data) utasítások... Lásd pl. AltiVec a PPC-kben, stb.
(Egyébként az elfogultság hiánya nem jelenti a másik oldal felé való elfogultságot - csak az egyik oldal felé elfogultak szempontjából tűnik úgy. :) ) -
greekboy #168 Ja és ha az enyém lenne az apple, én is bolond lennék egy olyan cégre alapozni, ami az elmúlt 10 évben talán egy évben hozott profitot. -
greekboy #167 "Húh, szerintem itt már mindenki dől a röhögéstől..." Max azok az AMD userek az sg-n, akik ugyanannyira elfogultak, mint te. Az AMD-nek néha van egy-két jó húzása, de azért az intel mögött szalad. Ja és én még láttam olyan képeket is, amiben a K7-es AMD nem cartride-os volt, aztán "véletlenül" cartridge-os lett. Ja és ha jobban meggondolod a 3DNow is mmx alapötletére született, azaz egy kibővített utasításkészlettel látták el a cpu-t. Ha az intel ki sem találja az mmx-et, akkor 3dnow-ról még csak nem is hallottál volna. Tetszik nem tetszik neked, ez van. -
dez #166 Figyu! A dual-core témát is az AMD kezdte. Az Intel először azt nyilatkozta, nincs erre semmi szükség (akkor még hittek a 10GHz-es P4-ben), majd ők is gyorsan összedobtak valamit, kapkodva, hogy pár nappal előbb jöhessenek ki vele, elkerülendő az újabb prsztizsveszteséget... Nem is lett túl jó... (Lásd tesztek. Ahol az AMD 90%-ot gyorsul [számítások], ott az Intel 70-et. És máshol is kevesebbet.)
A tokozás téma meg nem másolás, hanem egyszerűen törvényszerű volt. -
Robin Hood #165 Én már benyomtam, adjak neked is? :) Lehet hogy te röhögsz, de sírnál ha beszümtetmnék a kerestkoppintás egyezményeket, ez gyakorlatilag az amd azonnali csődjét jelentené. Amikor az intel kitalálta hogy cartridge-os lesz a procija, "véletlenül" az amd-é is olyan lett. Most a dupla magot tolja az intel, az amd-nek is hirtelen kell olyan. Szerinted ki fut ki után? -
dez #164 Húh, szerintem itt már mindenki dől a röhögéstől... AMD fut az Intel után...? Keress gyorsan lázcsillapítot!
Inkább az AMD inthetett volna be az AMD64 kapcsán. Kicsit nagyobb bukta lett volna, mintha nincs SSE az Athlonokban. (Van helyette 3DNow! sima, Pro, stb. - max. ezt használták volna a normális appok, az Intel-közeli tesztprogramok, meg max. 1-2 videokódoló meg le van sz@rva.) -
Robin Hood #163 Nalátod! Nem az ő találmánya, mégis használja. Most hogy papírral vagy anélkül az mellékes, a lényeg hogy ő fut az intel után nem fordítva. És mi lesz ha beint az intel? Csőd? Erre az apple nem építhet, ezért választott intelt. -
dez #162 Na jó, ilyen fan-boy szinthez nekem már nincs több türelmem. -
Robin Hood #161 Inkább ezt szótagold: kop-pin-tás! :) Ha átvesznek vmit, az azt jelenti nem ők találták ki.
A lindows is egy koppintás. Olyan minta az Adios cipő. :) -
dez #160 A rossz példáidra már reagáltam alább.
Azt meg ki mondta, hogy az MMX/SSE az AMD találmánya lenne? Szerintem senki. :P
Csak épp tény, hogy a kapu szintű megvalósítás (ez a dolog nehezebbik fele) saját.
Az MMX/SSE1-2-3 nem egy csoda-találmány, mint utasításkészlet. Egyszerűn csak néhány SIMD utasítás. Akkor már az AltiVec sokkal jobb a PPC-ben (és már sokkal előbb létezett). Na, látod, ezt próbálta utánozni az Intel, nem túl sikeresen. -
dez #159 Hát mondom, hogy lázas vagy. :) Akkor mégegyszer: keresztlicensz-szerződés! Most szótagonként elemezzük ezt a kifejezést? Nyugodtan átvehetnek, amit akarnak, ami az x86-ot illeti. De azt sem akarom most már többször leírni, hogy csak az utasításkód-kompatibilitást veszik át (kényszerűségből, mert a sajátjukat nem voltak hajlandóak használni egyes cégek), a kapu szintű megvalósítást nem.
Már csak ezért is teljesen rossz a Windows forráskódos hasonlatod! A jó példa pl. a Lindows lenne (új neve most nem tudom mi), ami csak a Windows API-ját (application programming interface, azaz a függvényhívások paraméterezése) vette át, de nincs benne egy szem Windows-forráskód sem.
Igen, nézzük a tényeket: az Athlon egy x86 utasítás-készlet kompatibilis proci, ami belülről teljesen más felépítésű, mint a Pentiumok. És nem ismétlem meg azokat a dolgokat, amik az AMD saját fejlesztései. (A hwsw meg erősen pro-Intel (és pro-ATI) oldal, nem túlzottan érdekel, miket írkálnak - enyhén szólva nem szakmérnökök.) -
Robin Hood #158 Ha keresztlicenszelem a mikorszopsztól a vindózt, akkor az már az én találmányom lesz?
A kapukat meg felejtsd már el, ha Kertész Imre Sorstalanságát könyvpapír helyett wc papírra nyomtatom, attól még nem leszek a szerzője. -
Robin Hood #157 Ha megfogom a windows kódját és kézzel begépelem, attól még nem lesz az én találmányom.
Az intelnek is pont ugyanolyan bántó hogy ő találja ki a dolgokat, a többi meg csak lemásolja. Az amd is legtöbbször kerülőúton jutott hozzá az intel cuccaihoz, nem közvetlenül tőle, mert úgy esélytelen. Ez olyan mint a közpénzből szőlőtelepítés: jogszerű, de etikátlan.
Most szerinted, vagy a tények szerint nézzük a dolgokat? A tények azt mutatják hogy (kevés kivételtől eltekintve) először megjelenik az intelnél, aztán valahogy az amd-nél is becsusszan ugyanaz. Asszem a ph-n vagy a hwsw-n volt anno egy amd története cikk, abban jól leírták hogy másolgatta végig az amd az egész történelmét. Nekünk ez persze jó, de attól még az igazság ez marad. -
dez #156 "olyan állapotba hozni a procit" -> egyfajta "halt" állapotba. Volt erre egy driver, ami figyelte a szabad CPU időt, és annak megfelelő ideig aktiválta ezt. -
dez #155 De nem érted meg, hogy keresztlicensz-szerződés van az AMD és az Intel között, és szabadon átvehetnek bizonyos dolgokat egymástól?
Meg azt sem érted, hogy nem kapu szinten veszik át, hanem csak arról van szó, hogy ők is megoldják (saját megoldásokkal) annak a pár utasításnak a végrehajtását!
Ezzel szemben pl. a 64 bites kiterjesztés jóval alapvetőbb változás! (Minden regiszter 64 bites lett, csomó új regiszter is lett, stb.) -
dez #154 "Annyira saját, hogy még az SSE nevet is biztos ők találták ki..."
Intel módjára át kellett volna keresztelni? (AMD64->EM64T, ami ráadásul félrevezető név is, szendékosan kicsinyíti a jelentőségét.) Minek? De értsd meg, hogy lényegében pár utasítás-kódot vett át, a végrehajtás saját fejlesztés.
"Ezért koppintotta le az intelét, mert azt használja mindenki. Ugyanezt mondtam előbb is."
A "koppintás" szó használata nem csak oktalan, hanem most már - többszöri kérés után - kimondottan bántó! (Nekem sem a "lemásol"-t kellett volna használnom, hanem az "átvesz"-t.)
"Speedstep nélkül meg eszébe se jutott volna a cnq."
Ez csak egy rosszindulatú feltételezés. Sőt, szerintem már a SpeedStep előtt volt lehetőség Atlonon szoftveresen olyan állapotba hozni a procit, amikor épp nincs rá szükség (mármint a másodperc töredékeiben), ezzel szépen csökkentve az áltagos teljesítmény-felvételt (és hőleadást). Mondjuk kevesen használták a desktopon. -
Robin Hood #153 A sony tudja mit vállal vele, nem akar többet. Az apple viszont azt se tudja mit várhat tőle, nyilván nem mutogatják neki a tervrajzokat hogy ellopja mint az xwindowt a xeroxtól. -
Robin Hood #152 A szellemi tulajdon másolása is koppintás. Ha én lemásolom a windows xpt és kiadom robin xp néven, attól még nem lesz más. -
dez #151 Ebben van valami. Ugyanakkor pl. a Sony igencsak épít rá (bár csődbe nem menne, ha kiderülne, hogy a PS3 nem jó semmire - mondjuk erre pl. nem fogadnék, hogy így lesz :) ), de elég nagy presztizsveszteség lenne...
De túl nagy meglepetést az Apple-nek sem hozna, végülis egy G5-szerű mag van benne. Csak ott van még egy rakat SPE is. -
Robin Hood #150 Annyira saját, hogy még az SSE nevet is biztos ők találták ki...
Az Inteles SIMD utasításokat sem akarta először lemásolni, hanem sajátot fejlesztett, csak kevesen használták
Ezért koppintotta le az intelét, mert azt használja mindenki. Ugyanezt mondtam előbb is.
az inteles SpeedStep először még nem tudott annyit, mint a CnQ
Speedstep nélkül meg eszébe se jutott volna a cnq. -
dez #149 Igen, és azt is írják, hogy egy pár szoftver használja (éppenséggel pont a legfontosabb Mac-es szoftverek), csak véletlenül ezekhez nem volt hozzáférési lehetőségük. :) -
Robin Hood #148 Demó példányra se építenek üzletet. Ahhoz tapasztalat kell vele. Mert lehet hogy vmi totál másra jó, csak ara nem amire neked kéne, aztán becsődölsz vele. Ezt egy applenél kisebb cég se vállalja be. Majd ha bizonyít. -
dez #147 Meg, mint írtuk már 1-2x, felejtsd már el, hogy "lop", meg "koppint", mert amiket kénytelen átvenni (MMX/SSE), azt is jogszerűen megkapja. Mellesleg nem kapu szinten veszi át, csak az utasítások kódjait, a végrehajtóegység itt is saját fejlesztés.