Jövőre Intel chipekre vált az Apple

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

arty
jesszus, de korlátolt vagy .... az x86/PC nem arrol szoil, hogy a procira valot az alaplapra integráljuk 😄

Forza.

arty
ha az intel nem találja ki az MMX-et, akkor a 3dnow! elterjed, s az intel átveszi. lásd még x86-64 ......

azt nem szabad elfelejteni, h az AMD kis gyártó, és ha nem alkot kimagaslot, akkor a jobb megoldás ellenére is kénytelen a nagyot követni. ez a piaci fogyasztók miatt van, akik képtelenek a reklámok helyett gondolkodni 😊

Forza.

Ez butaság, miért váltana az Apple az asztali gépeiben használt G5-rõl x86-ra, mikor a P4 vonal egyébként is behalt? (Gondolok it ta NetBrust technológia, és a melegedés problémáira.)
Szerintem az hogy x86-os proci kerüljön mac-ekbe kizárt dolog.
Ellenben, az Intelnek lehet valami olyan a tarsolyában, amirõl nem tudunk. Ha van, akkor borzasztóan komoly cucc kell hogy legyen, és mindenképp egy G5-göz hasonló technológiára kell hogy alapuljon. És mivel egy ilyen proci mellé még hiányozna egy jópár technológia, amelyeket viszont licenszelnie kellene az Intelnek. Például az Alvitec, amit az IBM is a Motorolától licenszel. Ezt a lépést nem hiszem, hogy megtenné az Intel, az túl kínos lenne.
Egyébként legalább másfél- kétszeres teljesítmény többlet kellene ahhoz, hogy indokolt legyen egy ilyen húzás. Az Intelnek nincs ilyen komoly x86 procija. (Ha lenne, akkor nem rejtegetné, de még ha rejtegetné is, nem az Apple fejlesztõi konferencián mutatná be.) Ha van valami, ami ilyen komoly, az nem x86.

A legvalószinûbb, egy új hardwereszköz (én egy Palm-hoz hasonló kütyüre tippelek), amit Intel proci hajtana. (Az Intelnek erõs az ARM szériája.) A palm jellegû cuccokat is az Apple találta ki, Newton néven, de a Palm gazdagodott meg belõle. Szerintem it akar az Apple visszavágni. Lehet még ARM procis iPod is. Van amit mások is írtak, szimplán csak Intel cél chipek, mint WiFi, Lan vagy ilyesmi.

Az biztos, hogy valami új lesz, és az is biztos, hogy erre a valamire programok kellenek, mert a programozókat akarják meggyõzni. Gondolom új DevKit-eket osztogatnak majd, mert külön kérik a developerelet, hogy ne hagyják otthon a Powerbook-jaikat.
És ma jelenik meg a San Andres PC-re!
asysoft
Ma végre kiderül, igaz-e a hír. Remélem nem...

/*WTF?!*/

Szerintem ez a mac végét jelenti, 2 év és teljesen kivonulnak a számítógép piacról....
Jó lesz nekik az mp3 lejátszó, meg az op rendszer azt csókolom...
Pedig én azt hittem a cel lesz a befutó náluk, lévén az is IBM cucc...

dez: szerintem hagyd, elvakult rajnogókat nem lehet meggyõzni semmirõl, csak meddõ felesleges vita van belõle...

Az A4000 már kicsit késõbbi dolog (akkor már nem volt olyan nagy szám), szerintem az A1000-re gondolsz.

Amiga??? Az Amiga 4000-estõl én bevizeltem, annyira brutálisan jó volt, akkoriban egy mezei PC-hez képest. Apropó, asszem a Commodore is azzal nyírta ki magát, hogy elkezdett PC-ket gyártani. Egyébként marha jó cucc volt az az Amiga, és még az Olah Action is fut rajta emulálás nélkül. 😊)
Nem tudtam, hogy más 486-os alaplapokon is volt ilyen L2 cache. (Ekkoriban én inkább Amigával, Atarival foglalkoztam.)

Szerintem azért volt valami technikai oka is, hogy inkább nem bízták az alaplapgyártókra többé. De azért ez nem egy akkora hatalmas találmány. Az Intel csak azért védette le a saját cartridge-ja érintkezõ-kiosztását (Slot1, asszem), hogy azt ne használhassa az AMD. Azaz, kicsit alá akart vágni ezzel. Ezért az utóbbi definiált egy saját kiosztást (SlotA). Ennyi az egész.

Hogy speckó alaplap Dell alaplap? Te kis komisz. 😊) Az a különbség, hogy nagyobb sebességgel tudták hajtani az L2-es memórát, hogy a processzorba integrálták (egyébként asszem ez elõször a pentium pro-ban debütált elõször), az alaplapi L2-es cache, csak az FSB sebességével ment.
A 486-ban még nem volt, csak mellette az alaplapon (az a Dell lap is ilyen volt, de akkor úgy látszik, ez általános volt). Késõbb gyorsult, ajálnatos volt inkább procivan együtt szállítani. Nem egészen értem, mit buktam be.

De az alaplapgyártó kapott volna, az nem egyesével vásárol, lepakolja a foglalat mellé, aztán ugyanott van mint ha cartridgen lenne. Persze ha én lennék az amd, én se lennék fejleszteni külön ha van ingyen is, de nem is várnám hogy engem jegyezzenek be a szabadalom mellé. 😊

Athlon64 3500+ | MSI K8N Diamond | Sapphire Radeon X850XT | 2*512 Samsung DDR | Creative Audigy2 | Maxtor 300 + 120GB SATA | Pioneer 109 | CoolerMaster Stacker ház | CoolerMaster RS-450-ACLY táp

Így hirtelen már nem is tudom mibõl volt rá annyi lóvém, kemény pár ezer ft volt. 😊

Athlon64 3500+ | MSI K8N Diamond | Sapphire Radeon X850XT | 2*512 Samsung DDR | Creative Audigy2 | Maxtor 300 + 120GB SATA | Pioneer 109 | CoolerMaster Stacker ház | CoolerMaster RS-450-ACLY táp

Nekem 512 kbyte-os 9000-es ISA Tridentem volt, de unokatesóm jól megszívta 256 kbybe-os ISA-s Realtek VGA-ja volt. Otthon viszont van egy durva 8900-es dualhead-es (nem vicc) 1 megás Trident VGA.
Nem is mondtam az amd-re hogy sza, csak azt hogy az intelrõl másol (többnyire). Ami nekem egyáltalán nem baj, de tény. 😊

Állítom annyira burzsoá voltál, hogy 4 megásra akartad bõvíteni? Te kis huncut! 😊)
Volt Tseng 6000-esed, te jó isten az milyen király kárty lehetet. Én csak 4000-eset láttam, de az is isten király volt. Megvoltam gyõzödve, hogy ez annyira májer kártya, hogy nekem soha nem lesz ilyenem és nem is lett... 😊)
Ez nem ilyen egyszerû. Egy felhasználó sokkal drágábban kapott volna oda való (akkori mércével) nagyongyors ramokat a kiskerben, mint egy procigyártó 10000-es tételben. De még csak nem is létezett ilyen ramokat tartalmazó modul (amit be lehetett volna dugni egy foglalatba az alaplapon a proci mellett), ki tudja, mennyi idõbe telt volna, mire megjelenik. És minek, amikor tudható volt, hogy nemsokára úgyis a prociba integrálják.

Persze korábban voltak már ilyen cache modulok, amit az alaplapra lehetett dugni, de - mint elhangzott - azok még joval lassabbak voltak.

Csak sajon nem vitte végig és kevés pénzt feccolt bele. Amúgy most látom, hogy neked amd-s konfigod van, szóval téged sem lehet elfogultsággal vádolni. Nekem sajnos most inteles cuccom van (p2 celeron 400@500-on, de volt már jobb gépem is).
Aztán késõbb a videokártyákat is lehetett tuningolni. Emléxem a tseng6000-esbe vettem +2 megát, aztán nem volt jó bele, mert bár foglalatra jó volt, típusra más. 😊

Nem lett volna baklövés ha végigviszi. Jó lett volna kidobni a felesleges lassító tényezõket ha már architektúrát váltunk, nem görgetni továbbmagunkkal.

Régen lehetet úgy vetted a 486-os alaplapot, hogy pl. 128 kbyte l2 cache volt és akkor vehettél mellé még 128-at, szóval bõvíthetõ volt. Sajnos nekem régebben, a 486 korszakban 0 kbyte l2 cachem volt, de akkor mág azt sem tudtam, hogy mire való. 😊)
A pepsi és a coca is a SPAR AMERICAN COLA-t másolja. 😊)
Áhh jól emlékeztem, l2-es cache már a 486-ban is volt, de ott én max 256-kásra emléxem. A DX2/DX4-es korszakban 128 v. 256-os változatban lehetet venni. Egyébként a 486-ban az elméleti max 512 kb, az volt a különbség amikor az alaplapon volt az l2 cache, hogy az csak az fsb-vel mehetet, míg amikor a procira integrálták, akkor vagy a proci sebességével, vagy a proci sebességének a felével ment (asszem a p2-es cerkák l2-es cache, csak felezett sebességgel, ment mint a normál p2-esé, de ezért lehett jobban is tuningolni annó). Itt a link, egy táblázatban találjátok: http://www.makeitsimple.com/articles/ramguide/ramguidep5.htm Kedve dez, miféle spéci dell alaplapról beszélsz? 😊) Szerintem ezt most elbuktad...
fie
Igen, az AMD másolt. De pl a 64-bites technológiával elõrébb van. Sokkal. Mert akkora baklõvést amit az intel csinált az Itaniummal az már fáj.
De akkor is AMD-t veszek, mert olcsóbb és hozza a teljesítményt.
Coca vagy Pepsi? Na ki tudja melyik melyiket másolja? <#nevetes1>

Viszont az tökmindegy hogy az alaplapra rakod, vagy egy cartridge-ra, ha ugyanúgy az elõírt távra van a procitól.

Ez volt a marketing része, a valóság meg az hogy csak azért kellett slotos proci hogy lekoptassák az amd-t. Ha megnézed a cartridget, semmivel nem integráltabb mint egy alaplap. Mert az is, egy alaplap részlet.

Egyszer volt már a kezemben egy olyan alaplap (valami spéci Dell, vagy ilyesmi), ahol a proci mellett volt egy L2 cache foglalat (+ egy procitól független cache-vezérlõ), de az még korábbi idõkben volt. Késõbb a nagyobb sebességeknél már ez elég nehézkes lett volna, pl. nem gyártott senki külön modulon olyan gyors ramot, ami oda kellett, a vonalak hossza sem mindegy, stb.

Hát akármit is mondanak az alma nagy vezetõ, így a cég nevét vágják a kukába. Nevezetesen a jó minõségû termékeket. Lehet magyarázni, hogy az intel a minõség maga meg egyéb elfogultságból adódó hülyeség, de nem sok olyan PC van ami csak meg közelíti minõségben ezeket a gépeket. Sajnos ezeket kukába vágják, és mezei PC szintre sülyednek, amivel gyakorlatilag azt tüntetik el a piacról amiért a MAc gépeket vették. Ahogy annó az SGI is volt miután áttért MIPS -es gépekrõl hihetetlenül jó Itaniumra. Amivel szintén azt vágták a kukába amiért a cégek SGI gépeket vettek. Persze így életben maradtak, de csak mezei Itanium gyártók lettek. Olyan mint a HP, IBM és társai, mostmár az SGI sem kelent semmit csak egy üres név, ez vár a nagy almára is. <#rinya>
Az L2-es cache volt már a Pentium 1-es alaplapokban (ezt ki is írta a memtestnél), úgy tudom az volt a lényeg, azért integrálták a proci mellé, mert akkor akár az FSB felével is ment a cache, ami jelentõs gyorsulást hozott (az L1-es meg a proci teljes sebességével ment). De nem vagyok CPU guru, úgyhogy nem okoskodok többet.
Az intel chipsetet? Hát nem az amd az biztos. 😊

Csak nem azt is az Intel találta fel? <#wow1><#vigyor>

Lehetett volna az alaplapra is tenni a procifoglalat mellé. De azzal dolgozni kellett volna (alaplapot tervezni), nemcsak beleülni a készbe.

Még ha ez is volt a cél (és nem a cache-es dolog), akkor is csak puszta marketingrõl van szó, pontosabban a hozzánemértõk tömegeirõl, akik elõtt nem akartak rossz színben feltûnni. De ez még egy korábba állapot, amikor az AMD befolyása a dolgokra elhanyagolható volt az Intel mellett. Csak ugye azóta már feltornászták magukat egy sokkal jobb pozicióba.

De, szerintem kezdjük a keréknél. 😄

Na hogy ne vádolj elfogultsággal, annó az Intel 486 DX4-es ötlete, az AMD 486 DX2-õn alapult. Szóval, ha ezt nézzük, akkor az Intel is másolt.
Csak akkor volt törvényszerû ha abban is az intelt akarták másolni. Az elhintette hogy ez az új dizájn, aztán az amd se akart oldschoolként díszelegni.

Egyébként ha jól emlékszem, a cartridge úgy jött, hogy még nem lehetett a proci-lapkára integrálni a L2 cache-t, ezért tették közvetlenül a proci mellé egy kisebb nyákon.

<#nevetes1>
I.e.1000-ben történtekrõl nem akarunk beszélni? 😊

Mit csináltak szegény Macbõl! Sírni tudnék. 😊
Ebben lehet, hogy igazad van, de én speciel nem mondtam, hogy mindenképpen az AMD-vel kellene kezdeniük. (De mellesleg, ha már x86, akkor miért nem x86, függetlenül attól, hogy Intel vagy AMD?)

Értem én, de akkor miért nem az AMD hozta elõször az x86 piacra?
vagy inkább?

Rosszul gondolod. Az MMX/SSE alapötlete már talán több évtizedes, és nem az Intel találta ki. Úgy hívják: SIMD (single instruction - multiple data) utasítások... Lásd pl. AltiVec a PPC-kben, stb.

(Egyébként az elfogultság hiánya nem jelenti a másik oldal felé való elfogultságot - csak az egyik oldal felé elfogultak szempontjából tûnik úgy. 😊 )

Ja és ha az enyém lenne az apple, én is bolond lennék egy olyan cégre alapozni, ami az elmúlt 10 évben talán egy évben hozott profitot.
"Húh, szerintem itt már mindenki dõl a röhögéstõl..." Max azok az AMD userek az sg-n, akik ugyanannyira elfogultak, mint te. Az AMD-nek néha van egy-két jó húzása, de azért az intel mögött szalad. Ja és én még láttam olyan képeket is, amiben a K7-es AMD nem cartride-os volt, aztán "véletlenül" cartridge-os lett. Ja és ha jobban meggondolod a 3DNow is mmx alapötletére született, azaz egy kibõvített utasításkészlettel látták el a cpu-t. Ha az intel ki sem találja az mmx-et, akkor 3dnow-ról még csak nem is hallottál volna. Tetszik nem tetszik neked, ez van.