266
  • dez
    Tegnap 19:05-kor jelent meg. Az első bekezdésből látható, hogy csak ilyen "közeli források állítják", meg "várhatóan". Majd jól pofára esnek, ha mégsem igaz. :)
  • TommyGun
    Ez igaz teljesen, ugynúgy a 3Dnow-nak sincs nagy jelentősége amit az AMD talált ki....egy kutya
    Nem fényezem az AMD-t mert intelem volt vagy 3 évig most upgradeltem...
    De ez a mostani helyzet...intel levan maradva és a Pentium M-en kívül nincs olyan processzoruk ami nem 200W-ot zabálna és nem tupoljev hajtómű kell hogy emberi hőfokon tartsad...Ez van
    De mivel nagy cég megbírja...nekünk tesz jót hogy az AMD-nek most jól megy mert így verseny van :)
  • Inquisitor
    "-MMX SSE SSE2 SSE3, alig van olyan szofti a piacon amelyik használná....semmire sem jó csak egy újabb parasztvakítás amit a hülye usereknek el lehet adni...."
    Ez igaz, de ha már az AMD-t fényezed, akkor írd oda, hogy azért abban is benne vannak ezek :)
  • arty
    ott már tényként irják le ...
  • TommyGun
    Mellesleg az APPle nagy faszságot csinál ha átállnak...

Az intel manapság szarban van kéremszépen...

NEM FLAME, CSAK A TISZTÁN LÁTÁSÉRT

-P4-es processzoraik lasabbak az azonos árú AMD-nél ez tény !
    -AMD-nek már 1 éve van egy stabil platformja és még 1 évig stabil is lesz ez a s939
    -P4-hez új LAP+MEMÓRIÁT kell venni ha DUAL magos procit akarsz....AMD DUAL MAG még mindig a jó s939-be fog belemnni, legalábbis az első sorozat biztosan
    -AZ azonos teljesítményű AMD max terhelésen FELE annyi áramot zabál, illetve fele annyira meglegszik mint az INTEL
    -AMD-ből könyebb sokkal halk rendszer építeni mivel jóval kevesebb hőt disszipál ergo kisebb olcsóbb halkabb hűtés is elég rá
    -MMX SSE SSE2 SSE3, alig van olyan szofti a piacon amelyik használná....semmire sem jó csak egy újabb parasztvakítás amit a hülye usereknek el lehet adni....RobinHoodnak PL
    -AZ AMD az A64 óta jelentősen növelte a piaci részesedését...
    -A Pentium M ellenfele a Turion64 most jött ki és ugyanazt tudja sebsségben mint a Pentium M csak már van benne 64bit
    -A HyperTransport és a processzorba épített memóriavezérlő is az AMD találmánya, megjegyzem hogy szakemberek szerint is ez a két technológia évekre előre mutat, ez meghatározó fejlesztés és az INTEL PAPA is átfog térni rája...ezt ők mondták ugyanis ez a két olyan fejlesztés ami egy mérföldkő az x86 életében....hatalmas távlatok vannak benne és lehetőségek....

AZ APPLE-nek mellesleg valszeg azzal van tele a töke hoigy nem kap elég proccot illetve sebssségben már 2 éve nincs változás lassan...
    Alapból vízhűtés kell bele...az azért nem piti :D
  • Cat #221
    ez ugyanaz a hír mint ez SG-n, csak ott egy nappal később jelent meg :D
  • TommyGun
    Bazze te mekkora baromsűágokat beszélsz már bocs....x86-ot az intel találta ki ez igaz...és az AMD is x86-ot gyárt....
    De ennyi erővel akkor mindenki csak a FORD-ot koppintja gyártásban mert ugye a Ford találta ki a T modellel a gyártósort....Tehát a Mercedes a BMW etc etc csak egy gyenge FORD KLÓN és a Skorpió meg a Focus csak az igazi autó mi ? :D
  • arty
    igaz a pletyka: apple intelen LOL
  • arty
    Sajnos én sem értek hozzá eléggé, de az Athlon/p2 (llotA/slot1) korszakban már nem 100-200mhz-eken ment a processzor, ezért NEM lehetett olyan messze vezetékezni az L2 cache-t! Amellett törekvés volt minkét gyártó részéről, hogy az L2 is full cpu sebességen menjen, amit el is értek. Erre nemhogy az alaplapi l2 nem alkalmas, de a kártyán levő sem. Rá is jöttek erre mindketten, a slotos megoldás elhalt. Az intel amugy a slot1et hangsulyozottan a költségcsökkentés miatt vezette be, később az fcpga ismét azért jött, mert mégis olcsobb :D

AMD meg kényszerből követte, mivel a k6 után kissé rossz hirneve volt, nagy ujitásokra sem anyagilag, sem piaci pozicio okán nem volt lehetősége :)
  • arty
    a korlátoltért elnézést, joértelemben értsd :) ugyértem: egyfele gondolkozo :) nem "hülye" :)

bocsánat.
  • arty
    jesszus, de korlátolt vagy .... az x86/PC nem arrol szoil, hogy a procira valot az alaplapra integráljuk :D
  • arty
    ha az intel nem találja ki az MMX-et, akkor a 3dnow! elterjed, s az intel átveszi. lásd még x86-64 ......

azt nem szabad elfelejteni, h az AMD kis gyártó, és ha nem alkot kimagaslot, akkor a jobb megoldás ellenére is kénytelen a nagyot követni. ez a piaci fogyasztók miatt van, akik képtelenek a reklámok helyett gondolkodni :)
  • pafi
    Ez butaság, miért váltana az Apple az asztali gépeiben használt G5-ről x86-ra, mikor a P4 vonal egyébként is behalt? (Gondolok it ta NetBrust technológia, és a melegedés problémáira.)
    Szerintem az hogy x86-os proci kerüljön mac-ekbe kizárt dolog.
    Ellenben, az Intelnek lehet valami olyan a tarsolyában, amiről nem tudunk. Ha van, akkor borzasztóan komoly cucc kell hogy legyen, és mindenképp egy G5-göz hasonló technológiára kell hogy alapuljon. És mivel egy ilyen proci mellé még hiányozna egy jópár technológia, amelyeket viszont licenszelnie kellene az Intelnek. Például az Alvitec, amit az IBM is a Motorolától licenszel. Ezt a lépést nem hiszem, hogy megtenné az Intel, az túl kínos lenne.
    Egyébként legalább másfél- kétszeres teljesítmény többlet kellene ahhoz, hogy indokolt legyen egy ilyen húzás. Az Intelnek nincs ilyen komoly x86 procija. (Ha lenne, akkor nem rejtegetné, de még ha rejtegetné is, nem az Apple fejlesztői konferencián mutatná be.) Ha van valami, ami ilyen komoly, az nem x86.

A legvalószinűbb, egy új hardwereszköz (én egy Palm-hoz hasonló kütyüre tippelek), amit Intel proci hajtana. (Az Intelnek erős az ARM szériája.) A palm jellegű cuccokat is az Apple találta ki, Newton néven, de a Palm gazdagodott meg belőle. Szerintem it akar az Apple visszavágni. Lehet még ARM procis iPod is. Van amit mások is írtak, szimplán csak Intel cél chipek, mint WiFi, Lan vagy ilyesmi.

Az biztos, hogy valami új lesz, és az is biztos, hogy erre a valamire programok kellenek, mert a programozókat akarják meggyőzni. Gondolom új DevKit-eket osztogatnak majd, mert külön kérik a developerelet, hogy ne hagyják otthon a Powerbook-jaikat.
  • greekboy
    És ma jelenik meg a San Andres PC-re!
  • asysoft
    Ma végre kiderül, igaz-e a hír. Remélem nem...
  • kicsizoz
    Szerintem ez a mac végét jelenti, 2 év és teljesen kivonulnak a számítógép piacról....
    Jó lesz nekik az mp3 lejátszó, meg az op rendszer azt csókolom...
    Pedig én azt hittem a cel lesz a befutó náluk, lévén az is IBM cucc...
  • kicsizoz
    dez: szerintem hagyd, elvakult rajnogókat nem lehet meggyőzni semmiről, csak meddő felesleges vita van belőle...
  • dez
    Az A4000 már kicsit későbbi dolog (akkor már nem volt olyan nagy szám), szerintem az A1000-re gondolsz.
    [Jah, az "Olah Action" is későbbi dolog. Jóval későbbi. Az eredeti Amigásokat nem ezek a kérdések foglalkozatták...]
  • greekboy
    Amiga??? Az Amiga 4000-estől én bevizeltem, annyira brutálisan jó volt, akkoriban egy mezei PC-hez képest. Apropó, asszem a Commodore is azzal nyírta ki magát, hogy elkezdett PC-ket gyártani. Egyébként marha jó cucc volt az az Amiga, és még az Olah Action is fut rajta emulálás nélkül. :))
  • dez
    Nem tudtam, hogy más 486-os alaplapokon is volt ilyen L2 cache. (Ekkoriban én inkább Amigával, Atarival foglalkoztam.) [Az természetesen nem újdonság, hogy a prociba integrált cache gyorsabb lehet, mint a külső. :P]
  • dez
    Szerintem azért volt valami technikai oka is, hogy inkább nem bízták az alaplapgyártókra többé. De azért ez nem egy akkora hatalmas találmány. Az Intel csak azért védette le a saját cartridge-ja érintkező-kiosztását (Slot1, asszem), hogy azt ne használhassa az AMD. Azaz, kicsit alá akart vágni ezzel. [Némileg sikerült is, mert ugye ezután már nem használhatták ugyanazt az alaplapot.] Ezért az utóbbi definiált egy saját kiosztást (SlotA). Ennyi az egész.
  • greekboy
    Hogy speckó alaplap Dell alaplap? Te kis komisz. :)) Az a különbség, hogy nagyobb sebességgel tudták hajtani az L2-es memórát, hogy a processzorba integrálták (egyébként asszem ez először a pentium pro-ban debütált először), az alaplapi L2-es cache, csak az FSB sebességével ment.
  • dez
    A 486-ban még nem volt, csak mellette az alaplapon (az a Dell lap is ilyen volt, de akkor úgy látszik, ez általános volt). Később gyorsult, ajálnatos volt inkább procivan együtt szállítani. Nem egészen értem, mit buktam be.
  • Robin Hood
    De az alaplapgyártó kapott volna, az nem egyesével vásárol, lepakolja a foglalat mellé, aztán ugyanott van mint ha cartridgen lenne. Persze ha én lennék az amd, én se lennék fejleszteni külön ha van ingyen is, de nem is várnám hogy engem jegyezzenek be a szabadalom mellé. :)
  • Robin Hood
    Így hirtelen már nem is tudom miből volt rá annyi lóvém, kemény pár ezer ft volt. :)
  • greekboy
    Nekem 512 kbyte-os 9000-es ISA Tridentem volt, de unokatesóm jól megszívta 256 kbybe-os ISA-s Realtek VGA-ja volt. Otthon viszont van egy durva 8900-es dualhead-es (nem vicc) 1 megás Trident VGA.
  • Robin Hood
    Nem is mondtam az amd-re hogy sza, csak azt hogy az intelről másol (többnyire). Ami nekem egyáltalán nem baj, de tény. :)
  • greekboy
    Állítom annyira burzsoá voltál, hogy 4 megásra akartad bővíteni? Te kis huncut! :))
  • greekboy
    Volt Tseng 6000-esed, te jó isten az milyen király kárty lehetet. Én csak 4000-eset láttam, de az is isten király volt. Megvoltam győzödve, hogy ez annyira májer kártya, hogy nekem soha nem lesz ilyenem és nem is lett... :))
  • dez
    Ez nem ilyen egyszerű. Egy felhasználó sokkal drágábban kapott volna oda való (akkori mércével) nagyongyors ramokat a kiskerben, mint egy procigyártó 10000-es tételben. De még csak nem is létezett ilyen ramokat tartalmazó modul (amit be lehetett volna dugni egy foglalatba az alaplapon a proci mellett), ki tudja, mennyi időbe telt volna, mire megjelenik. És minek, amikor tudható volt, hogy nemsokára úgyis a prociba integrálják.

Persze korábban voltak már ilyen cache modulok, amit az alaplapra lehetett dugni, de - mint elhangzott - azok még joval lassabbak voltak.
  • greekboy
    Csak sajon nem vitte végig és kevés pénzt feccolt bele. Amúgy most látom, hogy neked amd-s konfigod van, szóval téged sem lehet elfogultsággal vádolni. Nekem sajnos most inteles cuccom van (p2 celeron 400@500-on, de volt már jobb gépem is).
  • Robin Hood
    Aztán később a videokártyákat is lehetett tuningolni. Emléxem a tseng6000-esbe vettem +2 megát, aztán nem volt jó bele, mert bár foglalatra jó volt, típusra más. :)
  • Robin Hood
    Nem lett volna baklövés ha végigviszi. Jó lett volna kidobni a felesleges lassító tényezőket ha már architektúrát váltunk, nem görgetni továbbmagunkkal.
  • greekboy
    Régen lehetet úgy vetted a 486-os alaplapot, hogy pl. 128 kbyte l2 cache volt és akkor vehettél mellé még 128-at, szóval bővíthető volt. Sajnos nekem régebben, a 486 korszakban 0 kbyte l2 cachem volt, de akkor mág azt sem tudtam, hogy mire való. :))
  • greekboy
    A pepsi és a coca is a SPAR AMERICAN COLA-t másolja. :))
  • greekboy
    Áhh jól emlékeztem, l2-es cache már a 486-ban is volt, de ott én max 256-kásra emléxem. A DX2/DX4-es korszakban 128 v. 256-os változatban lehetet venni. Egyébként a 486-ban az elméleti max 512 kb, az volt a különbség amikor az alaplapon volt az l2 cache, hogy az csak az fsb-vel mehetet, míg amikor a procira integrálták, akkor vagy a proci sebességével, vagy a proci sebességének a felével ment (asszem a p2-es cerkák l2-es cache, csak felezett sebességgel, ment mint a normál p2-esé, de ezért lehett jobban is tuningolni annó). Itt a link, egy táblázatban találjátok: http://www.makeitsimple.com/articles/ramguide/ramguidep5.htm Kedve dez, miféle spéci dell alaplapról beszélsz? :)) Szerintem ezt most elbuktad...
  • fie
    Igen, az AMD másolt. De pl a 64-bites technológiával előrébb van. Sokkal. Mert akkora baklővést amit az intel csinált az Itaniummal az már fáj.
    De akkor is AMD-t veszek, mert olcsóbb és hozza a teljesítményt.
    Coca vagy Pepsi? Na ki tudja melyik melyiket másolja?
  • Robin Hood
    Viszont az tökmindegy hogy az alaplapra rakod, vagy egy cartridge-ra, ha ugyanúgy az előírt távra van a procitól.
  • Robin Hood
    Ez volt a marketing része, a valóság meg az hogy csak azért kellett slotos proci hogy lekoptassák az amd-t. Ha megnézed a cartridget, semmivel nem integráltabb mint egy alaplap. Mert az is, egy alaplap részlet.
  • dez
    Egyszer volt már a kezemben egy olyan alaplap (valami spéci Dell, vagy ilyesmi), ahol a proci mellett volt egy L2 cache foglalat (+ egy procitól független cache-vezérlő), de az még korábbi időkben volt. Később a nagyobb sebességeknél már ez elég nehézkes lett volna, pl. nem gyártott senki külön modulon olyan gyors ramot, ami oda kellett, a vonalak hossza sem mindegy, stb.