140
Mi a kedvenc könyved?
-
#60 nah 30.000 forint értékben rendeltem könyvet a KELLO-n
jópár ajánlott belekerült
Köszi az eddigi tippeket és várom, várjuk a továbbiakat -
#59 Konkrét kedvenc nincs, már csak a merőben különböző témák miatt sem...de néhány ami így eszembe jut:
Seneca: De Ira (A haragról)
J.Bodin: Az államról
M.Bakunyin: Államiság és anarchia
Arisztotelész: Nikomakhoszi etika
Arisztotelész: Politika
Asimovtól alapítvány sorozat
Philip K. Dick novellák
Alfred Bester: Tigris! Tigris!
Kim Stanley Robinson: Vörös Mars
Nemere könyvek
1001 éjszaka meséi
stb... -
#58 mi a film címe? -
#57 Székely János (John Pen)-Kísértés
A Kísértés először angol nyelven jelent meg Amerikában, és szerzője, a híres, Oscar-díjas hollywoodi forgatókönyvíró.
A könyv a húszas évek magyar társadalmának sorskérdéseivel birkózik.
Hőse, Béla, egy mosónő törvénytelen fia, 14 éves, amikor a falusi viszontagságai után Pestre jön, hogy serdülő ifjúként kettős megvilágításban ismerkedjék az élettel: korán érlelő külvárosi tapasztalatok nyomán, és a luxusszálloda fülledt,fojtott szférájában, ahol liftesfiúként különös, vonzó-taszító, megkavaró kalandok sodrába kerül...
Filmet is készítettek belőle.
Csodálatos hangulata van a történetnek. Feledhetetlen... -
#56 cselekmény, ajánló????? -
A legcsodálatosabb könyv: Székely János (John Pen)-Kísértés.
-
#54 nehogy elmondjátok a végét P -
#53 Egyedul a vege elnagyolt szerintem. -
#52 az mekkora sorozat!!! ifjúságom kedvenc könyvei!!! nagyon jók!!!:) -
#51 nekem is az a kedvencem (Robert Merle : Malevil)!!!!:) nagyon jó, nagyon érdekes! nekem ez volt az első ijen "utópisztikus" könyv amit olvastam - nem fantasy - és nagyon elgondolkodtatott, és olvasmányos is!!!
másik nagy kedvencem a Vámos Miklós: Apák könyve - nagyon megható, méj érzésekről, értékekről szól. generációkon keresztül írja le az apai vérvonalat egy bizonyos családban.
Simán kötelező olvasmánnyá tenném mindkettőt pl a kincskereső kisködmön helyett...
Ja, és gratulálok a topiknyitónak, mert végre egy értelmes (kultúr)topik!!!!! -
#50 Bogáti Péter- Az ágasvári csata -
#49 Asszem hármat olvastam -
#48 Nem is egy :) -
#47 És miről szól?
Csak tudjátok P -
#46 oh azt olvastam
gyerekkoromban :-)
egyik kedvencem volt akkoreiban, de vasn folytatása is -
#45 Kingtől-AZ!!! -
#44 Az éj trológiája; A hajnal trilógiája.
2 könyv, de a sztori folytatásos bennük. -
#43 Gerald Durel: Családom, és egyéb állatfajták
Aki esetleg nem tudná Gerald Durell, egy híres természettudós volt, aki a világháborúk idején Korfu szigetén élte gyermekkorát, elég népes családjával. -
Takezó #42 errő van szó -
Takezó #41 Dé gustibus non est disputandum (Ízlések és pofonok ;))... A szerkezetben szvsz semmi különös nincs, a történet egyedi (egy gyilkos lélekrajza), az önsajnálat pedig megegyezik az előbbivel ;) -
#40 amúgy szegyen de egy olyan magyar konyvet se tudtam beirni amivel ugy voltam, hogy na az most tenyleg jo volt...
(Karpati Andor: Kurvajot csaknem irhatom be:)) -
#39 persze izlesek es pofonok ettol szep a vilag h nem ugyanaz tetszik mint neked:) -
#38 úúúú, a Bűn és Bűnhődés (nem azért mrt kötelező volt és véresre szoptam a faszt miatta), de az tényleg egy bűnhődés. Tragikus szerintem, magánvélemény de nekem nagyon nem tetszett, se a szerkezete, se a történet, se az az önsajnálat ami van benne. egyszerűen boprzalmas -
Takezó #37 az nem könyv ;) -
#36 Legjobb könyv, melyet mindig elolvasok a wcN a szines rtv. ha mar tvt nem nezek legalabb azt tudjam mit halasztok:)
van benne horoszkop utazasi rovat pletykarovat sztarrovat egyszeruen bet szarasra -
#35 Hú de király vagy! Ezt olvastam a honvédségnél úgy tíz éve és elfelejtettem a címét, de most egyből beugrott, ahogy itt olvastam. Holnap rohanok is megvenni! -
#34 hm érdekes
mármint könyvben -
#33 Az én kedvenc regényem, ami a legnagyobb hatással volt rám az Robert Merle: Malevil c. műve. A könyv arról szól, hogy a 70-es években Franciaországra atombombát dobnak le. Az indíték nem ismert, a könyv nem politizál. A főhős "tanyáját" hívták Malevilnek, amely egy nagy szikla alatt terült el. A főhős és néhány barátja épp a pincében tartózkodott, amikor a bomba robbant, így nagy nehezen, de túlélték.
A regény az újrakezdésről szól, amikor a teljesen nulláról kell mindent elkezdeni, megszervezni az életet, hiszen ember, állat, növény minden elpusztult a támadás következtében.
Aztán a történet tovább bonyolódik: találnak túlélőket, többek között nőket, akikkel elkezdik megszervezni az "újraszaporodást", valamint a környező településeken életben maradt lakókkal vívnak harcot a földekért.
Nagyon érdekes mű, aki igazán izgalmas történetet akar olvasni annak ajánlom figyelmébe. -
_Vegeta_ #32 Terry Goodkind: Az elso szabaly -
#31 és az miről szól?
necsak címeket írjatok -
#30 magyarhoz Kertész Imre Sorstalanságját írtam. igaz, csak filmen láttam ami tudom hogy nem ugyanaz de így is tetszett(: lehet hogy egyszer elolvasom ha eljutok addig.
külföldinek Philip K. Dick [i]Az ember a Fellegvárban[/i[ c könyvét írtam. Nem rég olvstam és nagyon tetszett. -
#29 miról szól? -
#28 Attól még elolvashatom -
RadeoN #27 akkor:
Sánta Ferenc - Az ötödik pecsét
és
George Orwell - 1984 -
#26 Jó rég... :-D -
#25 Stephen E. Ambrose már rég meghalt.... 2002-ben. -
#24 1965-öt mutattak a naptárak,
amikor Gabriel, az író, Mercedes, a feleség,
és a gyerekek nyaralni indultak Acapulcóba.
Éppen kiértek a sztrádára, amikor a férj, az akkor már tizenöt éve írással foglalkozó, ám inkább csak újságíróként, jó tollú riporterként ismert Garcia Marquez leállította az autót.
Ott, az autó volánjánál világosodott meg előtte egy történet.
Egy történet, és az is, hogy miként akarja elmesélni.
Úgy, ahogyan a nagyanyja mesélte hosszú órákon át az ő történeteit, a családi legendákat.
Csodákat és hétköznapokat, mágiát és babonát, halált és szerelmeket sorakoztatva egymás után a legkézenfekvőbb természetességgel. Visszafordultak, zálogba adták a néhány hónapja vásárolt autót, hogy hat hónapig,
amíg a mű megírása tart, megélhessenek belőle.
A pénz elfogyott, a hat hónapból másfél év lett, de a regény elkészült. Adott hitelt a hentes, a zöldséges, a háztulajdonos.
Mercedes, a feleség küldte el postán a kéziratot a Sudamericana Kiadónak. Az író előző könyveiből ezer példány körül tudtak eladni, most a kiadó úgy számolt, hogy öt, vagy akár nyolcezer kötetet is megvesznek majd az olvasók.
Aztán az első kiadás mindössze két hét alatt fogyott el egyetlen városban, Buenos Airesben. Megszületett a huszadik századi irodalom egyik legnagyobb hatású regénye, a Száz év magány. Lenyűgöző családtörténet, a fékevesztett szerelmek és az elviselhetetlen magány költészete, az emberiség mítosza,
a vágyak és az ösztönök tobzódása, mágikus realizmus,
a civilizáció históriája…
Efféle, és hasonló meghatározásokkal illették már számtalanszor az elragadtatott olvasók e regényt.
Valóban: a Száz év magányban megunhatatlanul és kimeríthetetlenül keveredik irónia és erotika, mágia és babona,
halál és élet. A generációk sorát kormányzó családanya, Ursula Iguarán alakja éppúgy a regényen túlnövő jelképpé lett, mint a szeretetlenség magányába süllyedő Aurelianó Buendia ezredes figurája. Igen, Gabriel Garcia Marquez zseniális műve alighanem a világ irodalmának egyik legismertebb és leginkább szeretett könyve.
A megjelenése óta eltelt közel ötven év alatt lefordították szinte minden szóba jöhető nyelvre, s ma már azt is tudjuk,
hogy a Száz év magány óta íródó irodalom,
sőt, a modern művészet is más volna e regény nélkül.
Igaz, Garcia Marquez meglehetős szkepszissel viszonyul ehhez
az életét felkavaró, elsöprő sikerhez.
„Nagyon veszélyesnek tartom, hogy fölfedezzem, hogy mi az oka, hogy egy könyvet, amelyet csak néhány barátomra gondolva írtam, úgy vesznek a világon mindenütt, mint a forró virslit.”- mondja egy önéletrajzi vallomásában.
Csakhogy, tegyük hozzá, szerencsére, minden mű a megszületése után már a saját életét éli. Lehet az író számára (Hemingway szavaival) „halott oroszlán”, s lehet ugyanakkor a dél-amerikai irodalom megismertetője a nagyvilágban, immár nemzedékek számára az egyik legfontosabb könyv.
Öröm, életfilozófia, útmutató és tanító. Garcia Marquez egyébként maga is élénken érdeklődik a társművészetek,
például a film iránt, és saját bevallása szerint valósággal látja
a hőseit. Mégis, aligha lehet véletlen, hogy zseniális művei
a filmvásznon fakóbbak lettek, mint a könyvlapokon.
E remekművek anyaga ugyanis a nyelv, a mondatok... -
Vlala #23 én is kerestem, de sztem nem -
Szid #22 Kingtöl - AZ -
#21 A Proust - Az eltűnt idő nyomában-nt olvasta valaki?