140
Mi a kedvenc könyved?
  • Rózsalány
    bocccsánat, nyelvbotlás
  • Breki33
    Amúgy az Elit osztagot megis filmesítette az HBO elég híres emberkékkel
  • Breki33
    azt én már kilolvastam

videokazettán jobb P
  • Breki33
    ja azt hittem a szubjektív alapokon megvalósuló kompenzációt kérded P
  • Takezó
    nem ismerem, én most leginkább Szelezsán János - Bevezetés a matematikába informatikusnak-ot olvasom
  • Takezó
    Nem, attól még nem lesz az, de pl. a Nobel-díjban is erősen számít, hogy teljesen új legyen... (gondolj csak az Egy előre bejelentett gyilkosság naplójára, vagy a Sorstalanságra..)
  • Breki33
    Amúgy én most az Elit osztagot olvasom párhuzamosan a keleti front eseményeivel. P

Nagyon tetszik
  • Breki33
    sztem ez nem így van

attól, hogy egyedi még nem jó egy könyv
  • Takezó
    jajj :D amúgy sztem sokkal inkább az egyediségétől
  • Takezó
    azé ennyire kommerszek ne legyünk :o
  • Breki33
    Ezis érdekes egyben kommersz

• Breki33
    a mondanivalójától

meg az olasz focitól :_)
  • Takezó
    LOL
    Ne haragudj, de ezt msot nem mondhatod komolyan :o
    Tessék, itt egy topik A Gyűrűk Uráról, olvasgassá.
    Azt meg meséld el, hogy mi bajod a Sorstalansággal pls :D

ui.: "erről vitatkozhatnánk"
  • Szid
    Ezen vitatkozhatnánk. Szerintem meg a sorstalanság a nemodavaló
  • Takezó
    Kérdés ugye, hogy mitől számít nak egy könyv...
  • Breki33
    Ezt olvasta valaki?

• Breki33
    pedig klasszikus
  • Breki33
    "helye"
  • Tetsuo
    Meghát eleve aki olvas az általában intelligensebb mint az aki nem olvas; viszont az intelligens emberek általában nem telefonálnak be szavazatként tv-műsorba.
  • Takezó
    Megjegyzem, a Sorstalanság tényleg zseniális könyv, nekem személyszerint a kedvenc madzsar regényem
  • Rózsalány
    na, az meg a harmadik... látták a filmet és az a legjobb könyv:(
    látták a sostalanságot filmen és a köny benne van a 100-ban.
    én továbbra is el vagyok ájulva a Terézanyun:(((
  • Takezó
    Hát A Gyűrűk Urát se sorolnám a legjobb 100 közé :o
  • Fityfirity
    Sokan csak a kötelezőket olvassák és így csak azokat ismerik.
    Szerintem A Négyszögletű Kerek Erdő és a Száll a kakukk fészkére inkább top100-ba illő.
  • wizy
    hát jah, sztem ebből a listábol az derül ki, hogy ki milyen könyveket olvasott. mert sztem sok olyan ember van, aki nem igazán olvasott semmit, csak pl. a Pál utcai fiúkat, és ezért azt jelöli.... szvsz a Pál utcai fiúkat nem sorolnám a legjobb 100 közé
  • Rózsalány
    igen a Harry Potter a másik... olvastam mindet, tetszett is, de nem sorolnám a 100 legjobb könyv közé.
    Rejtőnek ott a heje, az nem vitás, de rengeteg a kötelező olvasmány, amikről nem gondoltam volna, hogy ennyire népszerűek...
  • Fityfirity
    Megnéztem a listát.
    Hááát.
    Nem gondoltam volna, hogy Rejtő is benne lesz, de szerncsére benne van. Én legalábbis nagyon szeretem.
    Viszont az a rengeteg Harry Potter zavar.
  • Rózsalány
    láttátok a 100-as listát??? szerintem gáz... A neveletlen hercegnő naplója,Állítsátok meg Terézanyut!,Kincskereső kisködmön????? nem az, hogy az én ízlésem legyen a mérvadó, de ezek milyen könyvek már??? a terézanyus BridgetJoneskoppintás az szépirodalom???
  • Raszkolnyikov
    Sztem a Merle: Mesterségem a Halál is nagyon jó könyv meg a Nyugaton a Helyzetváltozatlan is.
  • Rózsalány
  • Breki33
    Őszinténszólva nekem a Keresztapa nem tetszett filmben.

hm Berkesit annó ponyvaként olvastam :-)
  • Rózsalány
    a Keresztapa tényleg nagyon jó könyv!!! a film se rossz de érdemes könyvben elolvasni, nagyon jól visszaadja azt a maffiafílinget.

nemtom a James Clavel: Sógun volt e már... ott a film legfeljebb kedvet csinálhat a könyvhöz!

van még egy könyv amit sokszor elolvastam, nagyon teszett: Berkesi András : Siratófal. ezt ajánlom a fiatalabb korosztálynak. egy családról szól a 2.vil.háb. alatt és után, a kommunizmusban, hogyan éltek. két testvér közül az egyik keményvonalas, a másik lázad... nagyon jó, megható, reális.
  • Tetsuo
    Gondolom csak regényeket lehet írni. Akkor pl Mario Puzzo - A keresztapa.
    Nagyon tetszik még: Victor Hugo - A nyomorultak, Ken Follett - A katedrális, meg néhány sci-fi, bár irodalmilag nincsenek a toppon. Bevallom Asimovtól az Alapítványos könyveket nem olvastam.. :(
  • Garfield
    OFF:

Na, még mindig scifi: most látom, hogy a Szukits kiadja a Stanislaw Lem-életművet ugyanúgy, ahogy Asimovnál tette.
  • Garfield
    Ha meg már scifik:
    Ray Bradbury: Marsbéli krónikák
  • Garfield
    Meg is van mind az 5+1 kötet. Kár, hogy akkorák, hogy csak otthon lehet őket olvasni.
  • Breki33
    ezt csak filmen láttam

és csak pár dologra emléxem belőle
  • hykao #64
    Arthur C. Clark-ról se feledkezzünk meg...most láttam, hogy kimaradt a felsorolásomból, pedig olvastam mind a 4 Űrodisszeia könyvét...valamint láttam a 2001 és a 2010 filmeket...(Előbbi 68-ban Oscart kapott a vízuális effektekért...s talán még ma is egész jól megállja a helyét! ...a 2010 már valamivel felejthetőbb amerikai film féle...)
    De ezeken kívül is voltak még érdemes és érdekes művei persze...
  • Gorvik #63
    Azért kár, hogy meghalt Asimov. Kíváncsi lettem volna, hogy mivel rukkol még elő.
  • Breki33
    Hát igen

Egy kis kedvcsináló

Isaac Asimov: Teljes Alapítvány-Birodalom-Robot Univerzuma V. (Ajánlók)

Kiadó: Szukits Könyvkiadó
    Kiadás éve: 2003 (gyűjteményes kiadás)
    Fordította: F. Nagy Piroska
    Oldalszám: 581
    Ára: 3800 Ft

A sorozat egyik legizgalmasabb csúcspontja vitathatatlanul az előző kötetben szereplő alapítványi hármas volt (Alapítvány, Alapítvány és Birodalom, Második Alapítvány). Sokáig úgy is volt, hogy itt aztán tényleg a végére értünk az évezredeken átívelő történetnek, ám mint utólag kiderült, Asimov még nem mondott el mindent a témáról, így született meg 1982-ben az „Alapítvány pereme” és 1986-ban az „Alapítvány és Föld” című lezárás.

Az Öszvér halála után úgymond helyreáll a rend, az Első Alapítvány szépen gyarapodik, egyre több bolygóra terjeszti ki hatalmát. A technikai fejlődés egyre gyorsabb iramú, és erre alapozva Harla Branno polgármesternő eljátszadozik a gondolattal: mi lenne, ha megfeleznék a két Birodalom közötti átmeneti időszakot.
    Így ezer év helyett elegendő lenne ötszáz év, s újra egységes irányítás alatt egyesülnének a galaxis népei. Ebben az esetben neve örökre fennmaradna, hiszen a hátralévő két évet (még csak 498 éve bukott el az első Birodalom) a terv megvalósításának szentelné (és nem utolsó sorban ő lenne a Második Birodalom első vezetője).

Hacsak valamilyen elképzelhetetlen módon nem maradt meg a korábban „teljesen” elpusztított Második Alapítvány. Hiszen ha léteznek, akkor biztosan nem fogják engedni a Sheldon-tervtől való eltérést. Ha léteznek…
    Erről csak egyféleképpen lehet megbizonyosodni: ha valaki fogja magát, és megkeresi őket. Ez persze nem is olyan egyszerű feladat, hiszen ez ügyben már az Öszvér is kudarcot, pedig ő aztán tényleg mindent megpróbált.
    De talán a fiatal, egyéni látásmódú Golan Trevize tanácsos nagyobb sikerrel jár. Erre ösztönzi veleszületett makacssága és az a tudat, hogy újsütetű száműzetéséből addig nem térhet vissza, míg rá nem bukkan a rejtekhelyre. Útravalóként megkapja az Alapítvány legmodernebb hajóját és fedőtörténetként egy legendakutató történészt. Aztán irány a világűr.

Mindeközben az elpusztított Második Alapítvány szólói között hatalmi torzsalkodás dúl, melynek tétje nem kevesebb, mint az Első szóló tisztsége. Pedig a szólók jobban tennék, ha a politizálás helyett a feladatukkal foglalkoznának, mivel ismeretessé vált egy új képlet, amely nem kevesebbet hivatott bizonyítani, mint a Sheldon-terv értelmetlenségét.
    Ez az állítás persze érthető módon inkább lenézést, mint támogatást jelent megalkotója, Stor Gendibal számára. Még jó, hogy nem törődik effélékkel.

A végén persze minden kiderül, és a helyére kerül, de addig csak ámulunk és bámulunk, mit ki nem talált Asimov. Bár nem írt több Alapítvány-Birodalom-Robot regényt, azért nincs okunk a bánkódásra, hiszen a kiadó ígérete szerint hamarosan megjelennek a szerző egyéb sci-fi írásai, majd pedig a mások által írt A-B-R történeteket. Lehet gondolkodni a könyvespolcbővítésen.

• Gorvik #61
    Isaac Asimov bármely Alapítvány-Birodalom-Robot univezumában játszódó könyve. Mindenkinek ajánlom, aki még nem olvasott Asimovot, vagy scifit.