Jönnek a robotok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
én nem vok egy pénzmániás de ez azért már durva...
és azért nam lesz állásunk mert õk okosabbak mint az ember és akkor már kinek kell "egy béna ember"
tudom hogy ez gyerekes meg minden de hát most az emberek uralják és ha még az embernél is okosabbak akkor tényleg lehetséges<#szomoru1>#szomoru1><#wow1>#wow1> <#csodalk>#csodalk><#conf>#conf><#help>#help><#banplz>#banplz><#kuss>#kuss><#dumcsi>#dumcsi>
A robotkutatásba belekeverni a harmadik világ nyomorát meg tök fölösleges demagógia, nem ezért éheznek és nem is a beléjükpumpált segélyektõl fognak talpraállni.
Ez mondom úgy, hogy én is RobotFan vagyok, terveztem (és tervezek) robotokat, de szerintem mindennek van határa...
sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE
http://www.jonathonrobinson.com/3.0/web/webtsos.html
😊 nemtom ismeritek e ezt?😄
RIP www.memod.co.uk RIP || Darkmod http://www.thedarkmod.com/
Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.
az egy dolog h te mint civil nem tudsz róla 😊
ezt biztos a kisujján számolta meg pistike 😊
viccet félretéve errõl a 80as évekrõl valamilyen szaki mondjon egy pár sort léci, hogy mi is volt ott japánban
Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket
Oké, oké. De azértizgalmas híreket lehetett hallani önszervezõ procikról, tanítható mesterséges látóidegrõl, a CNN procikról, quantumszámítógéprõl, stb. Csak belegondoltam.
Különben is, ahogy valaki mondotta volt, az MI programozónak több köze lesz egy pedagógus/pszichológushoz, mint egy bithuszár kóderhez 😊
"Jaja. De az emberek szeretnek ábrándozni. (Talán mert nem érzik át a valóság fantasztikusságát.)"
Deee, átérzem 😊 Foglalkozom mással is néha, nem csak ámítástechnikával ...
Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket
Noli turbare circulos meos.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Láthatjuk hogy milyen nehézségekbe ütközik a vizuális információk feldolgozása. Mindamellett ma már sikerült a robotok "látását" annyira tökéletesíteni, hogy helytõl, helyzettõl, megvilágítástól függetlenül képesek felismerni különféle, nem túl egyszerû tárgyakat, az összevissza dobált munkadarabok közül ki tudják választani a hibás méretû vagy alakú darabokat.
A hangok és a beszéd felismerése szintén a korszerû robotok sajátja. Meg kell említenem azonban hogy a hang érzékelése nem tévesztendõ össze a beszéd érzékelésével – elõbbi elsõsorban a távolság megállapítására szolgál. A beszéd-felismerés – hasonlóan a vizuális felismeréshez – szintén kecsegtet eredményekkel: már a hétköznapi életben is találkozhatunk – az igaz kezdetleges – hangfelismerõ-rendszerekkel (pl. egyes beszéddel utasítható mobiltelefonok esetén)
A korszerû robotok vezérlését, a - fentebb említett - érzékelõktõl nyert információk feldolgozásával, a több mikroprocesszorból álló, hierarchikus (alá- és fölérendelt) felépítésû vezérlõberendezések végzik.
Amint a fentebbi két példából – a szakértõi rendszerek és a robotika témakörébõl – is látható az MI jelenleg a számítástechnika legnagyobb kihívása mind a hardver, mind a szoftver tekintetében
dr. Majorszky László
- a robot képes érzékelni a környezetét (mely képesség rendkívül fontos az igazán intelligens rendszerek számára)
A taníthatóság, (azaz a egyedi kívánalmaknak megfelelõen programozható robotok) kifejlesztésében az elsõ lépést az úgynevezett Lead Through (átvezetés) módszer jelentette. Ennek során egy emberi operátor végigvezeti a robotot a munkatérben a kívánt lépéseknek megfelelõen. A vezérlõ berendezés - másodpercenkénti többszörös mintavétellel - feljegyzi a lépéseket. A módszer hátránya, hogy a Lead Through program nagyon merev, nem tesz lehetõvé módosítást, nem alkalmas feltételes utasítások beillesztésére. Hiba vagy változások esetén az egész programot újra kell tanítani.
A következõ szinten megjelennek az intelligens robotok. A "robotintelligencia" elsõ feltétele, hogy a robot érzékelje a környezetét, tájékozódni tudjon benne. Ehhez "érzékszervekre" van szüksége. Ezidáig a látás, tapintás, és újabban a hallás képességével ruházták fel a robotokat. Sõt. A robotoknak nemcsak érzékelniük kell környezetüket, hanem kommunikálniuk is szükséges a külvilággal. Utasításokat fogadhat el – akár élõszóban is -, a környezetérõl szerzett információk segítségével a memóriájában tárolt minták (modell) alapján saját maga megfogalmazhatja a feladatait, önállóan tervet készít, azt végre is hajtja, miközben állandóan ellenõrzi önmagát...
Alakzat-felismerés - Ha a fogalmat szélesebb értelemben vesszük, magában foglalja az beszéd, és az írás, a síkban elhelyezkedõ képek, rajzok, de akár a térbeli alakzatok felismerését A kép- és alakzat-felismerés egyike azoknak a területeknek, amelyeken az ember – egyenlõre - sokkal jobb, mint a gép. Nekünk akár egy szempillantás elég ahhoz, hogy felismerjük – a vizuális információból - embertársunkat, egy tájat, utcarészletet stb. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy még a legerõsebb számítógépnek is nagyon sok idõre van szüksége ahhoz, hogy egyetlen képet is megfelelõen felismerjen. Márpedig a túl hosszú idõ, fõleg a robotok vezérlésében nem elfogadható, hiszen gyakran csupán ezredmásodpercek állnak rendelkezésre egy-egy feladatrész elvégzésére. A klasszikus Neumann-elv alapján mûködõ számítógépek képtelenek erre a teljesítményre. Ezért alkották meg a valós idejû (real-time) képfeldolgozás igényeihez szabott kép-preprocesszort. Abból a felismerésbõl indultak ki a kutatók, hogy adott esetben, amikor is vizuális információ szükséges a feladat végrehajtásához, nincs szükség az egész képre, csak azokra a rendszerint kis részletekre, amelyek a feldat-végrehajtás szempontjából elengedhetetlenül szükségesek. Ezeknek a feldolgozását pedig meg lehet oldani egymástól független, párhuzamosan dolgozó al-processzorokkal. Az új típusú (nem-Neumann-elvû) párhuzamos struktúrájú számítógépek valószínûleg megbirkóznak majd ezzel a feladattal is.
vették alapul az MI megalkotásakor. “MI mindaz, ami a számítógépet képessé teszi olyan tevékenységek ellátására, melyet addig csak az ember volt képes elvégezni”
(Elaine Rich)
Nézzünk most más példát is az MI rendszerekre! Az utóbbi idõszak látványos (méghozzá szó szerint a látványt is magába foglaló) eredményeket produkáló területe a robotika.
"A robottechnika kihívást jelent az MI számára azáltal, hogy arra készteti, a reális világ reális tárgyaival foglalkozzék" (Michael Brady) A mesterséges intelligencia a robotika kutatói számára már saját tudományuk lelkét képezi. Hol vannak már a tisztán gépies robotok ! Napjaink robotjai már jóval többek pusztán ügyes, de egyszerû mûveleteket végrehajtó gépeinél. A robotok vezérlését végzõ egységek nagy változáson estek át: a korábbi fix, szigorúan meghatározott mûködés helyébe lép a rugalmasabb, kifinomultabb, már fél-intelligens rendszer (ne feledjük, a teljesértékû intelligencia még nem létezik a gépek számára). A fõbb változások az alábbi csoportosítás szerint foglalhatóak össze:
Néhány dolgot nem árt tisztázni, ha a szóba kerül a robotika, és az MI. Ha megengeditek idéznék pár sort saját szakdolgozatomból:
"...A mesterséges intelligencia igen összetett rendszer, amely azonban sokkal
használhatóbb és sokoldalúbb a számunkra, mint a jelenleg elterjedt megoldások.
Jelenlegi rendszereink – természetesen itt a számítástechnikára gondolok, mint
a probléma-megoldások legnagyszerûbb eszközére - túlságosan szigorúan vett
és aránylag egyszerûen felépülõ matematikai-logikai megoldások keretei között mozognak. A mesterséges intelligencia túllép mindezen, és teljesen új dimenziót nyit számunkra...
Az emberi intelligencia (mint az MI kutatások alapja igen sokoldalúan szemlélhetõ: jómagam csak tömören, a számunkra most lényegesebb alapelemeket kiemelve próbálom szemléltetni. Intelligensek vagyunk mert:
- van problémamegoldó képességünk,
- képesek vagyunk az elvonatkoztatásra (mély gondolati “rendszerek” létrehozására) és az általánosításra ,
- képesek vagyunk az ún. analógiák (hasonlóságok) felismerése különbözõ helyzetekben,
- tudunk alkalmazkodni váratlan, új helyzetekhez
- rendelkezünk a tanulás képességével
- kommunikálni tudunk (kapcsolatot létesíteni, közölni) másokkal
- alkotóképességgel rendelkezünk
- ötleteink és intuicióink vannak
- képesek vagyunk saját hibáink felismerésére és kijavítására
De.
Ha csak a töredéke bejön a Quantumszámítógérõl szóló jóslatoknak, akkor max. pár évtized.
Jóféle CNN neurális procik, meg önszervezõ processzorok most is léteznek, nagy tömegre csodákra képesek ... 😊
NA itt a lényeg! Ha az USA nem fegyverkezésre költene, már rég az ûrben lehetnénk, és abból a pízbûl még a szegény országokat is fel lehetett volna zárkóztatni. Dehát fontosabb a pénzt a fegyverkereskedõknek adni, minthogy egymást segítsük és tanuljunk!!! Ha kihal egyszer az emberiség, akkor azt meg is fogja érdemelni a nagy átlag(sajnos). De amíg olaj az úr, meg a fegyver... Lehet, a robotok humánusabbak lennének nálunk.
AA platform: Kameo, Super Mario Galaxy, Jak1, Ratchet, Psychonauts... Live: Byuecee, PSN(US): Dee, PN(JP): Japet / Galaxy Omega Star!
Elnézést a Sorokért:)
Remélem a gép elsõ tanácsa az lesz hogy "Menj pszichológushoz, mert nem normális hogy egy géppel akarod megbeszélni a gondjaidat amikor az ajtón túl ott van erre 6 milliárd ember..."
P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?
̊ ̊̊ ̊̊̊ ̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊̊ ̊̊
Legalább 50 amig a háztartásokban megjelennek.
Kb. 80 év amikor öntudatra ébrednek.
Kb. 100 év az elsõ ember vs. robot háború(emberiség fele kihal)
Kb. 120 év múlva vissza nyerjük a kontrollt és irány a csillagok, más fajok stb. ... vagy nem
Kb. 200 év múlva benépesítjük a naprendszert
Kb. 250 év múlva ember lép egy másik naprendszer bolygójára
Kb. 500 év és az emberiség több naprendszerben is otthonra lel
Kb. 1000 év elsõ intergalaktikus háború (fajok között, vagy az emberi fajon belül)
kb.10000 év az ember egy másfajta fizikai / energia állapotba kerül, evolúciós lépés a technika segítségével
Kb. 11000 év elhagyjuk a galaxist, és irány a legközelebbi és a végtelen galaxisok közötti mélyûr
alias Darken
Már várom hogy eljöjjön ez az idõ, és nemcsak játékszerek lesznek és mûanyag dobozok, mint ami a mostani szórakoztató robotokra jellemzõ..
*hihi ** *
Na az egy csapásra megoldaja a számítástechnikai problémákat. (Amit egy jelenlegi szuperszámítógép ezer év alatt számol ki, az majd menni fog néhány másodperc alatt)
Úgyhogy az elsõ tényleges AI akkorra várható..
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
kb. 15 évre vagyunk a használható MI-tól,
és folyamatosan ezt gondoljuk a
'60as évek óta
remélem a '90es években kezdõdött el az utolsó 15 év 😊
barátnõ = multifunkciós házirobot? 😄
Ez inkább a biztos módszer az elvesztésére 😉