76
  • Enciko
    #76
    külömben is nem lesz állásunk és ha állásunk nincs akkor pénzünk se lesz
    én nem vok egy pénzmániás de ez azért már durva...
    és azért nam lesz állásunk mert ők okosabbak mint az ember és akkor már kinek kell "egy béna ember"
  • Enciko
    #75
    én tökre örülök de mi van ha annyira okosak hogy uralni fogják a világot?
    tudom hogy ez gyerekes meg minden de hát most az emberek uralják és ha még az embernél is okosabbak akkor tényleg lehetséges
  • haxoror
    #74
    Azért kellenek az emberi melót kiváltó robotok mert egy-két(sok) fantáziátlan hangyától eltekintve az emberek más hasznos(!) időtöltést is el tudnak képzelni maguknak mint a gürizés.
    A robotkutatásba belekeverni a harmadik világ nyomorát meg tök fölösleges demagógia, nem ezért éheznek és nem is a beléjükpumpált segélyektől fognak talpraállni.
  • exac
    #73
    Szerintem veszélyes az MI. Az ember van olyan lusta, hogy alkot olyan gépeket, amik talán majd jobbak és gyorsabbak lesznek saját magánál, csakhogy ne kelljen dolgozni. Teljesen el tog tunyulni az emberiség. Lehet, hogy 200 év múlva már csak aggyal rendelkező, robotok által talicskában tologatott nagy darab hájtömeg lesz az emberiség. Én inkább dolgozok mint nagyapáink, élek 70-80-90 évet mint nagyapáink, és tervezek olyan robotokat, amik bár intelligensek, de nem rendelkeznek mesterséges intelligenciával. Miért kell robot? Mert egy robotot nem kell megfizetni? Egy robot nem beszél vissza? Egy robotnak nem kell kaja? Inkább robotok fejlesztére költünk kétszer annyi pénzt, semhogy feleannyi pénzből megszüntethetnénk az afrikai, vagy egyéb elmaradott országok földi pokol mivoltát, ahol az emberek az üres ABC előtt halnak éhen, amerikai túrista-kalandoroktól kapott USdollárral a kezükben...

    Ez mondom úgy, hogy én is RobotFan vagyok, terveztem (és tervezek) robotokat, de szerintem mindennek van határa...
  • sweech
    #72
    mindig egy olyan Sony Aibo robotra vátytam :DDDDD
  • RelakS
    #71
    Ne kutyuld bele Daneel 0. törvényét, mert az vonatkozik az emberiségre!
  • Csacsis
    #70
    És nekem is, mert akkor nem kell bedigiznem a hétvégén szalagról! (melyre már 1 éve készülődöm, csak sosincs rá időm)
  • Csacsis
    #69
    Útálom a műhust meg a tablettát!
    Lecsót AKAROK!

  • _Atti_
    #68




    :) nemtom ismeritek e ezt?:D
  • Mice
    #67
    Zizi űrbázis :))))))
  • Mice
    #66
    ugyan már...nézd meg azt a három gépet amit oneil bácsiék kinulláztak eddig :)

    az egy dolog h te mint civil nem tudsz róla :)
  • Mice
    #65
    ez már eddig is megvolt csak nem tekertem körbe alufóliával a nővérem
  • Mice
    #64
    "háromszor annyi, mint a Föld szimulátor teljesítménye, ami ma a világ legnagyobb számítási kapacitású számítógépe."

    ezt biztos a kisujján számolta meg pistike :)

    viccet félretéve erről a 80as évekről valamilyen szaki mondjon egy pár sort léci, hogy mi is volt ott japánban
  • Laci73
    #63
    Ha az MI rendszerek megjelennek - ez mintegy 50 év távlata - a programozói hivatás mint olyan (algoritmikus utasítássorozatok létrehozása) már csak pár embernek fog munkát jelenteni.
  • Inquisitor
    #62
    "Nézz utána. Ilyen alapon már rég lenne egy jó MI."
    Oké, oké. De azértizgalmas híreket lehetett hallani önszervező procikról, tanítható mesterséges látóidegről, a CNN procikról, quantumszámítógépről, stb. Csak belegondoltam.
    Különben is, ahogy valaki mondotta volt, az MI programozónak több köze lesz egy pedagógus/pszichológushoz, mint egy bithuszár kóderhez :)

    "Jaja. De az emberek szeretnek ábrándozni. (Talán mert nem érzik át a valóság fantasztikusságát.)"
    Deee, átérzem :) Foglalkozom mással is néha, nem csak ámítástechnikával ...
  • Laci73
    #60
    Nem, csak TesterLnx-nak adtam volna választ, hogy miért nem lehet szétválasztani az MI és a robotika területét.
  • Laci73
    #54
    Szabolcs:

    Noli turbare circulos meos.
  • sz4bolcs
    #53
    Esetleg megvan valakinek mp3-ban az legyen szíves fölvenni velem a kapcsolatot köszi :)
  • Laci73
    #52
    Az optikai írásjel-felismerés hasonlónak tűnhet, de más problémákat vet fel. A számítógépnek egy gyakran kusza, általunk létrehozott analóg képet (az írásjel képként értelmezendő) kell jól értelmezhető, digitális képpé alakítania A feladat itt abból áll, hogy a gépnek el kell különítenie az egyes jeleket, végigpásztázva a felületet pontról pontra és el kell döntenie, hogy azok egy adott írásjelhez tartoznak-e, vagy sem. Az eredményt azután egybe kell vetni azokkal az a priori információkkal, amelyeket a számítógép memóriájában tároltak az írásjelekről. A feladat megoldására ma már jobbnál jobb módszerek, eljárások, algoritmusok állnak rendelkezésre.
    Láthatjuk hogy milyen nehézségekbe ütközik a vizuális információk feldolgozása. Mindamellett ma már sikerült a robotok "látását" annyira tökéletesíteni, hogy helytől, helyzettől, megvilágítástól függetlenül képesek felismerni különféle, nem túl egyszerű tárgyakat, az összevissza dobált munkadarabok közül ki tudják választani a hibás méretű vagy alakú darabokat.
    A hangok és a beszéd felismerése szintén a korszerű robotok sajátja. Meg kell említenem azonban hogy a hang érzékelése nem tévesztendő össze a beszéd érzékelésével – előbbi elsősorban a távolság megállapítására szolgál. A beszéd-felismerés – hasonlóan a vizuális felismeréshez – szintén kecsegtet eredményekkel: már a hétköznapi életben is találkozhatunk – az igaz kezdetleges – hangfelismerő-rendszerekkel (pl. egyes beszéddel utasítható mobiltelefonok esetén)

    A korszerű robotok vezérlését, a - fentebb említett - érzékelőktől nyert információk feldolgozásával, a több mikroprocesszorból álló, hierarchikus (alá- és fölérendelt) felépítésű vezérlőberendezések végzik.
    Amint a fentebbi két példából – a szakértői rendszerek és a robotika témaköréből – is látható az MI jelenleg a számítástechnika legnagyobb kihívása mind a hardver, mind a szoftver tekintetében
    dr. Majorszky László
  • Laci73
    #51
    - megjelentek a tanítható robotok

    - a robot képes érzékelni a környezetét (mely képesség rendkívül fontos az igazán intelligens rendszerek számára)

    A taníthatóság, (azaz a egyedi kívánalmaknak megfelelően programozható robotok) kifejlesztésében az első lépést az úgynevezett Lead Through (átvezetés) módszer jelentette. Ennek során egy emberi operátor végigvezeti a robotot a munkatérben a kívánt lépéseknek megfelelően. A vezérlő berendezés - másodpercenkénti többszörös mintavétellel - feljegyzi a lépéseket. A módszer hátránya, hogy a Lead Through program nagyon merev, nem tesz lehetővé módosítást, nem alkalmas feltételes utasítások beillesztésére. Hiba vagy változások esetén az egész programot újra kell tanítani.

    A következő szinten megjelennek az intelligens robotok. A "robotintelligencia" első feltétele, hogy a robot érzékelje a környezetét, tájékozódni tudjon benne. Ehhez "érzékszervekre" van szüksége. Ezidáig a látás, tapintás, és újabban a hallás képességével ruházták fel a robotokat. Sőt. A robotoknak nemcsak érzékelniük kell környezetüket, hanem kommunikálniuk is szükséges a külvilággal. Utasításokat fogadhat el – akár élőszóban is -, a környezetéről szerzett információk segítségével a memóriájában tárolt minták (modell) alapján saját maga megfogalmazhatja a feladatait, önállóan tervet készít, azt végre is hajtja, miközben állandóan ellenőrzi önmagát...

    Alakzat-felismerés - Ha a fogalmat szélesebb értelemben vesszük, magában foglalja az beszéd, és az írás, a síkban elhelyezkedő képek, rajzok, de akár a térbeli alakzatok felismerését A kép- és alakzat-felismerés egyike azoknak a területeknek, amelyeken az ember – egyenlőre - sokkal jobb, mint a gép. Nekünk akár egy szempillantás elég ahhoz, hogy felismerjük – a vizuális információból - embertársunkat, egy tájat, utcarészletet stb. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy még a legerősebb számítógépnek is nagyon sok időre van szüksége ahhoz, hogy egyetlen képet is megfelelően felismerjen. Márpedig a túl hosszú idő, főleg a robotok vezérlésében nem elfogadható, hiszen gyakran csupán ezredmásodpercek állnak rendelkezésre egy-egy feladatrész elvégzésére. A klasszikus Neumann-elv alapján működő számítógépek képtelenek erre a teljesítményre. Ezért alkották meg a valós idejű (real-time) képfeldolgozás igényeihez szabott kép-preprocesszort. Abból a felismerésből indultak ki a kutatók, hogy adott esetben, amikor is vizuális információ szükséges a feladat végrehajtásához, nincs szükség az egész képre, csak azokra a rendszerint kis részletekre, amelyek a feldat-végrehajtás szempontjából elengedhetetlenül szükségesek. Ezeknek a feldolgozását pedig meg lehet oldani egymástól független, párhuzamosan dolgozó al-processzorokkal. Az új típusú (nem-Neumann-elvű) párhuzamos struktúrájú számítógépek valószínűleg megbirkóznak majd ezzel a feladattal is.
  • sz4bolcs
    #50
    Kéne egy kis leves, aztán meg hogy nevess kell egy kis husika utána :D
  • sz4bolcs
    #49
    Csillagszemű robotok, gépanya, android, múltidő, műhús, tabletta, piroskezű... ilyen neveket adnék nekik. Na ráismert valaki? :))
  • Laci73
    #48
    Természetesen ezen meghatározások korántsem fedik le a humán intelligencia egészét ám jól szemléltetik milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy valóban intelligensnek mondható számítógépnek. A szakma tudósai az emberi intelligenciát
    vették alapul az MI megalkotásakor. “MI mindaz, ami a számítógépet képessé teszi olyan tevékenységek ellátására, melyet addig csak az ember volt képes elvégezni”
    (Elaine Rich)
    Nézzünk most más példát is az MI rendszerekre! Az utóbbi időszak látványos (méghozzá szó szerint a látványt is magába foglaló) eredményeket produkáló területe a robotika.
    "A robottechnika kihívást jelent az MI számára azáltal, hogy arra készteti, a reális világ reális tárgyaival foglalkozzék" (Michael Brady) A mesterséges intelligencia a robotika kutatói számára már saját tudományuk lelkét képezi. Hol vannak már a tisztán gépies robotok ! Napjaink robotjai már jóval többek pusztán ügyes, de egyszerű műveleteket végrehajtó gépeinél. A robotok vezérlését végző egységek nagy változáson estek át: a korábbi fix, szigorúan meghatározott működés helyébe lép a rugalmasabb, kifinomultabb, már fél-intelligens rendszer (ne feledjük, a teljesértékű intelligencia még nem létezik a gépek számára). A főbb változások az alábbi csoportosítás szerint foglalhatóak össze:
  • Laci73
    #47
    Sztiasztik!

    Néhány dolgot nem árt tisztázni, ha a szóba kerül a robotika, és az MI. Ha megengeditek idéznék pár sort saját szakdolgozatomból:

    "...A mesterséges intelligencia igen összetett rendszer, amely azonban sokkal
    használhatóbb és sokoldalúbb a számunkra, mint a jelenleg elterjedt megoldások.
    Jelenlegi rendszereink – természetesen itt a számítástechnikára gondolok, mint
    a probléma-megoldások legnagyszerűbb eszközére - túlságosan szigorúan vett
    és aránylag egyszerűen felépülő matematikai-logikai megoldások keretei között mozognak. A mesterséges intelligencia túllép mindezen, és teljesen új dimenziót nyit számunkra...

    Az emberi intelligencia (mint az MI kutatások alapja igen sokoldalúan szemlélhető: jómagam csak tömören, a számunkra most lényegesebb alapelemeket kiemelve próbálom szemléltetni. Intelligensek vagyunk mert:

    - van problémamegoldó képességünk,
    - képesek vagyunk az elvonatkoztatásra (mély gondolati “rendszerek” létrehozására) és az általánosításra ,
    - képesek vagyunk az ún. analógiák (hasonlóságok) felismerése különböző helyzetekben,
    - tudunk alkalmazkodni váratlan, új helyzetekhez
    - rendelkezünk a tanulás képességével
    - kommunikálni tudunk (kapcsolatot létesíteni, közölni) másokkal
    - alkotóképességgel rendelkezünk
    - ötleteink és intuicióink vannak
    - képesek vagyunk saját hibáink felismerésére és kijavítására
  • Traubi
    #46
    Ha kimossa a gatyámat, JÖHET!
  • dez
    #45
    Jaja. De az emberek szeretnek ábrándozni. (Talán mert nem érzik át a valóság fantasztikusságát.)
  • dez
    #44
    Nézz utána. Ilyen alapon már rég lenne egy jó MI.
  • Inquisitor
    #43
    Ja és van rakodó robot is Aliengyilkoláshoz ;)
  • Inquisitor
    #42
    Ha valakinek kell automata porszívó, fűnyíró vagy szobalány az nézze meg :)
  • Inquisitor
    #41
    Na jah, de a Robosapient egy gagyi távirányítós játékszer, a Qurio (XDR4?) meg egy fejlett autonom robot, igaz az is játékszer, még ha bazidrága is :)
  • Rincewind
    #40
    A Robosapient en is kiprobaltam, egy baromsag szvsz. :)
  • Inquisitor
    #39
    Szvsz műszaki akadálya az MI-nek nincs, max. anyagi és méretbeli.
    De.
    Ha csak a töredéke bejön a Quantumszámítógéről szóló jóslatoknak, akkor max. pár évtized.
    Jóféle CNN neurális procik, meg önszervező processzorok most is léteznek, nagy tömegre csodákra képesek ... :)
  • unknown nick
    #38
    Nem értem azt a dolgot, hogy hogyan jön össze a robotika aktuális technológiai szintje és a holdraszállás idejének a ténye?
  • pemga
    #37
    Csak csendesen megjegyzem: legutsó holdraszállás 30+ éve volt...
  • Cujo01
    #36
    Na igen, csak az USA-nak a fegyverkezésből van pénze... azért kell neki 5 évente háborúzni...
  • Csacsis
    #35
    "Míg az USA mindenképp robotkatonákat akar, addig Japán inkább a békés emberek kedvére tenne."

    NA itt a lényeg! Ha az USA nem fegyverkezésre költene, már rég az űrben lehetnénk, és abból a pízbűl még a szegény országokat is fel lehetett volna zárkóztatni. Dehát fontosabb a pénzt a fegyverkereskedőknek adni, minthogy egymást segítsük és tanuljunk!!! Ha kihal egyszer az emberiség, akkor azt meg is fogja érdemelni a nagy átlag(sajnos). De amíg olaj az úr, meg a fegyver... Lehet, a robotok humánusabbak lennének nálunk.
  • Csacsis
    #34
    Szerintem te túl sok Battlestar Galaktikát,Csillagkaput,és Mátrixot néztél mostanában. HelyeS!!!! Az első kettő igényes sorozat, a harmadiknak meg van mondanivalója!
  • kukacos
    #33
    Lehet találgatni, hogy mikorra mi készül majd el, de sajnos pár apróság megnehezíti a dolgot. Itt van mindjárt az "MI szingularitás" néven emlegetett ugrás, miszerint nem kell olyan gépet tervezni, ami "okosabb", mint az ember, hanem csak olyan gépet, ami képes arra, hogy magánál "okosabb" gépet tervezzen. Ha ilyet sikerülne létrehozni, igen rövid idő alatt tetszőlegesen messzire kerülhet az emberi világtól és megértéstől a gépek világa.
  • testerlnx
    #32
    Hááát... Nem értem a cikk miért keveri az MI-t meg a robot technológiát, persze az RT használ MI-t ahogy használ számítógépet, amúgy akár PC-t is... Egy olyan MI-től ami gondolkodik helyettünk, pedig nagyon messze vagyunk, időt nem akarok mondani, de jelenlegi tudomány állapotában szerintem nem is lehetne. Még az is kétséges, hogy meg lehet-e csinálni, mint pl a fénysebességnél gyorsabb űrhajót stb... Szóval szép álmokat! Az RT egyenlőre a mechanikáról szól, és az arra illeszthető szoftverekről (a SciFi-hez képest harmat gyenge MI-kről). A cikk egyetlen reális része amely mutatja hol tartunk: a robotok már fel tudnak menni a lépcsőn!! Hát itt tartunk semmi több (ja és ezt tavaly is tudták!!)... Ha meg mozdony meg egyéb jármű vezetésnél tartunk, ahoz minek robot technika? Most is van "robot" pilóta egy repülőn, látsz ott bármi RT-t? Szóval "jó" volt a cikk, csak jó lenne ha legközelebb nem egy scifi írót ültetnének le cikk írónak, akinek semmi köze a mai technikához... SkyNET meg Matrix meg nem azert nem lesz szerintem mert olyan okosak a vezetoink, hogy elkeruljuk, hanem azert mert nem leszunk soha kepesek megepiteni...
  • Fenjoy
    #31
    SkyNet:)