A jövő vadászrepülőgépei: A légtér urai II. rész
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Szerinted ez hogy fogja a foldi celpontot megvilagitani? "Fejrefordul"?

Az F-16 Block 60/F-16I és az F-35 esetén a beépített elektrooptikai rendszerek alapvetõ feladata az éjszakai harc, és a precíziós fegyverek bevetésének támogatása, például lézeres célmegjelöléssel, infrakamerával. Lényegében a LANTIRN sárkányba integrálásáról van szó. Légi célok elleni üzemmódja talán nincs is. Jelentõs különbség!
A Raptornak még nem volt lehetõsége harcban bizonyítani, a MiG-29-nek igen, és mindig alúlmaradt. Egyébként nem csak a légi gyõzelem a harci siker. 1991-ben az iraki vadászok azonnal visszafordultak, amennyiben egy Tomcat besugárzását észlelték. A Tomcatpilóták panaszkodtak is emiatt, pedig a feladatukat végrehajtották: megvédték a támadóköteléket!
Azért azt áruld majd el, hogy akkor miért került a legújabb F-16-os változatra a Kols-hoz hasonló rendszer, és miért tervezik az F-35-ösbe is ennek beépítését, ha egyszer úgysincs szükség rá...
Egyébként felhívnám a figyelmed, hogy a csupa nagy betüvel való írás a netikett szerint ordibálásnak felel meg. Ha ki akarsz emelni, szerencsésebb a bold vagy az italic tagek használata.
A MiG-29, KOLS ide-vagy-oda, gyakorlatilag csak azt a két Cessnat tudja "harci(sic)" sikerként felmutatni.
Ez mennyiben befolyásol bármit is? Mondjuk az F/A-22 is egy rakás ócskavas addig, amíg légiharcban le nem gyõzött valami komolyabb ellenfelet?
Az ARH-knál a parancsközlés zsákutca, mint amilyen a vizirepülõgépanyahajó volt.
Azért ez nem akadályozza meg az európai fejlesztõmérnököket abban, hogy a Meteor-ban kétirányú adatkapcsolattá fejlesszék tovább. Kétlem tehát, hogy zsákutcának lehetne nevezni...
(volt ilyen, pl az F-4D Skyray, F-4U Cutless, mindkettõt rendszeresítette a US Navy az '50-es években!)
Az F-4D és az F-7U konkrétan un. "faroknélküli" (angol terminologa: tailless) desing szerint épültek, közük nincs a csupaszárny (angol terminológia: flying wing) desinghoz.
A faroknélküli annyit tesz, hogy nincs semilyen vízszintes vezérsíkja a gépnek, ilyen pl. a Mirage III./5/2000 sorozat is. A csupaszárny annyit tesz, hogy a gép "szárnya" és "törzse" egyazon szerkezeti egységbe tartozik, vagyis inkább csak "szárnya" van, jól elkülöníthetõ törzs nélkül.
Azért a Kolsz arra használható, hogy a cél viszonylagos helyzetét megadja, méghozzá a nélkül, hogy az árulkodó radarját kelljen a pilótának használni.
Szintén érdemes figyelembe venni, hogy az amerikaiak és szövetségeseik sehova se mennek AWACS-ek nélkül, azelõl viszont nemigen lehet elbújni.
Ajajj. Itt most technológiákról volt szó, nem harchelyzetelemzésrõl! Ezt akkor most lehetne látástól mikulásig elemezni, csakhogy itt nem ez volt a téma.
Mellesleg légi telepítésû radarja szinte minden nagyobb államnak van már...
A KOLS csak alacsony technológiájú ellenfelekkel szemben használható, peldául kubai emigránsok Cessnai ellen.
Ez most érdekes. Elõször azt írod, hogy csak nagy hõkibocsátású célok ellen használható, aztán azt, hogy alacsony technológiájú ellenfelekkel szemben, mint egy dugattyús motorral repülõ Cessna. Látod az ellentmondást a két mondatod között?
Már a Phoenix is INS-sel operált a '60-as években ('66-ban lõttek le vele elõször célgépet, jó 20 évvel megelõzve az AMRAAM-et!) Az oroszok azért használták az R-33-nál (AA-9 Amos) a parancsközlõ irányítást, mert nem tudtak ilyen kis méretben megbízható INS-t gyártani
Még 1x.: Az aktív radaros irányítású légiharc rakétáknál a repülés középsõ szakaszában használható egyik lehetõségként említettem a parancsközlõ irányítást, az INS egy másik lehetõség. Senki nem írt olyat, hogy nincs INS irányítás...
Nem teljesen világos mi ez a nagy hajcihõ? Az a problémád, hogy nem a Phoenix INS rendszerét említettem, hanem mást?
A Gripen errõl a címrõl bõven lemaradt, megelõzte az F-14,-15,-16,-117, F/A-18, Tornado (azaz még Európában sem elsõ), MiG-29,-33, Szu-27, Ching Kuo , közel egy idõben állt vele szolgálatba a Harrier II+.
????
Ez egyre zûrösebb...
Ki állított itt olyat, hogy a Gripen szimultán célleküzdési lehetõsége világelsõ volt???
Az F-117 alakja azért olyan különleges, mert akkoriban még csak tanulták a radarkeresztmetszet csökkentésének ezen módját (a "lopakodást"), és egy ilyen alakkal sokkal egyszerûbben számolható ki a rádiósugarak kitérési iránya, akkoriban még nem számítógéppel tervezték a repülõgépeket, így ez a munka sokkal lassabban haladt.
Az F/A-22 (és az YF-23, valamint feltehetõen a B-2A) esetén a gép alakját már számítógéppel tervezték meg, és lehetõség volt a ezáltal a radarkeresztmetszett gyorsabb ellenõrzése, vagyis nem kellettek aerodinamikai szemszögbõl katasztrófálisan éles élekkel és nagy, sík felülettekkel dolgozni, hanem lekerekített formákkal is el tudtak érni ugyanolyan, sõt még annál jobb értékeket.
Melyik repülõnek jobb a lopakodóképessége (radar-kersztmetszete) az F-117A-nak vagy az F/A-22-nek? Ha az utóbbinak jobb vagy közel azonos, akkor hogy lehet, hogy ennek eléréséhez nem kellett különleges, az a korábbi gépektõl jelentõsen eltérõ, különleges formát alkalmazni? (annak minden hátrányával együtt)
Az F-14 TCS-jét említeni kellett volna az optikai érzékelõknél, ez is jogos.
Az aktív radaros légiharc rakétáknál egy lehetõséget említettem, az INS egy másik.
Lent valóban kevertem az A-12 és az YF-12-õt, maxima mea culpa.
HP Pavilion DV6000::AMD Turion64bitx2:: 1GB DDR2:nViDIA GeForce Go6150 256MB 120GB SATA::15.4\" Widescreen::ExpressCard:
A Faraday-kalitka számos fedélzeti mûszer használatát tenné lehetetlenné, a kommunikációról nem is szólva. A festék alapú árnyékolás pedig nemigen véd nagyerejû EMI sugár ellen - részecske ellen részecske kell, a sárkányfû-elmélet szerint 😊
Cifu: Nagyon jó a cikk! De a kérdésedre válaszolva: konkrétan én sem tudok nyalábolható EMI fegyverrõl, de szerintem - érzés - létezik.
Bejelentem:
Laci73 Újra A Neten! Okosságok, kötekedések, közgazdaság, tecnika,történelem 😊 Végetek lesz mint a botnak, nagyon szeretem az SG-t.
Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket
de azért az is biztos jó cikk lesz !!!!
Végül is hivatalos adatokat csak a hadrendbe állított cuccokról lehet tudni, a kutatások meg persze szigorúan titkosak..találgatni persze lehet..
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]
A legújabb technológiák (kevés kivételtõl eltekintve) mindig is szigorú titoktartás mellett lettek kifejlesztve, ezért inkább csak feltételezések vannak vele kapcsolatban. A következõ cikk egy része pont az ilyen, szóbeszéd-szerû gépekrõl fog szólni. Viszont azok nem vadászgépek...
A cikkben is említettem, hogy a hagyományos lopakodó technológia csak a hagyományos radarok ellen hatékony, mivel az ellen fejlesztették ki. Vannak eszközök, melyek elvileg képesek a lopakodók felderítésére, mint a "Vera-E PSS", egy cseh gyártmányú passzív-radar (a radar nem is megfelelõ szó, inkább rádiójel-érzékelõ). Viszont kérdéses, hogy ezek mennyire hatásosak? Rá lehet vezetni egy vadászgéprajt a célpontra, de az elõny akkor is a lopakodónál van, hiszen az ellenséges vadászok valószinüleg már csak akkor képesek észlelni, amikor már régen a lopakodó megsemmisítési zónájában vannak.
Létezik már mûködõképes EM-sugár? Én eddig ilyenrõl nem tudok. Olyasmi katonai fejlesztésekrõl hallottam, melyek viszonylag kis hatótávolságú bombák vagy lövedékek, melyek maximum párszáz méteres hatósugárral rendelkeznek. Persze ha fissziós bombában gondolkodunk... 😊
A lopakodó technikáról mindig elfelejtik a konstruktõrök megemlíteni, hogy bizonyos módszerek ellen semmit nem érnek. Ezek közül a legjobb "ellenszer" a passzív radar-rendszer. Ez nem más mint egy igen érzékeny és szélesspektrumú rádióvevõ-egység, amelyik egy nagyteljesítményû számítógépre van kötve. A "fülelt" rádiózörejek és anomáliák pedig, megfeleõ teljesítménnyel feldolgozva elárulják a lopakodót.
Bár a B-2 esetében lehetséges, hogy mégsincs így:
több helyen is megemlítik, hogy rejtélyes részecskemezõ övezi repülés közben a gépet. Talán éppen ezért, a passzív radarok ellen (?).
De az abszolút, kivédhetetlen ellenfegyver az EMI-sugár: ebbe kerülve bármilyen elektronikus technika ócskavassá válik.
Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket
Akkor már elõrébb járunk az UFO-knal 😊))
király ...
a balettpatkány
Intel Core2 Duo E8500 @ 8x400MHz; 2x 2 GB CSX DDR2 1066MHz; ASUS EN8800GT TOP 512MB; http://www.lostsite.hu | http://stalker.hardwired.hu/forum
Ph03niXx (#12): Ehhh... fel sem tünt az elírás, pedig jópárszor átolvastam a szöveget, köszi!
netrunner (#14): A cikk aféle ismeretterjesztõ célzattal, általános nézetbõl próbált készülni (aztán hogy hogy sikerült, azt már nektek kell felmérnetek 😊), nem a típusismertetés volt a cél. 😊
Hedgehunter (#15): Az UFO témában szkeptikus vagyok, de a következõ cikk érinti majd minimális mértékben a témát.
Cobra (#16): Tartok tõle, hogy nem igazán, mert az UFO-k egy részét éppenséggel észlelték a radarok. 😊)
És megválaszoltad az UFO jelenségeket is, amik plazmaálcázást használó orosz tesztgépek <#alien>#alien>
Hide and fear, Cobra Commander is here !
Csak egy dolgot hiányolok nagyon belõle: a Gripenekrõl eshetett volna egy kicsit több szó is.
a balettpatkány
Class is over.
És bocsánat a kukacoskodásért, de ASEA-t írtál AESA helyett kétszer is, miközben a teljes nevet jól írtad le. Mégegyszer bocs, csak figyelmeztetni szeretnélek, semmi "hátsó szándék". Ettõl függetlenül tényleg nagyon oda van téve a cikk!
Class is over.
oldalon "Alamo-A" verziot irnak. Tehat abbol kiindulva az R verzo. (az Alamo-B a T varians)
Lassan tájékozottabbak leszünk, mint a CIA és a KGB együtvéve 😊 😊
Most komolyan! Nem adod ki könyvben ?
Lehetne a címe : Haditechnikai kislexikon vagy ilyesmi..
\"Akik élni akarnak harcolnak, akik nem akarnak harcolni, nem érdemlik meg, hogy éljenek .\" - Adolf Hitler
Amúgy én a Skaarjokkal vagyok 😊