1015
Élet egy másik dimenzióban
  • dregnarr1 #1015
    "a meditáció, imagonáció és az agykontroll is önszugesszió"

    Mint a drogok.



    Utoljára szerkesztette: dregnarr1, 2017.10.09. 16:40:48
  • czihaki
    #1014
    A relaxáció, az egy normális test ellazitásos gyakorlat-- de a többi a meditáció, imagonáció és az agykontroll is önszugesszió, amely hallucinációkra tanitja a tudatot, helyesebben az ÉN szellemi tudatát aminek az a veszélye, hogy ha valaki gyakran és elég sokáig gyakorolja, előbb v. útóbb skizofrénné válhat. Az hogy mit mutatnak az indiai vagy tibeti abnormálisok az részben szélhámosság, amelyik pedig nem volt az, az pedig már egy ideje kint ül a Gangesz partján vagy épp a tibeti kolostor udvarán elmebetegként. Amit pedig amerikásból behozott egy kintről hazavándorolt" orvos, csak azért hogy ezzel is több pénzt kereshessen, az agykontroll tanítás tanfolyamaival,-- az is csak egy agybugyant amerikás hűjének Sylva-nak a kitalációja a keleti baromságot másolta le csak átfogalmazva Istent és az univerzumot kihagyva belőle!!! ezek mind olyan kitalációk, mint a Buddhista újraleszületés, vagy a keresztény mennyország és pokol vagy az angyalok, és ördög fantazmagóriája.
  • EvaSan
    #1013
    Szerintem sokféle meditáció van.
    ...vagy inkább összekeverjük néha a meditációt az imagonációval, relaxációval, vagy fantáziálással.

    Olvastam egy jó cikket erről, ami kitér ezekre meg arra is, hogy miért lehet veszélyes csak úgy vaktában meditálgatni, anélkül, hogy tudnánk mit csinálunk, meg hogy miért nem nevezhetjük meditációnak például az 5 perces lazítást.

    Idézet:
    "...a tömegkultúra összekeverte a meditációt a relaxációval, és összemosta az imaginációval, tehát rosszul használja ezt a kifejezést. A meditáció ugyanis nem a pihenés vagy az ellazulás egyik alternatívája (ez a relaxáció), sem pedig a kreatív fantáziálásé (ez az imagináció), hanem egy hihetetlenül éber állapot elérését jelenti, a szupertudatosságot, amelyben a külső és belső univerzum jelenségeit a maguk valóságában képes szemlélni az ember..."

    Forrás: http://lifesutra.hu/spiritualis/meditacio/
  • hiper fizikus
    #1012
    Dr. Weninger Antal _ Az idő partján – Jóga és személyiség, 348 oldalas könyv,
    Nagyon értelmesen, minden misztifikáció nélkül, kimerítően, élvezhetően írja le, amit a jógárál tudni lehet haladó szinten. Köztük az elején valahol a hullapózt( savászana) is. A könyv tárgymutatójában az oldalszámokat megtalálhatod a hullapóz lexához. Nagyon ajánlom, hogy keresd meg magadnak pl. a könyvtárból, az antikvariátban, interneten.
  • hiper fizikus
    #1011
    Szia !
    Én a jóga felől közelítem meg a meditációt, mert kaptam egy modernabb jóga könyvet, azt olvasgattam. A "hulla pózig" jutottam el, ez olyan felfokozott lazításra jó, a többi testhelyzetet csak torna mutatványnak tartom. Eleinte közben rendszeresen elaludtam, aztán már sokkal jobban ment. De már régebbtől felhagytam vele.
  • Astaroth
    #1010
    Na 4 éve nem írtam a saját kedves topikomba...de létezem.

    Mostanában ugyan nagyon ritkán vagyok képes meditálni. Általában akkor valahogy lelkileg megszívom magam, akkor le tudok ülni. Viszont amit mostanában elértem, az az, hogy otthon folyamatosan ülőpárnán ülök fél-lótuszban. Ha nagyon akarom, már megy a lótusz is. Ezt javasolják, mert ez egy állandó testi feszültséget ad, ami miatt nem tudsz belealudni a dologba.

    Nagyon fontos, hogy szigorúan próbáld az úgynevezett zazen pozíciót tartani. Nekem leginkább a kéztartással van gondom. Nem tudom pontosan, hogy jól csinálom-e. Én is ha jó passzban vagyok, egy jó 40 percet tudom csinálni. Úgy szoktam, ha zsibbad a lábam egyszerűen átmegyek fejenállásba egy ideig, majd folytatom. Lényeg, hogy legyenek végig kikapcsolva az érzékeid. Ne mocorogj, legyen csukva a szemed.
  • xpek55
    #1009
    Egyszerű a válasz. Csak önmagad. :)
  • Fbn Lx
    #1008
    mi kell hozzá, hogy működjön?
    kí?
  • xpek55
    #1007
    Magam kerek 1 év 5 hónapig meditáltam napi rendszerességgel (Eleinte 15 perc volt és utána eljutottam 1 óráig is.), és szinte brutális változást hozott. Legalábbis az érzékeim (hallás, megérzés és a durvább helyzetekre való reakcióm is másabbá vált...) sokkal kifinomultabbak lettek. Ennél több pluszt is tapasztaltam, de ez már azért olyan irány lehetett, ami csak nekem volt lehetséges. Nem találkoztam a környezetemben másik személlyel, aki nyomokban is hasonló dolgokat tapasztalt meg.

    Nagyon érdekes dolog a meditáció. De szerintem emberenként változó, hogy kinél mit hoz ki. Van, akinél egyszerűen működik, és van, akinél egyszerűen nem.
  • Ben C
    #1006
    Sziasztok! Szakdolgozatot írok a meditálók énképéről, kérlek töltsétek ki ha van időtök, sokat segítenétek. Ezer hála! :)

    https://docs.google.com/forms/d/1afoGM217-a4ohJZRtMrTSACwKEyCXWpOo_UvE124tWE/viewform

  • Astaroth
    #1005
    A meditáció lényege szerintem valami lassú folyamat, ami lehetővé teszi, hogy egyre kevesebb dolgon idegesítsd fel magad. Egyre komolyabb, és élvezhetőbb életed legyen. Ennek a gyors útja a tudatmódosító szer. De az eredmények ritkán hasonlítanak. Mondhatni csak arra jó, hogy megmutasson valamit, amire adott esetben nagyon sokáig emlékezni fogsz.

    Viszonylag ritkán, de sikerül leülnöm huzamosabb ideig meditálni. Aki nem tudja komolyan venni ilyen dolgokat, annak először igen kell egy guru. De a guru is olyan mint a drog. Ha nem vagy képes otthagyni, akkor egy életre tévútra kerülhetsz.

    Az ego fogalmat szerintem is rosszul használják. Szerintem éppen az a baj, ha valakinek gyenge az egója, mert akkor egy erős személyiség (guru) gyakorlatilag úgy használja, mint a hackerek a zombiszámítógépet.
  • sz4bolcs
    #1004
    Mert nagy a fejed.
  • ManOfTheLight
    #1003
    Meditálás közben miért lett "nehezebb" az arcom bal oldala?
  • galimatika
    #1002
    veled szerintem nagyon jókat beszélgetnék:)

    S!
  • sz4bolcs
    #1001
    Az ego egy 20. századi fogalom a pszichoanalítikus pszichológia személyiség strukturális modelljéből. :) wtf fölszámolás?
    Ha már annyira népszerű lett egy pszichoanalízisból átvett kifejezés a 'szellemi tanítók' körében, akkor miért nem az id-t akarják felszámolni?
  • galimatika
    #1000
    Olvasgattam a Topic-ot és több helyen is azt írjátok, hogy az "ego felszámolása"

    Ez bizony egy sarkallatos pont a tanításban, de ebben a formában ahogy itt több helyen is szerepelt nem állja meg a helyét.
    Sokan gondolják azt, hogy a Buddha felszámolta az egót.
    Ez így nem igaz. Ugyanis Buddha pont arra jött rá, hogy nincsen olyan, hogy ego, vagy személyes én.
    Nincsen mit felszámolni.
    és minden olyan próbálkozás ami erre irányul, csak az eltévelyedést mélyíti.
    Szenvedésünk fentartója az a téves szemlélet miszerint van valami amit meg kell védenünk, amit táplálnunk és óvnunk kell, amiért harcba szállunk másokkal. Valami, ami ellenáll a változásnak és állandó.
    Az "egó" nem más mint egy érzelmi reakció.
  • galimatika
    #999
    Ami még szerintem nagyon fontos, hogy ezeken a helyeken megtanulhatod a technikákat, a helyes testtartást, mantrákat, stb de az igazi munka az már a hétköznapokban zajlik. Ez a praxis, vagyis az, hogy minden nap szakítasz magadnak időt a gyakorlásra.
    Azt is fontos megérteni, hogy valójában minden pillanatban gyakorlunk valamit, csak nem mindig azt amit kéne. legtöbbször a zavarodottságot, a haragot, elégedetlenséget és úgy álltalában a kettős látásmódot és csak néha a szeretetet, az elengedettséget, megnyílást, stb.
    Éberség és jelenlét!!! Ez minden dolgok sarokköve!
  • xelag
    #998
    Köszi az infókat :)
  • galimatika
    #997
    A szangha maga a gyakorlók közössége. A hely pedig lehet ashram, gompa, dojo, függően attól melyik hagyományt követik.
    Ole urat mondjuk pont nem javasolnám de it van néhány más közösség.
    http://www.dharma.hu/
    http://www.buddha-tar.hu/
    http://www.dzogchen.hu/
    http://mokushozen.hu/home/
  • sz4bolcs
    #996
    Én csak buddhista meditációs központokat ismerek, azokat szangháknak (szangha:) hívják, de biztos vannak más közösségek is, akik összejárnak meditálni. Itthon, és úgy általában nyugaton leg elterjedtebb szerintem a Láma Ole Nydahl féle karma kagyü vonal (tibeti buddhizmus), majdnem minden nagyobb városban van központjuk, ahol naponta meditálnak.
    Gyémánt út - Itt találsz róluk infót.
    Én is jártam pár hónapig egy ilyen szangájukba, de nem tetszett.
  • xelag
    #995
    Amúgy te szokták ilyen helyekre járni? Hogy hívják az ilyen helyeket ahol tömegével meditálnak? :D Elnéznék egyszer egy ilyen meditációs központba.
  • sz4bolcs
    #994
    Hát, én sem tudom, hol olvastad, pedig jelentős mennyiségű írást olvastam a témában. :)
  • xelag
    #993
    NEm tudom hol olvastam, hogy Siddhartha a züllésben is jelen volt, de valahol azt olvastam hogy használt drogokat is (persze az akkori kornak megfelől drogokat). Bocsi amúgy , hogy meditáció topicban buddháról beszélek de szerintem ez még elfogadható téma ide.
  • dronkZero
    #992
    Másik topikból jött elhúzódó vita, szerinte a hit és a tudás egyenértékű. Megpróbáltam provokálni, hogy fordított szituációban esetleg felismeri, hogy az álláspont tarthatatlan... tévedtem.

    Onnantól kezdve, hogy közölte, hogy "hiszem, hogy igaz, de közben tudom, hogy nem", meg hogy két ellentmondó állítás egyszerre igaz, én sok mindent nem tudok tenni.

    Szerintem vagy elmebeteg, vagy fizetik érte, hogy itt tegye a hülyét.
  • Tikal #991
    Éltek szerzetesek Buddha előtt, ez tény, nincs mit rajta gondolkodni, igaz e vagy sem... a hinduizmus már létezett akkor, guruk járták a vidéket stb, mit feszengtek ezen? :)
  • dronkZero
    #990
    Aha, tehát elmebeteg vagy, képtelen a logikus gondolkodásra. Ezt hamarabb is mondhattad volna.
  • xelag
    #989
    Egyikre sem mondhatjuk 100 % ra hogy igaz, és azt sem mondhatjuk 100%ra hogy hamis. Itt azon van a hangsúly ,hogy mi a célunk az életben, attól függően választasz az "igaz" állításokból meg a "hamis" állításokból ahogyan te azt szeretnéd.Lehet, hogy amit tegnap igaznak fogtál fel, mára már hamisnak és hazugságnak.A váltakozás mindíg jelen van .
  • xelag
    #988
    HA te úgy hiszed, hogy buddhának nem voltak tanítómesterei, akkor nem voltak ,viszont ettől függetlenül lehettek. Én elhiszem neked ,hogy nem voltak, de ettől függetlenül tudom hogy voltak.És teljesen mindegy most ,hogy melyiket hiszem vagy melyiket tudom, mert én mindkét állítást igaznak tartom és mindkét állítást hamisnak.
  • dronkZero
    #987
    Nos, akkor az én "erős" hitem abban, hogy hülye vagy, meg hogy nem voltak Buddhának tanítómesterei, áll szemben a ti tudásotokkal, hogy de, voltak.

    Szerinted egyenlő a kettő? Ha egyenlő, akkor annak ellenére, hogy tárgyi tévedéseim vannak, el kell fogadnod, hogy hülye vagy. Vagy beismerheted, hogy a hit és a tudás nagyon nem nevezhető egyenlőnek.

    Na, melyik?

    (És most visszavonnám a hülyézést és bocsánatot kérek. De ahhoz, hogy behúzzalak ebbe a csőbe, kellett a provokatív hangnem.)
  • xelag
    #986
    Hogyne lenne, de ott a kapcsolat a kettő között, amiből kifolyólag számomra egyenlővé vált a két dolog.
  • dronkZero
    #985
    Nocsak, nocsak!

    Mégis van különbség hit és tudás közt?

    Akkor pár mondatban saját szavaiddal összefoglalnád?
  • sz4bolcs
    #984
    Én úgy gondolom, hogy bármelyik rend bármelyik szerzetese jobban érti a szenvedésteli létet, mint akár egy -a mi kulturkörünkben élő hedonista.
    Van idejük rá, hogy megfigyeljék, hogyan működnek ezek a dolgok.
    Sziddhárta pedig nem züllött, és paráználkodott, hanem egy olyan elszeparált világban élte le a fiatal éveit, ahol nem találkozhatott az élet árnyoldalával, mint a betegség, öregség, és halál.
    Ez a három elég volt neki, hogy meglássa, hogy ráb*szás a lét.

    De van egy topicom, ez a téma inkább már abba tartozik.
  • Tikal #983
    FAIL... nem siddharta volt az első szerzetes, szóval igenis látot és találkozott szerzetesekkel :)
    Indiában ez már javában létező dolog volt, ezt mos elnézted, legközelebb finomabban szólj le másokat...
  • xelag
    #982
    Csak hogy tudd, akkor is voltak már olyan emberek akik önsanyargatással próbáltak dolgokra rájönni és igen voltak ilyen szerzetesek akik mellé beálhatott.Ő a saját élettapasztalata plusz a tanultakból eljutott odáig ahova egyikük sem.Ebből meg kialakult esetleg a buddhizmus, de attól függetlenül szerzetesek léteztek (ha nem is ilyen néven)
    Nem azért, de Zero neked mindenbe bele kell kötnöd?Ráadásul olyanba is amiről aztán végképp fogalmad nincs.
  • sz4bolcs
    #981
    Buddhának voltak mesterei, és ő is kipróbálta/követte a tanításaikat.
  • dronkZero
    #980
    Aztakurvaélet, ennyire ne legyél már hülye!

    Buddha tanult a szerzetesektől?! Azoktól a szerzetesektől, akik az általa alapított vallás tanait követik, és az ő példája alapján nevezhetőek szerzetesnek? Azoktól a szerzetesektől, akik akkor még nyilvánvalóan nem létezhettek?

    Jézus meg a pápától tanult, mi?

    Issstenem... [facepalm]
  • xelag
    #979
    A Tibeti meg a szerzetes buddhistákra gondoltam, mondjuk a világi meg a theravádákat nem ismerem.Én úgy tudom, hogy egy Buddha létezett és olyan, hogy buddhista , háát elég vicces dolognak tűnik számomra, elvégre Siddhartha elég rendesen ott volt mind a paráznaságban, mind pedig a züllés tekintetében is.Viszont ezek a szerzetesek (tibeti vagy akármilyen) úgy tudom, hogy nem igazán csinálnak ilyesmit.Szerintem Buddhának az is közrejátszott a megvilágosodásában, hogy ismerte azt az oldalát is az életnek meg persze azt az önsanyargatást, amit szerzetesektől tanúlt.(persze nem voltam ott az ő idejében senki sem tudhajta, hogy mi történhetett, esetleg néhány fentmaradt írásból.)
  • sz4bolcs
    #978
    Most konkrétan melyik buddhistákról beszélsz? theraváda? zen? tibeti? szerzetes? világi?
  • xelag
    #977
    Persze hogy nem, csak azt mondom, hogy ezek a szerzetesek nagyon leragadtak egy dolgonál és nekik így kevés az esélyük ha az élvezeteket elutasítják.
  • Tikal #976
    nem kell szerzetesnek lenned ahhoz hogy meditálj és eljuss a legmélyebb tudatállapotba...