1015
Élet egy másik dimenzióban
-
HUmanEmber41st #855 Transzcendentális Meditáció :)
Kapsz 1 mantrát és ennyi :)
A hatása garantált egy egész életre, ha komolyan gyakorlod. -
#854 dez: Engem is érdekelne, milyen módon lehet kontemplációt előidézni. -
Liliomfa #853 ezt részleteznéd mondjuk egy gyakorlat leírásával?:) -
dez #852 #851, mélytéta állapot. -
dez #851 Fény/hang technika. -
Question #850 Sziasztok. Tudna nekem ajánlani vki egy mondjuk félórás/egyórás meditációs felvételt? Orvosilag írták elő:). -
#849 Kösd időhöz, mondjuk naponta 1 óra, ha nincs annyi időd, akkor fél óra.
Miben nyilvánul meg? Pl. tudatosulnak a gondolatok, amikben hétköznapi esetben belemerülsz. Fáj a lábad, vagy a rossz érzés, hogy képtelen vagy csinálni, vagy az unalom. Amikor ezek jelentkeznek általában, akkor az ember keres magának valamit, ami felizgatja, amitől kellemes érzései lesznek. Meditáció közben pedig nem. Csak megfigyeli. És ha képes lesz nem belemerülni a gondolatokba, akkor tisztán látja őket. Tudatosítja. Ezek mind tudatalatti folyamatok, amik tudatosulnak.
A legnagyobb probléma az, hogy egyedül az elején nagyon nehéz gyakorolni, mindenképp kell valami, ami ösztönöz, hogy valóban le tudd nyugtatni a tudatot annyira, hogy csak figyeld a dolgokat. Ezért járok irányított meditációra, ösztönzően hat, ha tudom, hogy van mellettem valaki, akinek ugyanolyan problémái vannak a meditációval, illetve már nincsenek. Jó példa. Meg a dolog vallásos megközelítése is segít, hogy sikerüljön annyira ellazulni, hogy menjen a dolog.
De csak az erőfeszítés mértéke szabja meg, hogy mennyire könnyedén megy, illetve sikerül-e, vagy sem, akár egyedül, akár csoportban. A legtöbb ember (beleértve engem is:) örömét leli, vagy keresi a nem kielégítő dolgokban, ezért ha neki is ül nem kívánja igazán a megvalósítást, a gondolatok elviszik a figyelmet.
Kitartás!
Minél nagyobb kínszenvedés, annál jobban ösztönözzön, hogy csak figyelj, mert akkor nem lesz az. Végső soron ezeknek a meditációknak a lényege a tiszta tudat érzékelése, előtte a tudatosító fázis. -
Liliomfa #848 És kb meddig kell csukott szemmel a légzésemre figyelnem? Miben nyilvánul meg a tudatalattim megfigyelhetősége? Mit észlel az aki már elérte ezt az állapotot ? (nekem akkor is kínszenvedés lesz, mert egyszerűen képtelen vagyok egybhelyben űlni, megunom :)) -
#847 Figyeled a légzést, ha felmerül gondolat, akkor azt, ha unalom, vagy más érzés, akkor azt. A lényeg, hogy ne merülj el benne. Nem épp azért szokták légzést figyelni, mert elragadó, hanem mert elvileg semleges. :) Amég valamin nem tudod összpontosítani a figyelmed, addig nem fog menni a tudatalatti megfigyelése. Felismerni, és regisztrálni mindent ami történik, amibe a hétköznapokba elmerülünk, beleragadunk, mi más lenne a tudatosítás?
Nagy számú tudatfolyamat fut párhuzamosan, amikről semmi tudomásunk nincs, sokszor csak úgy benne vagyunk épp egyben. A légzésfigyelős meditáció alatt folyamatosan bontakoznak ki ezek a dolgok.
Volt gyémánt tudat meditáción pár vicces szituáció. Ez egy irányított meditáció, ahol egy ember fölolvassa az átvezető részeket, a vizualizáció tárgyát.
Az egyik kolléga, amikor ahhoz a részhez ért az olvasó, hogy "a tudat, amely hatalmas, mint egy hegy, és parányi, mint egy porszem - hangosan fölnevetett: "parányi, mint egy hegy, és hatalmas, mint egy porszem" - dőltünk a röhögéstől.
Az egyik srác meg nem tudja normálisan mondani, hogy "időtlen öröm", és mindig az van helyette, hogy "idétlen öröm".
Nehéz szakma...:D -
Liliomfa #846 Nekem igazábol nem is az agyam gondolatoktól való megtisztításával van a gond, hanem azzal ,hogy elkezdem unni, a légzésem figyelését. és miután unom, ez a tevékenység nem szolgál pozitív élményekkel. nekem vmi olyan módszerre lenne szükségem, ami segítségével egyből éslelhetőek a tudatalattim üzenetei. Jó nagyok az elvárásaim mi? :)
-
#845 Jó újra látni, hogy írsz. Mi újság veled?
Leggyorsabb módszer a meditációs állapot elérésére egy kis nitrogénoxid belélegzése. :-)
Azonnali hatás.
Sokféle módszer létezik, általában a lényegük először a gondolatok, légzés figyelése, ez lenyugtat valamennyire. Ez fontos a következő fázishoz.
A figyelmet egyetlen dologra fordítani, teljes összpontosításnak kell lennie.
Ez elérhető azzal, hogy a figyelmet egyedül a légzésre irányítod. Végig kell követni a kilégzést, és belégzést, amég eléred az egyhegyüség állapotát.
Ez azért nehéz, mert a figyelmet folyamatosan elragadják a gondolatok.
Ha a figyelmed már erőfeszítés nélkül megmarad a légzésen, vagy bármi más tárgyon, amit kiválasztottál, utána minden megy magától, megjelennek és eltűnnek a felmerülő gondolatok, érzések, amég az egész kitisztul, és már nincs légzés, sem figyelő. - Hozzáteszem, hogy nekem nehéz felszámolni a szétszórtságot.
Vannak más meditációk is, amik másképp érik el az egyhegyűség állapotát, mondjuk mantrázás, a figyelem egyetlen gondolatra irányításával, de a végcéljuk ezeknek is ugyanaz. Erről nem írok, mert ezek a meditációk nem vallásfüggetlenek, általában irányított meditációk. -
Liliomfa #844 Légyszi, ha ismertek írjatok nekem egy korszerű, hatásos(!) módszert a meditációs állapot eléréséhez. Segítaégetek előlre is köszönöm. -
#843 De :-) -
#842 Csak nem Anzelm? :) -
#841 Valami hasonlóra jutottunk valamelyik Istenérv vizsgálatánál is.
Mekkorát kell gondolnom, hogy megnőjjön a fejem? :D -
#840 A tábortûz mellett Hogen akaratlanul is tanúja lett a szerzetesek vitájának, amelyet a szubjektivitásról és az objektivitásról folytattak. Közéjük telepedett hát, és így szólt hozzájuk egy ülõalkalmatosságnak használt sziklára mutatva:
– Itt van ez a nagy kõ. Nos, szerintetek ez elméteken belül vagy azon kívül létezik?
– Buddhista nézõpont szerint minden a gondolat objektivációja – felelte az egyik szerzetes –, úgyhogy megkockáztatom: ez a kõ csupán gondolataimban létezik.
– Szörnyen nehéznek érezheted a fejed – jegyezte meg erre Hogen –, ha egy ekkora követ cipelsz benne. -
#839 Ha a lét és nem-lét illúzió, akkor mi marad tárgyának? -
#838 dez: ezekről a dolgokról nagyon szívesen beszélgetnék veled. -
#837 "Mu-csounak panaszkodott egy szerzetes:
- Mindennap öltözni, vetkezni és enni kell. Hogy szabaduljunk meg ettől a sok nyűgtől?
- Egyszerűen csak öltözünk, vetkezünk és eszünk - közölte Mu-csou.
- Nem értem.
- Ha nem érted, akkor bizony mindennap öltöznöd, vetkezned és enned kell." -
dez #836 Mellesleg a szubjektum létét is kétségbe vontad. :) -
dez #835 Az általad is vallott tan szerint ugyebár maga a létezés vágya.
Csak ezt kicsit hiányosnak tartom az átélő nélkül.
Nem azért. Hanem azért, mert nem veszed tudomásul ennek a valóságnak a belső törvényeit. Pedig Csao-csou mesternek is ki kellett mennie pisilni... -
#834 Tehát a valóság látszatát kelti. Valami. Mi az?
Azért írtad, hogy nihilista vagyok, mert úgy gondolom, hogy a dolgok értelme nem létezik absztrakció nélkül, ami viszont szubjektumtól függ? -
dez #833 (Mármint az illúzió tárgya.) -
dez #832 Az illúzió sem valóságos...
Nos, én nem akarom előre eldönteni, mit talált ki az ember, és mit nem, és más egyebet sem.
Te azt hiszed, tudod, valójában csak aláveted magad, és mindent, egy eszmének.
A #818 első mondata annak a hozzászólásnak többi részében leírt esetre vonatkozhat... -
#831 Már nagyon sokan jöttek ezzel a nihilizmus dumával, és nem értik meg, hogy a "nem létezik" és az "illuzorikus" nem ugyanazt jelentik. ;]
Nem ember talált ki? Miért, mit talált ki az ember? És mit nem?
Az utolsó hozzászólásoddal egyetértek, én is erre céloztam a 818-ban. -
dez #830 Na jó, azt is elmondom, hogy az igazi meditáció célja nem az, hogy az egónak, vagy különféle megfontolásoknak megfelelően manipulálja az agyműködést, hanem hogy segítsen visszaállítani azt az állapotot, amit az ember rontott el a hülyeségeivel. -
dez #829 Mi mást is mondhatna egy nihilista... ;)
Egyébként nem egyszerűen befolyásolni akarom. Ha csak azt akarnám, akkor egyszerűbb lenne drogokkal. Itt olyan történik, amit nem ember talált ki. -
#828 Aha, szóval te az agyad működését szeretnéd befolyásolni.
Mint minden másnak, ennek is az ember ad értelmet, így lesz belőle absztrakció ;] -
dez #827 Szóval, a te szempontodból nincs értelme a meditációnak. És semmi másnak sem... -
dez #826 Nem veszed tudomásul, hogy van egy testünk, és azon belül egy agyunk, és annak működését nem tudod egy csettintéssel megváltoztatni. -
dez #825 Továbbra is csak okoskodsz szavakon. -
#824 Meditáció és az érzet szót egymás mellett használni. A képzetet nem akartad bekeverni? :-)
A változást pedig nem kell előidézni, nézz körül, mi az ami állandó? És mi tartja fennt?
Fejlődni és elérni. Hajrá ego! -
dez #823 Hát nem csak acélból, mint pl. sok buddhista, hogy (a jópár meditációs forma közül egyet alkalmazva) egyfajta boldogságérzetet idézzek elő, aztán annyi. Hanem maradandó változásokat elérni, illetve fenntartani a változást, fejlődést. Emellett jó egészségi és szellemi kondiban lenni. -
#822 Mi célból meditálsz? -
dez #821 Mellesleg azt hittem, te legalább meditálsz, de látom, hogy csak okoskodsz. -
dez #820 Túl könnyen és gyorsan vonsz le messzemenő következtetéseket...
Jópár fajta meditáció van. Én pl. nem véletlenül nem buddhista meditációt csinálok. Mellesleg abból is több típus van. -
#819 Másik fórumon olvastam:
"Egyszer Tarab Rinpocse mondta nagyon találóan, hogy amikor a szenvedés egy kicsit enyhül, azt nevezik az emberek boldogságnak." -
#818 Na én is erre céloztam. Ha a meditáció csak a megragadást erősíti, annyi értelme van, mint egy cirkuszi mutatványnak.
Olvastam depressziós buddhistákról, akik rájöttek, hogy fájdalmukat csökkenthetik a meditációval, de az okokat nem számolták föl, és mint drogot, úgy használták.
Valamit igazán rosszul csináltak. -
#817 összehasonlíthatatlan élmények versenye... -
dez #816 Hahaha.