1015
Élet egy másik dimenzióban
  • xelag
    Ha nagyon mélyre akarsz menni, akkor kénytelen vagy a hétköznapi feladataiddal felhagyni.Akkor képes az ember a legmélyebb tudatállapotba kerülni, ha megismeri az élet mind2 oldalát teljes mértékben. Most ha leülsz és arra vársz (mint a mostani buddhisták) hogy majd egyszer csak sikerül, akkor nem nagyon fog sikerülni.Hol marad az életük? Ők nem hinném, hogy nagyon ismerik az élvezeteket, ha jól tudom akkor nem is nagoyn szexelnek. Így hogyan akarnak eljutni a legmélyebb pontra?Márpedig az élethez hozzátartozik az is hogy élvezz, ne csak szenvedj.
  • sz4bolcs
    Ha valaki nagyon magas szintű tudatállapotokat ér el, akkor könnyen beleragadhat, mint valami drogos, de amég nem hanyagolod el a hétköznapi feladataid miatta, addig abszolut veszélytelen.
  • Tikal #973
    nem hiszem hogy ilyen problémáid lesznek :)
    szerintem akinek ilyen mentális gondjai vannak annál előfordulhat....

a meditácio meg akármi lehet... séta, futás, kertészkedés, üldögélés a nappaliban vagy a természetben stb a lényeg hogy egy valamire koncentrálj és az nyugalommal töltsön el...
    alap meditácio a légzésed figyelése...
  • photoszab
    Sziasztok!
    Azt olvastam, hogy a meditáció veszélyes tud lenni. Állítólag létezik ez miatt ezotérikus elmegyógyintézet is.
    Idézet: "Egy meditációs élmény során a tudatunk egy része kiléphet fizikai testünkből és olyan területre tévedhet, amely annyira csábító, hogy nem akarunk visszatérni. Ilyen esetben zavartság vagy akár komoly mentális probléma is kialakulhat. Ezért fontos, hogy aki nem gyakorlott még a meditációban, az vezetett meditációkat alkalmazzon vagy járhat csoportos meditációkra is."
    Kicsit félek megpróbálni, nem tudom mit higgyek. Nem nagyon értem, hogy milyen problémákat tud okozni.
    Ti mit tudtok erről?
  • Fbn Lx
    ált. törökülés/fél lótusz, ez az, amitől zsibbadok.
    a lótuszülés az meg csak olyan 5 percre megy, inkább nem erőltettem, mert ha abból felállok eszméletlenül hasogat a lábfejizület.. nem vagyok elég hajlékony talán, vagy nem tudom, de nekem a lótuszülés pár perc után rendkívül fáj.... lehet sokat kéne gyakorolni.
  • Tikal #970
    hogyan ülsz? ha teljes lotuszban, akkor nem szabadna zsibbadnia semmidnek... ha valahogy máshogy akkor meg lehet tényleg rosszul ulsz.. a török ülés lehet még jo, de szokni kell azt is, eleinte kényelmetlen lesz, az biztos..
  • Tikal #969
    nem igazán tudod elbaszni.. a meditálás nem csak az egy helyben ülés lehet... de ha azt szereted csináld azt... csak ülj és figyeld a légzésed, rosszat nem teszel vele....
  • Fbn Lx
    mondjuk jobban belegondolva általában lenyugtat teljesen, minden ideg elszáll. Szóval nem mondanám, hogy semmi hatása nem volt.
    a másik zavaró dolog meg az, hogy bárhogy ülök, egy jó 15 perc után mindig elzsibbad a lábam, aztán nem tudok járni sem 5 percig :D
  • Fbn Lx
    Sztetek van értelme úgy meditálni, hogy nem tanította senki? Mármint személyesen nem, hanem csak olvastam róla.
    Több kárt okozhat mint jót, vagy csak annyit érne, mintha relaxálnék?
    Régen 1-2 hónapig csináltam, de nem igazán láttam hasznát.
    kb. 1 hónapja meg meditálás után rövid idővel pár másodpercre full össze-vissza dobogott a szívem. El lehet baszni egyáltalán a légzést, vagy ehhez semmi köze? :DD
  • Rumcájsz61
    Ha van szerinted külső tárgy, akkor lennie kell belső tárgynak is. Mondj már egyet légyszi, mármint belső tárgyat.
  • sz4bolcs
    van, de másik topic..
  • adjust28
    Sziasztok!

Nagyon régen meditáltam már akkor is csak néha néha, és azt vettem észre, hogy amikor iszonyat fáradt vagyok mint most is:) , és elmegyek lepihenek, de nem alszom el, mondjuk zenét hallgatok közben, akkor néha 1-2 másodpercre elég gyakran amiket látok képeket elmélkedés közben szinte teljesen élethűek. Előfordult, hogy minden olyan részletes volt, mondjuk a saját házamban, hogy még én is elcsodálkoztam, hogy mennyire. De nem csak az ismerős helyeken. VOlt hogy sétálok egy ismeretlen folyosón és minden kicsi részletet látok. Nem csak minden fekete, meg ilyesmi. De mondom, néha annyira részletesek az álmaim amikor fáradt vagyok, hogy nem is értem hogy csinálom.... volt már vkivel hasonló eset vagy van?
  • másikisvan
    A tarot bolondja ? :) határozottan
  • imuthesz
    ha valóban nem lenne az embernek szüksége a tökéletes boldogságra, avagy az Önvalóra, amely az ego kiíratás gyökerestől, akkor nem a külső tárgyakban keresnék ezeket. Mert a legtöbb ember Önmagán kívül keresi ezt. Pedig ez az emberben benne rejlő. És ezt külső dolgokkal nem lehet megkapni-kielégíteni.

Akinek csaponganak a GONDolatai, külső tárgyak után hajszolják magukat, güriznek, szenvednek, stb….
    Annak sztm elég nagy szüksége volna rá.

Te, az 50fokos melegben a tűző napon maradsz, vagy inkább egy árnyékos helyen?
    Csak egy bolond megy ki a árnyékos hűsről az 50fokos forróságba.

A forróság a elme-ego, a pihentető árnyék pedig az Önvaló.
  • imuthesz
    De a Buddhizmusnál is, ki kell írtan gyökerestől az elmét-egot, nem?
    Nem elég csak a hajtásokat levágni, gyökerestül ki kell tépni.
    És akkor nincsen szenvedés sem.

• imuthesz
    De te nyitottál egy Buddha topicot, nem?
    Akkor te foglalkoztál ezzel…
    Szóval,akkor te mire jutottál ezekkel kapcsolatosan?

Kíváncsi, lennék, hogy te hogy látod ezeket a dolgokat.
  • imuthesz
    Lehet…
    Lehet totális hülyeség az egész… :)

De szerinted miért?
  • sz4bolcs
    Szerintem egészséges embernek nincs szüksége csendre, önvalóra, örökéletre, megsemmisülő elmére, és hasonlókra.
  • imuthesz
    nem úgy, hogy jó
    hanem inkább talán igaz, guru – ha lehet ilyet mondani

akik körül vették őt, anno, azokat nem fogadta el tanítványainak, mivel szerinte ez kettőséget hoz létre.

egy igazi guru képes az akadályokat elhárítani, hogy az Önvalóra „ébredj”.

és nincsen tanítása, nem prédikál szónokol, igaz tanítása a csend

akik körül vették azok leírhatatlan lelki békét, nyugalmat tapasztaltak, az elméjük megsemmisült

mondjuk ezek elsődlegesen ismertető jelek egy gurunál sztm

azt is „tanította” hogy mindenki Önmagára ébredett, hogy guru bennünk él, és ezeket nem találhatjuk, meg vagy teremthetjük meg máshol

a guru semmi újat nem tud adni neked, semmi olyat, amellyel ne rendelkeznél, csak segít megszabadítani a hamis képzettől, amely miatt nem ismerjük fel az Önvalónkat

Te szerinted?

• sz4bolcs
    Azért, mert egyből ahhoz igazodtál, hogy én hogyan értem a kérdést, és nem ahhoz, amit te gondolsz a témáról. (nem is a politikus szemszöge érdekelt)

Hogy érteni szeretnéd, hogy jön ide? Próbáld meghaladni az értelmet. :)
  • imuthesz
    azt pedig a politikusok szemszögéből írtam
  • imuthesz
    "Akkor elfogulatlanul próbálsz kialakítani véleményt, elméleteket a többi embernek, jelen pillanatban nekem?"

Miért gondolod ezt?

Azért pont nem, mert nem volt politikus.

És nem értem, h hogy jön ez ide, hogy sztm. Milyen egy jó politikus?

• sz4bolcs
    Akkor elfogulatlanul próbálsz kialakítani véleményt, elméleteket a többi embernek, jelen pillanatban nekem?

Az, hogy a jó politikus "jól mesterkedik, hazudik, úgy manipulálja az embereket, hogy mindig megkapja azt, amit akar.
    Kiválóan tudja a szerepét játszani, és kellően képmutató, ravasz. stb...."
    -csak valami kölcsönvett humbug?

Azután, hogy kiderült, számodra se nem jó, se nem rossz, nem nagyon tudom mire vélni azt a kijelentésedet, hogy "pont nem".
  • imuthesz
    bár számomra se nem jó, se nem rossz

de gondolom így értetted a kérdést

• sz4bolcs
    És szerinted miért ez a jó politikus?
  • sz4bolcs
    tükör világ
  • imuthesz
    Pl: jól mesterkedik, hazudik, úgy manipulálja az embereket, hogy mindig megkapja azt, amit akar.
    Kiválóan tudja a szerepét játszani, és kellően képmutató, ravasz. stb....

• sz4bolcs
    Miért? Milyen egy jó politikus?
  • imuthesz
    pont nem :)
  • sz4bolcs
    mint egy jó politikus. :)
  • imuthesz
    ??????????
  • imuthesz
    ??????????
  • imuthesz
    itt nem ugyan az a személy kérdezett

illetve mindenkinek a maga szintjén válaszolt, ezért olvashatsz adott-hasonló kérdéseknél, más válaszokat
  • sz4bolcs
    Ezeken szoktam jót szórakozni:

"kérdés: Ha egyszer a vásana ksaya [a mentális hajlamok felszámolása] nélkül nincs mód a realizációra, akkor hogyan kell megvalósítanom azt az állapotot, amelyből ezek a hajlamok hiányoznak?
    válasz: Ön most éppen ebben az állapotban van.

maximum 6-7 sorral lejjebb:

válasz: Kétségtelen, hogy e pillanatban ön nincs tudatában üdvösségtől áthatott állapotá-nak. A tudatlanság ugyanis közbeékelődik, és elfátyolozza a tiszta Önvalót, amely maga az üdvösség.
  • sz4bolcs
    A pontok mögött sok minden elbújhat.
  • Kakuda
    A szeretet szerinted vesződség...? Amíg ezt leírtad...

• imuthesz
    Ramana Maharsi

pdf és wordben a Nyílegyenes "ösvény"

Ezeket még ajánlom nektek:

Sri Ramana Maharshi: Abszolút tudatosság. Arunachala Könyvek, Budapest, 1998.
    Srí Ramana Maharsi: Tudatos halhatatlanság. Filosz, Budapest, 2005.

Ő nem tanított, de amikor kérdeztek tőle, akkor válaszolt, és ezeket írták le a könyvekbe.
  • imuthesz
    Ramana Maharsi-hoz intézett néhány kérdés:

Hogyan csendesíthető le az elme?
    A »Ki vagyok én?«-vizsgálódás segítségével. A »Ki vagyok én?«-kérdés gondolata az összes többi gondolatot elpusztítja, s miként a halottégető máglya piszkálására használt bot, végül maga is megsemmisül. Ekkor következik be az Önvaló megvalósítása.

Hogyan lehetséges folyamatosan kitartani a »Ki vagyok én?« gondolata mellett?
    Ha más gondolatok bukkannak fel, az embernek nem szabad követnie azokat, hanem a következő kérdést kell feltennie magának: »Kinek a gondolatai ezek?« Hogy mennyi gondolat bukkan fel, az ezúttal érdektelen. Amint egy gondolat felbukkan, késlekedés nélkül fel kell tenni a kérdést: »Kinek a gondolata ez?« Az erre adandó válasz: »Az én gondolatom.« Ha ezek után az ember felteszi azt a kérdést, hogy, »Ki vagyok én?«, akkor az elme visszatér saját forrásához, a felbukkanó gondolat pedig elenyészik. Ha az ember kitartóan folytatja ezt a gyakorlatot, akkor az elme jártasságra fog szert tenni abban: miként maradjon meg saját forrásánál. Amikor a szubtilis elme az agyon és az érzékszerveken keresztül kifelé irányul, megjelenik a nevek és formák durva világa; ha viszont megmarad a Szívben, a nevek és formák világa eltűnik. Antar-mukhának [befelé fordulásnak] azt nevezik, amikor az ember nem engedi, hogy az elme kifelé irányuljon, hanem megtartja a Szívben. Bahir-mukhának [kifelé fordulásnak] azt nevezik, amikor az ember engedi, hogy az elme kilépjen a Szívből. Amikor az elme a Szívben marad, az összes gondolat forrását képező »én« eltűnik, és felragyog az örökké létező Önvaló. Bármit is tegyen az ember, azt az »én«-énsége (egoitása) nélkül kell tennie. Ha az ember ekképpen cselekszik, akkor mindenben meglátja a Siva-természetet.

Vannak-e még más módjai is a mentális nyugalom elérésének?
    A vizsgálódáson (vicára) kívül nincs más kielégítő módszer. Ha az ember más módon igyekszik uralma alá vonni elméjét, akkor úgy fog tűnni, hogy uralja az elmét, de azután ez ismét tovatűnik. Az elme lecsendesítését a légzés feletti uralom révén is el lehet érni; viszont az elme csak addig marad nyugalomban, amíg a légzés uralása tart, s amint megszűnik a légzés ellenőrzése, az elme a maradványszerű benyomások hatására ismét mozgásba lendül, és erre-arra kezd vándorolni. Az elme és a légzés forrása ugyanaz. Az elme lényege valójában a gondolkozás. Az »én«-gondolat az elme első gondolata; ez az énség. Ahonnan az énség ered, onnan ered a légzés is. Ezért amikor az elme lecsendesül, a légzés is szabályozottá válik, és a légzés szabályozásával az elme is lecsendesül. Mindazonáltal hiába csendesül le az elme az álomtalan mélyalvásban, a légzés mégsem áll le. Amikor az elme az ébrenléti állapotban a samádhi során elcsendesül, a légzés is szabályossá válik. A légzés az elme durva formája. A légzést a halál pillanatáig az elme tartja fenn a testben; amikor pedig meghal a test, az elme magával viszi a légzést. Ezért a légzés ellenőrzése csupán segédeszköze lehet az elme lecsendesítésének (manonigraha), s önmagában nem képes arra, hogy felszámolja az elmét (mano-nása).
    A légzésszabályozáshoz hasonlóan az isteni formákon való meditáció, a mantrák ismételgetése, a táplálék korlátozása és a többi hasonló módszer is csupán segédeszköze lehet az elme lecsendesítésének.
    Az isteni formák fölötti meditáció és a mantrák ismétlése révén az elme egyhegyűvé válik. [Egyébként azonban] hol erre, hol arra fog csapongani. Ahogy az elefánt [ide-oda himbálózó] ormányára egy láncot tesznek, s ahogy az attól fogva már csak a lánccal törődik, épp ilyen módon foglalja le az elmét egy név vagy egy forma, amikor egyedül csak azzal foglalkozik. Amikor az elme számtalan gondolatra osztódva szétfolyik, mindegyik gondolat elerőtlenedik; a gondolatok felszámolásával azonban az elme egyhegyűvé és erőssé válik; az ilyen elme számára az Önvaló kutatása már nem okoz különösebb nehézséget.
    Minden olyan korlátozás, amely arra vonatkozik, hogy csak sattvikus élelmet vegyünk magunkhoz – s azt is csak kis mértékben –, igen hasznos; e szabályt betartva az elme sattvikus minősége erősödik, és ez segítséget jelent az Önvaló kutatása során.

„Eljön majd az idő, amikor kijelented: „Felhagytam a meditációval”, mivel felismered, hogy ez a gondolat kettőséget foglal magában: személyt aki meditál, és a meditáció tárgyát, Felismered a nézőpontját a valódi Önvalónak, amelynek nincs szüksége arra, hogy meditáljon.”

„Légy csendes, és nincsen semmi kötelesség (meditáció, jóga stb…..) amit az elmének el kellene végeznie.”

Ismerek nem egy olyan embert, aki évek óta meditál, jógázik, meditációs-koncentrációs gyakorlatokat végez, naponta több órát, és még csak az elme lecsendesítéséig sem jutottak.
    Ezek még csak óvodai szintek….

Minek vesződjünk feleslegesen ezekkel?
  • Kakuda
    Mindenki volt kisgyerek...
  • másikisvan
    Bocs nem jól fejeztem ki magam: nincs attól boldogabb akiben őszinte szeretet van. Szerintem.