15954
Mutasd meg a többieknek a kedvenc képeidet!

- Írd oda a játék címét is, amiről a képek készültek!
- Ha ez elmarad akkor az egész hozzászólás törölve lesz.
- Ha valami nem tetszik, akkor nem kell azt hangoztatni.. Nem jössz be többé és mindenki boldogabb...

Kéretik mellőzni a bmp formátumú képeket!

kepkezelo.com | tinypic.com | imagerz.com | kep-feltoltes.hu
  • AnarchoiD
    Uj CS ( CS : Source ) brutalszep
  • KG21
    ha bekapcsolsz egy (nemakarok baromságot mondani, de úgy emlékszem) "lanczos" filter nevű opciót nem lesz ronda. Irfanviewben van ilyen.
  • ZsZso
    Hehe ... vitatkozni, eszmét cserélni, véleményt nyilvánítani ... hívjuk ahogy akarjuk ... én meg inkább nem mennék bele a filozófiai részbe ... csak annyit ... nem jó minden mellett csak úgy elmenni :)
  • BBird
    Szomorú, hogy manapság az a büszkeség, ha kultúráltan is lehet vitatkozni, csak azt nem értem, valójában miért is kell állandóan? :-)
    Nem szóltam, még a végén megindul az a "anyázni" kategória. :-D
  • ZsZso
    Jedi, amúgy megmutattuk, hogy lehet még kultúráltan is "vitatkozni", nem fontos anyázni a másikat ... már ezért megérte ;)
  • ZsZso
    Na alvás után összefoglalva ...

Egy kép méretét ha lefixálod pixelekben, és később csökkenteni akarod a pixelek számát kell csökkenteni (minőség romlás). Viszont a méret csökkenését persze azzal is el lehet érni, hogy távolabbról nézed ... pl. monitorod felbontiját változtatod. Így eddig pl. 800x600 pixel volt 20x30cm -en most pedig 1024x768 lesz. Annál szebb a kép minél kisebbek, minél pontszerűbbek a pixelek (azaz nem látod, hogy négyzetek lennének).

De itt arról volt szó, hogy a kép túl nagy 1024x768as felbontásba, ezért vissza kell venni 800x600. Ilyenkor romlik a képe, mert nincs annyi reprezentáns pontod. Más kérdés, hogy másképp is el lehet érni, hogy a kép kisebb felüleleten legyen (cm2).

Szóval én arra szóltam ber, hogy a kép nem lesz szebb, ha csökkented a felbontását ... szegény 80as években ... volt a 320x240 aztán kentük rajta a Wolfot (asszem 320x240 volt). Mostani szemmel csúnya volt, hiszen sok "kockából" állt. Látni lehetett. Viszont ha megnézed most ugyanezt egy mobilon ... akkor azt kell mondanod, hogy szép, mert ott egy pixel sokkal sokkal kisebb területen jelenítődik meg.

Az, hogy effektíve mekkora lesz a kép azt nem oly nehéz kiszámolni ... veszed a monitorod felbontását, megnézed mekkora a kép hány pixelből áll ... és megkaphatod, hogy hány százalékát tölti be a képnek ... a monitorod felülete ugyanakkora marad (már a jobbaknál :) ... Ha növeled a felbontásod, akkor persze kissebb százalékát teszi ki a képnek.

És mégeccer hangsúlyozom ... én nem azon kezdtem el vitatkozni, hogy ha egy 100x200as képet nem 20cm2 -en, hanem 10cm2 en jelenitek meg az szebb-e, vagy csúnyább, mert egyértelmű, hogy szebb ... triviális. Én azon koppantam le, hogy a srác odaírta, hogyha visszábbveszed a kép felbontását 1024x768ra, akkor szebb lesz.

Jedi .. elbeszéltünk egymás mellett ... te kézzel fogható méretét magyaráztad én meg a pixelekben mért méretét (amiről szó esett). Azt hiszem ezt megtárgyaltuk :)
  • BBird
    Esetleg valamelyik régi szöveges kalandjáték, a '80-as évekből? :-P
  • BBird
    Valóban szép képeket szúrtok ide. Bár elég karakteresek, de gyönyörűek, főleg mert nem 1024ben raktátok be. :-P
  • antijedi
    (ha csak az egyiket határozod meg az kb oylan stilusu mint az a kérdéés: hogy 50el megy a hajó, 20al folyik a duna, hány éves a kapitány? :PPP)
  • antijedi
    jobban mondva ugye itt kel a mréet is meg a felbontás is, ha csak az egyiket mondod akkor nem emghatározható hogy szebb vagy rondább lesz..., legalább annyi kel hogy az egyik érték fix legyen :P
  • antijedi
    optikailag szebb lesz mert nem tudod kivenni a ronda részeket..., ennél jobban nem tom elmondani :D
  • antijedi
    pontosan ez de itt mindkét fél vagy csak felbontást irt vagy csak méretet szal nem stimm az egész... :P
  • I.C.ram
    Pontosan.
  • ZsZso
    De akkor se lesz szebb, ha csökkented a felbontását a képnek ;)))))) és ebbe nincs semmi "kicsinyíted", "nagyítod" ... mostmá télleg pápá :)
  • ZsZso
    Azt hiszem ezzel lezárhatjuk :

LÉNYEG : egy pixelt mekkora területen jelenítessz meg ... ez itt a lényeg ... 1024x768as felbontiban ha egy pixel 0,1mm az 800x600ba lehet 0,15mm és akkor már "kockásabb"nak tűnHETnek a dolgok.

"minnél messzebbről nézünk valamire annál több pixelt látunk és egy pixelt annál kisebben látjuk, tehát idő után már nem látszanak a kocka élei pl tehát "szebb" lett ugye... :P"

ezt viszont még mindig nem értem ...

najó ... lefexem, elegem van ;)

Jó 8t !
  • antijedi
    elméletben "rosszabb" lesz ez igaz de optikailag nem csak nekem hanem minden embernek szebb lesz a szem müködése miatt hogy ami "távolabb" van annak a részleteit nem veszi ki annyira... és ugye ha azt nézzük akkor legnagyobb nagyitásban egy pixel a képernyő ami valjuk meg kurva ronda optikailag nekünk de ha kifér mongyuk 12 pixel a képernyőre az is kruvaronda marad ugye...
    >
    minnél messzebbről nézünk valamire annál több pixelt látunk és egy pixelt annál kisebben látjuk, tehát idő után már nem látszanak a kocka élei pl tehát "szebb" lett ugye... :P
  • ZsZso
    fáradt vagyok már, hogy ebbe is belemennyek ... "mert kisebb helyen nagyobb felbontás", nem -e "kisebb helyen (monitort colstokkal mérjük és úgy kisebb helyen) ugyanannyi pixellel reprezentált kép" ...
  • ZsZso
    Ja, de azt szögezzük le, hogy egy kép csak úgy lesz kisebb (OBJEKTÍVen - azaz nem monitor-felbonti függően), ha a pixelek számát, (amin meg akarod jeleníteni) csökkented. Ez "minőségromlást" eredményez ... az, hogy optikailag neked szebb -e ... hát az sok mindentől függ. De tény, hogy "rosszabb minőségű" lesz. Viszont soxor alkalmazzuk, hogy egy képet nem 566 millió színen jelenítünk meg, hanem 16on ... és lehet adott esetben 16on zsírabb mint 256on ... de ezt nem szabad általánosítani ... na asszem mára elég volt ennyi a számítógépes grafika tárgyra emlékezésből :)
  • antijedi
    szal itt valami triplacsavaros félreértés volt... :P
    az indulonak nem tünt fel hogy nem a felbontást kell változtatni hanem a méretet a forum miatt ugye ezt msá megint félreértete mert ő egyből a méretre gondolt , etc... :P
    tehát maradjunk annyiban ha valaki rendesen csinálja a képek átalakitását az nem lessz rondább (igaz elméletben szebb se) viszont innét a forumról nézve meg szebb lessz ha jól csinálták uyge mert kisebb helyen nagyobb felbontás :)
  • antijedi
    nem lett kisebb de te kisebbnek látod (adott esetben ugye szebbnek etc..., mert nem látod az oylan részleteket ahol már láccik a "kocka" széle és randának tünne)
  • antijedi
    belátom nem ovlastam el kezdő hozzászólást de szvsz ez abból fakadt hogy őse tudja mit beszél, ahoz hogy kisseb méretű legyen nem feltétlen kell állitani a felbontást... :P
  • antijedi
    nem azt modntam hogy részletesebbnek néz ki...
    hanem egyszerüen a szemed kevésébé látja a finomságokat meg hasonlokat igy mivel nem tod jobban kivenni a részleteket bizonyos szempontobol "szebb" és jobb minőségű a te szemszögedből :P
    mert pl ember szemében nem a bazinagy kockákat látod hanem egy kerek szemgolyoszerű valamit :P
  • ZsZso
    "Hát én nem akarok senkibe sem belekötni ,de ha csinálok egy screenshot-ot 1280*1024 ben és összehúzom 800*600-ra akkor az eléggé ronda lessz."

Gear mondta, és erre reagáltak ...

"Miért lenne rondább??? Sőt csak szebb lesz, mert ugyannyi pixel lesz kisebb helyen."

Szóval felbonti változtatása kapcsán emlegette a képkicsinyítést, nagyítást.

Abban pedig igazad van, hogyha a monitort felteszem 640x480-ról 1024x768ra, akkor természetes, hogy "kissebbnek" fog láccódni a kép ... de ettől még nem lett kisebb.

• ZsZso
    Vmit messziről nézek, akkor részletesebbnek néz ki ? Ha van egy 800x600as képem és 1024x768asra nyújtom, akkor igenis jobb a 800x600as, mert valószínűsítem, hogy egy csomó pontot interpolációval számol ki. De egy 1024x768as kép hogy lesz szebb, ha lekicsinyetem, azt nem vágom. Vagy a szebb fogalom itt a minőségromlástól független ? Mert akkor OK ... de ezt egy blurrel is el lehet érni a nagyobb képen.
  • antijedi
    szal itt mindkét odlalrol komoyl fogalomzavarok voltak/vannak mert a felbontás nem ugyan az mint a méret és keverik itt aszeznt a fazonnal :P
    ezt pl jól meg lehet nézni forditva hogy egy 640*480as képet pl felnagyitasz sokkal nagyobbra, akkor ugye a mérete nagyobb lesz de a felbontása nem tud nagyobb leni ezért leszolyan pixeles mint az állat... :P
  • antijedi
    ez akkor lenne ha ugy állitanád 800*600ra a méretet hogy hogy megtartod az eredeti 1024*768-as kép nagyságát (mármint a monitoron)...
    de amiről te beszélsz aza felbontás állitása (pl monitor jo péda hogy 800*600 vagy 1024*768 mert ott ugye a méret fix általában)
    de ha egy képet kissebb méretre állitasz (pl képnél itt az sg-n) attól még a monitor felbontása megmarad ugyanaz és a kép felbontása is marad hat az csak kissebbe nézed... :P
  • antijedi
    ő arra céloz hogy ha valamit "messzebről" nézel az szebbnek és részletesebbnek néz ki... és ez fennál kcisinyitésnél is...
    mellesleg szvsz abban is igaza van ha valamit lekicsinyitesz akkor több pixel jut a monitoron mongyuk egy 1cm2-es kockába mint ha nagyobban nézed és ez a monitoron is fennál, persze bizonyos határok között... (meg függ a monitortól is persze...)
    szal nem csak a nyomtatásnál áll fent :P
  • ZsZso
    Az 1024x768as képet úgy képzeld el, hogy van egy mátrixod, ami 1024 oszlopból és 768 sorból áll. Minden aij egy szín. Ebből a sok kicsi pontból áll össze a képed. De ha csak 800x600 pontod van, akkor rosszabb a kép, hiszen nincs annyi reprezentáns pontod. Teccikérteni ? :)
  • ZsZso
    Szóval, ha egy 1024x768 as képet összekicsinyítem 18x14es nagyságra (pixelekről beszélünk), akkor "Miért lenne rondább??? Sőt csak szebb lesz, mert ugyannyi pixel lesz kisebb helyen" ?
    Ez izgalmasan hangzik ;). Amire gondolsz az nyomtatásnál áll fenn (ez is csak egy bizonyos méretig).
  • I.C.ram
    ja és persze az arányokat megkéne tartani, mert az 1280*1024 kurvára nem kompatibilis a 800*600-zal. 800*600 4:3 ratiós. Az 1280*1024 meg 5:4-es.
  • I.C.ram
    Pfff... Próbáld ki.
  • karikusz
  • ZsZso
    Ezt ugye nem gondoltad komolyan ? LOL
  • Hmuda

• hiba
  • Hmuda
    Én a Photoshopra esküszöm. Minden képemet azzal méreteztem és minőségromlás nuku.
  • Gear
    Kifogom próbálni, de eddig mindig bekockásodott ha kicsinyítettem. Mindjárt beszerzek egy acdsee-t és kiprószálom.
  • I.C.ram
    Miért lenne rondább??? Sőt csak szebb lesz, mert ugyannyi pixel lesz kisebb helyen.
  • robotnyk
    acdsee is frankón tömörít
  • Gear
    Ok.