95125
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • immovable
    kösz...
    néztem a repulonap.hu-n de semmi infó nem volt a jegyekről, sőt még az árukról sem... / bár lehet csak én nem találom /
    akkor megveszem helyben...
  • Bucser
    az elővásárolt jegy ócsóbb ugy tudom:)
  • f2d
    Itt nézz szét: repnap
    Egyébként én mindig akkor szoktam megvenni a jegyet amikor bemegyek a reptérre, úgy van megoldva, hogy veszel egy jegyet a kapu előtt kb 10 lépés mulva a kapunál pedig elkérik. A belétetés pedig tömeg függő, semmivel sem vagy előrébb, ha előrendeled.
  • immovable
    egy kis off/

Nemtudjátok hol lehet előre jegyet venni az augusztusi kecskeméti repűlőnapra?

Előre is kösz!
  • f2d
    Hát ez jó!!
  • Cat #10566
    :D
  • Cat #10565
    A lézermutatók komolyan károsíthatják a látást
  • [NST]Cifu
    LoL :))
  • harcu
    A vicctopicban volt, ott nem nagyon értették egyesek :)

Az öreg mezőgazdasági pilóta jól bepiál este a kocsmában, és fogad a Concord pilótájával, hogy az An2-es gyorsabb, mint az ő gépük. Reggel találkozik a szerelőjével:
    -Hú, bazzeg, kurva nagy ökörséget csináltam tegnap. Fogadtam a Concord pilótáival, hogy az Ancsa simán lenyomja a gépüket.
    -Hát mindig hülye voltál, de mindegy, majd kitalálok valamit.
    Eljön a megmérettetés napja, a szerelőnek sok okosság nem jutott eszébe, így egy vastag drótkötéllel sunyiban utánaköti az Ancsát a Concordnak. A Concord elindul, szépen felszáll, majd pár ezer méteren szól a kapitány az első tisztnek:
    -Te, nézd már meg, jönnek ezek egyáltalán!
    Első tiszt hátranéz:
    -Szépen tapadnak...
    -Na akkor nézzük.
    A kapitány tol egy kicsit a gázkarokon, a Concord majdnem hangsebességgel repül.
    -És most? Jönnek még?
    -Kapitány, ezek nem nagyon akarnak lemaradni!
    Jó kis gép ez az Ancsa -gondolja a kapitány- de azért ennyire mégsem. Na mindegy, mindent belead a főnök, szinte áttolja a gázkart a műszerfalon, már remeg a Concord, majdnem szétesik, mikor odaszól a társának:
    -Na, most már biztos lemaradtak. :)
    Hátranéz az elsőtiszt, de tátva marad a szája:
    -Főnök! Azt hiszem jobb, ha feladjuk. Ezek még csak most csukják a futót, és nyilazzák a szárnyat.
  • Nex
    aerodinamikai mérnöknek tanul, asszem vezetni mondott de lehet h nem
  • [NST]Cifu
    Szerintem vezetni aligha, max. utasként hátul vendégeskedni. ;)
    De ettől még iszonyúan irigylésre méltó. ;)
  • katz
    Tudsz adni egy linket, ahol böven van róla infó?
  • katz
    tulajdonképpen itt az usa légierejéről van szó, hiszen bármely más ország képtelen lenne mind technikailag, mind anyagilag véghezvinni egy ilyen irányú fejlesztést belátható időn belül, már ha van benne ráció, mert lehet hogy ezt csak én képzelem el ilyen szépen

Az első elképzeléssel (ember irányította vezérgép vezet egy robot rajt) már folynak kisérletezések NATO-n belül. Asszem az angoloknál, de utobbiban nem vagyok biztos.

Több rakéta ugyan arra a célterületre: ez sem uj dolog. Az oroszok uj, hajo elleni rakétája ilyen. A kilőtt rakéták megosztják egymás közt a feladatot.
  • steweee
    sztem érdemes lenne elgondolkodnia a fegyvertervezőmérnököknek azon, hogy mit lenne ha úgy képzelnék el a jövő légifölényét kicsikarni, hogy mindig egy rajnyi, modnjuk 6-12 vagy több gép indul bevetésre egy adott területre, ahol a vezérgép +1 tartalék vezérgép egy többpilótás légiharc-vadászgép, egyben az irányító szerepet tölti be, és a többi gép pilóta nélküli gépek, amelyek elsősorban a rakétahozdozó szerepet töltik be, és a légiharcot így már nem a hagyományos módon kellene megvívni nagy manőverezgetésekkel, hiszen ki lehetne dolgozni olyan koordinációt a dott szituációkra, ahol a raj tagjai előre kitalált szituációk alapján már eleve úgy fordulnak és manővereznek, hogy az ellenséges repülő egy másik gép elleni kitérő manőverrel épp eléjük kerüljön és akkor a rakétának terülj terülj asztalkám van.ráadásul ha ilyen sokan vagyunk egy csapatban szerű bevetések vannak, akkor tulajdonképpen a körzetben tartózkodó összes más légijármű ellenség, így nem kell bajlódni az azonosítgatással, hiszen két nagy rajt nem küldenek ua területre, ha mégis akkor a létszámukból és formációból könnyen azonosíthatják egymást.

a rakéták terén is lehetne olyan elfogómanővereket tervezni nekik, hogy az egyszerre indított több rakéta összedolgozzon az elfogásra.így míg az egyik rakéta a hagyományos módon kezdi el üldözni az ellenséges gépet, a többi rakéta, mondjuk 2-3 már eleve úgy kezdi el megközelíteni hogy elébe menjen a gép kitérő manőverének, így téve szinte lehetetlenné a menekülését.

így a sok lúd disznót győz elve alapján több, de olcsóbb géppel le lehetne takarítani az ellenséges légierőt az égről, és csak a vezérgépek elvesztése járna emberéletben elszenvedett veszteséggel, viszont azok mondanom sem kell hogy a legjobb, legdrágább gépekből kerülnének ki és elsődleges feladata az irányítás és az önvédelem lenne, a többi gép is őt védené szükség esetén

tulajdonképpen itt az usa légierejéről van szó, hiszen bármely más ország képtelen lenne mind technikailag, mind anyagilag véghezvinni egy ilyen irányú fejlesztést belátható időn belül, már ha van benne ráció, mert lehet hogy ezt csak én képzelem el ilyen szépen.ellenben ha már a kínaiak is a nyugatiakkal versenyző repcsiket képesek gyártani, és ők már gazdaságilag is elég erősek hogy létszámában is ütőképes légierőt gyártsanak és képezzenek ki a magas költségek ellenére, akkor talán tényleg olyan irányban kellene elmennie az usa fejlesztésének, amit a konkurencia nem tud követni.tulajdonképpen a katonai hegemónia a politikai gazdasági háttér nélkülözhetetlenségét nem elvitatva mindig is abból állt, hogy ki tud modernebb haderőt háborúba küldeni, és ebbe a technikai fejlettségen és ellátottságon kívül legalább ua mértékben a szervezettség, az összedolgozás, a tisztek és katonák kiképzettsége és a morál is hozzájárul. és ha egyik területen nem lehet biztosítani a kellő fölényt, akkor más irányba kell mozdulni
  • Nex
    most beszéltem a koliban egy német sráccal akinek esélye van vezetni 1 eurofightert
  • Seaweed
    Mindent be lehet merni... altalaban nagy tavolsagra hisz az EWR-ek is lekerdezhetik.
  • katz
    De a kimenő jel forrását be lehet mérni nem? Milyen távra müködik általában?
  • Seaweed
    jel ki megy, ha visszajon egy titkositot igazolo jel akkor barat a gep nem lovuk ra..ha nem, ellenseg es jol seggbedurrantjuk :D
  • katz
    Thx. Az uj fejlesztésekről már olvastam itt-ott, csak a rövidités nem volt ismerős.

Más: Az azonosítás/felderítés kapcsán jutott eszembe, az IFF rendszernek mi a müködési elve?
  • ghost cb
    degagyi
  • Glpetyus

"HARCI helikoptert löttek le Afganisztánban"
    -mondja a híradó

Chinook volt :ASDASDASDDASADD

• Fen3gyerek
    Help me :D I cant do it!
  • Sadist
    Az első futómű miatt tuti, hogy kamu :D
  • [NST]Cifu
    Nézd meg szinesben, és döntsd el magad :))

[center]
  • Fen3gyerek
    A második oldalon lévő képek biztos hogy grafikák?
  • Fen3gyerek
    KÉt percel utána találtam meg... :omg: LOL :D
  • [NST]Cifu
    Ha tudod a választ, miért kérded? :)
  • [NST]Cifu
    Ez a Mukhamedov tervezőiroda terméke, amelyen 1994 óta dolgoznak. A cél egy, a keleti piacra (FÁK, Közel-kelet és Ázsia) szánt olcsó, könnyű, 5. generációs vadászgép. A gép aerodinamikailag az "integrált" megoldást választotta, mint a MiG-29 és Szu-27 család, de a LERX kör alakú, és a Vityaz 2000 esetén a félszárnyak állása változtatható. És itt filmszakadás.
    A Mukhamedov iroda 1993 elött nem foglalkozott repülőgépekkel, igaz főmérnöke 1985 óta dolgozik az "integrált" aerodinamikával (a hírek szerint az 1993-as Le Bourget-i légiparádén és vásáron mutatták be első tervüket az Eurasia 700 szuperjumbót). A gépre nincs állami megrendelés, mennek a vásárokra és propagálják a programjukat, igaz még prototípusuk sincs, csak CGI grafikáik.
  • Fen3gyerek
    Vityaz 2000 cikk 1. oldal
    Vityaz 2000 cikk 2. oldal

faszájos :D
  • Fen3gyerek

Erről mit tudtok?
  • [NST]Cifu
    A PAK-FA lesz (elvileg) oroszország következő vadászgéptípusa. Eredetileg még az 1980-as évek végén, 1990-es évek legelején indult el két program, a Szu-27 és a MiG-29 leváltására, ezek az MFI (Szuhoj S-37/Szu-47 és MiG 1.42/1.44) és az LFI (Szu-54/55) programok voltak. A szűkös anyagi keretek, és az állami támogatás hiánya miatt a programok kínosan lassan haladtak. Noha az MFI programnál még győztest is hirdettek (a Szuhoj Szu-47-est) egyik program sem tekinthető sikeresnek, a két orosz légierő (a honi és a front) anyagi helyzete miatt legtöbb, amit tehettek, a régebbi Szu-27-esek felújítása volt, illetve kis mennyiségben Szu-34-esek vásárlása.

Azonban 2002 körül változás állt be: egy újabb programot hirdettek, amely a PAK-FA (angol kiejtés szerint: Perspektivnyi Aviatsionnyi Kompleks Frontovoi Aviatsyi - kb. A Taktikai Légierők Jövő Vadászgépe (Komplexuma?)) rövidítést kapta. A cél egy egységes, 5. generációs típus rendszeresítése, amely egyaránt váltja a Szu-17, Szu-24, Szu-25, Szu-27 és a MiG-29 valamint a MiG-31 gépeket, és túlszárnyalja az F/A-22-őt és az F-35-öt. 2004-ben komoly változás történt: a felső vezetés a Szuhojt bízta meg a PAK-FA program felügyeletével, és a hírek szerint a MiG és a Tupoljev (v. Jakovlev) bele fog olvadni a cégbe.

A PAK-FA-ról se tudni túl sokat, a feltételezések szerint a Szuhoj T-50 programja "fedi" a PAK-FA gépet, ennek pedig fő öröksége a Szuhoj S-37/Szu-47 programban összegyűjtött adatok. A tervek szerint a PAK-FA prototípusa 2007-ben emelkedhet el a földről, és 2012 körül állhat rendszerbe.

[center]
    Szélcsatorna modellek a Szuhojnál. Látható a Szu-47 öröksége, és az YF-23-hoz hasonló szárnyforma.

Szuhoj T-50 háromnézeti rajz (az eddig kikerült információk alapján)

MiG 1.27 háromnézeti rajz (már néven MiG I-2000, a Mikojan-Gurejevics iroda pályázata a PAK-FA-ra)
  • Seaweed
    google
  • katz
    "PAK-FA"
    Ez most melyik is? Nem ismerős a rövidités.
  • Fen3gyerek
    Mégrondább :D

Mijez a nagyszárnyfelület? :D
  • Thanatos
  • [NST]Cifu
    Az egy fantáziakép volt, és miután a program még igen képlékeny állapotban van, szerintem a tervezőmérnökök sem tudják, hogy pontosan mire lesz képes a legjobb esetben is csak 5-6 év múlva elkészülő prototípus. :)

Amúgy ha kinézet kell, tessék, egy másik fantáziakép egy kínai kiállításról:

[center][/i]
  • Fen3gyerek
    Tom, de ha így nézzük, mint a F35 mind a Su-50 jobban néz ki...
  • Ren
    Neked el kene menned valamelyik repulotervezo ceghez, ha igy az alakjabol megmondod mennyire lesz jo a gep. Nem kellenek a koltseges szamitogepes szimulaciok, prototipus. stb. Sokat lehetne vele kaszalni :D
    Amugy oda van irva, hogy fantaziarajz, ami kb. annyit jelent, hogy a grafikus minimalis info (ha egyatalan vam barmi info rola) alapjan kitalalt valamit, ami az esetek nagy reszeben koszono viszonyban sincs a valosaggal. (Lasd pl F-19 <=> F-117)
  • Fen3gyerek
    Mitszóljak, az alakjából itélve nem vmi modern a kínai...
  • Fen3gyerek
    És melyik lesz a legjobb? F-35 vs PAK-FA vs J-12 :D