95140

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Cifu az UR-77 orosz harcjarmurol mit tudsz? thx. -
Többieket nagyon nem hatotta meg a dolog :S Gondolom eltört pár bordája, vagy megrepedt egy-két belső szerve. -
Hat ezt hogy hozta ossze? -
Szerencsétlen... -
Szvsz komoly tévedésben vannak, az US Army Rangers M14-eseket használt anno egy időben, de a SAS sem sűrűn fogott G3-at, csak FN FAL-t, illetve annak angol licencét az L1A1-et.
Esetleg azt még el tudom képzelni, hogy a HK G3/SG-1-ről van szó, de olyanról nem találtam semmit, hogy az US Army rendszeresítette volna (amióta pedig a Rangers a SOCOM alá tartozik, biztos nem használ sem G3-at, sem G3/SG-1-et). -
Olvastam a fegyver.org G3-as leírását és láttam, hogy az US Army Rangers is rendszeresítette. Tud erről valaki bővebb infot (mikor, meddig, milyet, stb)? -
katz #10460 Megnézve a teljesítmény adatokat, veled kell egyetértsek. -
Hogy az 5.56x45 köztes lőszer, azt szerintem senki sem vonta kétségbe, de szvsz a 7.62x51 esetén csak a szerepkör lett volna köztes lőszer - hiába rövidebb a hüvelye, a teljesítménye kb. azonos szinten maradt (~3200 Joule), ami igencsak felette van a köztes lőszereknél általában plafonnak tekintet 2500 Joule-nak.
De amúgy a vadászok is hasonló véleménnyel vannak - többtől hallottam már, hogy a .308Win pariban van a 30-06-ossal. -
Ren #10458 Ehhez képest a .30-06-osnak ugyanakkora a lövedéke, a torkolati sebesség kb 50 m/s-mal több, a torkolati energia meg kb. 350 J-lal. A .303 British (ami sztem eléggé puskalőszer) paraméterei pedig gyakorlatilag megegyeznek a 7,62x51-ével. Ráadásul a 7,62x51 úgy jött létra, hogy az amerikaiak mindenáron ragaszkodtak a .30-as kaliberhez és a .30-06 bevált ballisztikai jellemzőihez. Ezek után nem meglepő, hogy ilyen lett az eredmény, ami gyakorlatilag egy továbbfejlesztett .30-06 lőszer. A fegyverek, ami tüzelik (FN FAL, M14, G3) pedig inkáb automata puskák mint gépkarabélyok -
harcu #10457 Azt kell mondjam, hogy veled értek egyet, a 7.62*51 az közteslőszernek számít a .30-06-hoz képest, és kifejezetten közteslőszer szerepkörre hozták létre az ötvenes években. -
harcu #10456 "A 7,62x51 esetén teljesen azonos véleményen vagyunk, az angolszászok mellesleg nem is igazán ismernek olyat, hogy köztes lőszer. Ők ezt rövid puskatölténynek nevezik. A karabély más kérdés, ők a fegyver mérete (vagy inkább hossza) alapján csoportosítják őket, követve a(z) (sok)évszázados hagyományt. Így lehet az M16 puska (Assault Rifle), az M4 (leánykori nevén CAR15) pedig karabély."
Azért az 5.56 mm-es lőszer egészen közteslőszernek tűnik számomra, és mintha aránylag el lenne terjedve a NATO-ban. A karabély pedig alapból egy rövid csövű puska, az elmúlt pár évszázadban ez a jelentése volt a köztudatban - a magyarban is, lásd. a huszárok rövid csövű puskáit, de a kurtályok is ezek magyarosításai. Az utóbbi pár évtizedben keveredett be a gépkarabély fogalom, de ennek ellenére a puska és a karabély továbbra is élnek. Az M4 ezek alapján a M16 rövidebb csövű verziója, tehát helyes az elnevezés. -
hat ez lol..
Saját bázisán zuhant le z U-2
Az amerikaiak csak néhány óráig tudták titokban tartani, hogy végül melyik ország területén zuhant le az U-2 kémrepülőgép. Kiderült, hogy a repülőgép leszállási manőver végrehajtása közben az Amerikai Egyesült Államok - Egyesült Arab Emirátusokban lévő légibázisán zuhant le. A repülőgép vezetője életét vesztette.
Az eset érdekessége, hogy a hír nem a Pentagonból származik, hanem az Egyesült Arab Emirátusok nemzeti információs irodája hozta nyilvánosságra. Arra is fény derült, hogy amerikai szakemberek már vizsgálják a katasztrófa lehetséges okait.
A WAM hírügynökség rámutatott, hogy az USA és az Emirátusok között létezik egy bizonyos megállapodás arra vonatkozóan, hogy az amerikai hadsereg használhatja az Emirátusok néhány légibázisát.
Hivatalos verzió szerint az U-2 repülése kapcsolatban van az Afganisztánban bekövetkezett katonai helyzet súlyosbodásával. A héten a kormányhadsereg amerikai légitámogatás mellett támadást indított a tálib állások ellen. Bombázók támadják az ellenséges, megerősített állásokat. -
Emlékszel Kiskorúbézoltán korábbi viccére? (amikor két tiszt beszélget a HM-ben a leépítésekről...)
Na, hát így működik sajnos....
-
Cat #10453 nem most volt tucatnyi tábornok kinevezése? minek megint ?
Tábornokokat nevezett ki az államfő
A honvédelmi miniszter, illetve a belügyminiszter javaslatára három ezredest dandártábornokká, egy dandártábornokot vezérőrnaggyá léptetett elő a köztársasági elnök.
Tábornoki kinevezéseket adott át Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdán Budapesten - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Az államfő a honvédelmi miniszter előterjesztésére augusztus 1-jei hatállyal vezérőrnaggyá léptette elő Forgó József dandártábornokot, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság első helyettesét, míg Borzák József ezredest, a Magyar Honvédség Budapesti Helyőrség-parancsnokság parancsnokát július 1-jei hatállyal nevezte ki dandártábornokká.
A belügyminiszter előterjesztésére a köztársasági elnök június 27-i hatállyal - a határőrség napja alkalmából - dandártábornokká nevezte ki Tóth László határőr ezredest, a Határőrség Országos Parancsnoksága parancsnokhelyettesét, gazdasági főigazgatóját, valamint Orodán Sándor határőr ezredest, a Belügyminisztérium kommunikációs főigazgatóját, aki korábban a határőrség szóvivője volt. -
dara #10452 Annyira azért nem meglepő, ha megnézed angol felségjelű gép, ők pedig rendszeresíteni fogják ezeket a fegyvereket. Illetve a Storm Shadow (talán?) és az ASRAAM (biztos) már rendszeresítésre is került.
A 7,62x51 esetén teljesen azonos véleményen vagyunk, az angolszászok mellesleg nem is igazán ismernek olyat, hogy köztes lőszer. Ők ezt rövid puskatölténynek nevezik. A karabély más kérdés, ők a fegyver mérete (vagy inkább hossza) alapján csoportosítják őket, követve a(z) (sok)évszázados hagyományt. Így lehet az M16 puska (Assault Rifle), az M4 (leánykori nevén CAR15) pedig karabély. -
7,62x51 inkább puska, mint köztes lőszer, a magasabb gáznyomás miatt a torkolati energiája alig kisebb, mint a 30-06-osnak. Ezért is nem vált be, mint gépkarabélylőszer, hiába próbálták ráeröltetni ezt a feladatkört... -
katz #10450 Mi is a gond? Tudtommal 7,62-es kaliberben a .30-06-os (7,62x63) minősül puskalőszernek és a 7,62x51 NATO a karabélylőszernek nyugaton. Keleten ez a 7,62x54R (SVT,SVD) illetve a 7,62x39 (SKS, AK-47...) -
Egy kis érdekesség:
Kh-11 kémműhold kép a későbbi Kuznyecov repülőgép-hordozó építéséről.
Kh-11B (Kh-12) kémműhold kép a Varyag repülőgép-hordozóról.
A képek persze erősen le vannak butítva felbontás terén. -
LoL, úgytünik a Lockheed igyekszik az Európai piacon minél jobb poziciókra törekedni:
[center]
F-35 model Storm Shadow robotrepülőgéppel, Meteor és Asraam (a belső fegyvertérben , ezen a képen nem igszán látszik) légiharc rakétákkal. -
ok boccs,nem is olvastam bele a topicba -
nem figyeltem elegge a hiradora,nem tudja
vki hogy miert lett megint aktualis az U2-es kemrepulo?
Esetleg most fogjak kivonni? -
Mind a 35db (most akkor 34?) aktív szolgálatú gép (plusz a négy kiképzőváltozat) repül. Az U-2-esek mind a mai napig a CIA és a Légierő első számú felderítőgépei, a most lezuhant gép is Afganisztán felett végzett megfigyeléseket. -
Yep, sorry, sajnos úgytünik halott az oldal... :( -
kiskorúbézoltán #10443 "Karabély lőszert (7,62x51 NATO is az)"
??? -
Lezuhant egy U-2-es :/
Azt hittem azok már nem is repülnek. :O -
katz #10441 Köszönöm
Az első link nem jön be. -
itt a képek jók: www.hunavia.hu -
mondjuk már kicsit elavult :) -
de ez se rossz -
na ja! vmi ehhez hasonlóra gondoltam én is! -
pontosítok: ez a jó! -
szerintem ez egy egész jó oldal -
és az nem csak harcirepüléssel foglalkozik -
na jó
azt azér még én is ismerem
-
www.jetfly.hu? -
tudtok mondani egy magyar harci repüléssel foglalkozó jó oldalt? -
Egyébként szvsz a "rohamfegyver" kategóriába (márha csinálunk ilyet, én legalábbis a magyar terminológiában ilyesmit még csak ott olvastam, ahol a Sturmgewehr-t lefordították szó szerint) az Assault Rifle vagyis a gépkarabély tartozik. -
Kecskeméti repnap.
Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Így hirtelen én ezeket tudom mondani. -
katz #10428 ööö
Autamatic Rifle = Automata Puska. Puskalőszert tüzelő automata fegyver ide tartozik pl a II vh.-s FG-42
Assault Rifle = Gépkarabély. Karabély lőszert (7,62x51 NATO is az) tüzelő automata fegyver, tehát ide tartozik a G3, M14, FAL és tárasik -
dara #10427 Jogi értelemben igazad van, én viszont technikai oldalról közelítettem meg a problémát.