95112
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Seaweed
    Mikor voltal te katona?! Mert az en idomben az orszazad tele volt 8 altalanososokkal(96%), meg "idiotakkal" (akik nyafogtak a sereg miatt es csinaltak a feszkot...akak buntetesbol kerultek oda)....
  • kiskorúbézoltán #14638
    Vajh , milyen lenne egy 7.62X39-es G-36 ?
  • Fenrir
    naja, ami kocka azt gurítjuk, ami gömb azt meg visszük

berakták őrnek az összes műszaki embert autószerelőket, villanyszerelőket, technikusokat, de a javítóba kerültek az agyoniskolázott kőművesek meg festők

eskü után amikor vették fel a személyes adatokat kérdezték hogy mi a szakmám, mondtam hogy repülőgép műszerész, mondták nagyon jó, kell a műszaki ember

6 hónapig őr voltam :D
  • kiskorúbézoltán #14636
    Így ránézésre elég kókány megoldás ez a lengyel muskéta , persze valőszíműleg tévedek ...

De :
    - a válltámaszt és az irányzékot nézve , szvsz vagy nem támasztja fel az arcát vagy nem látja az irányzékot
    - karbantartáshoz valószínűleg el kell mozdítani a szereléksínt , akkor annyi a pontos beszabályozásnak
    - tűzváltókar maradt amilyen volt
    - műanyag szereléksín ?
    - csillogó fémcsatok a szíjjon
    - 5.56

Ha már pénzt vertek rá legalább az ilyen apróságokra figyelhettek volna .
  • [NST]Cifu
    Az Index.hu fórumán, a Magyar honvédség megsemmisült topicban olvashatóak szép történetek. :)))
  • [NST]Cifu
    Több pisztolyból is készül ilyen változat, kezdve a különféle M1911A1 klónoktól a kutyafüléig. Itt egy SiG-Sauer P226S példának:

[center]
  • Fenrir
    nah kraz, nálatok is olyan hogy dísszemle előtt beindítják mindet hogy működjön legalább a fele a szemlén? :D

nálunk rendkívül hozzáértő volt a javítószázad, hiába logisztika voltunk :D
  • kiskorúbézoltán #14632
    Két-három Kraz kerék és megvan ...
  • Fenrir
    pacseee testvér, neked még rohadt sok centit kell vágnod :D
  • [NST]Cifu
    Sorry, lebuktattalak.
  • kiskorúbézoltán #14629
    Még úgy 30.000 és hali ... :(((
  • [NST]Cifu
    Nem tudom, hogy miért állítod, hogy eljárt felette az idő.
    Sajnos minden áldott nap bizonyítja a hatékonyságát.

Viszont vannak ma már jobb fegyverek is nála. Az, hogy szerencsétlen amerikai katona Irakban legszivesebben a kukába vágná az M16A2-őjét, és inkább szerez egy AK-t valamelyik halott felkelőtől, csak azt jelenti, hogy az M16-osnál jobban illik az adott terepre. :)

A 5,56 jól öl, de gyenge az átütőereje. Akkor kell a bakának vinnie M16 közeli harcokhoz, kell egy M14 messzi lővéshez. Ehhez cipel lőszert is.A sig a G36 a SCAR mindegyik nagyon jó fegyver, de 5,56 lőszert lőnek és annak meg van a fenti korlátai.

Az 5.56x45mm NATO M883-nak konkrétan jobb az átütőereje, mint a 7.62x39mm-es M43-nak, éppen az ölő hatás az, ahol a 7.62-es jobb nála.

Az AK pontossága elég hadszintéri használatra 300 m-ig hosszabb csővel pl. TABUK 500 m-ig.

Nyilt irányzékkal eltalálsz egy mozgó célt 300m-ről? Oké, egy profi lövész eltalál, de egy átlagos képességű katona aligha...

Pontosan a Szép féle fejlesztés mutatta meg, hogy a fegyver belsején nem kell változtatni, de külsőn lehet. Lehet rá bipod, lehet pícantilly sín fegyverlámpa stb.

Pontosan erről regélek egy álló napja. :)
    Az alap AK-47 és AK-74 a mai modern nyugati fegyverekhez képest elavult olyan téren, hogy nincs optikai irányzék, nincs reflexirányzék, nincs szereléksín, stb.
    A Szép-féle AK-63-al az a baj, hogy erősen sanszos, hogy sose valósul meg a sorozatgyártása.

Én nem, de ismerek olyat aki igen. A seregben két lyukon lőtt a három lövésből kiválót, ja és előtte Budapest kupát nyert sportlövőként.

Khhmm... Egy jó lövésztől ez el is várható, de ő jól fog lőni egy M16-ossal is, vagy egy HK G36-al is. Viszont egy átlagos képességű lövésztől nem várhatsz el ilyen teljesítményt. Itt lép képbe az optikai irányzék, az ergonómikus kiképzés, ahol az alap AK elmarad ma már. Persze az AK-kból is gyártanak sorozatban szereléksínes változatot, amelyen már van rögzített sorozat, stb. Ilyen pl. a lengyelek Beryl-je. Opssz. Ezzel viszont van egy apróság: 5.56x45mm-es NATO lőszert tüzel. :)

[center]
    A Beryl szolgálatban, valahol Irakban...
  • Fenrir
    melyik az a félautomata pisztoly amelyik alapból mattfekete színű de a szánja krómozott? azthiszem ez a gyári kivitele is

típus kéne
  • Fenrir
    jajj azok a régi szép idők :)
  • Fenrir
    np :D

milyen rangban vagy?
  • Fenrir
    amúgy mostmár valaki írja már le hogy hogyan működik ez a xar mert még olyanra emléxem hogy gázdugattyú, csőszájfék, kompenzátor stb, meg kb tudom hogy mire valók de az egész nem áll össze
  • kiskorúbézoltán #14623
    Bazz ... :)

Bocsi Fenrir ...
  • kiskorúbézoltán #14622
    Na , szerintem az Ak "adagolórendszer"-e azért Cifut is pislogásra késztetné ...

Majd meglátjuk !
  • Fenrir
    én soros voltam, de őrségben is mindig csak aludtam :D

amúgy meg kapja be a honvédség hogy összesen nem lőhettem el 1 tárat (vak+éles) holott őrnek képeztek és még a végén őrszázadba raktak mint fegyveres felállított őr
  • [NST]Cifu
    Beugrattak pajti, Kiskorúbézoltán tudnillik hivatásos katona. :)
  • Fenrir
    hát nekünk tanították hogy mi hogyan működik már de nem emléxem rá

szerintem Cifu tökéletesen el tudná mondani, én akkor sem tanultam meg amikor kellett volna :)

a lényege az volt hogy végülis a lőporgázt vezették vissza ami kilökte a feleslegessé vált töltényhüvelyt ami helyére feltolta a tár rugója a következőt
  • kiskorúbézoltán #14618
    Erről az "adagolórendszer"-ről tudsz valami bővebbet ? Bevallom , lövésem sincs mit csinál vagy merre van , pedig érdekel a téma ...
  • Fenrir
    elvileg D, mert a megnevezése AK-63D teljesen
  • kiskorúbézoltán #14616
    Mintha a eredeti 47-esnek egy tömbből mart tokja lenne a későbbiek meg lemeztokosak és az elsütőszerkezeten is babráltak valamit , hogy a tűzgyorsaság csökkenjen . Egyébként melyikről beszélsz F , I vagy D ?
  • Fenrir
    AK
  • Fenrir
    úgytudom hogy semmit sem változtattak rajta, a cső hossza, zár és adagolórendszer meg a tárkapacitás is megegyezik
  • kiskorúbézoltán #14613
    "az ak-63 teljesen megegyezik a 47-essel, csupán a masszív fa tust cserélték le egy alulról könnyen kinyitható válltámaszra"

Ez biztos ?
  • Fenrir
    nah jó, de az ak-63 mennyi idős és mennyi idős egy g36?

az ak-63 teljesen megegyezik a 47-essel, csupán a masszív fa tust cserélték le egy alulról könnyen kinyitható válltámaszra, nemhiába desszantosfegyver

amúgy röhögni fogsz de kényelmes vállbafogni, nem nyom és eléggé jól meg lehet tartani, bár állva éléset nem volt alkalmam vele lőni, a vak meg tudjuk hogy mennyire más visszarúgás szempontjából :)
  • AKSURV
    "Ami az AK-t illeti, egyszerűen eljárt felette az idő. Egyfelől mint írtam, megbízhatóság terén a jobb nyugati típusok ugyanott vannak. Egyes nyugati fegyverek más dolgokban mutatnak túl rajta (pl. FaMAS beépített bipodja, amelyel fekvő helyzetből nagyszerűen lehet lőni). Az olcsó gyártás fontos dolog, de a nyugati országokban azért megengedhetik magunknak, hogy olyan fegyvert gyártsanak, ahol nem az olcsó elkészítés és a könnyen gyárthatóság a fő szempont. Svájc hadserege például egyértelműen azt mondta, hogy nem érdekli mennyibe kerül, de a lehető legjobb fegyvert adják a katonák kezébe. Megtehetik és megtették. Az AK pontos fegyver? Mihez képest? Egy SiG-550-el, M16-al vagy L85A1-el pontosabban lehet lőni, nagy távolságra pedig a 7.62x51mm-es NATO fegyverek (FN FAL, HK G3, M14) egyes lövéssel nagyságrendel pontosabbak (normális katona úgy 100-150 méternél messzebbre úgysem sorozatot fog lőni, még AK-val sem). Itt jön képbe aztán az optikai irányzék."

Nem tudom, hogy miért állítod, hogy eljárt felette az idő.
    Sajnos minden áldott nap bizonyítja a hatékonyságát.
    Valóban azokban a tulajdonságokban amiket leírtál adott fegyverek jobbak, G3 jobb messzi egyes lővésnél, de mennyit ér helyiségharcnál szűk helyen?
    Az 5.56 kéziesebb, pontosabb, de mi van ha az ellenfél fal mögött van?
    A 5,56 jól öl, de gyenge az átütőereje. Akkor kell a bakának vinnie M16 közeli harcokhoz, kell egy M14 messzi lővéshez. Ehhez cipel lőszert is.A sig a G36 a SCAR mindegyik nagyon jó fegyver, de 5,56 lőszert lőnek és annak meg van a fenti korlátai.
    Az M43 alkalmas mind a közeli, mint távoli max. 500 m terjedő lőtávra.
    Az AK pontossága elég hadszintéri használatra 300 m-ig hosszabb csővel pl. TABUK 500 m-ig. És akkor még mindig meg van a közelharchoz sorozatlövés lehetősége. Amire 7,62 NÁTO képtelen.
    Tehát jó lőszer, és jó a szerkezet.
    A sima AKM hasonlítani a G36-hoz annyi mint M16A1-et egy szuperkütyükkel telerakott M4-hez.
    Pontosan a Szép féle fejlesztés mutatta meg, hogy a fegyver belsején nem kell változtatni, de külsőn lehet. Lehet rá bipod, lehet pícantilly sín fegyverlámpa stb.

"Oké, volt a kezedben. De el tudnál vele találni egy 200 méterre lévő, mozgó célpontot? Hogy tudsz rá egy fegyverlámpát felapplikálni úgy, hogy biztosan a csővonallal párhuzamosan álljon, és oda világítson, ahova a csőtorkolat néz? Továbbá mennyire kényelmes a fegyver fogása és tartása mondjuk egy HK G36 vagy FaMAS-hoz viszonyítva? "

Én nem, de ismerek olyat aki igen. A seregben két lyukon lőtt a három lövésből kiválót, ja és előtte Budapest kupát nyert sportlövőként.
    De pl. az egyik Tóth Lóránd könyvben olvastam nyolcvanas végén megpattant egy BV őrmester fegyverrel 5 tár lőszerrel.
    Haza ment a tanyára.
    A rendőrök elkezdték kb. 500 m-ről megafonnal szólogatni szét lőtte a szerkezetet.
    Egyszer csak egy macska vágott át a tanya előtt kb. 200 m-re. Egy db egyes lővéssel eltalálta szegény macsekot.
    Ekkor már rendőrök is elkezdtek gondolkodni. Kiderült hogy hadseregbajnok volt gépkarabéllyal.
    Hivtak a HM közremüködésével egy PSZH-t, azt meg leamortizálta. Mire beálltak tanya elé az ürge kilőtte az összes kereket, és vezető prizmáját is.
    Kiugráltak kocsiból, de addigra agyonlőtte magát.
    Tehát lehet az AK val is pontosan lőnni, maga szerkezet és a lőszer alkalmas rá, az ergónomia pedig fejleszthető.

• katz
    Tudtommal igen..

A fegyver gyengeségének pedig az volt az oka, mint a többi német fegyver gyengeségének. Kiforratlanság. Rohamtempóban kellett fejleszteni, nyersanyaghiány idején. Dehát igy jár az aki elhamarkodottan lép be egy háborúba...
  • I.C.ram
    De akkor is ez volt az első fegyver, amin gyárilag rajta volt a sín az autómata fegyverek közül.
  • I.C.ram
    Hát igen nem sok jót írnak róla. Goering felügyelte a fejelsztését, lehet, ez az oka? :D
  • [NST]Cifu
    Ahogy Katz írja, az FG42-őn alaphelyzetben nem volt optikai irányzék. Az a számítógépes játékok készítői lelkén szárad, hogy a legtöbb játékba berakják optikástól, aztán mindenki megőrül érte. :)))

[center]

• katz
    Lehetni lehetett, csak nem ugy gyártották, ellentétben az FG-42 egyes változataival.

Szvsz a II v.h. egyik legszebb fegyvere, kár hogy annyira nem volt használható a leirások szerint.
  • katz
    A 2000 lövés/perc éppen azért volt, mert ekkora tűzgyorsaságnál a 3 lövéses sorozat kellően kicsi szórást produkál. Ez volt az egyik indok, amiért kifejlesztették a fegyvert.
  • I.C.ram
    De abban az időben tudtommal egyik autómata fegyverre sem lehetett optikát rakni.
  • katz
    Az alapváltozaton nem volt, csak lehetett rá szerelni optikát is, mint majd' minden puskára.
  • Punker
    imádom :)
  • I.C.ram
  • I.C.ram
    Nem az FG42-őn volt először sorozatban optika az autómata fegyverek közül?