Milyen gépet vegyek most?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az alaplap maradna tehát mindenképp az 5800x3D és ugye az eredeti kérdésre már adtatok választ, hogy lenne lényeges teljesítménybeli változás.
Pedig képben vagyok valamilyen szinten a hardverekkel de ez most.... áhh szégyellem is magam. :D
https://www.twitch.tv/sp1gu
Ha intel procit akarsz, akkor intel-es lap kell hozzá.
És akkor itt már figyelni kell arra is, hogy DDR4 vagy DDR5 memória megy bele. Ha esetleg az újabb lapok közül választanál.
Warning! Cargo bay open, shields are down!
Utoljára szerkesztette: undY1ng, 2023.08.06. 16:49:53
Én azért is szeretem jobban a folyadékost, mert kevésbé terheli a lapot és procit. Elméletileg.
Még a 6700K-nál olvastam, hogy szállításnál érdemes leszedni a nehéz hűtőt róla, nehogy meghajoljon. Hogy ez mennyire volt valós gond, nem tudom. Inkább AIO-t tettem rá. Akkoriban sokat szállítottam. Meg is tetszett az AIO.
A vízhűtés jobb lenne, de drágább is, mint az AIO és mivel úgysem húzom a procit, így fölösleges is. Meg akkor már a VGA-t is be kéne kötni a rendszerbe. Úgy lenne az igazi. De az meg nagyon odafigyelős.
Érdekes a ház leírása. Oldalra befér egy 240-es AIO, ez nem rossz.
Felülre viszont sajnos nem fér be elméletileg. Úgy nézem, hogy az alaplapot nem tették eléggé le, hogy elférjen fölötte a radiátor és a ventik.
Ha szűkös a keret, akkor próbáld ki nyugodtan a mostani hűtőddel. 105 foknál úgyis lekapcsol a gép. Legalább is, az enyém lekapcsolt. Egyszer.
Ha szeretnél újat, akkor 170 mm-ig bemegy a léghűtés. Ebbe szerintem minden normális, erős hűtés belefér, mint amit te is kinéztél.
Ha AIO mellett döntenél, akkor 240-est ajánlok oldalra. Előre bemenne a 360 is, de akkor a róla lejövő meleg levegő is befele áramlik, ami nem jó a többi alkatrésznek. Hátulra a 120-ast meg kicsinek találom. Akkor már egy levegős hűtés inkább.
Anno Dark Pro 4 lett volna meg alapból erősebb proci de végül pééészhiány miatt az olcsóbbik lett. Jelenleg a Diablo 4 ami jobban meghajtja a masinát nagyon max 78 fokig ment fel.
Én biztos, hogy nem vennék ilyet rá. Gyengének tartanám. A gyártó nem is ad meg semmilyen hasznos infót, pedig úgy gondoltam eddig, hogy az Arctic egy normális gyártó. De nincs ott, hogy milyen CPU-kra szánták, se TDP érték és az összehasonlító táblázat szerint éppen csak egy kicsivel melegebb, mint a noctua nh-d15, de a konfig ismeretlen. Rendes teszt nélkül ez nekem nagyon gyanús.
Az 5600X 65W-os TDP-vel rendelkezik, az 5800X3D 105W-os lesz. 90 fokig nem lesz gond. Ha képes tartani a 80-85 fok közötti értéket, akkor nem lesz gond szerintem. Ha tartósabban fölé megy, akkor én elkezdenék egy komolyabb hűtésen gondolkodni, mint az említett noctua vagy egy dark pro 4 a be quiet!-től. De ilyen árban akár egy AIO is vehető, ha befér a házba.
Meg azt a kéménybe is be kell már kötni, továbbá még úgy sem árt hozzá egy poroltó xD
Szerk: Viccen kívül oda még DDR5 RAM is kéne
Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.08.05. 11:29:28
Anno olvastam is erről, hogy elég masszív boostot képes produkálni és streamelésre is szuper!
Tehát azt írjátok, hogy még jelenleg is megéri az árát? Tudom már ott van a 7xxx széria csak ugye ahhoz kellene új alaplap is de egyelőre úgy gondolom, hogy jelenleg nem olyan rossz konfig ez 1080p-hez.
Ui.: Az említett proci hűtő (ARCTIC Freezer 34 eSport DUO) elég lenne a 5800X3D-nek?
Utoljára szerkesztette: undY1ng, 2023.08.05. 09:07:11
Most 5950X-em van. Igazán nem használja ki semmi. Az egy magra jutó magasabb órajelet tudja hasznosítani az X4, de az is csak pár FPS. És ez eléggé egyedi eset.
A tesztek alapján játékra mindenképp az 5800X3D éri meg. Gondoltam is, hogy lecserélem, mert teljesítményben (játékoknál) nem lenne rosszabb, de fogyasztásban jobb lenne. Viszont most jól megy a gép, nem akarom megbolygatni.
Más programnál is kérdéses a sok mag hasznossága.
A videopad videószerkesztő csak 1 magot használ. A FreeCAD szintén csak 1 magot használ. A Fusion360-at még nem néztem.
Ugye adott ez a konfigom:
■ Motherboard ~ Gigabyte B550M AORUS ELITE
■ CPU ~ AMD Ryzen 5 5600X
■ CPU COOLER ~ ARCTIC Freezer 34 eSport DUO
■ PSU ~ Seasonic Focus GX-750 80+ Gold
■ RAM ~ 32GB Kingston Fury Beast 3200Mhz
■ VGA ~ MSI RTX 3070 Gaming Z Trio
A kérdésem az lenne, hogy jelentene e nagyobb teljesítménybeli változást ha cserélném "nagyobbra" a procit? 5950x-re gondoltam.
"You live your life just once, so don't forget about a thing called love..."
Hirtelen egynek én valami ilyesmit mondanék, ha most magamnak kéne 350-ből egy ilyet összeszednem:
ASUS PRIME Z790-P ~ 95 ezer (Wi-Fi-s változat ~105)
i7-13700K ~ 165 ezer
32GB 6000MHZ DDR5 RAM KINGSTON FURY BEAST CL36 (2X16GB) ~ 50 ezer
ARCTIC LIQUID FREEZER II 280 ~ 40 ezer (ha tényleg jó nagy az a ház és nem olyan régi, hogy ne legyen benne felfogatás egy 14cm széles radiátornak)
(vagy helyette levegőből talán épp elbírja még pl. egy BQ DARK ROCK PRO 4, vagy más hasonló 6-7 csöves jobb hírű duplatornyos megoldás ~ 35 ezer)
Megjegyzések:
- Lehet amúgy egy i5-13600K is bőven elég lenne, csak ha már ekkora keretet írtál, akkor abba belefér szerintem az i7 is, feltéve ha a hűtésigény és a fogyasztástöbblete nem zavar!
- A DDR5 nekem még kicsit új, nem ismerős terep, nem tudom mennyire írtam abból jót
- Vízhűtésben a Liquid Freezer II elég verhetetlen a megfizethető kategóriában, a radiátorok vastagsága az egyik titkuk, nekem csak a legkisebb 120-as van, de push-pullba simán el van vele egy 13600K akár tartós 5,4GHz körüli OC-vel is, hát még alapon egy kis UV-val. A 280-ast amit írtam pedig a termékcsaládon belül a méret / hatékonysága alapján a legésszerűbb választásnak tartják komolyabb teljesítményhez. Plusz még az is mellettük szól, hogy volt egy részben szereld magad módon lezavart visszahívásuk, ami miatt mellékesen kiderült, hogy szükség esetén simán le lehet majd bennük gyerekjáték egyszerűséggel cserélni a hűtőközeget, ha esetleg évek múltán nagyon elöregedne vagy kipárologna belőlük már.
- Ahogy írtam, elvileg még léghűtés is játszhat, csücskösen akár az i7-re is ha vizet semmiképp nem akarsz, de mivel ezek a procik egy normális Z-s lapban a 100°C-os Tj Max-ig tolják a turbót, értsd legkönnyebben a túlmelegedés lesz az, ami miatt el tudják venni a padlógázt, a többi limit kb. szinte dísznek tekinthető, ezért ha egy komolyabb VGA rendesen aláfűt a léghűtésednek, akkor ott lehetnek meglepetések. Ellenben vízzel az a jó, hogy a radiátort közvetlenül a külső hideg levegővel tudod fújatni, távol a VGA kályhától.
Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.08.03. 20:15:06
13. generációs Intel processzorra építve össze tudtok állítani nekem egy gépet?
Csak alaplap, DDR5 memória és processzor + processzor hűtő kellene.
Minden más (videókártya, 2 SSD, Blu-ray író, 850W-os Seasonic Platinum táp, nagy ATX-es gépház) van.
Jelenleg egy RTX3080Ti kártyával rendelkezik, ez alá kellene valami alternatíva (illetve némileg előre gondolva arra, hogy jövőre VGA csere is lenne már újabb generációra).
Legfőképp World of WarCraft-ra / Diablo IV-re, más játék nem igazán érdekli az emberkét.
A keret: 350 000 Ft körül.
Előre is köszönöm!
Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2023.08.03. 10:23:30
"You live your life just once, so don't forget about a thing called love..."
Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.07.27. 18:50:03
Viszont abban az 1-2 videóban amit most találtam a standard/OC 13700K-ról, sehol nem érte el az FPS nyereség a 10%-ot. Igazából az ötöt is ritkán (RTX 4090 mellett), jellemzőbb volt az ilyen 180 fps helyett 186... Gyakorlati hasznát nem igazán látom a húzásnak, pláne hogy minél nagyobb a felbontás, annál inkább GPU és nem CPU bottleneck felé mozog dolog.
Úgy gondolom hogy a mai modern procikat - és őszintén szólva a videókártyákat is - semmi értelme túlhúzni, általában mindent annyira felnyomnak gyárilag hogy inkább UVzni érdemes, mert szinte nulla teljesítményvesztés mellett akár 20-30% fogyasztást is lazán meg lehet spórolni. Plusz még a gép is halkabb.
És akkor ezekkel még mindig nem tartunk ott, hogy tényleges OC-t (órajelnövelést) végeznénk még több teljesítmény érdekében. Helyette sok példány akár undervoltolható is, így mind a hűtésigény, mind a fogyasztás kevésbé ijesztő keretek közé szorítható. De ha aztán mégis ki akarnánk még ennél is többet sajtolni, akkor a 6GHz magassága általában elég könnyen célbavehető végül.
Utoljára szerkesztette: Toki1350, 2023.07.27. 12:17:39
[merlinw.org]
Processzor
AMD Ryzen 7 7800X3D
GPU hűtő
MSI MEG CORELIQUID S360
Alaplap
MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI
Videókártya
XFX SPEEDSTER MERC310 AMD Radeon RX 7900 XTX BLACK
RAM
G.SKILL 32GB KIT DDR5 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB Black
SSD
Kingston KC3000 NVMe 512GB
Kingston KC3000 NVMe 1TB
Gépház
MSI MPG QUIETUDE 100S
Táp
MSI MPG A850G PCIE5
Monitor
31.5" MSI G321CU
--------------------------------------------
Processzor
Intel Core i7-13700K
GPU hűtő
MSI MEG CORELIQUID S360
Alaplap
MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI
Videókártya
MSI GeForce RTX 4070 Ti VENTUS 3X 12G OC
RAM
G.SKILL 32GB KIT DDR5 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB Black
SSD
Kingston KC3000 NVMe 512GB
Kingston KC3000 NVMe 1TB
Gépház
MSI MPG VELOX 100P AIRFLOW
Táp
MSI MPG A1000G PCIE5
Monitor
28" MSI Optix MAG281URF
Remélem beváltja hozzá fűzött reményeidet és sok örömöd leled benne!
A Dashflow-t kifejezetten dícsérték is 1-2 helyen az árához képest, de erről a Frostflow-ról sem hallani rosszakat. Ennyit tudok hirtelen, ha gondolod keress rá.
Néztem most egy ilyet, hogy ID-Cooling Frostflow X 240 Lite. Ez egy kisebb vízhűtésnek tűnik. Esetleg ez?
Illetve az a baj, hogy sem ennél, sem az előző Alpenföhn-nél nem írtad a pontos típust, hogy teljesen tisztán lássuk miről van szó...
Bár én a 6700K-ra is AIO-t tettem, így nálam azok a favoritok. Ha csak légre cserélném, akkor minimum Dark Rock Pro 4 vagy Noctua NH-D15.
De ez én vagyok. Szeretem, ha alacsony fordulaton járnak a ventik és mégis hűvös a proci. Jó, tudom, ezek 50-80€-val többe kerülnek, mint amit kinéztél.
A Pure Rock is elég lesz szerintem.
i5 13600K CPU
Be quiet pure rock hűtő
MSI Pro B760M-P alaplap
2x16Gb Kingston Fury Beast DDR4
Gainward RTX 4070 OC Ghost
WD vagy Samsung 1Tb M2 SSD (esetleg Crucial)
FSP Hydro Pro 750W táp
Aerocool Aero One ház ventikkel
Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.05.01. 13:00:17
- WD SSD-ket nem ismerem közelről, de a Black szériát mostanában hallottam, hogy dícsérik többen. Samsungban én annak idején csalódtam, igaz egy olcsó modelljük volt (valami 650 asszem), de 2 év után hirtelen behalt rajta a vezérlő. Túl nagy nevek ahhoz, hogy egyetlen ilyen eset is elfogadható legyen számomra. Kingstonból viszont több tucatnyival volt már dolgom munkahelyi és magán vonalon is és a mai napig 100% problémamentességnél tartok velük. Rengeteg régi SATA-s A400 (igaz mostanában úgy tudom más lett a beltartalom az eredeti változathoz képest, TLC-ről asszem áttértek valami olcsóbb QLC-s alapokra), plusz NVMe-ből KC3000, A2000, NV1, ezek is mind rendben, a mai napig teszi az összes a dolgát hibátlanul... NV2-t viszont még nem próbáltam asszem.
- 4070 mellé amúgy elég egy _minőségi_ 750-es táp egy 13600K-hoz is. Nekem pl. egy 220W-ra feltekert 3060 Ti mellett 100% stressz teszten asszem 480W-ig tudott a konnektornál mért teljesítményfelvétel elmenni. Persze nem kell 100%-ra hajtani egy tápot, még ha tesztek szerint a jobb félék manapság már akár a 110%-ot is még simán tudják stabilan tartani, de azért ez így nekem megnyutató tartalékokat mutatott.
- Magától a fogyasztástól (villanyszámlától) sem kell amúgy nagyon félni ezekkel az Intelekkel, üresjáratban vagy átlag böngészés, akár videónézés közben 1-10W között simán el van, eleve ezért vannak azok az e core-ok is benne, illetve játékok alatt sem gyújtja be feltétlen a kazánt, pl. egy BF V is megáll vele 80-90W körül, pedig volt amikor olyan OC beállításokkal próbáltam, hogy egy Prime 95 AVX stresszteszt meg közben el tudta 275W-ig küldeni. De a valós részterheléses használat során egyszerűen tényleg nem volt ilyen negatív értelemben nyoma a tuningnak, kb. pontosan egyezett a fogyasztás az alapbeállításokkal mértekkel.
Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.05.01. 12:15:06
Az egész táp témát az alaplapi VRM modulok kapcsán hoztam fel, hogy azokat is érdemes meglesni (az alaplapról teszteket), mert hiába van egy jó ATX tápod, ha esetleg olyan alaplapot választasz, amin alul vannak méretezve a VRM-ek, vagy a hűtésük. Bár amúgy azt hallottam, hogy ennél a generációnál a legtöbb gyártónak jól sikerült a legtöbb terméke, igaz ezt inkább a Z690/Z790 chipsettel szerelt felsőkategóriás modellek vonatkozásában olvastam, B/H fronton nem nézelődtem mostanában, de talán azok sem lettek rosszak.
Én der8auer-t szoktam nézni. Most már elég sok VGA-t és CPU-t letesztelt, csak meg kell találni a megfelelő videókat.
Azt tudom, hogy nekem részben megérné az 5950X-et 5800X3D-re cserélni, mert utóbbi jobb játékra és kevesebbet is fogyaszt, előbbi meg nincs kihasználva. De ezt eladni, újat venni, átépíteni, nincs kedvem.
A 6800XT meg azért lett cserélve, mert anno meghajlott, így gariztattam és visszakaptam a vételárat, ami 1300€ volt. 1400-ért meg vettem egy 4080-at.
Az, hogy mennyire van kihasználva, csak attól függ, hogy mivel játszol. Én általában rosszul optimalizált játékokkal szoktam, így a 6800 is egész jól kiszolgált, a 4080 meg gyakran unatkozik. Azért néha becsúszik egy-egy jobb fajta játék, olyankor azért jó, hogy van.
A monitor 120 Hz-es, 4K. Ahhoz azért jobb a combosabb kártya. A másik monitor meg 5120x1440 felbontású, de csak 60 Hz. Viszont oda sem árt az erő. A grafikát meg egyes esetekben csak azért nem tolhatom ultrára, mert nem bírja a játék. Textura hibás lesz vagy épp mikrolagok lesznek úgy, hogy a VGA nincs is kihasználva teljesen. Se a proci. Viszont nem ultrán is nagyon szépek. Emellett, ha nem lövöldözöl annyit, akkor a 60 FPS is tökéletes, ha stabil.
Raytracing-et meg eddig egyedül Doom Eternal alatt használtam. Valami eszméletlen. Nem volt gond az FPS sem.
Az intel-nél úgy tudom, hogy a 13600K is rendelkezik P és E magokkal. Ha igazán jól akarod használni, kevés fogyasztással és kevés melegedéssel, akkor érdemes a magokkal eljátszani egy kicsit. Játékhoz nem kell az összes. Ennek szerintem mindenképp nézz utána vásárlás előtt. A videós ezt is nézegette már. Amúgy akkor már inkább a 13600K-t venném. Újabb generáció, előny. Vagy 7800X3D-ben gondolkodnék, de az más árkategória lesz.
Az alap koncepciótól szerintem ne térj el nagyon, mert egy pénztemető. Viszont a 13600K a 4070-nel egy friss generációs gépet eredményez és a felár nem olyan vészes, ha van rá.
A 750W-nak elégnek kellene lennie. A legjobban úgy tudod majd leellenőrizni, ha fogyasztásmérős konnektorba dugod és tesztelgeted egy kicsit.
A 4080 nem igazán opció, mert az újabb 100as lenne pluszban.
Utoljára szerkesztette: Monster076, 2023.05.01. 08:21:27
De az 50ezres árkategóriában van 850W-s Thermaltake, vagy 1000W-s Gigabyte is.
Ha mindenképp K-s prociban gondolkodsz, akkor érdemes azért a hűtést és az alaplapot jól megválasztani, mert ezeknél a 65W környéke helyett alaplaptól és BIOS beállításoktól is függően 125, illetve 180W-ig simán elszalad a teljesítményfelvétel. Lehet persze korlátozni és fatális meghibásodástól gyári beállítások mellett azért nem kell félni bármilyen előnytelen kombináció esetén sem, de ha ki akarod használni a teljesítményüket, akkor nem árt kiszolgálni elég jó hűtéssel és stabil tápellátással (és itt most alaplapi VRM modulokat is értünk erőteljesen, nem csak az ATX tápegységet).
Ez picit több, mint a keret, de ez tűnik egyelőre a befutónak. Ezekkel az alaplapi számozásokkal nem vagyok tisztában, hogy melyik lenne a legjobb, de tuning nincs tervben.
Ha már AMD, akkor én 5800X3D-t választanék. A B550-es lap jó.
VGA-nál maradnék a 4070-nél, ha nem akarsz többet költeni. A 6800XT-nél jobb szerintem. De én 4080-ra cseréltem a 6800XT-met. Szóval inkább nézz teszteket és összehasonlításokat. A 4070 mellett szól, hogy újabb generáció, mint a 6800.
Csak FSP tápok jöttek eddig szóba, hogy került a képbe másik?
Nekem az 5950X és 6800XT-t hajtotta egy 750W-os Seasonic. Most egy 850W-os NZXT hajtja, de már 4080 van benne. Szóval a 700-750W-nak elégnek kell lennie.
Ha intel procit választasz, akkor esetleg érdemes kicsit erősebb tápot venni hozzá. Azok szeretnek többet fogyasztani. Nekem az 5950X szépen 125W-ot fogyaszt. Fölé nem megy teljes terhelés mellett sem.
Az AMD botrány összes részletét nem ismerem, prohardveres cikk alapján a tuningnál voltak gondok. Én utoljára ősszel vagy tél elején frissítettem BIOS-t. Azzal nagyjából nincs gond. Nem is áll szándékomban újabbra frissíteni. Ezt is csak azért tettem, hogy megnézzem a W11-et. Azóta az alaplapi kijelző AA hibakódot dob. Vagy E9-et. Attól függ, hogy van állítva a BIOS. De a gép megy gond nélkül.
A jó BIOS működés leellenőrizhető a hwinfo PPT értékével. A legelső BIOS túlhajtotta a procit.
A hűtésről csak annyit tudok mondani, hogy én biztos, hogy nem vennék ilyet. De más látszólag meg van vele elégedve. Szóval még az is lehet, hogy jó.
SSD-ből inkább Samsung párti vagyok. Ezekkel még nem volt gondom. Az biztos, hogy WD-t nem vennék, a Kingston-nak meg nagyon utánaolvasnék.
RAM-ból a Kingston jó választás.
Teljesítményben amúgy az AMD-s config egy picit el is marad, plusz most nagyon nagy balhé van náluk, napról napra esnek ki a csontvázak. Igaz az AM5/7000-es széria érintett csak az eddig hivatalosan elismert esetekben (felgyullad/elolvad a CPU és/vagy az alaplap is néha akár default beállítások mellett is), de pl. pont nekem halt meg nemrég egy friss BIOS update után az AM4/B450-es lapom amiben 3000-es Ryzen volt és előtte 3 évig gond nélkül ment, szóval én nem tenném rá a nyakamat semmiképp, hogy "nem érnek messzebbre" a szálak és nem kutyulhattak esetleg meg a kezdeti esetek pánikszerű eltussolási kísérletei során valamit a régebbi AM4 platformokon is az új AGESA-val, ami azoknál a javítás helyett pont hogy előhozta egyes alaplapoknál a feszszabályzási hibákat.
A következő 1-2 hétben tervezek új gépet venni, az ár max. 550ezer, ennél többet nem akarok költeni. 2 variációt állítottam össze, érdekelne a véleményetek, én nem tudok dönteni ? Kíváncsi lennék, ki melyiket választaná, vagy min változtatna. Javarészt játékra lenne, de ebben az árkategóriában nyilván nem a 4K ultra felbontást céloztam meg.
VGA-ban gondolkodtam még a 6800XT-n. Az picit olcsóbb, mint a 4070, viszont nem 12Gb, hanem 16Gb VRAM van rajta és talán teljesítményben kb. ugyanott van.
Köszi a válaszokat!
1. variáció
CPU: i5-12600KF
Hűtő: Alpenföhn Dolomit CPU hűtő
Alaplap: Gigabyte B660 DS3H DDR4
VGA: Inno3D RTX 4070 Twin X2 OC 12Gb
RAM: Kingston 32Gb Fury Beast (2x16) 3200Mhz
SSD: Western Digital 1Tb M.2
Táp: FSP 700W
2. variáció
CPU: Ryzen 7 5800X
Hűtő: Alpenföhn Dolomit CPU hűtő
Alaplap: Asus TUF B550M
VGA: Asus Geforce RTX 4070
RAM: Kingston 32Gb Fury Beast (2x16) 3200Mhz
SSD: Kingston 1Tb M.2
Táp: FSP 700W
Hűtőből az Arctic elismert gyártó, de a 12600K-ra amit írtál az ránézésre gyanúsan kevés lehet, csak 2 hőcsövet látok. Akár marad ez a proci, akár a 13400 lesz végül, egy legalább 4 csöves nem ártana szerintem. Ha már Arctic, akkor abból mondjuk egy i35. Vagy ha olcsósítani akarsz, akkor asszem az ID-Coolingot tartják manapság elfogadhatónak az alacsonyabb árkategóriájú gyártók közül, esetleg még a Deepcool-t talán.
Szerk: Ja és a 12600K-hoz ha nem tévedek, akkor NEM IS ADNAK GYÁRI HŰTŐT.
Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.04.22. 16:26:40
Szia!
Ha a házhoz van venti, akkor nem feltétlen kell az extra.
A gyári hűtőt érdemes lecserélni. Hacsak nem szereti a zajt.
De, ha ennyire nincs rá keret, akkor meg lehet próbálni a gyárival és később cserélni valami komolyabbra. Ugyanígy ventit sem kell venni. Ha nagyon meleg lesz és/vagy zajos, akkor még mindig bővíthető.
Ha az alaplap 4 memóriahelyes, akkor elsőre 2x8 GB-tal is meg lehet próbálkozni. Azért ez még nagyon sok mindenre elég. És mivel amúgy sem a legkomolyabb játékokkal (jelentsen bármit is ez) akar játszani, akkor elég lesz. Később még mindig bővítheti. Esetleg a különbözetből vehet egy jobb házat. Vagy normális hűtőt a procira.
Egyik ismerősöm készül összerakni egy gépet, nem erőgép lesz és nem is tervez nagyon overclock-olni és társai, főleg játékra lenne abból se a legkomolyabbakra. Olyan 300-350-es kerettel. Van egy alap amit összedobott meg kicsit színeztem rajta (11-es szériát akart i7-el). Érdekelne a véleményetek ti mit változtatnátok rajta.
Proci: i5-12600k
Hűtő: ARCTIC FREEZER 7 X CO (nem tudom ez kell-e a gyári helyett)
Alaplap: ASUS PRIME B660-PLUS D4
Ház: Cooler Master Midi Masterbox E500
Ház hűtő: Be Quiet! Pure Wings 2 (szintén nem tudom, hogy kell-e ehhez)
VGA: Saphire Radeon RX 6600 8GB Pulse
SSD: 500GB Samsung 980 M.2 SSD
Táp: FSP 600W Hyper K Pro
RAM: Kingston 32GB/3200MHz DDR-4 (Kit of 2) Fury Beast Black
Ez így ebben a formában 365k kb de a hűtők nélkül kb pont beesik a határra. Esetleg ha ti még tudtok rajta csökkenteni úgy hogy nem vészesen lesz gyengébb az érdekelni.
Köszi szépen!
[BF2 151k,156k,164k,170k][TF2:10k] [Humoros: 168k] Steam: MortalMilka, Bnet: MortalMilka#2417