9143
HTML-szerkesztés kezdőknek!!!
  • Dj Faustus #4410
    :) Ne rémítsd halálra szegényt, még kezdő, és komolyan veszi...
  • Vorpal
    hurrá hurrá - legyen benne regisztrációs rendszer, és flash zenelejátszó
    arra nagyon tudunk tanácsot adni.
  • péntek józsef
    Tudom mert egy másik jobb oldal csinálok!!!!
  • Dj Faustus #4407
    ",ahhoz meg nemigen értek még,bár szeretném megtanulni. :)"
    Helyes hozzáállás.

"A problémám azlenne hogy szeretnék HTML lapon belül (főoldalra akár) egy kisebb html lapot beszurni."
    Ezt nem CSS-sel kell megoldani (a CSS a weboldal formázására - színek, méretek, betűtípusok, szegélyek, margók,pozíciók beállítására szolgál) kell megoldani.

* Megoldható az <iframe> HTML-elem használatával:
    <iframe src="kepek.htm" name="tartalom" width="400" height="600"></iframe>
    Előnye, hogy egyszerű; hátránya,hogy kissé elavult és nem épp akadálymentes.

* Megoldható szerveroldali nyelv (PHP, ASP, JSP, CF, Perl, Python) használatával.

PHP-ben (a legelterjedtebb szerveroldali szkriptnyelv) ez a következőképp néz ki:
    Csinálj egy PHP kiterjesztésű állományt (valamilyen egyszerű szövegszerkesztővel: Jegyzettömb, Notepad2, Notepad++, stb...) amibe másold be a főoldal HTML-forrását. Ahová a konkrét tartalmat akarod beszúrni (például a táblázat cellájába), oda pedig az alábbi kódot illeszd be:
    <?php
    include ("kepek.inc");
    ?>

,ahol a kepek.inc-be csak azt a részt rakd, amit egyébként is a táblázat cellájába szántál volna (tehát nem kell <html> meg <head> meg ilyesmik, csak az ami egyébként - normál HTML-es oldalnál beleraknál).

Előnye, hogy sokkal dinamikusabb, modernebb; hátránya: hogy PHP-t futtatni képes webszerver kell hozzá (az ingyenes tárhelyszolgáltatóknak van), illetve hogy ez külön nyelv, amit meg kell tanulni.

* És megoldható sok más módon is, de azok vagy nincsenek elterjedve mint például az SSI), vagy kissé bonyolultabbak (mint például az Ajax).

További olvasgatásra:
    - <iframe>-ről röviden tömören, velősen
    - itt keresd az Inline Frame (Beágyazott keret) fejezetet
    - PHP Include
    - Kicsit kifonomultabb megoldás
    - Folyt. köv.
    - Folyt. Köv. Köv.
    - Az Ajax-os megoldás...
  • Vorpal
    "honlapot akarok csinálni gyorsan, minél kevesebb tanulással" - és csináljátok meg nekem,)

• Norby86
    Sziasztok!
    A HTML programozással már jóideje ismerkedem,most azonban lenne egy kérdésem amit nemtudok hogy kell megoldani mert ugyhiszem ezt már CSS-ben kéne megoldanom,ahhoz meg nemigen értek még,bár szeretném megtanulni. :) A problémám azlenne hogy szeretnék HTML lapon belül (főoldalra akár) egy kisebb html lapot beszurni. Arra gondoltam ezt megoldhatnám táblázatba ha nyitok neki 1 cellát,de konkrétan nemtudom hogy oldjam meg hogy abba a cellába ha a főoldalon egy menüre kattintok megváltozzon a cellába a html lap. Gondolok itt arra hogy a főoldal menüje maradjon mindig egyhelyen de alatta a tartalamon változzon,lehessen görgetni. Akár legyen az zene vagy képek. Tehát egy html lapba bele rakni egy külön html lapot ami változik tartalmilag attol függően zenét vagy képeket akarsz nézni.Beérném akár ha tudtok ehez hasonló minta oldalt mondani nekem aztán max le copyzom html kódbol hogy hogyan is kell ezt megcsinálni,vagy ha küldenétek egy ilyen web témát akármilyet amibe ilyen megoldás szerepel megköszönném. :)
  • Dj Faustus #4404
    Az. Attól tartok egy újabb "honlapot akarok csinálni gyorsan, minél kevesebb tanulással" delikvenssel gazdagodunk. Vagy tévednék? Remélem igen!
  • Vorpal
    Ez hosszu lesz...
  • Dj Faustus #4402
    Most meg nem érhető el az oldal!
    Nincs index.html a webtárhely főkönyvtárában (amit a Total Commander, vagy más FTP kliens behoz az FTP-tárhelyet való felkereséskor)!
  • péntek józsef
    Kössz a választ amúgy egy könyvtárba mentettem el az oldalaimat.Meg milyen dogokat ajánlassz?
  • péntek józsef
    Figyu valahogy tudnák veled dumálni? Msn,Skype-on add meg a címed vagy ha itt nem akarod esetleg akkor itt az e-mail címem: [email protected]
  • péntek józsef
    Figyu valahogy tudnák veled dumálni? Msn,Skype-on add meg a címed vagy ha itt nem akarod esetleg akkor itt az e-mail címem: [email protected]
  • Dj Faustus #4398
    A fájlnévnél a kisbetű-nagybetű különbségekre figyelj! Tehát .JPG, Oldal.htm, satöbbi...
    És ne legyen benne pont, vessző, egyéb speciális karakter!
    Írj minden fájlnevet kisbetűvel, speciális karakterek nélkül - az a biztos.
    Egyébként rendesen feltöltöttél minden állományt? Nem véletlenűl egy könyvtárba raktad?

Az oldalról:
    * folyamatossan helyett folyamatosan
    * "Célja:Hogy segítsek ha valakinek valamilyen problémája van!" - kissé túl általános. Miben? Kinek? Hogyan?
    * Túlzottan sok az üres hely az oldalon - bár ez majd kiderűl hogyan is akarod csinálni...
  • péntek józsef
    www.pentekadam.freeweb.hu
  • Dj Faustus #4396
    "most ha a menübe akarok nézelődni (pl:programok,képek...)akkor azt írja ki hogy:404-es hiba"
    Ez valószínűleg az a gyakori hiba, amikor a grafikus weblapkészítő program nem relatív címzést használ (például: kepek.htm), hanem abszolultat - ráadásul valami helyi állományra mutatót (pl: file://C:\weblapom\kepek.htm).
    Vagy esetleg nem töltötted fel az adott oldalt.
    Egyébként mutasd meg az oldalt, a HTML-kódból egyből látni fogjuk a hibát.

"milyen cuccokat ,dolgokat ajánlotok a weblaphoz hogy egy kicsit felhessen dobni"
    A legfontosabb dolog: a tartalom! Nincs annál szörnyűbb amikor az ember olyan weboldalra téved, ahol összevissza különböző funkciónélküli csicsás dolgok vannak, és a tartalmat úgy kell kiszelektálni az oldalról.
    De ha majd megmondod a weboldal címét többet tudunk mondani róla.
  • péntek józsef
    Fetöltöttem a weblapomat és most ha a menübe akarok nézelődni (pl:programok,képek...)akkor azt írja ki hogy:404-es hiba oldal...!???Miért???Meg még1 kérdésem lenne milyen cuccokat ,dolgokat ajánlotok a weblaphoz hogy egy kicsit felhessen dobni hogy egy kicsit jobbban nézzen ki?!???
  • RIZLA
    neked jo a hot-dog
  • péntek józsef
    Kösszi az infót!
  • hitman55
    Köszi szépen!!!!
  • alakulat
    ok
    kösz
  • Dj Faustus #4390
    1. <frame> elem használatával.
    2. <iframe> elem használatával.
    E kettő esetén nézz utána a <frame> és az <iframe> elem name attribútumának, és az <a> elem target attribútumának.
    3. Szerveroldali nyelvvel (PHP, ASP, JSP, Perl, Python).
    PHP esetén nézz utána az include, include_once parancsoknak és a $_GET változónak.
    4. Ajax használatával - de ezt nem részletezem
  • alakulat
    hi
    olyasmit akarok csinálni hogy bal oldalt vannak a linkek és ha ott klikkelek vmelyikre akkor középen jelenik meg és a bal oldal marad ugyanaz pl:http://www.sg.hu/forum.php
    hogy kell ilyesmit csinálni
    elöre is köszi
  • Dj Faustus #4388
    0. Ha egyáltalán nem értesz hozzá, és gyorsan akarsz honlapot csinálni:
    *
    *
    *
    * satöbbi...
    1. Ha van némi sejtésed a dolgokról (tudod hogy kell feltölteni, angolul leírást olvasgatni), akkor használj tartalomkezelő rendszert:
    * e107
    * Joomla
    * Drupal
    * PHP-Nuke
    * satöbbi...
    2. Ha grafikusan, magad akarsz honlapot szerkeszteni - vagyis nem akarsz bajlódni a kódokkal - akkor WYSIWYG szerkesztőkre lesz szükséged:
    * NVU
    * Amaya - és használatához egy kis magyarosítás
    * Microsoft Frontpage - megtalálható a Microsoft Office Professional-ban; egyszeribb változata pedig a Windows telepítőjében (Frontpage Express).
    * Macromedia Dreamweaver - nincs hozzá magyarosítás
    * satöbbi...
    3. Ha igényesen akarsz honlapot készíteni, meg kell tanulnod a HTML, CSS, Javascript (PHP, ASP, JSP, Perl, Python) nyelvet, és ésszerűen, szabványokat betartva készíteni az oldalakat.
    Ehhez használhatsz WYSIWYG (What You See Is What You Get - Amit Látsz Azt Kapod) szerkesztőprogramokat is (már amelyikben van kódszerkesztő), de jobban jársz a kódszerkesztő programokkal:
    * Jegyzettömb
    * Notepad2
    * Notepad++
    * JEdit
    * PSPad
    * satöbbi...
  • hitman55
    akkor mien programot javasoltok??????
  • Vorpal
    Mindig az elején kell megfogni a gondokat, pl. aki nem érez affinitást, az ne csináljon,)
  • batman
    negatív...az kiadványszerkesztő
  • hitman55
    Helósztok 1 weblapot akarok csinálni és azt szeretném megkérdezni hogy a microsoft publisher jó-e erre!!!kössz
  • Dj Faustus #4383
    A Microsoft Frontpage a Microsoft Office Professional magyar változatában található meg. Mindkettő kereskedelmi termék, egyéb beszerzési megoldása illegális.

Helyette javaslom a HTML-nyelv tüzetes gyakorlását (ha jobban el akarsz mélyedni a weboldalszerkesztésben akkor mindenképp szükséged lesz rá), illetve alternatív programok (NVU, Amaya - mindkettő tud magyarul is, ráadásul mindkettő ingyenesen beszerezhető) letöltését.
    * NVU
    * Amaya és hozzá egy kis segítség.
    * HTML, CSS, Javascript referencia magyarul
  • Danee
    <body>-ból meg <test>
  • péntek józsef
    Letöltöttem a Microsoft FrontPage-t és abban nem volt magyar verzió.Tehát szedtem le hozzá magyarítást feltelepítettem és nem történt seemi ugyan úgy angol!Írjatok ha tudjátok honnan lehet leszedni normális magyarítást vagy hogy lehet beállítani a magyar nyelvere?!Értelmes válaszokat várok!!
  • Vorpal
    természetesen - mi is imádunk angolul htmlt szerkeszteni, vagy lehetőséged van még arra, hogy egy gombal :
    az egész internetet konvertáld Magyarra, és akkor nincs semmi gond.
    pl a <div> tagből <góc> lesz, meg ilyenek - nemá srácok...
  • Danee
  • péntek józsef
    Letöltöttem a Microsoft FrontPage-t és abban nem volt magyar verzió.Tehát szedtem le hozzá magyarítást feltelepítettem és nem történt seemi ugyan úgy angol!Írjatok ha tudjátok honnan lehet leszedni normális magyarítást vagy hogy lehet beállítani a magyar nyelvere?!
  • Tremby
    Úgy gondoltam,hogy egy gombra,hogy ,,Commentek" nyitna egy új ablakot ahol új html oldalként jelenne meg egy üzenő fal.
    Hogy érted azt,hogy szét van csúszva az oldal ? Nálam minden a helyén van. Mindenkinél szét van csúszva ? Egy embertől hallottam már aki mozzila-t használ,hogy szét vannak csúszva a képek de az mitől van és ezt,hogyan lehet korrigálni ?
  • RIZLA
    nézd + ezt...hátha jo
  • Vorpal
    És ugy elképzelésed van, hogy melyik részére tennél egy üzenőfalat?
    Alá fölé stb. vag csak ugy opportunista módon akármerre?
    Tudatos tervezés is kéne, ezekután aktiv formátumú lap - php, asp
    most ez html - ami nem megfelelő az üzenőfalhoz.

Lehetőség pl. az, hogy eg linket teszel erre a lapra, hogy
    Fórum - és egy ingyenes fórumra irányitasz.
    A lap szörnyen néz ki...összedobálva...itt, ott elcsúszva.
  • Tremby
    Hello! Megin én Olyan kérdésem volna,hogy erre az oldalra én szeretnék betenni valami egyszerű kis hozzászólási részt. Létezik ilyen html-beb vagy javascriptben ? Az egyszerűt úgy értettem,hogy nevet se fontos,hogy kérdezzen...
  • Dj Faustus #4373
    Nos lássuk:
    1. A háttérkép méretezése a CSS3-ban lesz (elvileg). Ezt a szabványt még nemigazán támogatják a jelenlegi böngészők. Az ablakméretre átméreteződő háttérkép a következőképp fog kinézni:
    body {
    background-image: url(hatter.jpg);
    background-size: 100%;
    background-origin: content
    }

Ha valakinél működne, szóljon... ;)

2. Megoldást jelenthetne az is, hogy váltasz a különböző stíluslapok között.
    Csinálsz egy háttérképet és egy hozzá tartozó CSS-t:
    * 640*480-ra
    * 800*600-ra
    * 1024*768-ra
    * 1280*1024-re
    * stb...

A HTML kódban pedig hivatkozol az összes stíluslapra:
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style/index_small.css" title="small" />
    <link rel="alternate stylesheet" type="text/css" href="style/index_mid.css" title="middle" />
    <link rel="alternate stylesheet" type="text/css" href="style/index_big.css" title="big" />
    <link rel="alternate stylesheet" type="text/css" href="style/index_big.css" title="bigger" />

Majd Javascript-tel váltasz a stíluslapok között, mint az alábbi oldalakon olvasható:

• Bobber
    jó tanárom volt
  • Vorpal
    Amennyire én tudom, ma a legtöbben 1024 px használják a netet, aztán 800 és a többi elenyésző.
    Nem igazán kell másra figylemmel lenned mint 1024, vedd hozzá azt is, hogy a böngésző görgői és ablakszélek, és ügyesen old meg, hogy a kép a semmibe fusson ki, mármint, olyan módon, hogy egyé válik a szinekkel.

Csak pár példa, az okos képhasználathoz:

ZEN1
    ZEN2