HTML-szerkesztés kezdõknek!!!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Dj Faustus
6. De ahogy látom, de DOM-ozol egy kicsit. Próbáljuk ki ezt egy egyszerû példával:
<script type="text/javascript">
function startMusic() {
document.getElementById('lala').href=document.getElementById('songsel').value;
}
function stopMusic() {
document.getElementById('lala').href='';
}
</script>
<p><a href="" id="lala">Töltsd le innen!</a></p>
<select id="songsel">
<option value="01.mp3">01.mp3</option>
<option value="02.mp3">02.mp3</option>
</select>
<input type="button" value="Start" />
<input type="button" value="Stop" />

Eredmény: IE, Firefox és Opera alatt is mûködik.

7. Éljen! Akkor próbáljuk ki nem-valid, de "böngészõfüggetlen" kódunkat (lásd: #3375 5.):
function startMusic() {
document.getElementById('lala').src=document.getElementById('songsel').value;
document.getElementById('lala2').value=document.getElementById('songsel').value;
}
function stopMusic() {
document.getElementById('lala').src='';
document.getElementById('lala2').value='';
}
</script>
<object title="Háttérhang" classid="CLSID:22d6f312-b0f6-11d0-94ab-0080c74c7e95">
<param name="Filename" value="" id="lala2" />
<param name="AutoStart" value="True" />
<param name="ShowControls" value="False" />
<param name="ShowStatusBar" value="False" />
<param name="ShowDisplay" value="False" />
</object>
<embed src="" autostart="True" autoplay="true" controller="false" id="lala" />
<select id="songsel">
<option value="01.mp3">01.mp3</option>
<option value="02.mp3">02.mp3</option>
</select>
<input type="button" value="Start" />
<input type="button" value="Stop" />

Eredmény: IE és Firefox alatt nem mûködik (IE alatt behozza a lejátszót, de nem játssza le a hangot), Opera alatt nem épp tökéletesen, de valamelyest mûködik.

Természetesen ez egy szubjektív teszt; lehet, hogy másnál teljesen más eredményt hoz ki az elõbbi kódok tesztelése. A teszt során általam használt eszközök: IE 6.0 SP2, Opera 8.51, Firefox 1.5, Windows Media Player 10 (IE-hez), VLC Media Player 0.8.4a (Firefox, és Opera számára)

köszönöm... már csak filózni kell mert nagyon kezdõ vagyok, hogy több zenét szeretnék benyomni... és választhatóra... ezt nemtom megoldani ( sokat kell még tanulnom :( )
Dj Faustus
1. Elvileg a W3C megoldásnak megfelelõ megoldás az object tag használata lenne:
<object data="01.mp3" type="audio/mp3" title="Háttérhang" id="lala">
<param name="autostart" value="true" />
<param name="hidden" value="true" />
</object>

2. Viszont az elõbbi kód IE alatt nem mûködik. Szóval egy kicsit trükközni kell:
<object classid="CLSID:22d6f312-b0f6-11d0-94ab-0080c74c7e95">
<param name="Filename" value="01.mp3" />
</object>

Ez a kód a Windows Media Player-t hívja segítségûl. Viszont van vele egy kis gond: nem mindig funkcionál Firefox alatt (Opera alatt mûködik).

3. Próbáljuk meg esetleg ezt:
<object data="01.mp3" type="audio/mp3" title="Háttérhang" classid="CLSID:22d6f312-b0f6-11d0-94ab-0080c74c7e95">
<param name="autostart" value="true" />
<param name="hidden" value="true" />
</object>

Itt az elõbbi két kódot szerettem volna egyesíteni - sajnos az eredemény ugyanaz: Firefox alatt nem mûködik.

4. Említésre kerûlt az embed tag használata is. Ámbár nem illendõ használni (nem valid). De azért gonosz módon essünk neki:
<embed src="01.mp3" autostart="True" autoplay="true" controller="false" />
Eredmény: Firefox+Opera = mûködik IE= nem.

5. Ilyen helyzetben mit tehetnénk? Egyesítsük az IE alatt mûködõ object tag-os módszert, a Firefox és az Opera alatt mûködõ embed megoldással. Ámbár annyi a validitásnak, de mûködõképes:
<object title="Háttérhang" classid="CLSID:22d6f312-b0f6-11d0-94ab-0080c74c7e95">
<embed src="01.mp3" autostart="True" autoplay="true" controller="false" />
</object>

most ezzel megy IE-n... ha át lehetne alakítani (nem igazán vágom) akkor meg is lenne oldva....
<head>
function startMusic()
{
document.getElementById('bgmusic').src=document.getElementById('songSel').value;
}
function stopMusic()
{
document.getElementById('bgmusic').src='';
}
</script>
<bgsound id="bgmusic" loop="infinite" src="">
<select id="songSel">
<option value="">Zenék</option>
<option value="http://users.atw.hu/frucseebaby/Jason.mp3">Jason Wade-You Belong To Me</option>
<option value="http://users.atw.hu/frucseebaby/Christina.wmp3">Christina Aguilera - Stripped - I Will Be</option>
<option value="zene.kit">03</option>
</select>
<input type="button" value="Start">
<input type="button" value="Stop"></p>
elõre is köszi a segítséget.
köszi a segítséget... több zenével van gondom... nem tudom megoldani a választást és csak mozilla alá kellene...
Sil78
És? Flash Player sincs telepítve egy csomó gépen...

These are my friends, see how they glisten...

Dj Faustus
Maga a tag mûködik, csak nem biztos, hogy telepítve van rendesen a hozzá való plugin.

Sil78
Az EMBED és az OBJECT mûxik a Mozilla böngészõiben is.

These are my friends, see how they glisten...

Dj Faustus
Ezt leginkább flash-el tudod megoldani, ugyanis a HTML-es (bgsound, embed,...) megoldások nem minden böngészõ alatt mûködnek.
Figyelmedbe ajánlom ezt a cikket.
Viszont felhívom a figyelmedet, hogy a vak felhasználók, nem fogják tudni kezelni a honlapodat, ugyanis a zene túlharsogja a felolvasószoftverüket.

sziasztok! szeretnék csinálni az oldalamra, egy háttérzene lejátszót, és nem tudom, hogy hogyan kreháljam úgy össze a zene válaztási részt, hogy mozillával is menjen. légyszi segítsetek. elõre is köszönöm.
batman
Egyébként ha nem külsõ file-ba rakod, akkor a head tagek közé kell csinálni egy style taget, és abba kell ezeket beírogatni. Ugyanúgy mûködik, mint a külsõ file, azzal a különbséggel, hogy csak az adott oldalra vonatkozik.

[...] Te romboló állat! Te sátán!

Istencsászár
hát ez lehet de mivel nemtaláltam rá megoldást hogy pl a táblázatok normálisan nézzenek ki operába vagy mozillába igy nemtudok mitcsinálni ha csak explorellel jó. Nézd meg ezt operával majd explorellel

Gyûjteményem, eladó játékaim : www.jatekaim.hu / Totti / Microsoft Xbox 360 + MS Wireless Racing Wheel & Sony PSP 3004 & NES

Dichter
:)

Nem lehet kategórikusan szvsz kijelenteni hogy milyen böngészõre készül egy oldal, méghozzá azért nem, mert mindenki azzal nézi meg, amelyiket használja. Ráadásul egy igényes oldalt letesztelnek mindenféle böngészõn, mert a html nyelv szabványosságai ellenére, elõfordulhatnak érdekes dolgok.

Istencsászár
ez igy tökéletes mer oldal is explorerre lesz csinálva köcce

Gyûjteményem, eladó játékaim : www.jatekaim.hu / Totti / Microsoft Xbox 360 + MS Wireless Racing Wheel & Sony PSP 3004 & NES

Dichter
EZ css, szóval ha Dreamweavert használsz, akkor nyiss neki egy új .css fájlt, majd hivatkozz rá így: <link href="valami.css" rel="stylesheet" type="text/css">, Ez azért jó, mert egy fájlban tárolódik az egész css, nem kell minden html oldalt kitölteni 50 sor felesleges kóddal.
Mellesleg hozzátenném, hogy mivel a scrollsáv nem HTML, hanem böngészõ-szabvány, alternatív böngészõkön (Mozilla, Opera, etc..) nem fog menni, csak Exploreren.

Istencsászár
próbáltam megoldani és nem állandóan kérdezni de hova irjam be pontosan a html kódba? mer nemjöttem rá

Köszi. Bár ezeket már láttam. Nekem sajna eléggé hivatalosak.

sufnituning
Nézd meg a pirkadat.uw.hu-t, itt vannak elõre legyártott sablonok. Ha nem jönne be, akkor próbáld 'uw' helyett 'atw'-vel!(nem tom pontosan hogy melyik jó)

For sale: thedronewebshop.com

Sziasztok!

Tudtok olyan honlapokat, ahol elõre elmentett és letölthetõ html honlapok vannak?

Dichter
Csak feltöltésnél limitálják az upload sávszélt a geciek.

cSuwwi
nálunk a legtöbb helyen (fizetõsõn meg pláne), nincs sávszél korlát (a sávszél korlát nem azt jelenti, hogy lassabb lesz, hanem xy kap a tárhelyhez mittudomén havi 50 gigabyte forgalmat, ha ennyit összehoz, akkor leállítják)
mo. külföldi sávja nem valami sok, belföldre van rendesen kiépítve, de a warez gyanús tárhelyszolgáltatók ennek ellenére korlátozhatnak (doxon van limit az tudom, az nem ajánlott, a többirõl meg törölnek, szal az sem a legjobb)

hacsak annyi van a szerzõdésben hogy 50 mega, x forint, meg esetleg hogy korlátlan forgalom (bár ha nem írják, akkor annyi szokott lenni), akkor nyugodtan beruházhatsz rá (bár nekem 50 megát adtak a net elõfizetés mellé is)
dataszarnál (nem reklámozunk) :] 1 giga 1 rugó / hónap

shit happens

Istencsászár
pl a dox.hu ingyenes tárhelynél 300mb az ingyen tárhely. Oda fellehet rakni akár egybe 200 mbs filét, de van 1 napi limit 1 gb? ha annyi letöltés összejön akkor aznap az oldalt nemlehet már megnyitni csak másnap..

A sávszélesség korlát a letöltéseket korlátozza? Ezt fel van tüntetve valahol? Nemakarok megrendelni egy jónak tûnõ tárhelyet, aztán meg a az x-edik látogató nem tudja használni az oldalt. Fogadjunk a kisbetûben vannak leírva ezek.
cSuwwi
Az 50 mega, az a tárhely mérete. Összesen 50 megányi cuccot tehetsz fel, annyi fájlból amennyibõl akarod (a kvóta miatt többet amúgysem tudsz), az adatfogalom a magyar szervereknél korlátlan (szinte mindig), annyian és annyiszor lehet letölteni, ahányszor csak akarjátok (külföldön divat a sávszélesség korlát)

shit happens

batman
Szerintem azt jelenti, hogy 50MB-nyi anyagot rakhatsz fel, de természetesen csak az engedélyezett formátumokból.

batman
.body {scrollbar-3dlight-color:black;
scrollbar-arrow-color:orange;
scrollbar-base-color:#C9D8F7;
scrollbar-darkshadow-color:black;
scrollbar-face-color:#C9D8F7;
scrollbar-highlight-color:#C9D8F7;
scrollbar-shadow-color:#C9D8F7}

Sziasztok!
Lehet, h. nem idevág, de ha a tárhelyszolgáltató azt írja, h. 50 Mbyte-ot kínál egy hónapra x Ft-ért, akkor az azt jelenti, hogy: 1.Én 50MB anyagot rakhatok fel, amit korlátlan látogató letölthet? 2.Vagy, ha nekem van egy 5MB méretû oldalam, akkor azt 10-szer lehet megnyitni? Bocs a hülye kérdésért de tisztán akarom látni az egészet!
Istencsászár
görgetõ színét milyen kóddal lehet megváltoztatni ( nem a színkód kell hanem maga a... )

fifi
nem akarok warezt, a fireworks sem az :)

Extreme¤Noise¤Terror -ANOTHER WAY- Viharsarok fastcore Két perc alatt értek én mindenhez...

Ackro
photoshopban nem eccerûbb?

batman
keress olyat, hogy blur, vagy az nincs benne?

fifi
Hi!
MM Fireworksben, egy képre írtam valamit, és szeretném ilyen opálos/homályosra csinálni. A bökkenõ az, hogy nem találom a "fader" menüpontot? hol van ez? vagy mi a neve ebben a programban?
elõre is köszi

Extreme¤Noise¤Terror -ANOTHER WAY- Viharsarok fastcore Két perc alatt értek én mindenhez...

cSuwwi

Én adom a címet, te adod a tartalmat

Dáhh, ha én adom a tartalmat, akkor az én oldalam lesz :o
Amúgy ez tök poén, nekem is van olyan "melóm" hogy havonta 1x felteszek pár új szöveget, x ezer forintért :> Ha nincs semmi, akkoris jön a pénz :D

shit happens

Manoi
LOL, a website karbantartására nehezen fogsz itt embert találni!
Elkészítés? Adj specifikációt és mondok árat! <#wave><#papakacsint><#nevetes2>

A nõ olyan, mint egy demo-program. Vagy korlátozva van a használati ideje, vagy a legjobb funkciói vannak letiltva, vagy állandóan baszogat, hogy regisztráltasd.

Manoi
Nem tudom, hogy a probléma megoldódott-e, ezért most okoskodni fogok! :D
Használd a következõt, ha Dichter mester kódját akarod használni ezzel, megadod, hogy az adott hivatkozásod hol nyíljon meg.

Pl.:
<a href="valami.html" target="iframe" ...>

A nõ olyan, mint egy demo-program. Vagy korlátozva van a használati ideje, vagy a legjobb funkciói vannak letiltva, vagy állandóan baszogat, hogy regisztráltasd.

Harder
:))

Harder * www.tutorial.hu * blog.harder.hu * seo.tutorial.hu

Keresek olyan lelkes, lendületes egyéneket, akik vállalják egy website elkészítését és annak karbantartását. \Én adom a címet, te adod a tartalmat\ Kérdésekkel a [email protected] címre lehet írni.

www.keseru.net A szerelem olyan mint amikor bevizelsz a nadrágodba: mindenki látja rajtad, de csak te érzed a melegét!

Üdv!

Namo 6-ot használok webszerkesztõnek.
Van egy nagy problémám. Vannak a layer-ek (szerintem ezek más szerkesztõkben is megtalálhatók) ezek olyan beszúrható ablakocskák amikbe bármit helyezhetsz és azt bárhova mozgathatod az oldalon. Ha egymás alá raksz dolgokat akkor ugyebár görgethetõvé vélik az oldal (lefelé). Az a probléma hogy egy adott pont után nem engedi ezeket a layer-eket lejjebb, tehát minthogyha ott valami pont lenne amin nem mehet túl, így nem tudom tovább bõíteni az oldalat lefelé.
Nagyon fontos lenne hogy valaki segítsen.
Elõre is kössz.

Sziasztok!

Sajnos még mindig nem tudok rájönni miért nem fogadja el az elérhetõség szót a dreamweaver de mindegy mert már sikerült megoldanom egy kis trükkel a gondot. Egyébként a fájlneveket próbálgattam átírni de úgytünik nem az a gond .Na mindegy. Azért köszönöm az ötletet.
batman
igen, ez szokott mûködni, mivel a képeket csak 1-szer kell letöltse a rendszer. Ha nem akarsz ennyit bíbelõdni vele, akkor használhatsz esetleg ssi-t, de ez esetben nézz utána, hogy a szolgáltató engedi-e.

bõvebb info az ssi-rõl ITT

vagy talán arra gondolsz, hogy csináljak annyi egyforma (index) oldalt ahány menüpontom van és mindeggyiknek csak a tartalmát változtassan?

www.keseru.net A szerelem olyan mint amikor bevizelsz a nadrágodba: mindenki látja rajtad, de csak te érzed a melegét!

valami olyasmire gondolok, mint a #3329-es hozzászólásnak az oldala.

ha a metapad menüre kattintok akkor kevesebb tartalmat jelenít meg, de ha a notepad2 menüpontra akkor többet és igazodik hozzá az alja és oldala!

ok megvan, de ha most a letöltések oldalt akarom megnyitni akkor hogyan tovább?
a letöltés menü tartalmának is azon a helyen kellen megnyílnia.

Istencsászár
köszi

Dichter
td height="171" valign="auto"><IFRAME SRC="kezdolap.html" FRAMEBORDER="0" SCROLLING="no" WIDTH="500" HEIGHT="338" TITLE="kezdõ" NAME="iframe">
kezdõlap</IFRAME></td>

Ennek a helyére írod szimplán a szöveget. Az oldalsó vonalak pedig követni fogják, mert a tutorial, ahonnan csináltad, okosan leírta, csak bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy miért is kell 1-2 px vastagra hagyni az oldalsó vonalakat, és miért is kell õket background attribútumba tenni.

de a kezdõlap, a letöltések stb. az mindegyik egy különállõ html oldal

Hogyan tudom akkor megjeleníteni az mostani IFRAME helyén ezeket?

Dichter
Ne használj IFRAME-et, táblázatba írd a szöveget. A táblázatok cellája nyúlik.

üdv

tudnatok abban segíteni, hogy az IFRAME helyén hogyan tudom azt megcsinálni, hogy ne görgetve lehessen megnézni az adott menüpontot, hanem az egyész index oldalam nyúljon meg lefelé és úgy jelenítse meg.

Valami mérethez igazodó dologról lenne szó, de magasságában!

errõl az oldalról lenne szó

ja és mégvalami, az oldalsó vonalak is kövessék

Dj Faustus
Notepad2
Van benne syntax highlighting (El tudja különíteni a tag-eket a szövegtõl), van benne sorszámozás (PHP fejlesztésnél hasznos), beállítható kódolás, beállítható sorvégzõdés, magyarul is tud, és ráadásul freeware.

Ackro
a fájlnév környékén is nézz szét, lehet, hogy olyan karaktereket tartalmaz ami miatt nem tudja beolvasni. hogy a képbe milyen betû van az mind1.