Html-, css- és php-help

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jim Morrison
notepad++ on kívül van valami más kicsi editor ami legalább php, html, css és js/jquery szerkesztésére alkalmas? olyanra gondoltam mint pl c-hez a visual studio, csak butábbra (méretileg jóval kisebbre), pen drive on szeretnék hordozni egy okosabb editort.

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

MerlinW

[merlinw.org]

CattiBrie
Keresõ? Mármint böngészõ?

http://www.w3schools.com/css/css_positioning.asp

Note: IE7 and IE8 support the fixed value only if a !DOCTYPE is specified.

😊

[/spam]™

tárgytala, kérdeznék mást.

a fixed pozicionálást minden keresõ felismeri, ha nem, hogy tudom megoldani?

köszi

sziasztok, egy kis segítséget kérnék.

#container { position: absolute; height: 100%; width: 100%; }

#top, #bottom { float: left; width: 100%; }
#top { height: ? }
#bottom { height: 70px }

szóval a top milyen magas kellene, hogy legyen, hogy a bottom-mal együtt 100%magas legyen? A háttere miatt kellene úgy beállítani.

köszi elõre is!!

Már megtaláltam.
Köszi a segitséget 😊
SzirmosSzisza
Google it. Amúgy olyasmi ami neked kell 😊

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

Megirni nem tudom..:S
Egy ingyenes blogmotort kéne valahogy befarigcsálni.
Mi az a CuteNews? 😄
SzirmosSzisza
Megírod. Vagy pl CuteNewst könnyedén be lehet építeni oldalba.

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

Bocs nem egyértelmû a kérdés.
Azt szeretném megoldani, hogy ha a menümben a blog opcióra kattintok akkor az oldalamon belül tartalomként megjelenik egy blog nem pedig egy teljesen új oldal töltõdik be.
Nem tudom érthetõen fogalmaztam-e.
hogymicsoda?
Sziasztok!
Blogot, hogyan lehet a legegyszerûbben megoldani,beilleszteni egy weblapnál?
nem fordítva? köszi

SzirmosSzisza
footernek: margin-bottom: 100px;
content: margin-bottom: 0;

Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni egy css pozocionáláshoz.

#container (white: 900px, height 100%)
#header (white: 900px, height 100px)
#content (white: 900px, height 400px)
#footer (white: 900px, height 100px)

<div id="container">
<div id="header"></div>
<div id="content"></div>
<div id="footer"></div>
</div>

csak nagyjából vázolva.
Tehát, azt szeretném, hogy a header a helyén a lap tetején legyen, ez ok. A footer a lap alján ez is ok. A content a kérdés, azt szeretném, hogy minden esetben (felbontástól függetlenül) közvetlen a footer tetején legyen, vagyis az oldal aljától 100px-re.

Köszi a segítséget!

SzirmosSzisza
Lenne egy olyan kérdésem, hogy SQL lekérdezést lehet valahogy cachelni PHP-val ?

Konkrétan van egy ilyesmi felépítésû táblám
Név szam1 szam2 szam3 ....

És mindegyik szám alapján kéne nekem egy ranglista.
Jelenleg úgy csinálom, hogy ahány szám van annyi lekérdezés és mindig az alpaján orderezek, amire épp nézem, de ugye ez jó sok felesleges lekérdezés.

Jim Morrison
köszi !
#19115: ez engem is érdekelni :p

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

SzirmosSzisza
Valaki tud amúgy jó angol/magyar CSS tutorialt, ami a pozicionálásra összpontosít ? Kezdem unni, hogy csak úgy tudok megcsinálni valamit, hogy végigpróbálom az összes permutációt 😄

SzirmosSzisza
Ez + 1 ajax query kiírás nélkül.

Jim Morrison
Azt meg lehet csinálni, hogy amikor elhagyja az oldalt akkor lefusson a session_distroy meg egy query?

CattiBrie
Tudom. 😊 Még talán írtam is ide, hogy mi számít hibának a HTML5-ben, amikor a diplomamunkámat készítettem. ^^

[/spam]&#8482;

Malakai
Nincs xhtml5 specifikáció, de attól még nem viccelek, xml/xhtml módjára írhatod a html5-ös dokumentumokat, a html5-ös specifikáció még foglalkozik is a témával mellesleg. Az, hogy xhtml5 az csak egy elnevezése annak, ha ezt teszed.

(\__/) ( X.x) ( } . { )

CattiBrie
Van XHTML és van HTML5, de nincs XHTML5, gondoltam viccelsz. 😊

[/spam]&#8482;

Malakai
A HTML5 szabvány elég laza, az XHTML kötöttebb stílusa továbbra is HTML5 valid, és ennek megfelelõen validál. Ha nem tudod mi az XHTML, akkor inkább keresõ, minthogy én próbáljam meg összefoglalni. 😊

(\__/) ( X.x) ( } . { )

CattiBrie
Milyen az az XHTML5? 😊

[/spam]&#8482;

Malakai
Dettó W3C, kivétel, hogyha HTML5, fõleg ha XHTML5. 😊 De ahogy írtam, ritkán nyúlok validatorhoz.

Annó még ajánlotta is W3C tag a validator.nu-t, igaz akkor azthiszem náluk nem volt sehogy se implementálva.

(\__/) ( X.x) ( } . { )

Voyager5
nem nagyon használok én se validatort, de ha mégis akkor a hivatalosnál szoktam direct inputolni 😊
CattiBrie
Azért nem firefox meg addon, mert éppen azt elemeztem, hogy áttérnék krómra, ahol tuti nem addonnak hívják és legkevésbé FF. 😊 Tehát a böngészõ mindegy.. és a lehetõségek érdekelnek.

Amúgy én leginkább ezt használom:
http://validator.nu/

[/spam]&#8482;

Malakai
A firefox/addon szócskák elkerülték a figyelmem. 😉

Én semmilyen addont nem használok erre, ha használok validatort az viszonylag ritkán teszem, akkor meg rá lehet bökni egy webappban. 😊

(\__/) ( X.x) ( } . { )

CattiBrie
A HTML validator addonra gondoltam

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/html-validator/

És a böngészõ jobb alsó sarkába teszi az ikont...

[/spam]&#8482;

Malakai
Azonnal látszik? Mármint, hogy egy kis bannerocskát kitenni, hogy valid?

1) HTML5-nél semmi értelme, az egész specifikáció draft, azaz piszkozat. Rengeteg minden változhat és változik is, így merõ egyszerûséggel ami ma valid, az lehet fél év múlva, vagy akár holnap már nem az.

2) Egyre kevesebb "reklámértéke" van egy bebigyesztett "valid" bannernak, fõleg css esetén. És még randa is. 😊

Szerintem a validálás elsõsorban saját magad leellenõrzésére lehet jó.

(\__/) ( X.x) ( } . { )

CattiBrie
Semmi gond. 😊

Validátorok közül melyiket használjátok?
Nekem nagyon tetszik az, ami a jobb alsó sarokba pipát vagy X-et tesz. Azonnal látszik. Persze sajnos ilyet még nem tapasztaltam HTML5-höz meg esetleg, hogy a css-t is ellenõrizze.. de lehet, hogy már van.. ezért kérdem. 😊

Azt látom, hogy van olyan, hogy "W3C HTML5 & CSS3 Validator" Ezt azt hiszem, már használtam, de ez megnyitja a sima validatort külön ablakban.. azaz nem azonnal látszik.

De így végignézve, nem találtam olyat, amire gondolok. :/

// írni kéne egyet 😉

[/spam]&#8482;

Voyager5
Ja jól van, teljesen félreértettem. 😄
CattiBrie
ahh.. látom! köszönöm(ök)! 😊

Miss Chrome-Noob 😊

[/spam]&#8482;

Voyager5
Chromeban ez beépített.
Jobb klikk és elem kivizsgálása.
SzirmosSzisza
Jobb egérgomb elem kivizsgálása 😊

CattiBrie
Tudod.. Leírás hülyéknek. 😊
Én egyszer már próbáltam nekiesni és megtudni, mi fán terem az AJAX, de addig jutottam, hogy leszedtem valahonnan egy chat-et és abban átállítgattam ezt-azt.. De elég béna, azaz nem jutottam elõrébb a projektben. 😊

[/spam]&#8482;

CattiBrie
kerestem.. nem, még keresem.. de nem találom

baromira lelassult a FF-m, így gondoltam átköltözöm Krómra..

Ha arra keresek, hogy Chrome Dev Tools, akkor ad Firebug Lite-ot, Web Developert... De ebbõl melyik volna a Chrome Dev Tools?

<#help>

[/spam]&#8482;

Voyager5
Én is ennek a híve vagyok, habár javascriptet a mai napig nem tanultam rendesen meg, ahol lehet kerülöm 😊

#19091: "de inkább egy weboldal jó, szájbarágós leírással."
Ez alatt mit értesz? 😊
Malakai
Én mondjuk mindig annak a híve vagyok, hogyha hosszú távon gondolkozik az ember, akkor azoktól érdemes kezdeni, amire épül a többi technológia.

Tehát pl inkább elõb Javascriptel magával foglalkozni, aztán arra épülve az AJAX/XHRequestekkel, event rendszerekkel, DOM elmélettel, stb, aztán nem árt a programozási mintákkal foglalkozni, mint a hagyományos singleton/factory/module, vagy mint az MVC. És onnan továbblépni framework/library felé, mint a JQuery (library), Dojo, YUI, vagy épp Backbone, CommonJS/RequireJS, stb.

Persze ez így egy hosszabb lörning körv. 😊

(\__/) ( X.x) ( } . { )

SzirmosSzisza
Tanulj inkább jQueryt, azzal egyszerûbb 😊

day10tõl pl

CattiBrie
Az AJAX engem is érdekelne, de inkább egy weboldal jó, szájbarágós leírással. 😊 Fõleg az alapjai.

[/spam]&#8482;

vafeN
Tudsz ajánlani vkitõl egy könyvet ? 😊 Vagy randomra keresek egyet és az is megteszi ?

[O_O] (.)(.)

Lazarus
Nem lesz egy nagy erõbefektetés 😊 Ellenben igen hasznos
vafeN
Úgy is ahogy sikerül megcsinálni ezt, elakarom kezdeni tanulni az AJAX-ot 😊

[O_O] (.)(.)

Jim Morrison
én majd fölösleges40percemben meglesem 😄

Voyager5
Akit picit bõvebben érdekel dev tool, annak ajánlom ezt a videjó hûdejót:

link
Jim Morrison
Baromi jó az új chrome fejlesztõi eszköze. Legalábbis nekem tetszik ^^

SzirmosSzisza
Ha AJAX-szal csinálod maximum akkor 😊

355
Megoldódott. Sokat segített ez az anyag, egy csomó debuggolás, hajtépés.

A megoldás: hogy mi a gond a MySQL-en belül, sose fogom megtudni, mert mûködik a php-rész, úgyhogy már nem a MySQL csinálja a CONCAT-ot. A php-ben le kellett cserélnem egy strtolower-t mb_strtolower-re (multibyte), és voilà, minden okay. A biztonság kedvéért még a website összes HTML <form> eleme kapott egy-egy accept-charset="utf-8"-at.

Blog: http://ferrari118.rozsahegyi.net