22786
Html-, css- és php-help
  • MerlinW
    Nem lenne egyszerűbb ezt az egészet egy session-ben elvégezni?:)
  • bracsek #19902
    "RewriteRule backreferences: These are backreferences of the form $N (0 <= N <= 9), which provide access to the grouped parts (in parentheses) of the pattern, from the RewriteRule which is subject to the current set of RewriteCond conditions.. "
    http://httpd.apache.org/docs/2.2/mod/mod_rewrite.html
    Ez azt írja le, hogy a $ után 0-9 ig jöhet 1 számjegy. szóval a $10az $1 és egy 0 lesz.

Szóval én ajánlanám az egészet jelöld ki és add át egy változónak... pl

RewriteRule ^(textcolor(.*))$ index.php?vars=$1

majd php ban a get tömben megjelenő vars-t szétdarabolnád pl explode függvénnyel majd a megmaradt tömbelemeket az egyenlőség segítségével tovább darabolnád így elérnél minden változóhoz... Ez tűnik a leglogikusabb módszernek szerintem.

• MerlinW
    Esetleg ott a SESSION vagy a POST és máris nincs paraméter az url-ben.

Továbbá úgy szokás ezt csinálni konstansok esetében, hogy csinálsz egy init.php-t amiben deklarálod a konstansokat:

$BACKCOLOR = 'masodik';
    $TEXTTYPE = 'harmadik';

stb, majd ezt include-olod az indexeid tetejére. Máris nem kell paraméterezés.

Ha változó, akkor meg
    $_SESSION['backcolor'] = 'masodik';
    és az indexek tetejére beszúrt session_start(); után mindenhol eléred, módosíthatod a $_SESSION['backcolor'] értékét. Ismét nincs paraméterezés.

Lehet olyat is (bár csúnya és nem szokás), hogy formokban hidden inputokba töltöd az anyagot és postolod (pl. onclick-re submit) a másik oldalnak, ahol $_POST['backcolor'] -ként átveszed. Szintén nincs paraméterezés az url-ben.

Emellett ott a JSON, az AJAX és még számtalan szép megoldás.

A fentiek használata mind a céltól függ, mit, hogyan szeretnél csinálni. Nem menő az url paraméterezés. Nem is szép, nem biztonságos.

htaccess-es short url-es cumóhoz meg itt van ez:

<ifModule mod_rewrite.c>
    RewriteEngine On
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    RewriteRule ^(.*)$ index.php?q=$1 [L,QSA]
    </ifModule>

Ez a "valami.hu/aloldal" esetén $q változónak 'aloldal' értéket ad.
  • SzirmosSzisza
    Azt értjük, de miért jobb az, hogy
    /textcolor=elso/backcolor=masodik/texttype=harmadik/ip=negyedik/port=otodik/noc=hatodik
    ahelyett, hogy
    ?textcolor=elso&backcolor=masodik&texttype=harmadik&ip=negyedik&port=otodik&noc=hatodik

Ilyen linkeket senki se olvas el, htaccess-t nem ilyenekre szoktak küldeni.
  • Agy Halott #19899
    Ha a hxxp://oldal.hu/textcolor=elso/backcolor=masodik/texttype=harmadik/ip=negyedik/port=otodik/noc=hatodik/reqfile=hetedik/streamtitle=nyolcadik/streamtype=kilencedik/streambitrate=tizedik/streamlisten=tizenegyedik/streammaxlisten=tizenkettedik/streamgenre=tizenharmadik/streamsong=tizennegyedik/streampeak=tizenotodik/picfile=tizenhatodik linket meghivom, akkor a php-ban levo
    echo $_GET[textcolor];

irja ki, hogy elso a
    echo $_GET[picfile];

irja ki, hogy tizenhatodik.
  • szecsko
    Működik.
  • Voyager5
    Ellenőrizd át újra az adatokat.
    Nem kell csinálnod semmit sem, csak helyesen kitölteni ezt a 4 sort.
  • CattiBrie
    azt automatikusan megcsinálja ő
  • szecsko
    Ezeket kitöltöttem és a sample-t is kivettem a nevéből.
    Az adatbázison azon kivűl ,hogy létrehoztam és be tudok lépni kell még valamit állitani? Esetleg nekem kéne hozzáadni új táblákat?
  • Voyager5
    Igen :)
    Túl sok lehetőség nincs.

Vagy a mysql felhasználónévvel, vagy a mysql jelszóval, vagy a mysql eléréssel, vagy a mysql adatbázissal van gond.
    Ellenőrizd, hogy a wp-config.php-ba a megfelelő adatokat írtad-e.

példa:

/** Adatbázisod neve */
    define('DB_NAME', 'ide jön az adatbázisod neve');

/** MySQL felhasználóneved */
    define('DB_USER', 'ide jön a mysql user neved');

/** MySQL jelszó. */
    define('DB_PASSWORD', 'ide jön a mysql jelszavad');

/** MySQL kiszolgáló neve */
    define('DB_HOST', 'localhost'); //Ez általában localhost.

Arra is figyelj, hogy wp-config.php legyen a file neve!
    Alapból azthiszem wp-config-sample.php van a WP packageben. Ezt át kell nevezni wp-config.php-ra.
  • Lazarus
    rossz a mysql host/felhasználónév/jelszó/adatbázis név
  • szecsko
    Biztosan valami triviális dolgot basztam el.
    Adatbázis hibát ir ki.
    http://szecsko.freebase.hu/
  • MerlinW
    Arra hogy semmi sem indokolja azt amit csinálni szeretnél. Mi a konkrét célod?
  • Agy Halott #19890
    Ezzel mit akarsz kozolni? Nem jott at... Bocsi. :D
  • SzirmosSzisza
    Választ nem tudom, de ha már alapból ilyen ocsmány az url, nem mindegy, hogy van-e ott egy & mindegyik elején ? :D
  • Agy Halott #19888
    Egy kis htaccess segitseget kernek mivel nem tudok rajonni, hogyan kell rewrite rule-ban 10-nel tobb parametert "irni".
    A 10. es ezt koveto parameterek az elso parametert jelenitik meg + a masodik karaktert. PL igy:

HTACCESS:
    RewriteEngine On
    RewriteRule ^textcolor=(.*)/backcolor=(.*)/texttype=(.*)/ip=(.*)/port=(.*)/noc=(.*)/reqfile=(.*)/streamtitle=(.*)/streamtype=(.*)/streambitrate=(.*)/streamlisten=(.*)/streammaxlisten=(.*)/streamgenre=(.*)/streamsong=(.*)/streampeak=(.*)/picfile=(.*)$ index.php?textcolor=$0&backcolor=$1&texttype=$2&ip=$3&port=$4&noc=$5&reqfile=$6&streamtitle=$7&streamtype=$8&streambitrate=$9&streamlisten=$10&streammaxlisten=$11&streamgenre=$12&streamsong=$13&streampeak=$14&picfile=$15

LINK:
    hxxp://oldal.hu/textcolor=elso/backcolor=masodik/texttype=harmadik/ip=negyedik/port=otodik/noc=hatodik/reqfile=hetedik/streamtitle=nyolcadik/streamtype=kilencedik/streambitrate=tizedik/streamlisten=tizenegyedik/streammaxlisten=tizenkettedik/streamgenre=tizenharmadik/streamsong=tizennegyedik/streampeak=tizenotodik/picfile=tizenhatodik

EREDMENY:
    elso
    masodik
    harmadik
    negyedik
    otodik
    hatodik
    hetedik
    nyolcadik
    kilencedik
    elso0
    elso1
    elso2
    elso3
    elso4
    elso5
    elso6

Szoval akinek van otlete kerem segitsen. Koszonom.
  • Voyager5
    Nem kell ott install.php-t megnyitni.

wp-config.php -ba beírod az adatbázis adatokat, aztán böngészőben megnyitod a domaint. Szerintem így jónak kell lennie.
  • szecsko
    Szeretném megtanúlni a WordPress-t de a freebase.hu-n nem sikerűl elinditanom a telepitést. Csináltam hozzá adatbázist beirtam az adatbázis adatait a config fájlba aztán áthúztam a serverre de mikor megnyitnám /install.php-t nem történik semmi.
    Tud valaki ebben segiteni?
    Lehet ,hogy a serveren direkt le van tiltva?
  • Toby0501
    Tárgytalan, megoldva.
  • Toby0501
    Ismét egy elég érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok.
    Adott egy script mondjuk ab/cd/ef/valami.php, illetve egy másik ab/xy/z/lista.php
    Utóbbi tartalma: link
    Ennek az eredményét szeretném megjeleníteni a valami.php-val, próbáltam include-al, de akkor a valami.php mappájának tartalmát listázza.
    Ha a lista.php a valami.php mappájában van és az
    if ($handle = opendir('.')) sort átírom
    if ($handle = opendir('../../xy/z/'))-re, akkor a fájlok méretét nem írja ki.
    Van erre valami ésszerű megoldás, hogy minden flottul működjön?
    Mielőtt megkérdeznétek, azért csinálom így, mert máshogy nem tudom. (most tanulgatok autodidakta)
  • MerlinW
    Úgy, de ennyi idő alatt regisztrálhattál volna már vagy 50 uw vagy atw-s accountot:)
  • DarkSector
    Ja most úgy érted hogy pl egy js fájlnak adjak jpg kiterjesztést és töltsem fel? :)
  • SzirmosSzisza
    Ugyanúgy, átnevezed, de nem tudom, hogy SG mostanában mennyire figyeli, hogy tényleg kép-e. Amúgy a legegyszerűbb inline (ha van még elég helyed), illetve mondom, uw.hu vagy 000webhost esetleg, talán még atw.hu is szóba jöhet.
  • BEE LEE
    Mindenkinek köszönöm a válaszokat.
  • MerlinW
    Neked is köszi:)
  • DarkSector
    A jpg oké, de egy css fájlt hogy? :D
    amugy thx.
  • SzirmosSzisza
    uw.hu ? Illetve én anno csináltam azt, hogy átneveztem .jpg-re és feltöltöttem ide a galériába Nem tudom megy-e ez még :D
  • DarkSector
    Hali.

Tudnátok mondani egy helyet ahová a behívható scripteket feltölthetném?
    Mert a Freeweb ugye már nem ingyenes...
  • SzirmosSzisza
    Ráraktam, jó lett, ty.
  • QuippeR
    clear: both; van a lábléc előtt vagy rajta? más ötletem így látatlanban nincs.
  • MerlinW
    Áhh, szuper, köszönöm:)
  • SzirmosSzisza
    Hogy kéne olyat csinálni, hogy logo, két részre osztott tartalom, lábléc ?
    Most úgy próbáltam, hogy van egy konténer (yay :D) abban egy float left és egy float right div. Eddig igazából megy is faszán, de amint berakom az egész alá a láblécet, az felkerül a kettő fölé valamiért.
  • grizzly21
    Na igen, de csaltal mert atirtad a html-t is :P Persze ehhez a peldahoz ugy a legtisztabb ahogy te irtad, de lehet hogy div-re is szukseg lenne kesobb.
  • grizzly21
    Az a baj, hogy ketszer is lefut a checkbox valtasa, ha a checkbox-ra kattintasz, ezert ugy tunik mintha egyszer se futna le.
    Ha a div-re kattintasz, akkor csak az fut le amit te irtal, ezert jol mukodik, viszont, ha a checkbox-ra kattintasz, akkor egyreszt lefut az is amit te irtal (event bubbling, a div a checkbox szuloje) es mivel a checkbox-ra kattintottal ezert az is valtozik egyet (alapbol).

Meg tudod gatolni az event.stopPropagation-nel, hogy tovabbmenjen az altalad irt kezelore a fuggveny igy:

$('.offer').find('input:checkbox').click( function(e) {
    e.stopPropagation();
    });

(jquery szintaxist lehet hogy lehet szebben irni, nem nagyon hasznaltam meg)
    Igy nem fog ketszer valtozni a checkbox, viszont a te fuggvenyed sem fog lefutni, tehat nem fog szint valtani a div, ezert ez nem jo.

Ami erdekes (illetve fura...), hogy ha csak hozzaadok 2 ures jquery fuggvenyt a toggle-hez, mar az is eleg arra, hogy ne tudj kattintani a checkbox-okra..gondolom a jquery mahinal valamit a hatterben ilyenkor, pedig hat ez nem tul szep (megvaltoztatja a viselkedeset, pedig csak esemenykezeloket adok ra...).

Mindenesetre irtam egy verziot amivel mukodik:
    http://jsfiddle.net/ctVD8/

Ez annyit csinal, hogy ha a div-en kattintottal akkor megvaltoztatja a checkbox-ot (egyebkent nem, mert magatol valtozik), majd a checkbox aktualis allapotatol fuggoen beallitja a hatterszineket.

• passatgt
    így
  • MerlinW
    Van egy ilyenem
    Ha a div-re kattintok minden okés, viszont ha a négyzetre, akkor nem pipál. Ötlet?
  • SzirmosSzisza
    Köszi!
  • Voyager5
    float: left; ?
  • SzirmosSzisza
    Van egy div-em amiben van sok box, de valamiért a boxok nem egymás mellé kerülnek, hanem egymást alá. Megnéztem a Chrome debuggerében és látja, hogy fix méret van, de mikor mutatja, hogy "mekkora" is az elem, akkor a szélességek kiviszi 100 %-ig. Valami ötlet rá ?
  • Skynet85
    köszi