22786
Html-, css- és php-help
-
#2372 Aranyszabály: jelszót önmagában nem mentünk le. Ha hozzáférnek az adatbázisodhoz, akkor a normál eltárolt jelszavak potenciális biztonsági kockázatot jelentenek. Szóval tessék a jelszavakat titkosítani (erre van sokféle mód, ilyen például az sha1, illetve az md5 ellenőrzőösszeg készítése)
igen, én is már sok helyen láttam ezt az md5-t, de csak egy kérdés: hogy tud valaki hozzáférni az adatbázishoz?:S -
#2371 Faustus miért nem csinálsz egy portálféleséget ahol megválaszolsz minden problémát és ahol mások is kényük kedvük szerint válogathatnának a cikkek között? én álandó látogatód lennék tanulni mindig jó! -
#2370 Sikeres belépés esetén hozz létre egy session-t (munkamenetváltozót), amibe elhelyezed a felhasználó nevét.
Ezt a sessiont (munkamenetváltozót) aztán lekérdezed, ahol akarod.
Szóval a sikeres bejelentkezésnél:
<?php
session_start();
$sessionname = "Bejelentkezett";
$_SESSION[$sessionname]=$nev; //A $nev a felhasználó nevét tároló változó
?>
És a kiíratásnál:
<?php
session_start();
$sessionname = "Bejelentkezett";
print($_SESSION[$sessionname]);
?>
Itt már beszéltem róla...
Tessék elolvasni:
-
#2369 Ok. Sikerült megcsinálnom. Elég egyszerű de a célnak megfelel. Csináltam úgynevezett "sidebar"-t amiben ki szeretném íratni a felhasználó nevét ha belép. Azt hogyan lehetne megoldani? -
#2368 Először is tisztázzuk: ahhoz hogy az űrlapba beírt adatokat le tudd menteni, szerver oldali nyelvre (ASP, JSP, PHP, Perl, Python) lesz szükséged.
Tehát a <form> tag action attribútumának egy PHP szkriptre kell hivatkoznia (action="blabla.php").
Ebben a szkriptben a beviteli mezők name attribútumai fogják meghatározni az űrlap elküldésének metódusától függő (jelen esetben POST - lásd a <form> tag method attribútumát) tömb indexét, amelyeket később lementhetsz.
Szóval az alábbi tömbök tárolják majd a PHP-ben az ürlapod adatait:
$_POST["SubmitName"] - ha értéke "Mehet!", akkor az űrlapról küldték az adatokat (de lehet, hogy csaltak ;)).
$_POST["textfield"] - név
$_POST["textfield2"] - jelszó
$_POST["textfield3"] - jelszó mégegyszer
$_POST["textfield6"] - e-mail cím
Ezután ezeknek a tömböknek a felhasználásával lementheted az adatokat. Akár szöveges file-ba is mentheted őket, akár adatbázisba is rakhatod, akár elküldheted e-mailben is.
Aranyszabály: jelszót önmagában nem mentünk le. Ha hozzáférnek az adatbázisodhoz, akkor a normál eltárolt jelszavak potenciális biztonsági kockázatot jelentenek. Szóval tessék a jelszavakat titkosítani (erre van sokféle mód, ilyen például az sha1, illetve az md5 ellenőrzőösszeg készítése)
Másik aranyszabály: e-mail címet honlapra önmagában nem írunk ki - pláne ha más e-mail címe (és nem bombázzuk feleslegesen mindenféle nem kívánt hírlevelekkel, nem adjuk ki 3. félnek). Vannak olyan keresőrobotok, amelyek e-mail címeket gyűjtenek, hogy később spam-ek célpontjaivá váljanak.
Ez ellen jó védekezési mód például ha a @ jelet [kukac]-al a .-ot [pont]-tal helyettesítjük (nem tökéletes, de jobb mint a semmi).
Harmadik aranyszabály: bármilyen űrlap veszélyforrás, ha nem szűröd a rajta elküldött adatokat. Ilyen veszélyek például a HTML elemek (ha az ürlapon elküldött adatok HTML dokumentumként jelennek meg, akkor az űrlapon keresztül küldött HTML kódok - amelyekbe Javascript kód is illeszthető - gondokat okozhatnak), az SQL-utasítások (ha adatbázisba mentesz), a hülyeségek (e-mail cím helyett blabla), stb... Szóval érdemes szűrni a felhasználótól érkező adatokat.
-
#2367 Hali! Írtam egy regisztrációs felületet( itt meg lehet nézni ) meg írtam hozzá egy beléptetőt is. Macromedia Dreamweaver 8 segítségével csináltam ezeket. A kérdésem az volna, hogy már az oldalamra fel van töltve, akkor azután mit kell tennem? Gondolom mysql-ben kell valamit csinálnom. Pls segítsetek mert már vagy 1 hónapja próbálkozom ilyesmivel. -
#2366 jaja en is beszívtam mar ilyet! -
#2365 jó, nekem az jött le az utolsó mondatodból.
ez az írott szöveg hátránya. nekem kell elképzelnem, hogy hol viszed le/fel a hansúlyt.. -
#2364 nem is azt irtam, hogy horgonyokkal nem oldhato meg, hanem azt, hogy a scrollozós látványosabb! -
#2363 a horgonyokkal sem csak az oldal alját lehet elérni, hanem azt a pontot ahová beteszed..
a scrollos dolog pl. megoldható a moo.fx-szel. -
#2362 Van egy olyan megoldas is (igény kérdéde), hogy ha a linkre kattintasz, akkor nem "oda ugrik" az oldal, hanem látványosan elkezdi scrollozni az oldalt, tehát olyan, mint mikor egérrel megfogod a scrollcsíkot és húzod lefele! KICSIT JÓ!
Ezzel, nem csak az aljat lehet elérni az oldalnak, hanem barmelyik pontját! -
#2361 Nem ez szimpla HTML-lel megoldható.
A lap alján levő elemnek adj id attribútumot - például így:
<p id="alja">Ez a bekezdés az oldal alján lesz...</p>
Vagy hozz létre egy linket, amiben csak name attribútum van:
<a name="alja">Ez a mondat a lap alján van.</a>
A linket pedig így nevezd el:
<a href="#alja">Ugrás a lap aljára</a>
Vagy elkészítheted így is a linket (ugyanis a lap aljára és tetejére ugrás elvileg definiálva van) - ekkor nem kell külön id attribútum, sem link:
<a href="#bottom">Ugrás a lap aljára</a>
Erről bővebben itt olvashatsz (tessék elolvasni!):
- Anchorok (horgony, vagy könyvjelzõ) fejezet
-
#2360 Thx! -
#2359 <a href="#alja">Lapajja</a>
...blablabla-egészen-az-aljáig...
<div id="alja">Lapajja</div> -
#2358 Hali!
Azt szeretném megkérdezni, hogy meg lehet-e oldani html-ben, hogy egy link-re kattintva a lap aljára ugorjon? Vagy ehez kell php, vagy egyéb hókusz-pókusz? -
#2357 kösz, a kérdésem célja nem az volt hogy kijavítsd a hibákat, hanem az hogy hogyan lehet több feltételt berakni a parancsba.
kösz -
#2356 Köszi szépen. :D -
#2355 Abba a tömbe márcsak azok vannak akik 1-t klikkeltek, az alul leírt módon meg kiválasztassz eggyet. -
#2354 :D Szóval betöltöm a tömbbe, és azok között kersetetek? -
#2353 remélem működik majd:) 1 éve nemcsináltam ilyet:P -
#2352 Köszi szépen. :D -
#2351 $eredmeny = mysql_query("SELECT klikk FROM felhasznalok WHERE klikk=1");
$tabla = mysql_fetch_array($eredmeny);
Ezt a lekérdezést használd és utána tölts be egy tömmbe,persze a nevek helyéree a sajátjaidat írjad; -
#2350 Igen. -
#2349 adatbázisban tárolod a felhasználók pillanatnyi klikkeléseit?
mert ha igen akkor könnyő a lekérdezést úgy kell megírni hogy csak azokat a felhasználókat válassza ki amelyiknek a klikkje 1;) -
#2348 <php
$egy[] = "felhasználó1";
$egy[] = "felhasználó2";
$egy[] = "felhasználó3";
$eredmeny = count($egy);
$hanyadik = rand(0,$eremeny-1);
printf "nyert a.$egy[$hanyadik]."felhasználó!;
?>
valahogy így
nembiztos hogy pontos a kód:P rég csináltam, de kb így kell megoldani vagy mi. -
#2347 De nekem azt kéne megoldani, hogy keressen azok között, akinek 1 az X mezője. -
#2346 nincs ennek semmi baja! tokeletesen működik --> 1 kattintást 1-nek számol! ...és uj ablakot nyit a link!!! -
#2345 Itt végülis ami nekem nem megy az az, hogy sorsoljon. Csak annak kéne a kódja. -
#2344 Azt szeretném valahogye elérni, hogy mondjuk a regisztrál felhasználóimból 10 rákattint 1 linkre. Így egy mezőben egy szám 0-ról annál a felhasználónál aki éppen kattintott 1-re áll. Jelenesetben 10 helyen 1 ez a mező. Eddíg meg tudom csinálni. Nekem azt kéne, hogy ezek közül a felhasználók közül kisorsoljon egyet, és adjon egy másik mezőjéhez 1-et. Ezt lehet, hogy randommal kéne megcsinálni, de ahoz a részhez nagyon nem értek. Vagy ha nem randommal, akkor hogyan? Próbáltam utána járni, de sehol nem találtam erre megoldást.
Érthetően:
van 1 oldalam. Van sok felhasználóm. Ezek közül páran rákattintanak 1 linkre. Megnyílik 1 popup és ez hozzáad 1 -et az X mezőhöz.
Ezek után mondjuk éjfélkor azok közül a felhasználók közül akiknek az X mezőlyükben 1 van sorsolna és ki kéne, hogy dobjon 1 felhasználót, akinek az Y mezpjéhez hozzáadna 1-et.
Remélem így érthetőbb. -
#2343 És a kód:
if(($felhasznalo == "Jani") || ($felhasznalo == "Dani")) {
echo "Dani vagy Jani vagy.";
} -
#2342 Ez így nem helyes.
Egyrészt a változók (amelyek az adatokat tárolják) elé $ jelet kell rakni.
Másrészt logikai operátorok (and, or, not, xor) olyanok mint a beépített függvények - angol nyelvűek. Vagy használhatsz rövidítést is: &&, ||, !,
Harmadrészt kétszer kell összehasonlítani a változót. Egyszer hogy Dani-e, másodszor hogy Jani-e.
Negyedrészt: sztringeket (szövegeket) idézőjelek közé kell rakni.
Ötödrészt: Egy kis magyar nyelv: mondatokat és neveket nagy kezdőbetűvel írjuk.
if(($felhasznalo == "Jani") && ($felhasznalo == "Dani")) {
echo "Dani vagy Jani vagy.";
} -
#2341 ez hogy van rendesen php-ban?
ha a felhasználónév dani vagy jani--> írja ki hogy "dani vagy jani vagy"
idáig jutottam el:
if(felhasználónév == jani vagy dani) {
echo "dani vagy jani vagy";
} -
Zsoldos #2340 bar ha 100-bol 99-re jo akkor a szamlalonal az tokmindegy -
Zsoldos #2339 kisse megbizhatatlan modszer -
#2338 Ez baromisokmindentől függhet -
#2337 de még akkor se megy ha le akarom fordítani angolról magyarra. -
#2336 Hali! Szereztem egy előre megírt beléptető rendszert. Ha változtatni akarok a kinézetén pl ha css-t akarok berakni és kiveszem a előre megírt háttérszíneket, betűméteteket, akkor nem működik az adott oldal. -
#2335 kösz! -
#2334 <textarea style="background-color: #ff0000;"></texarea> -
#2333 hogy lehet egy textarea színét megváltoztatni?