48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • tomsolo
    olyan nagyon kicsi már nem jó :)
  • G_ArchAngel #7589
    ez pont akkora, mint egy bankkártya...

• Galy

ultrapici
  • Galy
    van az az 2megás ultraultrakonpakt! az a kúl!
  • tomsolo
    jaja... pont elfér a szivarzsebbe...:)
  • Biboldeaux
    ÁZ is szépek!

• tomsolo
    NEKEM AZ A LAPOS SONY TECCET... vmi díjat is nyert mostanában
  • Biboldeaux
    Ilyen kell másodgépnek:
  • Biboldeaux
    János-made lokó!!4 (mer rendes)
  • Blasta
    Hmmm.
    János-style logo? :-D
  • Biboldeaux
    valamire...
  • Biboldeaux
    Előre fókuszálsz vagy a témára, vagy valamivel ami azonos távolságban van vele, és lenyomva tartod a gombot, és vársz a pillanatra.
  • Straum
    Hogy letudjuk zárni: Biboldeaux, vagy Lateralus: Te a fuji s3000-rel hogyan fényképeznél átlagos fényviszonyokat feltételezve, hogy minél "gyorsabb " légy?
  • Straum
    Tudom, csak 7558-ra írtam.
  • Lateralus
    Nem is kell változtatni manuálisan mert nincs köze a késéshez.
  • Biboldeaux
    nem ezen múlik...
  • Straum
    Amugy sajna a záridő nem változtatható manuálisan, csak a blende.
  • Straum
    Értem. Nah próbálgatom.
  • Straum
    figyi:
    idéztem a netről is ezzel kapcsolatban...nah mind1....Lehet hogy én vagyok a béna....Ezek milyen géppel és beállítással készültek?
  • Lateralus
    Jó ez a cikk, csak nem igaz :)

Először is, a modern filmes gépek is késnek.
    Másodszor az érzékenység nem azt jelenti mint az expozíció késés. Harmadszor mit jelent az, hogy "filmes fényképezőgépekkel megegyező érzékenység", ha elfogadjuk, hogy az érzékenységen jelen esetben a késést érti, akkor mennyi ez a "megegyező" ? Minden filmes gépen ugyanakkora ? És mely digitálisok közelítik ezt ?

Amúgy az expozíció késése, angolul shutter lag átlagos értéke egy digitális kompakt gépen 0,3 másodperc. Erre jönnek még a gép által végzett beállítások és főként az autófókusz ideje, ami rendkívül megnövelheti azt.

Az S3000 elődje esetén a késés az Imaging Resources mérése szerint 0,188 másodperc, ami az átlagostól jobb és egyáltalán nem annyira komoly, hogy valami közben kimenjen a képből. Ha gép az autofókuszt is használja, akkor ez a zoomállástól függően 0,8-1,2 másodperc környékén van, ami már jelentős késés. Megoldás tehát: nem kell használni az AF-t. Ennek módjairól legalább kétszer írt már itt mindenki.
    Ennél a gépnél a legegyszerűbb megoldás a fókusz adott távolságon való rögzítése a gomb félig nyomásával...
  • Biboldeaux
    Szerintem meg nem általános, így járhattál ..C

• Straum
    igen pontosan, de saccra mondom.Mindenesetre belefér egy fej fordítás. A gépek: HP 735 és Fuji s 3000. Azért mondom: a jelenség általános digi probléma.
  • Biboldeaux
    Tehát már megtörtént a fókusz, amit rögzítettél(!), és onnan fél-egy másodperc? Mert akkor a géped szar, máskülönben a technikád. Gar?
  • Straum
    ja igaz bocsi.....
  • Galy
    arckifelyezés = arckifejezés
  • Straum
    A kép nem elmosódott, a minőség tökéletes egyébként.......
  • Straum
    Mennyit késik érzésem szerint? Durva saccal 0.5-1 mp között sztem. És ez sok. Amugy nem lesifotózok, de a lényeget ez a fogalom közelíti meg legjobban. A pillanat varázsa.....Egy komikus arckifelyezés, amit nem lehet mesterkélten beállítani stb............
  • Biboldeaux
    Straum: fotózz le valamit, először FÉLIG lenyomott exponálógombbal, (ekkor megtörténik minden időigényes dolog: fénymérés és fókuszálás), majd ezután nyomd le teljesen és mért meg kb-ra hogy mennyit késik a tényleges exponálás másodpercben kifejezve. Amíg ez nincs meg, nincs miről beszélni.
  • Biboldeaux
    Én csak annyit szeretnék a gyerektől, hogy a #7553-ra válaszoljon, mert ezt eddig mindig nagyon szubjektíven írta le, ami alapján nem lehet segíteni.
  • Blasta
    Nameg amit Galy mondott!
    Ha szarok a fényviszonyok, akkor az a csóri automatika szenved rendesen, belő valami lassú záridőt és kész az elmosódott kép.

FÉNYT NEKI!
  • Blasta
    Hát akkor szorri.
    Ne lesifotózzon vele :-DDDDDDDD
  • Biboldeaux
    Akkor legfeljebb a fénymérést spórolja meg, de azt sose volt nagy cucc kiszámolni.
  • Blasta
    Nem tudok ehhez egyebet hozzátenni, csak annyit:

FOTÓZZ MANUÁLIS MÓDBAN! Előre beállítasz egy gyors záridőt, közepes rekeszt és csókolom!
    Az automatika akkor csak élesítéssel foglalkozik, szal gyorsabban expózhatsz.

De csodát ne várj egy kompakt kisgéptől!!!!!
  • Biboldeaux
    Igen, csak ez tizedmásodpercek kérdése szokott lenni legrosszabb esetben (fókusz időn túl).
  • Blasta
    LOL
    "HP-sított piknik háttáska" ALAPCUCC :-DDDD
  • Blasta
    Lesifotóznál?
    HÁT ARRA EZ TUTI NEM JÓ :-DDDD

FIgyelj:
    Mielőtt exponálnál, FÉLIG nyomd le az elsütőt. ÉS TARTSD NYOMVA. Ekkor élesít az automatika, kiválasztja a programot. Ez eltarthat kis ideig. (Ha automatán vagy rekeszelőválasztással fotózol akkor gyorsabb)
    Tehát nyomva tartod és a megfelelő pillanatban nyomd le teljesen, akkor exponál.

Gyors lesifotókra tény, hogy ezek a kompaktok nem jók.
    Ahoz minimum tükörreflexes digigép kell (vagy analóg)
  • Straum
    Fényt??????? Ma pl. leégett a pofám........ Figyi idézek :"Felkészületlenség és későn exponáló fényképezőgép.
    Jó hír, hogy egyre több digitális fényképezőgép rendelkezik a filmes fényképezőgépekével megegyező érzékenységgel. Vagyis, a fényképezőgép akkor készíti a felvételt, amikor Ön lenyomja a kioldógombot. Néhány modellnél azonban sajnos még mindig késik az exponálás, tehát a keresőben nem feltétlenül azt a képet látja, amiről végül a fényképezőgép fotót készít." Ez egy digitális fényképekkel foglalkozó oldalról való, igaz kezdőknek. Tehát a probléma valós.
  • Biboldeaux
    Figyi, szerinted érzésre mennyit késik a gép az exponálógoNb lenyomásához képest?
  • Biboldeaux
    Nem túl izgalmas pályázat
  • Galy
    sztem te valamit nagyon elnézel