Vírusok is segíthették a komplex élet kialakulását

Egy friss tanulmány eredményei erre utalnak, bár a vita még folytatódni fog.

A vírusok és baktériumok kutatása visszatérő témának számít oldalunkon, nemrég például arról írtunk, hogy Tibetben bukkantak ősrégi vírusokra. Most egy, a komplex élet kialakulásának folyamatát vizsgáló tanulmány látott napvilágot, ennek eredményei pedig azt sugallják, hogy a vírusok is szerepet játszhattak ebben.

A szakemberek a mai napig vitatkoznak arról, hogy a baktériumok és archeák (régebbi nevükön ősbaktériumok) mellett vajon szerep jutott-e a vírusoknak ezen a területen. A Texasi Egyetem kutatói a napokban tették közzé saját új tanulmányuk fontosabb eredményeit, a hivatalos közleményben pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy beigazolódhat a vírusok közreműködésével kapcsolatos korábbi elmélet. A népszerű, sokak által elfogadott teória szerint a komplex élet (minden olyan élőlény, amely sejtmaggal rendelkező sejtekből áll össze, vagyis az eukarióták kategóriájába tartozik) az archeák és baktériumok egybeolvadásából eredeztethető, az ennek révén létrejött hibrid organizmus nyitotta meg ugyanis az utat az evolúció újabb szakasza felé. A most közzétett munka viszont azt sugallja, hogy ebben a vírusok is szerepet játszottak, ami még mindig vitatott részletnek számít.

A csoport által újonnan beazonosított vírusok a jelenleg élő Asgard archeákat fertőzik meg, bizonyos jellemzőiket (a saját DNS lemásolását, valamint a gazdatest fehérjemódosító rendszerének felhasználását) tekintve pedig azonosak azon példányokkal, amelyek az eukariótákat veszik célkeresztbe. Ezen Asgard vírusok az eukariótákat és a prokariótákat megfertőző társaik jellemzőivel egyaránt rendelkeznek, emiatt pedig eltérnek azoktól, amelyek egyéb archeákat, illetve komplexebb életformákat támadnak. Megjegyzendő, hogy a 2 milliárd éves múltra visszatekintő Asgard archeákat, illetve azok leszármazottait eddig csak mélytengeri üledékes rétegekben találták meg, azonban ezek mindössze egyetlen változatát sikerült laboratóriumban sokszorosítani. A mostani munkában a DNS ismétlődő szakaszai után kutattak, ezzel ugyanis beazonosíthatók azon vírusok, amelyek korábban megfertőzték ezen organizmusokat.

Az eredmények jobb képet nyújtanak a vírusok korai szerepéről, ezzel azonban még biztosan nem zárul le a vita a szakemberek körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!