Hunter

Hallásjavulást okoz az emelkedő széndioxid szint a halaknál

Az óceánok savasodása, ami a széndioxid elnyelésével megy végbe, eddig kizárólag negatív hatást gyakorol a bennük élő állatokra. Egy új tanulmány azonban felfigyelt egy lehetséges pozitívumra is, a halak hallási érzékenysége ugyanis drasztikus javulást mutat.

A kutatók a Global Change Biology szaklapban számolnak be az elsavasodás a cobia lárvák érzékelési funkcióira gyakorolt hatásairól. A cobia (Rachycentron canandum) hatalmas trópusi hal, ami a nyílt tengeren szaporodik, növekedésével rendkívül mobillá válik, emellett a sporthorgászok egyik kedvence.

A tanulmányhoz a kutatók mikro-CT letapogatást használtak, megvizsgálva az alacsony pH értékű tengervízben felnőtt példányokat, melyeknél nagyobb és sűrűbb otolitokat (fülkő) találtak, mint a magasabb pH értékű tengervízben élő társaiknál. Az otolitok kalcium-karbonátból épülnek fel és a halak belső fülében helyezkednek el, amiket a halláshoz és az egyensúlyozáshoz használnak.

A pH változás egyes esetekben 58 százalékos növekedést eredményezett az otolit tömegében, olvasható a tanulmányban. Amikor az otolit működésének matematikai modelljét tesztelték, az eredmények hallásérzékenység emelkedést, valamint közel 50 százalékos hallótávolság növekedést mutattak.

"A megnövekedett hallásérzékenység javíthatja a hal hangok alapján történő navigációs képességét, a ragadozók elleni védelmét és a kommunikációt. Mindazonáltal növelheti az érzékenységet az általános háttérzajokkal szemben is, ami nehézséget okozhat a hasznos hangalapú információk észlelésében" - magyarázta Sean Bignami, a Miami Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője, aki szerint bár még nem vonhatók le végleges ökológiai következtetések, meg van az esély, hogy a savasodásnak komoly hatásai vannak a halak fejlődésére, különösen a lárva szakaszban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #6
    Sőt! Nemsokára beszélni is fognak
  • ugh #5
    ".. felhivnam a szakemberek figyelmet, hogy a halak feje mogott az a ket leffego valami az nem a fuluk. Az a kopoltyujuk.."
  • gyuuula #4
    Hiába jobb a fülük, ha az idegrendszerük nem tudja azt kihasználni. Ahogy a cikk írta, az így nyert többletinformáció még akár zavarhatja is őket. Az emberi szemnek is jóval nagyobb "teljesítménye", mint amit az agy feldolgozni képes.

    Ha szükségük volna nekik jobb hallásra, valószínűleg több enzimet termelne a szervezetük, amivel ezeket a szerveket felípítik. De mivel a szennyezés miatt több "alapanyag" áll rendelkezésre, ugyan annyi enzimmel nagyobb hatást ér el.
  • wraithLord #3
    Ez miért pozitívum? Legfeljebb érdekesebb, mint az ennél sokkal triviálisabb hatásai, és nekünk jó, mert megint tanultunk valamit.

    A környezetre nézve viszont ugyanúgy csak egy ökológiai egyensúlyokat többé-kevésbé eltoló tényező, mint a többi. Meg talán a halaknak is jó. Legalábbis a hallásuk az jobb lesz. :D
  • csimmasz #2
    Szerintem meg zselatint bele és elég kikanalazni a szusi kocsonyát.
  • MuchACHO79 #1
    Ezaz! Szódát az óceánokba!