356
  • zsgaby
    #356
    Nincs itt semmi probléma!
    Korea csupán megelőző csapást szeretne mérni az USA-ra mivel bizonyíthatóan tömegpusztító fegyvereik vannak.
  • Papichulo
    #355
    Most asszongyák az amcsi illetékes elvtársak, hogy erős a gyanújuk, hogy van rakétára szerelhető robbanófejük.

    Eleg meglepo is volt ez a palfordulas. Bar a jopar USA hirszerzo ugynoksegbol csak egy jutott erre a konzekvenciara...
  • NEXUS6
    #354
    Most asszongyák az amcsi illetékes elvtársak, hogy erős a gyanújuk, hogy van rakétára szerelhető robbanófejük. Szal indulhat a befosás.

    Vagy csak egy olyan porhintés, minr amit szegén Colin Powell-lel mondattak el az ENSZ közgyűlés elött a kamionokra szerelt mobil vegyigyárakról.
    :DDD

  • Papichulo
    #353
    Részemről a téma lezárva.

    Helyes. Lehet, hogy ha a kontextust nezted volna, akkor bele sem kellett volna folynod ;)

    hogy az ősellenség japánokra akar atomot lőni

    Meg azota sem tud mivel... marad a csonakkal beevezes Tokyo Bay-be
  • NEXUS6
    #352
    Azért ez elég dedós dolog a részedről, szerintem, így ragaszkodni valamihez. Aminek nagyjából annyi értelme van, mint amikor el akarod dönteni, hogy akkor most még este van, nappal, vagy hajnal. Hozz egy definíciót, kreálj, vagy jobb ha ismertetsz olyat, amit sokan elfogadnak és aztán döntsd el, hogy mi a szitu. Földrajzi szempontból ez egy osztályozási probléma, mint hogy hol húzod meg egy tájegység határát, vagy csillagászatilag a Plutot milyen égitestek közé sorolod. Attól hogy törölték a Plutó bolygó státuszát még nem szünt meg létezni! Ez egy dolog és nagyjából a döglött kiskutyát nem érdekli a föcitanárokon kívül, hogy akkor Mexikó, most hova tartozik geográfiailag.

    Azonban társadalomföldrajzi szempontból nézve a dolgokat a helyzet tök más. Kb mintha az erdélyi székelyekre mondanád, hogy márpedig azok románok, mert hiszen Romániában laknak, nem igaz, ugye! Hát hógyne!
    ;)
    Részemről a téma lezárva.


    A hülyegyerek amúgy úgy néz ki, hogy az ősellenség japánokra akar atomot lőni, még jó hogy nem a déli tesókra, világos.
  • Papichulo
    #351
    Nem érdekel a magánvéleményed ebben

    Vicces, mivel ha jol emlekszem ez 'teddybear' M.O.-ja volt :)

    ebben az esetben, kicsit a wikit eléd helyezem

    Akkor egyet is ertunk, hogy Eszak-Amerikaban van ;)

    "A Mexikói Egyesült Államok, röviden Mexikó [...] Észak-Amerika déli részén elhelyezkedő ország." - http://hu.wikipedia.org/wiki/Mexik%C3%B3
  • Vol Jin
    #350
    Igen, szóval leszögezhetjük, hogy az amerikaiak ódzkodtak az egésztől, és csak a franciák kedvéért segítettek be egy kicsit.
  • Vol Jin
    #349
    Höhö, a wiki Mexikót Észak-Amerikához sorolja.
  • NEXUS6
    #348
    Nem érdekel a magánvéleményed ebben az esetben, kicsit a wikit eléd helyezem, nem baj?
  • Papichulo
    #347
    ebben a tágabb értelemben vett Közép-Amerika fogalmát a Közép-amerikai régió kifejezéssel különböztethetjük meg

    Ez egy nagyon eroltetett megfogalmazas, de meg ha ragaszkodunk is hozz, akkor sem lattam a 'regio' szot ebben a kontextusban sehol.

    Az meg mar csak hab a tortan, hogy ha meg oda is vesszuk Mexikot Kozep-Amerikahoz, akkor sem tamasztotta ala semmivel a kovetkezo kijelenteset: "Szinte nincs olyan ország [Kozep-Amerikaban], amellyel ne háborúztak volna."

    Lehet csurni-csavarni, de akkor se jon ez ki sehogy...
  • NEXUS6
    #346
    Haggyátokmáabbaaa!


    "A Közép-amerikai régió politikai-társadalomföldrajzi fogalma [szerkesztés]

    Politikai szempontból gyakran, társadalomföldrajzi szempontból pedig mindig Közép-Amerikához sorolják Mexikó egész területét, valamint a Karib-térséget is.

    Társadalomföldrajzi alapon a spanyol illetve az angol nyelvű etnikumok elhatárolását kell elvégeznünk, ebben az esetben Közép-Amerika északi határa Mexikó és az USA határa, délen pedig a Panama-földszoros. Az ebben a tágabb értelemben vett Közép-Amerika fogalmát a Közép-amerikai régió kifejezéssel különböztethetjük meg a jóval szűkebb, természetföldrajzi területtől. Angolul a Middle America kifejezéssel jelölik, szemben a természetföldrajzi értelemben vett Central America fogalmával."
    Wiki

  • Molnibalage
    #345
    Amen.
  • SnowF
    #344
    gondolom a Netgeo-t is hamisítják a szci-k
    NA Geo
  • Papichulo
    #343
    Minden földrajztudós Közép-Amerikába sorolja Mexikót, mert ott a helye.

    Melyet rengeteg forrassal ala is tamasztottal...

    De teszek meg egy utolso kiserletet:
    "The North American Free Trade Agreement (NAFTA) is an agreement signed by Canada, Mexico, and the United States, creating a trilateral trade bloc in North America." - http://en.wikipedia.org/wiki/North_American_Free_Trade_Agreement

    Ergo, gazdasagilag is Eszak-Amerikahoz tartozik.

    Bar hiaba mondtam neked, hogy mindezt empirikusan is ala tudom tamasztani, mivel eveket eltem a tersegben, de gondolom neked ez is mindegy. Latino a mexikoi az ketsegtelen, de eszak-amerikai latino. Az meg mar mas kerdes, hogy az USA-ban is 40mil+ el beloluk, delen mar van ahol csak spanyolul tudsz boldogulni bizonyos helyeken es meg a repteren is elobb szolal meg a PA spanyolul, mint angolul. Gondolom par ev mulva mar az is Kozep-Amerikahoz fog tartozni szamodra ;)
  • ManoNegra
    #342
    Az tény, hogy nem egy Irak szintű beavatkozásról volt szó, és hogy NATO beavatkozás volt több ország részvételével, de amennyire szükség volt, megtették. Onnan indult az egész egyébként, hogy ki támogat terroristákat. Vélemény
  • Vol Jin
    #341
    A "nem folyt bele nagyon" az miért értelmezhető nehezen?
  • Vol Jin
    #340
    Vagy ha Kaliforni, Texas nem csatlakozott volna az USA-hoz, akkor feljebb tolódik Közép-Amerika? Nézz már rá egy kurva térképre!
  • Vol Jin
    #339
    Az, hogy észak-amerikaiak, az földrajzi kérdés, az hogy latinók, meg füstös cigányképűek, az meg etnikai-kulturális. Szerinted a kontinentális lemezek átrendeződnek, mert éppen ott van az USA határa vagy mi?
  • ManoNegra
    #338
    Ahogy érzed...
  • teddybear
    #337
    Amennyiben Észak-Korea atomfegyvert használna bárki ellen, azonnal meghirdetnék a nemzetközi vadászidényt rájuk. Épp úgy, mikor Szaddam elfoglalta Kuvaitot. Csak most nemigen akadna senki, aki a pártjukra állna.

    Észak-Koreát a hagyományos fegyverekkel is szarrá bombáznák, alig egy-két hónap alatt.

    Csak remélni tudom, hogy ez a fiatal tökfej nem egy elvadult gamer, aki azt hiszi, hogy nemzetközi szinten is lehet stratégiai játékokat játszani.
    Csakhogy itt nincs újrakezdés és örök élet.
  • teddybear
    #336
    Csapattaktikáról még nem hallottál? Ezek nem egymástól független rablóbandák, hanem egy magasan szervezett, de széttagolt alakulat. A sok kis csapat egy stratégia szerint működik, így együtt komoly erőt képviselnek. Ha az egyik csoportot megtámadják, a többi is reagál.

    A partizán, illetve gerillataktika is pont ilyen.
  • teddybear
    #335
    Sehol sem voltak kubai páncélosok Grenadán. Gyakorlatilag milicista kiképzést kapott építő alakulatok voltak csak. Munkások.
  • teddybear
    #334
    Ja és ha egy kanadainak vagy amerikainak mondod, hogy Mexikó Észak-Amerikához tartozik, kiröhög. Egyik ország sem vállalja a közösséget velük.
  • teddybear
    #333
    Semmilyennel.
    Az hogy a CIA hazai igazgatóságának fennhatósága alá sorolják Mexikót, nem számít. Egyszerű bürokrácia, így több pénzt kapnak a közös büdzséből.
    A wiki mikor volt pontos? Rendszeresen hamisítanak bele ilyen-olyan célból. Nemrég letiltották a szcientológiai központokhoz tartozó IP-címeket, mert állandóan beletöröltek, belehamisítottak a tartalmakba.
    Ami pedig a mexikóiak saját véleményét illeti, majd beismerik, hogy egy szegény, harmadrendű, latinó országban élnek? Ahol épp olyan veszélyes végigmenni egy utcán, mint felmászni egy riói nyomornegyedbe?

    Minden földrajztudós Közép-Amerikába sorolja Mexikót, mert ott a helye. Igazán felfoghatnád.
  • NEXUS6
    #332
    Kb ez az igazság Grenadával kapcsolatban.
    Szal több amcsi diák, mint kubai volt ott, az utóbbiak közül kb100-nál volt kézifegyver és addig nem lőttek, amíg az amcsik nem támadták őket közvetlenül. A nagy invézsön eredményeképp 35 kubait öltek meg.
    Grenadát évek óta baxogatták, 81-ben már megtartották az invázió főpróbáját. Bishop miniszterelnök meggyilkolásának körülményei tisztázatlanok, habár 17 volt vezetőt ezért elítéltek.
    Ez volt az amcsi első videpháborúja, és nagyon jól sikerült. Nem is csoda, hiszen egy volt színész volt az elnök.
    ;)
  • NEXUS6
    #331
    Ja csak éppen az északi 22 milkó lakos déli 44 milkó rokona fogadna mindhalálig vendettát az felszabadító amcsik ellen, butafijú!
    Vagy is gyak az északiak győznének, mert úgy rúgnák ki az amcsikat pároslábbal délről mekdonalcostúl, mikiegerestül, anyahajóstúl mint Sicc a macska.
  • NEXUS6
    #330
    Nos az tény, hogy az első komolyabb harctéri stressz hatására a katonák 30-70%-a pszichikailag alkalmatlanná válik. Azonban egyrészt mobiltelefonia nem azóta van, mióta az Apple feltalálta az ájfont, hanem mióta a katonáknak szűksége van rá. Tehát ha egy egység kicsit lazábbra veszi a harcrendet, attol a kommunikáció még megmarad. Azonkívül ezek a lükék mást sem csinálnak békében, mint az ilyen szitukat gyakorolják, ahelyett hogy a töküket vakarnák. Azon kívül, és ezt először én sem akartam elhinni, de a katonai esküben olyan rideg dolgok vannak, hogy `életem árán is`. Na és most figyelj, tényleg volt olyan katona, aki háborúban meghalt. Van aki azt mondja nem is egy!!!
    ;D
  • Papichulo
    #329
    Teged mi tudna meggyozni, hogy nincs igazad? Milyen forrast tartanal elfogadhatonak? :)
  • Vol Jin
    #328
    Na várjál!
    Latin-Amerika, az politikai-kulturális felosztás, az Észak-közép-dél meg földrajzi. Nézz rá a térképre! Ahol elkeskenyedik a kontinens, ott van vége. Mexikó meg elég széles. Innen Moszkva messzebb van, mint Mexikó északi határvonalának a hossza.

    Egyébként én nem is tekintem Amerikát egy kontinensnek. Az bőven kettő. Van az északi, az Kanada, USA és Mexikó, Van a déli, amit Dél-Amerikának nevezünk, és a kettő közé kinőtt az óceánból egy valami, na az Közép-Amerika.
  • Vol Jin
    #327
    Az USA pont ezért nem folyt bele nagyon a Líbiai harcokba. Az inkább egy franciázás volt némi brit jó modorral.
  • teddybear
    #326
    Csak szeretnének észak-amerikaiak lenni, de akkor is csak latinók lesznek, ha teli pofával üvöltik.
  • teddybear
    #325
    Nem. Közép-Amerika a Rio Grandétól Panama déli határáig húzódik, és hozzáveszik a Karibi Térséget is. Ideje lenne végre megtanulni.

    Grönland is geológiailag Észak-Amerika része, de senki sem tekinti a részének.
  • Vol Jin
    #324
    "A régi, általános iskolai térképem is, de a most, miattad előkeresett világatlaszom sem sorolja Észak-Amerikához Mexikót. Te viszont sorolhatod."

    Szerintem erről a Mexikóiakat kérdezd meg!
    Nagyhából ugyanaz a szitu, mint amikor minket lekelet-európaiaznak, de mi tudjuk, hogy ez Közép-Európa.
  • Vol Jin
    #323
    " Japan celpont eseten japan is visszavaghat atommal, ez utobbi esetben delkorea szinte biztosan szigette valik."

    Lehet, hogy három hónap alatt megtudnának építeni egy atomfegyvert, de az tuti, hogy Japánnak jelenleg nincs atomfegyvere.
  • Vol Jin
    #322
    Mexikó akkor is Észak-Amerika. Mármint geológiailag. Az hogy spanyolul beszélnek, az nem földrajzi kérdés. Közép-Amerika az, ami Mexikótól délre van.
  • Vol Jin
    #321
    Ha atomtámadás érné az USA-t mondjuk egy vagy két robbanófejjel, nem precíziós bombázgatnának, hanem totálisan rátenyerelnének az indítóállomások startgombjára. Mert az azonnali válaszcsapás elmaradása felbátorítaná a jövőbeli eldöntendő kérdésen agyalókat. És semmiféle közfelháborodás nem lenne.
  • Vol Jin
    #320
    "Grenada: 1983-ban, egy puccs során kivégezték az amerika-barát Bishop elnököt és társait. Hat nappal Bishop kivégzése után az szigetet megszállták az Amerikai Egyesült Államok és a csatlós „Kelet-Karibi Véderő” (Eastern Caribbean Defence Force) fegyveres erői. A "Kelet-Karibi Véderő" -ben az USA-n kívül a Dominikai Közösség, Trinidad és Tobago és még négy másik karibi állam vett részt formailag, de a fő erő az USA hadereje volt. Tudomásom szerint az USA elveszett egy majdnem teljes SEAL kommandót, illetve még pár tengerészgyalogost az akcióban."

    Aha, csak az maradt ki, hogy a kubai hadsereg mit keresett ott páncélos egységekkel.
  • Vol Jin
    #319
    Nagyjából én is ezt írtam. Nem az USA támadta meg Mexikót, hanem a spanyol gyarmatbirodalomból kivált területek össze-vissza polgárháborúztak, és bizonyos területek az USA-hoz csatlakoztak. Nyilván azok elsősorban, ahol jelentős amerikai telepes közösség élt. Valóban volt néhány tárgyi pontatlanság, de a lényeg az volt, hogy nem az amerikaiak mentek oda háborúzni, és csatoltak el területeket.
  • Vol Jin
    #318
    Voltak nagy lebukások 15 éve. Ott volt a bibi, hogy 10-20 éve divatja múlt ruházatot kaptak. Az egyik esetben valami lázadás-féle lehetett közöttük, mert egymást lőtték halomra, az életben maradottak meg öngyilkosok lettek, mielőtt elkapják őket a gaz imperialisták.
  • Vol Jin
    #317
    "Az atomfegyver tehát egyértelműen terrorfegyver szinte bármilyen formában, mivel katonai egységek ellen kevésbé hatékony. Ha közvetlenül nem semmisítik meg fizikailag az adott erőt, márpedig erre elég kicsi az esély, lévén, hogy egy ezred jó pár négyzet km-es körzetben tlepült szét lehetőleg emgfelelő védelemmel, akor még a jelentős sugárzást elszenvedő katonák meglepően hosszú ideig, akár hetekig is harcképesek maradnak, mielött meghalnak (sétáló-halott állapot). Ez viszont lehetővé teszi az adott egységnek a művelet folytatását, akár megnyerését!"

    Azért ez így elég íróasztalszagú. Ha egy ezred széttelepül, akkor az nem ütőképes, hanem könnyen felszámolható kis csoportok sokasága, és ha a katonák látnak egy atomfelhőt, mennek annyi felé, ahányan csak vannak.