SG.hu

Impotenciát okozhat férfiaknál az űrutazás

Azok a férfi űrhajósok, akik hosszabb időt töltenek az űrben, tartós merevedési zavarban szenvedhetnek, állapította meg egy új kutatás. A tanulmány szerint a kozmikus sugárzás károsíthatja a szöveteket, így a probléma nem biztos, hogy idővel megszűnik.

A NASA által finanszírozott, a Floridai Állami Egyetem (FSU) és a Wake Forest Orvosi Egyetem kutatóinak szerdán közzétett tanulmánya szerint a világűr veszélyeinek való hosszú távú kitettség komoly hatással van a férfi nemi szerveket alkotó szövetekre. "A mélyűri küldetések során az űrhajósok nagyfokú kozmikus sugárzásnak (GCR) és mikrogravitációnak vannak kitéve, ami az oxidatív stressz és az endothel diszfunkció fokozott kockázatával jár együtt" - írta a csoport a tanulmányában. Mindkét kérdés "fontos tényező a merevedési zavar patogenezisében, bár az űrrepülésnek a merevedési zavarra gyakorolt hatásait eddig nem vizsgálták".

A földön ragadtak nagyrészt védve vannak a kozmikus sugárástól, bár ezek a nagy energiájú részecskék mindenkire hatnak. A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodókat még megvédi a Föld mágneses mezeje, de így is sokkal többnek vannak kitéve, mint a földi emberek. Ez az egyedülálló sugárzási forma nagy energiájú protonokból, valamint nagy töltésű és energiájú ionokból áll. A kutatók szerint a szövetekben "egyedülálló, súlyos biológiai károsodást vált ki".

A károsodás egyik ilyen formája a vaszkuláris endotheliumot érinti, amely a vénák, artériák és kapillárisok belső bélését alkotja. A sugárzásnak való kitettség "a nitrogén-oxid szintjének csökkenéséhez vezet, növeli az apoptózis (sejthalál) gyakoriságát és morfológiai változásokhoz vezet, beleértve a sejtek zsugorodását, a sejtkötések közötti nagyobb réseket és az alapmembránról való leválást". Mindez "negatívan befolyásolja az endotheliumtól függő értágulást". Vagyis nehezebbé válik az erekció elérése. A károsodás mértékének vizsgálatára 86 felnőtt hím patkányt tettek ki négy hétig szimulált mikrogravitációnak és kozmikus sugárzásnak. A patkányoknak körülbelül egy évet adtak, hogy kiheverjék az élményt, majd megvizsgálták őket.

"Az eredmények azt mutatják, hogy a szimulált űrrepülés hosszú távú károsodást okoz a neurovaszkuláris merevedési funkcióban, ami új egészségügyi kockázatot vet fel, amelyet a mélyűri felfedezéssel kapcsolatban figyelembe kell venni" - írják a kutatók a tanulmányukban. A kutatók szerint munkájuk az első ilyen jellegű munka, és azt sugallja, hogy a férfi űrhajósok szexuális funkciója károsodhat "egy hosszan tartó mélyűri felfedezés után a Földre való visszatérést követően".

"Mivel az elkövetkező években emberes űrmissziókat terveznek a világűrbe, ez a munka azt jelzi, hogy a Földre való visszatérés után szorosan figyelemmel kell kísérni az űrhajósok szexuális egészségét" - javasolta Dr. Justin La Favor, az FSU munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. Van azonban egy lehetséges megoldás a merevedési szövetek antioxidáns kezelésének formájában. "Bár a galaktikus kozmikus sugárzás negatív hatásai hosszú ideig tartanak, a szövetekben a redox és a nitrogén-oxid útvonalak akut célzásával kiváltott funkcionális javulás azt sugallja, hogy a merevedési zavarok kezelhetőek lehetnek" - jegyezte meg La Favor.

Az emberi reprodukciót érintő potenciális károsodások meghatározása kritikus fontosságú, mivel hosszú távú űrkutatást terveznek, mondta a csapat. Megjegyezték, hogy a jövőbeni munkának az űrrepülésnek a női szexuális funkciókra gyakorolt hatásait is meg kell vizsgálni, ami nem volt része ennek a tanulmánynak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kotomicuki #15
    Csak ezt pont a felső tízezer nem tudja (meg addig, amíg el nem "tüntetik" a jelentős népességet, ami - "természetesen" - szintén nem az ő hibájuk lesz)!

    #11: A napot nyugtával...

    Amúgy meg, ha már ennyire tombol a woke: majd ezt az "apróságot" is átvállalják a nők és a probléma megoldva! :)
  • Sequoyah #14
    Nem a szam a lenyeg, hanem a koncepcio. Angolul pl 1%-nek hivjak, aminek tobb ertelme van.
  • felemelő #13
    "mindig (volt és) lesz felső tízezer"

    Sőt. Matematikalag: ha csak 20.000 ember maradna, akkor is lenne egy "felső tízezer" :)
  • manypet #12
    "de épeszű ember ezt nem tudja."
    De következtetni lehet. Én Kínára illetve a gazdag arab olajállamokra tippelnék. Nekik éri meg a nyugati világ felforgatása. Kínának előny, ha kiüti az európai és amerikai gazdaságot és átveszi a világ vezető szerepét. Az araboknak meg a muszlim térhódítás miatt előny, ha az európai meg amerikai fehér népesség eltűnik.
    A kommunisták felforgatási módszereiről egy KGB ügynök még a 80as évekből:
    https://www.youtube.com/watch?v=jeV4SJ_oFiM
    Ezt látjuk amögött, amit te háttérhatalomnak mondasz.
  • manypet #11
    Nem vonom kétségbe, hogy az lmbt, a multikulti, a klímahisztéria meg a többi balliberális agymenés fentről van tolva. Ezt maximálisan elfogadom én is. De a népesség kipusztítása biztos nem céljuk, mert akkor már esélyesen nem élnénk.
  • noland #10
    "Ok de ki a faxom az a "háttér hatalom"?"

    Te hol élsz? Bilderberg csoport mond valamit? Soros? stb..nem kötik az orrodra miért léteznek és miről tárgyalnak, csak azt veszed észre, hogy a migrik kopogtatnak az ajtódon, hogy beköltözzenek, rossz esetben, jobb esetben meg valaki még előtte felhomályosít.

    "Már miért volna érdeke mondjuk akármilyen háttérhatalomnak tömegesen migránsokat telepíteni ide?"

    Jók a kérdéseid, de épeszű ember ezt nem tudja. Ahogy arra sincs válasz, miért eröltetik az LMBTQ-t és a nemváltásokat. Szerintem zavarkeltés, fel akarják puhítani, szakítani a társadalmat és "szövetét" a cél az örökre bebetonozott hatalmuk. Idővel feljönnek a felszínre és nyíltan beleállnak a hatalomba, mikor már az egyének, vallás, nemzet és család nélküli agymosott zombik lesznek. Már nem tudnak lázadozni, stb. Ez szerintem nem csak a pénzről szól, hanem a hatalom végérvényes megragadásáról.

    Vagy gondolod ezek a mai dolgok véletlenül történnek? Nem vagy ilyen naiv.

    Kik a háttérhatalom, azok szövetsége akik a legnagyobb tőkéket mozgatják a pénzpiacokon...akik pénzelték a 2.VH t is...
  • t_robert #9
    Ok de ki a faxom az a "háttér hatalom"? :) Aki ilyen álnok módon összeesküszik az emberiség ellen. Szerintem úgy faszság az egész, ahogy van. Már miért volna érdeke mondjuk akármilyen háttérhatalomnak tömegesen migránsokat telepíteni ide? Minek ide olyan emberek tömegei, akik képzetlenek, nem felelnek meg a munkaerőpiacnak, jó részt el kell öket tartani mivel nem kapnak megfelelő munkát. Ha nincsen munkájuk és pénzük akkor nyilván vásárolni se tudnak olyan szinten. Ki a franc lehet az a gazdasági vagy politikai háttér hatalom, aki csak a gondot akarná magának nővelni anélkül, hogy tényleges haszna származna a használhatatlan tömegekből. Kis gondolkodással rájön az ember, hogy nem igen lehetnek ilyen gazdasági és politikai érdekek senkinek értelmesen gondolkodva. Ha így értelmesen teszi fel az ember a kérdést racionálisan semmi féle össze esküvés elmélet nem ad semmi féle logikus magyarázatot arra, hogy kinek az érdeke ilyet tenni. ki a fax az a "háttér hatalom"????
  • t_robert #8
    Azért eddig is tudtuk, hogy az űrutazás és az azzal járó fokozott sugár terhelés nem feltétlenül optimális a utódok szempontjából. Olyan sugárvédelmet meg nem lehet felrakni az űrhajókra és állomásokra, ami tökéletesen megvéd. Ráadásul romlani fog a helyzet, ha majd messzebbre is eljárnak a Föld közvetlen környezetéből, Itt még van valamiféle védelem a föld mágneses terében, de eltávolodva a nyílt űrbe mondjuk egy Mars utazás során nincsen semmi féle védelem. Ráadásul jelen technológiával elég hosszú ideig tart egy Mars utazás. Ráadásul magának a MArsnak is igen gatyi a mágneses tere. Szóval nem jó program az, hogy elugrom a Marsra drágám, aztán ha hazajöttem csinálunk három gyereket....,
  • noland #7
    Ez nem igazi érv, mert mindig (volt és) lesz felső tízezer, mivel ez egy fogalom a a társadalom leggazdagjaibbra (high society). ;)
    Utoljára szerkesztette: noland, 2023.11.28. 18:21:29
  • noland #6
    Köszönöm, hogy ennyi és ennyi sort szántál nekem, de (nem tűnt fel) részben irónia volt az ilyen és hasonló stílusú összeesküvéselméletekhez. Annyi azért van benne, hogy valamiért a háttérhatalmak nagyon is eröltetik a népességcseréket és az LMBTQ hatalomba pozicionálását (ennyi feltűnt), szóval igen. :D