Gyurkity Péter

Jön az új francia űrparancsnokság

Az irány azonban az amerikai döntéssel éppen ellentétes.

Trump elnök néhány hónappal ezelőtt jelentette be, hogy 2020-ra szeretné létrehozni az amerikai fegyveres erők sorrendben hatodik ágát, amely kifejezetten az űrre koncentrálna, ennek megfelelően a Space Force nevet kapná meg. Francia kollégája a Bastille-napi katonai parádén jelezte, hogy ők is új űrparancsnokság létrehozása mellett döntöttek, ez azonban a légierő alá tartozna.

A lépés némileg érdekes, hiszen az amerikai (szövetséges, illetve rivális) fél éppen a légierő alól vonná ki a űrre vonatkozó tevékenységeket, hasonlóan ahhoz, mint amikor évtizedekkel ezelőtt a hadsereg alól vonták ki az önállóvá váló légierőt. Az indoklás szerint ma már annyi eltérő feladattal kell számolniuk, hogy van értelme a teljesen önálló ág létrehozásának, a francia illetékesek viszont a 2010-ben megalapított Joint Space Command (JSC) tevékenységét vinnék be a légierő égisze alá, hogy azután ez a csoport kifejezetten a meglévő és újonnan felbocsátandó műholdak kezelésére koncentráljon. Szerintük ezzel jobb védelmet nyújtanak majd az említett eszközöknek, amelyekből több eltérő példány van szolgálatban.

Az ország ugyanis jelen pillanatban 5 különböző műholddal vizsgálja a Földet, 4 másik a hírszerző tevékenységeket segíti bizonyos jelek befogásával, míg 4 egység kommunikációs feladatokat végez – ezt egészíti ki 2 projekt, amely a hozzánk közeli űr felmérésében, jobb megismerésében, illetve az oda belépő objektumok megfigyelésében segít. A franciák a 2019 és 2025 közötti időszakban összesen 3,6 milliárd eurót fordítanak majd ilyen eszközökre, ebben a meglévő példányok megújítása, valamint újak fellövése is helyet kap majd, miközben a NATO várhatóan idén minősíti majd az űrt a hadviselés egy újabb, további területének.

A tengerentúlon eközben egy másik folyamat is zajlik, amelynek részeként egyre több magáncég válik jelentős szereplővé. A Virgin Galactic neve sokaknak ismerős lehet, a szintén egy milliárdos üzletember által irányított vállalat most azonban szeretne tőzsdére menni, hogy a finanszírozást stabilabb alapokra helyezzék. Itt akár 1 milliárd dollárt is összeszedhetnek, ami segíthet a távolabbi célok elérésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!