Hunter

Hétvégi látványosságot ígérnek a lyridák

Az idei lyrida meteorzápor a hétvégén éri el csúcspontját és szemet gyönyörködtető látványosságot ígér, olyannyira, hogy a NASA is minden tőle telhetőt megtesz a megfigyelés érdekében.

Az amerikai űrügynökség tudósai az eget kémlelő kameráik hálózatát, egy diákok által készített ballont és a Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautáját is bevetik a lyridák nyomon követése érdekében, utóbbi az űrből fog felvételeket készíteni a meteorzáporról. Munkálataikat szombat éjszakára és vasárnapra hajnalra időzítik, a meteorok a Lant csillagkép felől jelennek meg az északkeleti égbolton éjfél körül, a megfigyelésre a pirkadat előtti órákat javasolják.


"Nagyon várom, hogy meglássuk össze tudjuk-e hozni a földi észleléseket az űrállomáséval, illetve mit eredményez a ballon" - nyilatkozott Bill Cooke, a NASA meteorzápor szakértője a SPACE.com-nak. "Mindannyiunk számára izgalmas feladat, pedig ez még csak nem is egy igazán nagy meteorzápor" Cooke, a NASA Marshall Űrrepülési Központja Meteoroid Környezeti Hivatalának vezetője megfelelő, a városi fényektől távoli, tiszta észlelési körülmények között óránként 15-20 meteorra számít, hozzátéve, hogy a szemnek körülbelül 40 percre van szüksége, hogy hozzászokjon a sötétséghez, illetve nem célszerű egyenesen a csillagképbe bámulni, abban az irányban a meteoroknak ugyanis egészen rövid a csóvájuk, és a hullócsillag helyett csupán egy-egy felvillanó fénypontot láthatunk. A lyridák nem igazán tartoznak a leglátványosabb események közé, az idén azonban az újholdnak köszönhetően igen kedvezőek lehetnek a körülmények. "A Hold rendkívül zavaró tud lenni" - tette hozzá Cooke. "Szeretem a Holdat, de hajlamos tönkre tenni a munkánkat"

A lyridák az év második említésre méltó meteor eseménye, a január eleji quadrantidák után. A legjobb kilátáshoz az űrállomáson kellene helyet bérelnünk, az ISS ugyanis olyan pályán halad, ami ideálissá teszi a létesítményt a meteorzápor megfigyelésére, ezért is bízta meg az űrügynökség egyik űrhajósát, Don Pettit-et, hogy készítsen fényképeket a lyridákról. Pettit gyakorlott űrfotós, ezért Cooke reméli, hogy össze tudják majd párosítani az űrben készült felvételeket a földi kamerák képeivel. "Ez az első alkalom, hogy megpróbálunk összeszervezni egy földi kampányt és egy űrbeli meteor megfigyelést" - mondta.

És akkor még nem is szóltunk a kutató ballonról. A NASA a Spaceweather.com égkémlelő weboldal üzemeltetőjével, Tony Phillips csillagásszal dolgozik a meteorzápor észlelésén, aki egy középiskolásokból álló csoportot vezet. A lelkes diákcsoport egy héliumos időjárási ballon felbocsátásán dolgozik a lyridák fotózásához. A sztratoszféráig emelkedő ballont egy olcsó meteor kamerával látták el, ami a NASA egy kísérleti darabja és első ízben bizonyíthat a magasban. "Meglátjuk, képesek leszünk-e észlelni vele a lyridákat 100.000 láb (30.500 méter) magasságban" -tette hozzá Cooke.

A lyridák a C/1861 G1 Thatcher üstökös törmelékének eredményei, bár az óránkénti számuk nem igazán magas, a korábbi tapasztalatok szerint igen fényes, látványos tűzgömböket tud produkálni, csak ne felejtsünk el jó melegen felöltözni, ha az észlelés mellett döntünk vasárnap hajnalban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #6
    Épp emiatt néztem rá a műholdak pályájára.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/GPS

    A gps műholdak pl mennek összevissza :) Ezeket leszámítva mondjuk túlnyomó esetben gyaníthatóan ugyanaz a keringési irány, de vannak azért összevissza kószáló testek is :)
  • Doktor Kotász #5
    Úgy tudom, hogy a fellövéseknél kihasználják a Föld forgását, hogy kevésbé kelljen felgyorsítani az űreszközöket, így elvileg mindegyiknek azonos a keringési iránya. Nem véletlenül indítanak az egyenlítő környékéről, mivel ott a legnahyobb a kerületi sebesség, ami megspórolható egy fellövéskor. Tehát az űrszemétnek nem nagyon lehet ellentétes keringése, mint az űrállomásnak.
  • shamanist #4
    rohadtul osztom a véleményed!
    a cikk nekem ezt a tudományost megállapitásr juttatta eszembe...

    az idős apóka el vesz feleségül egy egy idős anyókát, hogy ne legyen egyedül a halálos ágyánál. pár nap után az anyóka elmondja hogy Ő egyébkémt szépségkirálynő volt a fiatal éveiben. mire az öreg:
    a francnaba! azt én b@szh@tom! a picsábaa! nincs is mivel!
  • kecskeszeme #3
    Fasza, hogy ez a hír csak a hétfői hírlevéllel érkezett...
    Too little, too late, eh?
  • gforce9 #2
    Szerintem eléggé kevés esély van arra, hogy eltalálja egy :) Gyanítom annál még annak is nagyobb az esélye, hogy űrszeméttel akadnak össze. Mondjuk az inkább csak akkor gond, ha ellentétes a keringési irány.
  • Doktor Kotász #1
    Lehet, hogy szép látvány az űrállomáson egy meteorzápor, de pont ilyenkor nem lennék ott szívesen.