MTI

Nincs pénz az EU új műholdrendszerére

Költségvetési gondok miatt bizonytalanná vált az EU új műholdrendszerének elindítása: mint a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja pénteken közölte, az Európai Űrügynökség (ESA) a jövő héten arról kérdezi majd a tagállamait, hogy fellőjék-e a világűrbe a Földről új képet alkotni képes, ám költségvetési szempontból bizonytalan jövőjű Sentinel 1a műholdat.

A szóban forgó műhold az első lenne a Föld köré tervezett, több milliárd eurós új műholdrendszer elemei közül: az EU azt tervezi, hogy ezek az érzékelők segítséget nyújtanak majd a globális változásokra adandó európai válaszok kidolgozásához, illetve a közösségi jog betartatásához (például a tengeren olajszennyezést elkövető hajók leleplezéséhez.) A rendszer finanszírozása azonban - főként a következő, hétéves uniós keretköltségvetés körüli viták miatt - bizonytalanná vált, az ESA igazgatói pedig stabil pénzügyi alapok nélkül nem akarják elindítani az új programot. "Semmi értelme útjára indítani a Sentinel-1-et, ha nincsen hozzá működőképes költségvetésünk - nyilatkozta a BBC-nek Volker Liebig, az ESA Föld-megfigyelési részlegének vezetője

Az Európai Űrügynökségnek júniusig kellene lépnie a műhold fellövéséhez szükséges hordozórakéta garantálására (maga a fellövés 2013 nyarán lenne), egyelőre azonban nem világos, pontosan honnan lenne pénz a pályára állítás után a műhold működtetéséhez. A Sentinel 1a fellövését ezért feltehetően elhalasztják majd, és biztonságos helyen tárolják a végleges döntésig. Az Európai Bizottság azt szeretné, ha a terv költségeinek java részét a tagállamok állnák, a tagállamok többsége és az Európai Parlament azonban a 2014-2020-as uniós keretköltségvetésből fedezné a számlát.

Jelentős összeg forog kockán; az EU és az ESA eddig összesen 2,3 milliárd eurót különített el a rendszer kiépítésére, s további 5,8 milliárdra lesz szükség a projekt működtetésére egészen az évtized végéig. A Sentinel 1a-t a tervek szerint egyébként két további műhold, a Sentinel 2a és 3a követné majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!