Hunter

Ősi nyelvet találtak a matematika segítségével

Kőbe vésett bonyolult szimbólumok és gazdagon díszített állat ábrázolások fedték fel titkaik egy részét a matematikának köszönhetően. Statisztikai analízissel sikerült kideríteni, hogy a Skóciában található kövek egy elfeledett nyelvet őriznek. A módszer sok más rejtélyes szöveg értelmezésében is segíthet, sőt akár az állatok kommunikációja is elemezhető vele.

A szövegek elemzéséhez használt hagyományos statisztikai módszerek a jelek "entrópiáját", vagyis rendezettségét mérik fel. Egy shakespeare-i próza például magasabb entrópiával rendelkezik, mint az egyiptomi hieroglifák, vagy a morzekód. Mindazonáltal ezek az elemzések csak egészen nagy, szinte egy nyelv teljes szókincsét felölelő adatsorozatokkal működnek.

Rob Lee, a brit Exeter Egyetem kutatója ezt kiküszöbölendően munkatársaival kidolgozott egy módszert, amivel kisebb megfejtetlen írások is összevethetők az ismert szövegekkel. A csapat a piktek, egy az i.sz. 4. és 9. század között virágzó skót vaskori társadalom szimbólumait vetették össze több mint 400 ismert ősi és modern nyelvi szöveggel.

A szövegeket a páros és páratlan karakterek arányának kiszámításával szabványosították, majd a terminust beillesztették egy kétlépcsős számításba. Az első lépcső felméri mennyire ismétlődő az írás. Mint kiderült, a piktek nyelvezete sokkal kevésbé ismétlődő, mint a képírások vagy kódok. Ez arra utal, hogy inkább egy írott nyelvről van szó, semmint vallásos vagy heraldikai ábrázolásokról, ahogy azt a múltban feltételezték. A számítás következő része a szavak, szótagok és betűk közötti különbséget fedi fel. A pikt szimbólumokat az elemzés alapjául szolgáló szövegekkel szembeállítva egy kis szókinccsel rendelkező modern nyelvnek felel meg, nyelvezete olyasmi lehet, mint egy kisiskolásoknak készült olvasókönyvé, állítja Lee. A pikt szavak jelentését ezzel együtt továbbra is homály fedi, a kutatók azt gyanítják, hogy a kövek az ősi nép halottainak állítanak emléket.

Az entrópia elemzés már korábban is hozott sikereket. Rajes Rao, a seattle-i Washington Egyetem kutatója ezzel a módszerrel állapította meg egy ősi Indus-völgyi civilizáció által létrehozott faragványokból, hogy rendelkeztek írott nyelvvel. Rao kipróbálta a britek által kifejlesztett új technikát is az adatain. "Lee és munkatársainak módszere arra utal, hogy az indusi szimbólumok inkább szavakat jelenítenek meg, semmint heraldikai vagy politikai jelképeket, ami egybehangzik korábbi munkánkkal, vagyis az indusi szöveg egy nyelvet testesít meg" - mondta Rao.


Ízelítő a pikt szimbólumokból

Lee csapata nagyon szeretné kipróbálni módszerét más megfejtetlen ősi szövegeken. Úgy vélik elemzési technikájukkal az állati kommunikáció is vizsgálható, amiből például megállapíthatnák mennyi jelentés rejtőzhet a delfinek különös füttyökből álló társalgása mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #51
    Igen ez igy logikus, viszont azt olvastam (egyszer regen), hogy az osvallasunk volt olyan komplex, mint most a keresztenyseg, nyitott volt bizonyos szempontbol, megis egy zart/letisztult keretrendszerbe illeszkedett minden resz, bar lehet hogy abban a konyvben olvastam amiben az iro arrol mesel, hogy az osi magyar hitvilag hatott a tobbi vilagvallasra, pl a keresztenysegre.. nem Naddeo konyve volt :) hanem regebbi, asszem a VHK-s csillagasz faterja irta. Na O irt vad dolgokat. :)
  • n3whous3 #50
    VAZZ NEM MONDOD, HOGY A FARKAS FARKAST JELENT, A FÉSŰ MEG FÉSŰT???? AZTAAAAA
  • Epikurosz #49
    Ez mindenütt így van.
    A dél-amerikai indiánoknál ugye ott volt/van a Pacha Mama (Földanya), arra is könnyű volt ráépíteni a Mária-kultuszt. De nincs is ezzel semmi baj. Az (ős)anyakultusz természetes, sőt még ma is fennáll. Gondoljunk akár a húsvéti tojásra, vagy a kommunisták Nőnapjára és Anyák Napjára. Édesanyáinkat tisztelni illendő és kötelesség, és az általánosított anyatisztelet azt jelenti, hogy nem csak saját szülőanyánkat, hanem minden anyát, és általában nőt tisztelünk. Természetesen, az apáknak is kijár a tisztelet.
  • uwu #48
    Leginkáb az ősanya kultusz volt jelen, amit kihasználva a keresztény papok felépítették rá a mária kultuszt. Így könnyeb volt a térítés.
  • uwu #47
    Remélem ezzel nekiállnak megfejteni a Kitaj nyelvet is, amit megfejthetetlennek minősítettek.
    Egyes kutatók szerint a magyarok őstörténete is kiteljesedhetne.
    Az ujgurok és a kitajok is rokonaink lehettek, de a kitajokat Dzsingiszkán teljesen eltűntette a föld színéről.
  • Epikurosz #46
    A fancba. Lefeküdtem, oszt most felkeltem, mert nem tudok aludni. Mert délután pihiztem. Nem kellett volna.

    "Nem, vagy igen, de azzal a kulonbseggel, hogy samannak tanulhat vki, Taltosnak pedig szuletik.."
    Látod, ezt nem tudtam. Mármint, hogy öröklődő volt a tisztség, vagy kiválasztották, mint a dalai lámát, gondolom.

    "Szent Istvan orszagalapitasa elott is jelen volt a Mariakultusz."

    Te, ne viccelj már, hisz ez logikus. A keresztény hittérítők nagyon szorgalmasak voltak ám (gondolj csak Cirillre és Metódra), hasonlóan a moszlimokhoz, de még a zsidók is térítettek (->kazárok).

    Tehát, a magyarok hamar kapcsolatba léptek a nesztoriánus vagy az ariánus, majd utána a bizánci kereszténységgel. Nem beszélve arról, hogy a hittérítők mozgása mellett a magyarok is járták a környező országokat, és emellett ott volt a kereskedelem is, amely közvetítette a hatásokat.

    Géza fejedelem mellett már sok keresztény pap is volt, bizánciak és német-rómaiak vegyesen. Vidéken az első kőkolostorokat az ő idejében alapították (Veszprém) - de kisebb kápolnák korábban is lehettek fából! - a bizánci rítus szerint. Szent István csak konszolidálta a kereszténység helyzetét Magyarországon, illetve eldöntötte a nyugati orientációt.

  • Tetsuo #45
    #41
    Na ez felreertheto, szoval az akkori Taltosoknak es kovetoiknek volt visszafejlodes egy kereszteny vilagkep, pápasággal..

    Erdekesseg: allitolag osvallasunkban mar Szent Istvan orszagalapitasa elott is jelen volt a Mariakultusz.
  • Tetsuo #44
    Az osvallasunkbol nagyon keves hiteles emlek maradt meg, de valoszinusitheto, hogy sokkal fejlettebb vallasunk/kulturank volt mint akkoriban barmely mas pogany vallas(on alapulo kultura).
    Persze nem kell, minden mitologiamorzsanak felulni, de a baj az, hogy nem csak akkor tamadtak/dezinformaltak azt a tudast, hanem most is..
  • Tetsuo #43
    Nem, vagy igen, de azzal a kulonbseggel, hogy samannak tanulhat vki, Taltosnak pedig szuletik..
  • Tetsuo #42
    :) Pedig en el se mentem szavazni! Kicsusztam a hataridobol.. :(