56
  • Pretorian
    #56
    Carl Sagan megmondta még régen, hogy a pacemakerek egyszer emailt fognak küldeni.
  • KillerBee
    #55
    Feltörhető pacemakerek
  • Epikurosz
    #54
    A Da Vinci kód
  • KillerBee
    #53
    Ez természetes, csakhogy én pont nem erről beszélek. Ha egy sürgős ellátásra szoruló beteget sorra egyik kórházból a másikba küldözgetnek (én ezzel a példával kezdtem jópár hozzászólással lejjebb), akkor az már lekiismeretlenség ill. felelőtlenség. Amint az is lelkiismeretlen munkavégzés, ha az orvos a TB-s beteget azért kezeli hanyagul, mert közben a délutáni magánrendelésén jár az esze (qwas #41).

    Meg aztán van egy olyan szakmai tudásminimum, amely alatt a szakértelem hiánya nem lehet mentség. Az nem bűn, ha egy orvos nem tudja, hogyan kell kezelni egy szokatlan vagy ritka esetet. Az viszont már bűn, ha ennek ellenére ő kezeli és nem küldi el szakorvoshoz.
  • IQ Light
    #52
    Orvosok között is van rossz szakember, ugyanúgy, mint a bármely más hivatás esetén. És sokan azt hiszitek, hogy az orvos mindenható. És bármilyen modern is a technika, hibák előfordulhatnak. Ezeket észben kellene tartani. Egyébként biztosak lehettek benne, hogy pacemakereket sem ültet be itthon akárki, csak a legjobbak férnek a közelébe az ilyen beavatkozásoknak. És sosem egyetlen orvos teszi be, mindig többen csinálják a műtétet.
  • KillerBee
    #51
    Neked címeztem a #45-ot? Ugye nem?
  • KillerBee
    #50
    Sehol nem írtam a sztrájk és a hanyag munkavégzés közötti kapcsolatról, sőt neked sem tulajdonítottam ilyen kijelentést. A sztrájk kérdését teljesen alaptalanul te hoztad be a #43-ban, fogalmam sincs, miért.

    Az a kettő, amiről én végig írtam, egyfelől az alacsony fizetés, másfelől a hanyag munkavégzés.

    Mellesleg az orvosi sztrájk tilalma egyenesen következik az orvosi esküből. A törvényi tiltás csak azért van, mert az orvosi eskü csak erkölcsi kötelem, törvény előtt is kikényszeríthető kötelmet nem valósít meg.
  • Pharaoh
    #49
    Ilyet meg hol írtam?
  • Pharaoh
    #48
    Idézd már be, mert én nem találom ezt az írásomat, ahol a sztrájk és a hanyag munkavégzés kapcsolatát említem, mert most erről volt szó.
  • KillerBee
    #47
    Amit a te azon hozzászólásodra írtam válaszul, melyben épp a kettő kapcsoláltát említetted.

    Ügyes, de nem eléggé.
  • Pharaoh
    #46
    Egy szóval nem említettem, hogy a kettőnek bármilyen kapcsolata is lenne. A tőled idézett mondatra reagáltam.
  • KillerBee
    #45
    Komolyan nem érted, hogy az alacsony fizetés nem jogosít fel mások életének veszélyeztetésére?
  • KillerBee
    #44
    Ezt tudta akkor is, amikor ezt választotta, nem? Bármikor ott is lehet hagyni a szakmát, ha nem tetszik neki.

    Aztán meg tudod a különbséget egyfelől a sztrájk, másfelől a hanyag munkavégzés ill. a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés között? Baromira nem ugyanaz a kettő.
  • Pharaoh
    #43
    "Mindenki tudja, mennyit keres egy kezdő (vagy nem is olyan kezdő) orvos. Ha nincs ezzel megelégedve, ne válassza ezt a hivatást,"

    Ez vonatkozik a vasutasokra, tanárokra, stb is, csak ők strájkolhatnak, ha, vmi nem tetszik nekik, az orvost meg nyugodtan lehet szopatni.
  • KillerBee
    #42
    Nem azért kapják a fizetésüket?

    Mindenki tudja, mennyit keres egy kezdő (vagy nem is olyan kezdő) orvos. Ha nincs ezzel megelégedve, ne válassza ezt a hivatást, senki nem kényszeríti rá. Ha mégis ezt választja és leteszi az esküt, akkor meg tartsa be. Még orvosi diplomával sem kötelező orvosként dolgozni, el lehet menni vagont rakodni.

    "hogy ha egy orvosnak azon jár az esze nap közben, hogy délután a magánrendelésén még miket kell tennie, az kissebb hatékonysággal végzi a munkáját."

    Így van. Ezért ha a magánrendelésére gondol olyankor is, akkor mondja fel a közalkalmazotti állását és dolgozzék csak magánorvosként. Semmi nem tiltja ezt. Ja, hogy akkor be kellene szereznie azokat a műszereket, amelyeket a kórházban/rendelőben ingyen használ magáncélokra? Szar ügy, ezzel jár a magánpraxis.

    Annak a fogorvosnak, akihez én járok, mindenből a legmodernebb felszerelése van, beleértve pl. a panorámaröntgent is, amit kevés fogorvosnál látsz. Nem a TB által finanszírozott műszereket használja magáncélra.
  • qwas
    #41
    Én igenis látok összefüggést abban, hogy ha egy orvosnak azon jár az esze nap közben, hogy délután a magánrendelésén még miket kell tennie, az kissebb hatékonysággal végzi a munkáját. Szóval igen is van összefüggés a kereset és a végzett munka minősége között. Egy bizonyos határig persze.
  • qwas
    #40
    Ennyi erővel csinálják felebaráti szeretetből? A pszihológus akinek te elmondod a gondjaidat is ingyen csinálja a munbkáját?
  • Epikurosz
    #39
    Előfordul, zsémbem.
  • KillerBee
    #38
    Micike, eltévedtél.
  • Epikurosz
    #37
    Aranyoska!
    Azt értem, hogy Szegeden szuperlézerközpontot akarnak, és azt is, hogy átlátszóvá lehet tenni az Al-t,, bár a "a lézerrobbanások során keletkező miniatűr csillagok" szerintem csak újságírói szóvirág.
  • KillerBee
    #36
    Az egy dolog, hogy te pont nem ilyen esetre gondoltál, mert én ilyenre és ebből indult ki a beszélgetés. Attól még igen gyakoriak ezek. Ui. abból lehet kiindulni, hogy még a halállal járó ilyen esetek sem mind kerülnek a nyilvánosság elé, hát akkor hány olyan lehet, amely nem jár (közvetlen) halállal, csak - esetleg később megnyilvánuló - egészségkárosodással. Mondjam azt, hogy egyetlen ilyen halállal vagy súlyos egészségkárosodással járó eset is eggyel több a megengedhetőnél? OK, mondom. :)

    "Pl. Fáj a beteg feje, ha azonnal megműtenék, akkor lenne rá esélye, hogy túléli a daganatot, de mivel 6 hónapos várakozási idő van az MR-re, mikorra az elkészül a daganat már inoperábilis."

    Tudom, hogy csak példaként hoztad fel, de egy fejfájás kezelése sehol nem azzal kezdődik, hogy MR-re küldik a beteget, még akkor sem, ha nincs várólista. Vannak más diagnosztikai eszközök is. Sőt egy agydaganatot nem is csak MR-rel lehet felfedezni.

    De maradjunk csak az orovsi felelőtlenségnél, a #6-ban azt hoztam fel. Reménytelen dolog lenne most megoldanunk a magyar egészségügy finanszírozási gondjait.
  • Pharaoh
    #35
    Én nem pont erre gondoltam. Rengeteg olyan eset van, amikor a pénz miatt hal meg vki.
    Pl. Fáj a beteg feje, ha azonnal megműtenék, akkor lenne rá esélye, hogy túléli a daganatot, de mivel 6 hónapos várakozási idő van az MR-re, mikorra az elkészül a daganat már inoperábilis.
  • KillerBee
    #34
    Ha egy orvos úgy ítéli meg, hogy a beteget át lehet szállítani egy másik kórházba és ezért nem kezeli (pl. mert az övé rossz gazdasági helyzetben van), ám a beteg közben meghal, akkor az orvos rossz SZAKMAI döntést hozott, amiért büntetőjogilag felelnie kell.

    Ez nem hárítható a kórház gazdasági helyzetére. Olvasd már el az orvosi eskü szövegét, alant bemásoltam.

    (Más kérdés, hogy azokat a politikusokat is büntetőjogi felelősségre kellene vonni, akik ilyen helyzetbe hozták a kórházakat, na de tudjuk, hogy a politikai bűnözők önmaguk ellen nem fognak törvényt hozni. Mások bűne azonban nem jogosítja fel az orvost a bűn elkövetésére és nem is menti fel alóla.)
  • Pharaoh
    #33
    Nem ad, de a kórházak rossz finanszírozása megnehezíti a betartását.
  • KillerBee
    #32
    Továbbá hol áll leírva, hogy az alacsony fizetés felmentést ad a hippokrátészi eskü alól?

    "Én …………….. esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Orvosi tudásomat a betegségek megelőzésére, a betegek testi-lelki javára, betegségük gyógyítására fordítom. A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem. Egyenlő figyelemmel és gondossággal gyógyítok minden embert. Tudásomat és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, de ismereteim és képességeim korlátait is tudomásul veszem. Az orvosi működésemmel kapcsolatos etikai követelményeket tiszteletben tartom. Arra törekszem, hogy az orvostudomány, valamint a …………. Orvostudományi Egyetem jó hírnevét öregbítsem és megbecsülését előmozdítsam. "
  • KillerBee
    #31
    Mucikám, kivételesen egyetértek veled.
  • KillerBee
    #30
    Egy kiszolgáltatott beteg életének felelőtlen veszélyeztetése vagy halálának felelőtlen okozása büntetőjogi kategória és semmi köze nincs a fizetés mértékéhez. Az alacsony fizetés nem jogosít fel a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vagy halál okozásának bűncselekményére és nem is menti fel az elkövetőt!

  • Epikurosz
    #29
    Fejezd be!

    A rendőr is azért nem végzi a munkáját, mert nincs nagy fizetése, a bíróknak már európai van, de mégsem végzik jól. Az MNB elnökének 3x akkora fizetése van, mint az amerikai jegybanknak, de a forint a béka segge alat van. Most erősödik, de akkor sem ér sokat.
  • qwas
    #28
    Akkor elötte adjunk nekik rendes fizetést.
  • KillerBee
    #27
    Jobb ötletem van: kapják meg a fizetésüket, ha az adott hónapban senki nem halt meg a felelőtlenségük miatt. Felelőtlenségből származó halálesetnél nincs fizetés, viszont van büntetőper és polgári per, valamint kártérítés az elhunyt családjának.

    A BKV és hasonló állami pénzcsapok kivételével nemigen ismerek olyan cégeket Magyarországon, ahogy egy alkalmazott azért kap plusz pénzt, mert elvégzi azt a munkát, amiért a fizetését kapja.

    A felelősséget természetesen egy független, lehetőleg külföldi orvosokból és jogászokból álló testület állapítsa meg, melynek tagjai rendszeresen cserélődnek, mert különben bejön a mostani gyakorlat, hogy varkú varjú szemét nem vájja ki.

  • feri79
    #26
    Candi amit leírtál azt értem (talán jobban is mint te, remélem nem hiába van informatikából diplomám és az a 15 éves szoftver fejlesztői múlt sem hátrány :) ), de ez nem változtat a lényegen, kívülről nem fogják megfertőzni az eszközt vírusok. Legalábbis amíg csak az alap funkcióra koncentrálnak az eszköznél, pl a mobilokkal sem volt gond, amíg el nem kezdtek mindenféle extra szolgáltatásokat beletenni, régen, lehet hogy csak telefonálni lehetett vele, de azt legalább lehetett.
  • Balintos
    #25
    Adjunk az orvosoknak a fizetésük 150%-nak megdelelő prémiumot, ha egy héten senki nem halt meg a felelőtlenségüktől
  • tenkenorman
    #24
    Képzeld el amikor kapsz egy emailt hogy a szived jelenleg áll...
  • KillerBee
    #23
    Mucikám!
    Mondtam már, hogy ne plagizálj, én neveztelek el Mucikámnak. Ne légy ilyen fantáziátlan.

    Candi #21:
    Amit te írsz, az alapjában véve egy átadott változó, ha úgy tetszik, egy vezérlő utasítás, amely vezérlésátadást valósít meg. Na de ettől még van az eszközben egy mikrovezérlő, amely gépi kódú utasításokat hajt végre - hardveresen bedrótozva igen drága lenne egy ilyen eszköz.

    Abban igazad van, hogy egy ilyen szörnyen egyszerű eszköz firmware-je egészen másként néz ki, mint egy akár rögtön assemblyben írt PC-s program, hiszen ezt meghatározza a mikrovezérlő felépítése és utasításkészlete.
  • B0nFire
    #22
    Az az ICD de durva már! Láttam olyat egy pasasnak a belgyógyászaton, csak nem tudtam, hogy ezt így hívják. Kábé öt percenként kiütötte az ürgét; az valami horror volt, mert előtte mindig lehetett hallani, hogy kuruttyol a szíve szegénynek.
  • Candi
    #21
    Az ilyen "hardverek" gépi kódja közel sem úgy néz ki, mint a PC-k gépi kódja. Kinevezett karakterek, ritkább esetben karakter-kombók alkotják, amelyek meghatározott utasítás-sorozatot látnak el.
    Akár ez is lehet a gépi kódja: 00011011. 00 jelenti a "minden rendben" utasítást, 01 jelenti az "email küldése - nem sürgős", 10 az "email küldése - sürgős" utasítást, míg az 11 egy belső ellenőrző, hibafelderítő utasítássorozatot lát el. Ennyi. Kétbites, minden bitre valami más fut le, hardveresen vezérelve. Nincsenek kombinációk, nincsenek kivételek, csak a tiszta és egyértelmű utasítások.
  • Epikurosz
    #20
    Mucuskám, neked igazad van, amúgy meg imígy, de én szoktam magyarkodni, így nálam a Verne is Gyula. Tudod!? De oda kellett volna beírnod, nem ide, mert odavaló.
  • KillerBee
    #19
    OK, de akkor már nem Gausz-görbe, te pokol csapása, hanem Gauss-görbe. Kétszer is rosszul írtad, ez nemigen lehet véletlen elírás.

    Ettől persze még jogos a javítás, sokan talán a The Peacemaker c. film miatt írják így.
  • KillerBee
    #18
    "De mindazonáltal midig történnek hibák, hibáztatni mindig lehet, de nem a hibáztatás hozza népünkre a derűt, hanem a kreatív megoldás. Várom ésszerű javaslataidat..."

    Az efféle esetek felelőseinek felkutatása és példás megbüntetése (az eltussolás helyett) éppen elég kreatív megoldás lenne - legalábbis Magyarországon. A világ legnagyobb részén már rég kiválóan működik.

    Avagy milyen más módon lehetne az ezen ügyben mulasztókat rákényszeríteni arra, hogy tisztességgel elvégezzék a munkájukat? Várom ésszerű javaslataidat...
  • feri79
    #17
    Poénnak jók ezek a "vírusos lesz a szoftver" meg ilyesmi, de ilyen eszközökre nem windows-t fognak tenni, hanem valamilyen cél szoftvert fognak rá írni, amit több szinten auditálnak és valószínűleg, a szoftverét sem lehet majd frissíteni/felülírni.
    Lehet hogy a rajta lévő program gépi kódja kisebb helyet fog foglalni mint amit ide írtam :)