Hunter

Új szer tűnhet fel a hosszú élet kutatásában

Nagy segítség lehet az öregedés elleni küzdelemben egy csendes-óceáni sziget talajában felfedezett hatóanyag, amerikai kutatóknak ugyanis esetenként 38 százalékkal sikerült megnövelniük rapamycinnel kezelt kísérleti egereik várt élettartamát.

A Nature-ben publikált tanulmány szerint jelentősen javulhatnak az esélyeink az öregedési folyamat lelassítására, ugyanakkor egy brit szakértő arra figyelmeztet, hogy a gyógyszer alkalmazása csökkentheti az immunitásunkat.

A rapamycint eredetileg az 1970-es években fedezték fel a Húsvét-szigeten. Jelenleg a transzplantált szervek kidobódása ellen véd, de a rák egyik lehetséges ellenszereként is számon tartják, bár utóbbi még erősen kísérleti fázisban van. Az amerikai kutatócsoport 20 hónapos, emberi léptékekkel nézve 60 éveseknek megfelelő korú egereknek adták be a gyógyszert, ami a megfigyelések szerint 28-38 százalékkal növelte meg a rágcsálók elvárt életkorát. Ez az életkor növekedés a kutatók szerint nagyobb, mint amit a két fő emberi halálozási ok, a daganatos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyíthatóvá tételével el lehetne érni. "35 éve dolgozom az öregedés kutatásban és számtalan úgynevezett "öregedésgátló" felfedezést láttam, amik soha nem értek el semmilyen sikert" - mondta a kutatócsoport egyik tagja, Dr. Arlan Richardson a Barshop Intézet szakértője. "Sose gondoltam volna, hogy az én életem során rábukkanunk egy emberi öregedésgátló tablettára, azonban a rapamycinnel jó esélyünk van ennek a célnak a tényleges elérésére"

"Meggyőződésünk, hogy ez az első meggyőző bizonyíték arra, hogy egy gyógyszeres terápiával az öregedési folyamat lelassítható és az élettartam megnyújtható már előrehaladott korban is" - tette hozzá Randy Strong, a Texas Egyetem Egészségtudományi Központjának professzora, aki szintén részt vett a kutatásban.

A rapamycinnek látszólag a korlátozott ételbevitelhez hasonló hatása van, ami szintén bizonyítottan növeli a hosszú életet. A gyógyszer az úgy nevezett mTOR sejtek proteinjeit veszi célba, ami több metabolizmussal és stresszreakcióval kapcsolatos folyamatot kontrollál. A kutatók megtalálták a hatóanyag bevitelének egy új módját, így elég stabillá tették, hogy eljusson az egerek beleibe még a lebomlás megindulása előtt.

Az eredeti cél szerint 4 hónapos egereknél próbálták volna ki a rapamycin új formuláját, a fejlesztésben bekövetkezett csúszás miatt azonban a kísérletre szánt állatok már 20 hónaposak voltak mire a szer elkészült. A kutatók úgy vélték, ezek az állatok már túl öregek ahhoz, hogy a szer bármilyen hatást váltson ki náluk, végül mégis megpróbálkoztak a kísérlettel és legnagyobb meglepetésükre a rapamycin az emberi léptékekkel nézve 60 éves egereknél is működött. "Ha a rapamycin, vagy a hozzá hasonló gyógyszerek úgy működnek, ahogy mi elképzeltük, akkor döbbenetes lesz az egészségügyi költségcsökkentési hatása"

Dr. Lynne Cox, az Oxford Egyetem öregedés szakértője "izgalmasnak" nevezte az amerikai tanulmányt. "Különösen az érdekes, hogy a gyógyszer ilyen idős egereknél is hatékony volt, mivel az öregedés lassítását jobb lenne az idősebbek körében elkezdeni, mint már fiatalabb korban egy életen át tartó gyógyszeres kezelést alkalmazni" - mondta, majd figyelmeztetett, hogy senki ne kezdje el használni a gyógyszert saját életének meghosszabbítására, mivel pontosan a transzplantációs területen történő alkalmazása miatt elnyomja az ember természetes immunitását. "A laboratóriumi egerek védettséget élveznek a fertőzésekkel szemben, ez az emberi populációkra nem igaz. A tanulmány rávilágít egy fontos molekuláris útvonalra, amit az új, specifikusabb gyógyszerek követhetnek a jövőben."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #66
  A magyar szó amit keresel: találékony
 • readswift #65
  PC miatt...
 • readswift #64
  nagy kár hogy ezt a kérdést nem 2006-ban feszegették, a rohadt PC miatt... Köszönjük európa... Gyakorlatilag a PC nyert a maszop...
 • who am I 7 #63
  Hát igen..de ugye normál esetben, elég szélsőséges szitukban járna a segíjjke csak...Ugye az átlag embernek melóznia kéne, akár barnafeketezöldhupililafehér mind1.Csak ugye vannak kiváltságosak, akiknek nem kell..Ha valakelyik párt valami ilyesmit meglépne, nem biztos, hogy népszerűtlen lenne...sőt..Én inkább valami olyasmire gondoltam hogy munkavállalói/tatói részről adó, felmutatod a papírt, h dolgozol, fizeted az adót, rgó támogatod az államot, szóval szeretnél dönteni azokról, h ki intézze az "állami" ügyeidet...érdekes.
 • Epikurosz #62
  részben igazad van.
 • Sanyix #61
  "nem az én dolgom. Erre való a Btk."

  hahahahhaahhaaaaaaaaa amit a kormányok kényük-kedvük szerint változtatnak, pl olyan dolgokkal, hogy nem lehet gyurcsánytakarodjozni, meg úgy értelmezik a meglévő bejegyzéseket ahogy a kormány kívánja?

  A btk egy nagy rakás szar, azzal a fos rendszerrel együtt ami "betartatja".
 • Epikurosz #60
  Lehet, hogy nekem nincs gyöngyöm, de neked van ám rosszmájad. Vigyázz vele, mert előbb-utóbb panaszokat fog okoznni.
 • ilf667 #59
  óó, hát nem értheted, hiszen ő a mester
  az akasha könyvtár tudása van beléöntve
  és disznók elé nem szór gyöngyöt
  főleg mert nincs is neki
  de még a látszatát sem bírja jól kelteni
 • globint #58
  Na, siker! A kínai partnerem tájékoztatott, hogy van eladó rapamycin, gramm-ja 0,5USD. Szerintem eladható lenne egy kicsit többért.....
 • Alfa Of NS #57
  "Miért pont egy döglöttből?"

  Próbálkoztak élővel is, de azok állandóan agyontaposták a tudósokat. Három nemzetközi hírű tudós elvesztése után döntöttek úgy, hogy inkább a döglöttel próbálkoznak.