Hunter

80 százalékos a mamut géntérképe

Egy amerikai-orosz kutatócsoport nagy részben összesakkozta a gyapjas mamut genomját, számol be a Nature magazin.

A szakértők a jégkorszak egyik óriásának a szibériai fagyban rendkívül jó állapotban konzerválódott példánya szőrszálaiból nyertek ki DNS-t a genetikai szekvenáláshoz. A DNS egyik legkedveltebb forrása a haj, illetve a szőr, különösen az ősi leletek esetében, mivel az abban található genetikai anyag nagy része egészen biztosan a szőrszálak gazdájától származik. Ezzel szemben amikor a kutatók ősi csontokból próbálnak DNS-t kinyerni gyakori, hogy az gombák és baktériumok genetikai anyagaival keveredik. A kutatók a biztonság kedvéért a mamuttal közeli rokonságban álló afrikai elefánt géntérképét használják összehasonlítási alapként, hogy kiszűrjék az esetleges szennyezéseket.

Néhány szakasz még hiányzik a 3 milliárd darabos "kirakós játékból", a géntérkép a kutatók szerint körülbelül 80 százalékban áll készen. Az eddigi eredmények szerint a mamut és az afrikai elefánt genomja mindössze 0,6 százalékban tér el egymástól, ami valamivel több mint a fele az ember és a csimpánz közötti eltérésnek. Mivel az elefánt és a mamut között korábban lezajlott az evolúciós szétválás, mint az ember és a csimpánz között, ezért megállapítható, hogy az elefántok - beleértve a mamutot is - sokkal lassabban fejlődtek, mint az ember és az emberszabású majmok. Ennek okára jelenleg nincs magyarázat, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az elefántok nagyobb genommal rendelkeznek, mint ami az emlősöket általánosan jellemzi, a mamut teljes szekvenciája nagyjából 1,4-szerese az emberének. Ugyanakkor a rágcsálók még a főemlősöknél is nagyobb genetikai változásokon estek át, tehát elképzelhető, hogy a méret vagy az anyagcsere is közrejátszik a fejlődésben.

A mostani kutatás összességében betekintést enged a mamutok kihalásába és újraéleszti a kérdést a hosszú ideje kihalt fajok klónozásának lehetőségeiről. Többek régi álma hogy az ősi DNS-ekkel rég kihalt fajokat hozzanak vissza az életbe, a tudósok többsége azonban erősen kételkedik ennek sikerében.

A rég kihalt egyedek genetikai szekvenciájába beszűrődő változások hatalmas kihívást jelenthetnek a kísérletezőknek. "Kicsit olyan ez, mintha megpróbálnánk egy autót összerakni úgy, hogy csak az alkatrészek 80 százaléka áll a rendelkezésünkre, és tudjuk, hogy azok között is akad, ami már működésképtelen" - magyarázta Jeremy Austin, az ausztráliai Adelaide Egyetem Ősi DNS Központjának igazgatóhelyettese. "Ha meg is szerezzük a teljes genomot, akkor is szembe kell néznünk azzal, hogy nem egyértelműen különíthető el egy valós mutáció egy szekvenálási hibától, vagy egy DNS sérüléstől. Ez gyakorlatilag egy áthidalhatatlan probléma, és akkor még nem beszéltünk arról, hogyan alkossunk mesterséges kromoszómákat."

Ez utóbbi különösen nehéz kérdés, a tudósok ugyanis még azt sem tudják, mennyi kromoszómával rendelkeztek a mamutok. A kutatás mögött álló amerikai fél egyik képviselője, Stephan Schuster, a Pennsylvania Állami Egyetem biokémia professzora szerint a fenti akadályok 10, legfeljebb 20 éven belül leküzdetőek lesznek, azonban nem biztos benne, hogy csak azért mert képesek lennénk rá, vissza kellene hoznunk a mamutokat. Schuster szerint egyébként az elmúlt 100 000 éven belül kihalt fajok bármelyikének újraalkotására lenne lehetőség, amennyiben találnak jégben konzerválódott példányt, és az rendelkezik némi szőrrel. Ezzel a jura időszak és vele együtt a dinoszauruszok kimaradnak, így a Jurassic Park 4. helyett legfeljebb a Jégkorszak 3. lenne leforgatható valódi szereplőkkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sobal #54
    ...az írásod alapján elég jó gimibe járhatsz...
  • gobehu #53
    6 Ba NINCS MÉG KÉMIA JA ÉS ÉN 9ES VAGYOK EGY ELÉG JÓ GIMIBEMÉG A 9. KÉMIÁBA SZÓ SINCS A SZABAD GYÖKÖKRŐL
  • toto66 #52
    Ja csak amikor én voltam 6. osztályos, még a biológia tanárnak sem volt "halványlila gőze" sem a szabadgyököről (mivel még ekkor talán még csak éppen kuttaták a létezését). Mindenesetre igazad van slendriánul olvastam, meg már régen... C:
  • Sobal #51
    bocs, de apoptózis - 8. osztály(biológia), szabadgyökök 6. osztály (kémia)...

    nem kötekedni akarok, csak jelezni, hogy illene tudni, hogy mi mi és nem keverni
  • haxoror #50
    Az, hogy létre tudnak majd hozni valamikor egy "igazi" mamutot az nem azt jelenti hogy rögtön szabadon is fogják majd engedni meg hagyják majd elszaporodni :)

    Itt az a lényeg hogy képesek-e rá egyáltalán és hogy menetközben megszerezzék ill. bővítsék a tudásukat, leküzdjék a megvalósítás közben felbukkanó problémákat.

    A klónozásban és általában a genetikában hatalmas lehetőségek rejlenek, egy mamut újbóli létrehozása egy olyan "kihívás" ami nagyban bővítheti a genetikával kapcsolatos tudásunkat.
  • USAMEN POWER #49
    Ez mind jó dolog, de el kell gondolkozni hogy érdemes e visszahozni egyébb kihallt állatokat, amik veszélyesek lehetnek az emberiségre. Csak példának akarom felhozni (igaz dinoszauruszok kimaradnak)ezt írja, de gondoljunk bele hogy pl. egy T Rex ujraépítése milyen hatással lenne az emberiségre ? Ilyenkor a Godzilla filmet kell elképzelni szerintem. Bár elvileg a mamut békés állat volt.
  • dez #48
    -az - rövidül
  • dez #47
    Nagyrészt ugyanazt tartalmazza, csak a sok osztódás során becsúsznak mutációk (bár ezeket igyekeznek kijavítani javító mechanizmusok, és a kisebbeket sikerül is), illetve ott van az az az osztódás-számláló végződés rövidül, amit toto66 emlegetett.
  • dez #46
    Miért, miért!? Áruházlánc!!!
  • dez #45
    Nagyjából jól írod, csak azok nem a szabad gyökök. :) A szabad gyökök nagy reakciókészségű anyagcsere-melléktermékek, amik károsítják a sejteket.

    Igen, ha sima testi sejtből klónoznak, a visszaszámlálás nem 0-ról indul, hanem onnan, ahol az a sejt állt. Szal "koravén" lesz a klón.

    Meg persze az inkább kisebb, mint nagyobb mutációk is tovább mennek, amit a testi sejtek esetleg elszenvedtek a sok osztódásuk során.