Hunter

Egy mamut lesz a 2005-ös világkiállítás sztárja

Vezető nélkül sikló buszok, mágneses mezőkön lebegő vonatok és a jövő sok más víziója jelenik meg jövőre a Japánban megrendezésre kerülő világkiállításon. Az Expo 2005 központi eleme azonban mégis a távoli múltba fog visszanyúlni, ami nem más, mint egy gyapjas mamut megfagyott maradványai.

A hatalmas ál­lat szin­te sér­tet­len fe­jét, agya­rait és mell­ső lábát június­ban ásták ki a szibé­riai tund­rából és az Expo szer­vezői úgy ter­vezik, hogy egy labo­rató­riummal együtt állítják ki, ahol a láto­gatók figye­lemmel kísérhetik, amint a tudó­sok kísér­leteket végez­nek a marad­ványokon. "Azt szeret­nénk, ha az embe­rek úgy tekin­tenének a jövőbe, hogy első­ként egy kis vissza­pillantást kap­nának a múltból" - mondta Naoki Suzuki, a jövő márciustól Nagojában megte­kint­hető kiállítást felügyelő japán tudós.


A jégbe fagyott maradványokat évente csupán néhány hónapig lehet kutatni

Eközben a tudósok reménykednek, hogy a konzerválódott maradványok választ adnak a gyapjas mamutok legnagyobb rejtélyére, azaz miért haltak ki 10.000 évvel ezelőtt. A speciális fagypont alatti hőmérsékletet biztosító laboratóriummal és a legmodernebb berendezésekkel felfegyverkezett kutatók a legújabb röntgen technikával terveznek betekinteni a mamut fejébe, hogy elkészíthessék agyának háromdimenziós térképét. Ezen felül megvizsgálják az izomszöveteket, hogy kiszámíthassák a mamut mozgását, valamint szemügyre veszik az állat szőrébe ágyazódott, illetve az ásatás helyén begyűjtött kőzeteket, polleneket és növényeket. Belevágnak az agyarba is, megállapítandó az állat korát, étkezési szokásait és egészségi állapotát. Természetesen nem maradhat el a DNS elemzés sem, amitől olyan kérdésekre várnak választ, mint a betegségek és a vírusok témaköre.

A mamutok 4 millió évvel ezelőtt jelentek meg Afrikában, majd közel 2 millió évvel később vándoroltak át Szibériába mielőtt 10 évezreddel ezelőtt hirtelen kihaltak. A tudósokat megosztja a kihalás miértjének kérdése, egyes elméletek az emberi vadászatokat okolják, míg mások egy betegségre vagy az éghajlatváltozásra hivatkoznak.

Mostanáig a kiforratlan technikák megakadályozták a tudósok a szövetek megmentésére tett igyekezetét, melyből többet tudhattak volna meg az óriás őslényről. A paleontológusok rendszerint hajszárítóval olvasztották fel a maradványokat, ami károsította az izmot, a szerveket és a bőrt, így végeredményben a leletből nem maradt más, mint egy kiszáradt kövület. Ha ugyanez történne a világkiállításra szánt mamuttal, akkor bizony igen ritka lehetőséget szalasztanának el az őslénykutatók, mivel a mostani lelet az eddigi legtökéletesebb állapotú, amit az elmúlt 200 évben találtak.


Életnagyságú mamut - az igazi sztár az élő, klónozott pélány lenne

Suzuki szeretné, ha a kiállítandó mamutot nem szeletelnék fel, ehelyett röntgen letapogatásokra és nagy teljesítményű számítógépekre bízzák a háromdimenziós leképezést, ami csupán minimális sebészi beavatkozást igényel. "Manapság már egyetlen bemetszés nélkül betekinthetünk a belső szervekbe" - mondta Suzuki.

A tervezettel kapcsolatban jelenleg még elég sok a megválaszolatlan kérdés, például mennyit áldoznak az Expo 2,7 milliárd dolláros költségvetéséből a mamut kiállításra, de az sem elhanyagolandó, hogy a maradványok még mindig Oroszországban vannak, és Japánba érkezésükről semmi biztosat nem lehet tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #20
    "a dinóknál meg csak csontok"

    azokat a fossziliákat én már nem nevezném csontnak.
  • HUmanEmber41st #19
    De találtak dinó tojásokat is, volt 1 film ami ezzel foglalkozott, hogy van-e esély a dinókat újraéleszteni, mint a Jurásek-park-ban
    Bár sokan azt mondják (az említett filmben is elhangzott) hogy a madarak tulajdonképpen a dinók családjába tartoznak vagyis dinók voltak az őseik..lehetne monjuk prectodactilust klonozni? ???
  • Cat #18
    nagyon nem vagy képben
    a dinók 60-70 MILLIÓ évvel ezelőtt haltak ki, a mamutok meg 10e éve - érzed a több nagyságrendbeli különbséget? A mamutokból van szőr, van fagyott hús, vannak szervek, a dinóknál meg csak csontok
  • GAAMMEER #17
    De ha fennmaradtak jegesedve mamutok tökéletes állapotban,akkor a finoszauroszokkal mért nincs ez így?hisz még a dínók korából is van mamut...asszem
  • Zocsi #16
    És az őssejtekkel való klónozás? Azok asszem' nem "öregednek".
    A Mammut tök ari szerintem!
  • Tetsuo #15
    Aztán néhány év alatt meghalt csont v izületi problémák miatt asszem..
  • Cat #14
    haha, ja, egyből sárga fogakkal :D

    csak a génjei voltak öregek
    sejtek pusztulnak és keletkeznek, a génbank alapján. Minden másoláskor megvan az esély hogy hiba csuszik be, és ezek a hibák persze halmozodnak
    ebből az általános állapotbol következtettek arra, hogy ugyanannyi idős genetikailag, mint az eredeti, tehát nagyobb esélye van rákra, öregkori betegségekre, amiket genetikai hibák okozhatnak
  • HUmanEmber41st #13
    Ez már öregen született? Felnőttként jött ki?
    vagy csak a génei?
  • WiNters #12
    de persze hozzátették hogy jó párat(száz) klónoztak mire jó lett
  • WiNters #11
    láttam pár napja egy műsort discoveryn és abban mutattak a dollit meg még jo pár klonozott állatot.szoval már elegge jol megy nekik..