Hunter

Klónozható mammutsejteket találtak

Orosz tudósok a múlt héten bejelentették élő sejteket találtak egy jégbe fagyott mammutban, amiből kinyerhetik a hosszú ideje kihalt agyarasokat életre keltő DNS-t.

A sejteket egy Szibériában tavaly nyáron felfedezett mammut lábából sikerült kinyerni, számolt be Vlagyimir Repin, a Vektor vírus- és biotechnológiai kutatóintézet munkatársa. A sejteket megtalálásuk után azonnal formalinba helyezték. Belső szerkezetük sértetlen "ami arra utal, hogy a fagyott szövetek hasonló ép sejtrétegeket tartalmazhatnak", magyarázta Repin az Informscience hírügynökségnek, hozzátéve, hogy az élő sejtek alkalmasnak bizonyulhatnak a klónozáshoz.

"Egyedülálló a sejtanyag, mivel nem csupán sértetlen mammut DNS-t tartalmaz, de teljes sejteket is, amik tökéletesen konzerválódtak évtízezredeken át" - közölte a Vektor hírszolgálata.

A legutóbbi lelet áldásként jött annak az orosz és japán tudóscsoportnak, akik életre szeretnék kelteni a mammutot, amint használható DNS anyagra bukkannak. A csapatot a japán Kazufumi Goto, a Kagosima Egyetem egykori reprodukciós élettan professzora vezeti, aki tavaly augusztusban már elmondta, "technikailag lehetséges" mammutborjak előállítása a DNS használata és egy nőstény elefánt mesterséges megtermékenyítésével.


A mammut fagyott maradványait - amit még mindig a vöröses bunda borított - a Jakutszk folyó melletti talajban találták. A kutatók vízsugárral mosták át a maradványt, majd fagyasztóba helyezték és elszállították a Jakutszki Mammut Múzeumba. Goto reméli, hogy a jégkori mammut DNS-ének felhasználásával képes lesz egy mammut és egy elefánt keresztezésére. A keverékek megtermékenyítése a mammut DNS-sel olyan hibrideket eredményezhet, melyeknél az eredeti mammut genetikai felépítése van túlsúlyban. A japán tudósok reményei szerint az így életre keltett mammutok a Kamcsatka félsziget északi háborítatlan részén élhetnek majd, ahol a jelenlegi körülmények nagyban hasonlítanak eredeti lakhelyükre.

A gyapjas mammut a hideg, száraz tundrákon és sztyeppéken élt Európa és Amerika északi tájain, valamint Szibériában. Méreteit tekintve átlagosan 3,5 méter hosszú, 3 méter magas és 4500 kilogramm testtömegű. A felnőtt példányok akár 200 kilogramm növényzetet is elfogyasztottak naponta, agyarai a 4 méteres hosszt is elérhették, az utóbbi kétmillió év legnagyobb szárazföldi emlősei közé tartoztak, jelenlegi státuszuk: kihalt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #36
    Te tudod mit beszélsz ? Az öröklétnek nincs se kezdete, se vége..azért örök..avagy végtelen...még a világűr sem az..akkor hogy gondolod? sokáig lehet élni.. de aki öröklétű az soha sem születik , így sohasem tud meghalni, mégis él...
  • Bakutyin #35
    Van.
    Szibéria tökéletes lenne számukra, meg most ezek szerint a Kamcsatka félsziget is jó nekik.
  • Panzermeyer #32
    "Klónozható mammut sejteket találtak" Ekkora hülyeséget. Mammutot már találtak máskor is, és akkor is tudtak volna kinyerni belőle DNS-t, de azokból még nem akartak, mert azt mondták,ha találnak még egyet, akkor fognak majd klónozni egyet.
    A klónozás még tényleg gyerekcipőben jár, ez igaz. Inkább azokkal a fajokkal kellene foglalkozni, amik kiveszőben vannak, mert egyes okostojások nyírják őket a szőrükért, a csontjaikért, a zsírjukért, a nemiszervükért, mert ezeknek mindenféle varázserőt tulajdonítanak. Ekkora kreténeket, ideje lenne már leszoktatni őket a gyerekmesékről.
    A klónozást pedig nem ilyesmikre, mint a hír szól kellene fordítani, mert nem véletlen, hogy kihaltak a mammutok meg a dínók, hanem az orvoslásban vennénk még igazi hasznát ennek az egésznek. Aki pl. elveszti a lábait, vagy szívbeteg, v. valami más gyógyíthatatlan betegsége van, azok pl. igazán tudnának örülni az ilyen fejlesztéseknek.
    De ez csak az én véleményem.
  • zippofcy #28
    Na ja, es a dinok civilizacioja is eljutott arra a pontra? :) Ezt az elmeletet mar reg megcafolta a hideghaboru (gyk: mikor az atomfegyvereket nem egymas kiirtasara, hanem sakkban tartasara hasznaltak, igy ezek akadalyoztak meg a hagyomanyos haboru kitoreset is)
  • zippofcy #27
    Az egyhaz egyeduralmak korszakaban meg veszelyes es ijeszto volt az a feltetelezes hogy esetleg a Fold kering a Nap korul es nem forditva. Arra pedig meg gondolni se mertek hogy az egbolt felett esetleg nem a mennyorszag van :)
    Es kit erdekel ma mar a sok elavult vallas??? A fejlodest lehet hatraltatni, de megallitani nem.
    Ha az emberek orokke elnek majd az evolucio vegeter ... ez teny, de ki a f.aszt fog akkor mar erdekelni? :) Csak kar hogy a sok maradi beszari alak miatt ez nem a mi eletunkben, hanem majd csak nemzedekek mulva fog bekovetkezni. De az ilyenek nem is erdemlik meg az orokeletet ... menjenek csak a tulvilagra minel hamarabb, ott var rajuk az oroklet :)
  • Bonewerkz #26
    persze, veszelyes, de veszelyes meg a kes, a villanyaram, a fuzios reaktor, es tsai... mindenesetre, en sikloernyozom, es gerinctoresnel, ha esetleg lebenul az ember, nem art torzssejtekbol uj idegvegzodeseket kitenyeszteni, es meggyogyulni, ahelyett, hogy a tolokocsit nyomod egesz nap..., na szoval azert a pozitiv dolgokat se art figyelmen kivul hagyni
    ... mindenesetre ha esetleg te ulnel tolokocsiban, akkor talan mas eredmenyre jutnal... pl ha nem lenne atomeromu, akkor, szerintem ugynugy menne fel a villany ara, mint a benzine, es a vegen, visszaternenk a 60as evek fogyasztasi szintjere... csak eppen mindent nyilvanossagra kene hozni, hogy mi azert tudjunk rola...
  • Ozzy #25
    Azért ez kurva ijesztő! Olyan rohadt gyorsan fejlődik e technika, hogy az már félelmetes. Az emberiség még messze nem érett meg ilyen horderejű felfedezésekre. Ebből is csak fegyvert fognak gyártani, mint mindenből. Van egy elmélet (mellyel én is egyetértek), hogy minden civilizáció addig fejlődik, amíg eljut arra a pontra, hogy képessé válik kiírtani saját magát.
    Szóval jó lenne már leállni egy időre!

    Amúgy ha már klónozni akarnak, akkor klónozzanak Nagy Cthulhu-t! :)
  • [Walaki]D`Lair #22
    Ehhh...Dodót akarok!! Dodóóóóót!!! :DDDDDDDDDDDDDD
  • Bonewerkz #18
    nem keresztezes lesz, klonozas ugyanis nem megtermekenyitik az elefant petesejtjet, hanem kiveszik az eredeti DNS-t es beleultetik a 100% mammutot, amibol aztan 100% mammut fog kifejlodni... a problema ott lesz, hogy nem lehet majd tovabb szaporitani, mert a gen-pool kicsi (1 egyedbol all, mindossze) persze ha tudnanak mondjuk 100-200 mammutot klonozni, akkor oket mar lehetne szaporitani, igy ujra lehetne mammut a Foldon...
  • Pöty #16
    Fejjel együtt fogják klónozni! :P