Hunter

A Roadrunner áttörte a petaflopos határt

Egy eredetileg játék konzolokhoz tervezett elemekből összeállított katonai szuperszámítógép elérte a rég áhított másodpercenkénti 1026 kvadrillió számítást.

Az új gép több mint kétszer olyan gyors, mint a korábbi rekorder, az IBM BlueGene/L, ami a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban üzemel. A Roadrunner névre keresztelt 133 millió dolláros szuperszámítógépet az IBM és a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium mérnökei és tudósai építették. Elsősorban titkos katonai problémák megoldásához fogják alkalmazni, melyek a korosodó amerikai atomfegyverek megfelelő működésének biztosítását szolgálják.

A Roadrunner a fegyverek viselkedését fogja szimulálni robbanásuk első másodpercének töredékében. A titkos munka megkezdése előtt azonban még több tudományos probléma vizsgálatára is felhasználják, az egyik ilyen az éghajlatváltozás lesz. A Roadrunner sebességével minden eddigieknél nagyobb pontossággal tesztelhetők a globális éghajlati modellek.


A gép a kereskedelmi termékek és a fejlett párhuzamos számítási technológiák egy szokatlan egyvelege, amit a jövő személyi és mobil számítástechnikájában is szeretnének majd viszontlátni. Az 1 petaflop elérését régóta tekintik kritikus mérföldkőnek a katonai, műszaki és tudományos szervezetek világszerte. A szuperszámítógép technológia az USA, Japán, Kína és az EU számára is a gazdasági versenyképesség egyik szimbóluma.

A petaflop gépeknek, mint a Roadrunner megvan a potenciáljuk, hogy alapjaiban változtassák meg a tudományt, vallják a szuperszámítógép szakértők. A kutatók gyakorlatilag interaktív módon tehetnek fel kérdéseket és kaphatnak válaszokat, valamint olyan kísérletek elvégzése válik lehetővé számukra, ami korábban kivitelezhetetlen volt. Minden egyes új szuperszámítógép generáció egy lépéssel közelebb vitte a tudósokat a fizikai valóság pontos szimulálásához, emellett olyan szoftver és hardver technikákat hoz létre, ami igen gyorsan terjed a kereskedelmi és üzleti számítógép iparban. A technika azonban a hidegháború végével a másik irányba is egyre erőteljesebb ütemben csordogál.


A Roadrunner az IBM 12960 Cell mikroprocesszorának továbbfejlesztett változatát foglalja magába, amit eredetileg a Sony PlayStation 3 konzoljához fejlesztettek ki. A Sony chipeket gyorsítókként használják a számítások egyes részeihez. A Roadrunnerben helyet kapott a fentinél kisebb számú, jóval hagyományosabb AMD Opteron processzor is, így összesen 116 640 processzormagot hajthat meg az új szuperszámítógép.

Horst Simon, a Lawrence Berkeley számítógép tudósa szerint a Roadrunner már az elkövetkező évtizedet vetíti elénk, amikor a technológia már a fogyasztói elektronika piacáról fog érkezni, az újítások pedig elsősorban a mobil eszközöknél jelennek majd meg. A Roadrunner körülbelül 3 megawatt energiát emészt fel, ami egy nagyobb bevásárlóközpont energiaéhségének felel meg, emellett három különböző programozási eszközre is szüksége van a három processzor típus kiaknázásához. A programozóknak nem kis feladat a százezernyi processzormag egyidejű foglalkoztatása, hogy a lehető legnagyobb hatékonyságot érjék el. A probléma megoldása azért is fontos, mert néhány éven belül a személyi számítógépekbe is több tucat, sőt akár több száz processzormagot vizionálnak. Az ipar most olyan új technikákra vadászik, amivel igába hajthatják az új számítási teljesítményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ackro #72
    szargép! oszt fut rajta a passziánsz?

    nyasgem: egyébként katonaság és hideg/meleg háború nélkül nem tartanánk itt! ezt azért tegyük hozzá! tehát a rossz is jó!
  • Epikurosz #71
    Igazad van, de cseßheted.
  • nyaSGem #70
    "A Kaszás nem válogat."
    Na az is egy nagy fasz...
  • Epikurosz #69
    A Kaszás nem válogat.

    "Légy gazdag vagy koldus, szolga vagy király,
    Ifjú vagy elaggott, izmos vagy szikár,
    A gyenge és erős, félékeny és a hős,
    Meghal egyaránt."
  • nyaSGem #68
    Ez nem olyan hányinger, amire jó a gyömbérgyökér. Az én hányingeremet az csillapítaná, ha az olyan emberek, akik a tudományt elsődlegesen katonai célokra akarják felhasználni, elvinné a kaszás. Mindet egytől-egyig...
  • Epikurosz #67
    Amúgy a hányinger ellen jót tesz a gyömbérgyökér.
  • nyaSGem #66
    Hánynom kell ettől a cikktől.
    Az ember megalkotja az eddigi leggyorsabb számítógépet és mire akarja munkába fogni?
    Hát a gyilkolás tökéletesítése céljából.

    Gratulálok ámerikái barátainknak.Meg az összes többi olyan országnak, ami a tudását, energiáját csak a pusztítás oldalára tudja fordítani...

    Nem adok rá 20 évet és ezek a "szivartszívó szesszagú fejek" (EDDA) el fognak baszni valamit ami a világ pusztulását okozhatja. Ide a rozsdás bökőt, hogy így lesz...
  • Epikurosz #65
    Ha esetleg tudod: Magyarországon hol vannak ilyen méregdrága mainframe gépek? ELTE, BMGE gondolom tuti.
  • Komolytalan #64
    Az ilyen gépek kihasználtsága 100%, nyilván karbantartási időt leszámítva. Hosszú várakozási sorok vannak arra, hogy egy-egy programot lefuttasson. Gyengébbek kedvéért ez nem azt jelenti, hogy ott pötyögi be a load my program parancsot, hanem már jó előre kész van az agyontesztelt program mikor berakják a a várakozási sorba, sőt ekkor már azt is pontosan kiszámítják, hogy mennyi ideig fog futni, merthogy ez alapján kérnek gépidőt. Ez már csak azért is fontos, mert a vásárolt gépidőnél tovább nem futha a cucc, ha az alatt nincs kész, akkor kilövik a p.csába, akkor is ha attól gyógyulna meg minden rákos holnaptól. Sokkal több gépidőt meg nem éri meg igényelni, mivel másodpercét többezer dollárokért mérik.
    Szóval egy szimpla otthoni PC, ami olyankor is ketyeg 3Ghz-n, mikor az ember hülye commenteket gépel az sg-re sokkal negatívabban érinti a klímaváltozást, mivel sokszorosan rosszabb a kihasználtsága.
  • Epikurosz #63
    Folytatva kalandozásunkat a számítástechnika történetébe:

    A szocialista tömb országaiban az első igazi számítógépek az egyetemeken jelentek meg, kutatási és oktatási céllal. (A kapitalista államokhoz képest késéssel, mert kezdetben a proletariátust vezető kommunista pártok nem jó szemmel nézték a korszerű technológiákat, azokat burzsoá elfajzásnak tekintették.) Mindjárt az egyetemek után logikusan következtek a tervhivatalok, az, hogy a honvédelmi minisztériumok kaptak volna számítógépeket nem tudom. Később biztos igen. Kb. a 80-as évek közepén jutottunk el oda, hogy szóba került a gépi könyvelés, és a számítógépk, konkrétan most már a minigépek bevezetése a szocialista vállalatoknál. És most jön a meglepi: a magukat technokratáknak valló vezetők (akik később a rendszerváltók fő bázisát adták!) foggal-körömmel ellenezték a komputerizálást, ugyanis azt hitték, hogy a számítógépek miatt nem fogják tudni meghamisítani a tervadatokat. Másszóval: a gépek az első csatát az ember ellen elveszítették. Nem is lett számítógépes könyvelés a szocialista országokban, csak újabb kb. 10 év múlva, amikor berobbantak a PC-k, és ezek az országok is kapitalistákká váltak. De ez már egy másik történet.