Hunter

Lezajlott a Mars-500 első kísérlete

Tudósok befejezték a Mars-500 kísérleti Mars küldetés szimuláció első fázisának előkészületeit, jelentette be egy orvosi kutató intézet.

A jövő év vége felé kezdődő fő kísérlet célja egy Mars-utazás szimulálása, számításba véve a 250 napos odautat, a 30 napos felszínen való tartózkodást és a 240 napos visszaút összes viszontagságát. "Hatfős legénység, öt férfi és egy nő tesztelte a földi modulokat és rendszereket, hogy felmérjék készültségi szintjüket egy hosszabb és valósághű kísérletsorozatra a Mars-500 projekt keretein belül" - nyilatkozott a kísérletet levezénylő orosz Biológiai Problémák Intézetének szóvivője a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Az első teszt - melynek résztvevői kizárólag orosz állampolgárok voltak - november 15. és 29. között zajlott az intézet kutatólétesítményében felállított életfenntartó és orvosi modulokban. "A kísérlet során a legénység tagjai két teljesen elszigetelt modulban éltek és dolgoztak, tesztelték az élet fenntartáshoz, a vezérléshez és kommunikációhoz használatos új felszereléseket és eszközöket" - tette hozzá a szóvivő.

A nagy "utazáshoz", ami 520-tól 700 napig terjedhet, négy oroszt és két európait választottak ki. Közel kétéves elszigeteltségük alatt a legénység meg fogja tapasztalni a valódi űrutazások által az űrhajósokra nehezedő körülmények többségét, emellett szigorú napi rutin szerint fogják végezni munkájukat, a testmozgást és a pihenést. Étrendjük teljes egészében megegyezik a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó asztronautákkal. Az orosz tudósok még 2008 első felében elvégeznek egy második, 105 napot átívelő előzetes kísérletet is.

A kísérletsorozat elsősorban az emberek biomedikai ellátásának problémáit és lehetőségeit igyekszik majd feltárni, ugyanakkor pszichológiai szempontból, valamint az utazáshoz szükséges eszközök, készletek és feltételek felmérésében is jelentős mérföldkő lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #42
    Sajna igaz, 700 nap bőségesen elég ahhoz, hogy valakiben rák fejlődjön ki és kezelés hiányában gyak el is vigye. Pláne olyan körülmények között, ahol ezt az időt majd az űrhajósoknak tölteni kell.

    A jelenlegi űrutazások alatt ugyanis, gyak a VanAllen öv védelme alatt töltöttek el kb 1 éves küldetéseket, ami abszolút nem összemérhető a Földtől távolabbi űrben található sugárzási viszonyokkal, pláne egy napkitörés idején!

    Szal ha így nézzük csak az egészségügyi felszerelés önmagában olyan tömegű és minőségű kell hogy legyen, amit marha nehéz lesz kifizetni.
  • bandypappa #41
    Egyszer láttam egy dokumentumfilmet amiben az oroszok kísérleteztek. Ebben azt próbálták ki hogy mi lenne ha felvinnének magukkal cserepes növényeket, meg mindenféle füveket. A kísérletet a földön hajtották végre, ezért nem tudom hogy a növények hogy viselnék a gravitáció hiányát. Na mármost mindekinek kötelezően elő volt írva hogy egy bizonyos időt el kell tölteni a növényekkel. Na az lett a vége hogy mindenki órákat töltött el a növények mellett és egymással a növényről beszélgettek és ez nagyon megnyugtatta őket. Szóval lőjük fel Bálint gazdát aztán minden rendben lesz!
  • JTBM #40
    Szerintem elsősorban a berendezéseket tesztelik. Nem lenne nyerő, ha lenne bennük egy chip, ami 380 napig bírja csak és vezérli az életfenttartó berendezéseket v. ugyanez egy ventillátorral.

    Volt már pár ilyen kísérlet, volt, amelyik sikeres volt, de volt olyan is, ahonnan ki kellett engedni a tesztalanyokat, különben meghaltak volna...

    Másodsorban tesztelik az alanyok egészségi helyzetét. 700 nap alatt egy átlag ember szvsz. néhányszor orvosi kezelésre szorul, ami nélkül esetleg meghal. Előfordulhat, hogy az életfenttartó berendezések nem 100%-osan működnek és a teszt alanyok szervezetéből hiányzik valami v. felhalmozódik valami.

    Szóval az egésznek tényleg van nagyon is sok értelme, de az biztos, hogy önkéntesnek nem vállalkoznék...
  • NEXUS6 #39
    Ez is érdekes cikk!

    "A projektben résztvevő tudósok kétségbeesetten lobbiznak az AMS megmentéséért, a műszer óriási tudományos jelentőségét bizonygatva. A University of Texas Nobel-díjas fizikaprofesszora, Steven Weinberg [2] szerint az AMS egyenesen az egyetlen lehetőség lenne arra, hogy az űrállomáson igazán fontos tudományos kísérleteket folytassanak, amelyek alapvetően írhatják át a fizika törvényeit."

    Ha bebizonyítanák, hogy olajat vagy sötétben bújkáló terroristákat is lehet vele találni, akkor még talán az Atlantisra is gyorsan felpakolnák.
  • Thrawn #38
    Természetesen a Zsilipen keresztül.
  • Zoleeca #37
    "Vagy tényleg egy valóságsó lesz belőle"

    És hogy fog történni a kiszavazás?
  • Sidewinder #36
    Valerij Poljakov orosz urhajos tartja a rekordot a hosszuidotartlmu urutazasban.
    437 napot toltott a MIR urallomason.(angol ez a kocsog billentyuzet aye irok ugy
    ahogy Pako beszel)1994/95/ben meg.De o mar oreg,ahhoz h esetleg annak idejen o legyen ay 1ik kivalasztott a valodi utra,hiszen mar most 65 eves.Es hiaba birta akkor jol a 437 napot nem engednek fel 70 80 evesen a Marsra.
    http://russiatoday.ru/scitech/news/17764
    http://russiatoday.ru/scitech/news/17764/video
  • NEXUS6 #35
    Nekem is csak az jutott eszembe, amikor a legjobb haverjaimmal elmentünk 2 hétre vizitúrázni, annak mi lett a vége. Pedig még csajszi is volt köztünk, aki ha csak a jelenlétével is de elvileg csökkentette a feszültséget. Bár hosszabb távon biztos csak növelte volna ő is.

    1.5-2 év? ... hmmm... hát szerintem ez nem működik! Vagy tényleg egy valóságsó lesz belőle, és nem azt látjuk, hogy a híres asztronauták a feladat elvégzése után majd megdicsőülve jönnek haza, hanem, hogy éppen most ki kinek a szagát nem bírja, és ki-kit fúr a másik háta mögött.
  • Thrawn #34
    "nem tudna elmeni egy embertöl mondjuk akkit nem szivesen lát (persze ilyen nincs, ki vannak képezve, de ha megtörténe az kemény lenne)"

    Pedig volt ilyen a Szaljut 5 egyik legénységénél (2 fő). A végén már nem is beszéltek egymással. Ez az, amit előre nehéz látni, bármilyen kiképzést is kapnak, meg összeválogatják őket, előfordulhat konfliktus. Legfeljebb kisebb eséllyel.
  • NEXUS6 #33
    Ja, erről a múltkor elkezdtem írni egy sci-fi sztorit, hogy börtönlakókat küldenek el több évtizedes űrutazásra. Aztán kiderül, hogy átbaxás az egész - nem lövöm le a poént, mert lehet hogy összeszedem magam és tényleg megírom.;)