42
  • NEXUS6
    Sajna igaz, 700 nap bőségesen elég ahhoz, hogy valakiben rák fejlődjön ki és kezelés hiányában gyak el is vigye. Pláne olyan körülmények között, ahol ezt az időt majd az űrhajósoknak tölteni kell.

A jelenlegi űrutazások alatt ugyanis, gyak a VanAllen öv védelme alatt töltöttek el kb 1 éves küldetéseket, ami abszolút nem összemérhető a Földtől távolabbi űrben található sugárzási viszonyokkal, pláne egy napkitörés idején!

Szal ha így nézzük csak az egészségügyi felszerelés önmagában olyan tömegű és minőségű kell hogy legyen, amit marha nehéz lesz kifizetni.
  • bandypappa
    Egyszer láttam egy dokumentumfilmet amiben az oroszok kísérleteztek. Ebben azt próbálták ki hogy mi lenne ha felvinnének magukkal cserepes növényeket, meg mindenféle füveket. A kísérletet a földön hajtották végre, ezért nem tudom hogy a növények hogy viselnék a gravitáció hiányát. Na mármost mindekinek kötelezően elő volt írva hogy egy bizonyos időt el kell tölteni a növényekkel. Na az lett a vége hogy mindenki órákat töltött el a növények mellett és egymással a növényről beszélgettek és ez nagyon megnyugtatta őket. Szóval lőjük fel Bálint gazdát aztán minden rendben lesz!
  • JTBM
    Szerintem elsősorban a berendezéseket tesztelik. Nem lenne nyerő, ha lenne bennük egy chip, ami 380 napig bírja csak és vezérli az életfenttartó berendezéseket v. ugyanez egy ventillátorral.

Volt már pár ilyen kísérlet, volt, amelyik sikeres volt, de volt olyan is, ahonnan ki kellett engedni a tesztalanyokat, különben meghaltak volna...

Másodsorban tesztelik az alanyok egészségi helyzetét. 700 nap alatt egy átlag ember szvsz. néhányszor orvosi kezelésre szorul, ami nélkül esetleg meghal. Előfordulhat, hogy az életfenttartó berendezések nem 100%-osan működnek és a teszt alanyok szervezetéből hiányzik valami v. felhalmozódik valami.

Szóval az egésznek tényleg van nagyon is sok értelme, de az biztos, hogy önkéntesnek nem vállalkoznék...
  • NEXUS6
    Ez is érdekes cikk!

"A projektben résztvevő tudósok kétségbeesetten lobbiznak az AMS megmentéséért, a műszer óriási tudományos jelentőségét bizonygatva. A University of Texas Nobel-díjas fizikaprofesszora, Steven Weinberg [2] szerint az AMS egyenesen az egyetlen lehetőség lenne arra, hogy az űrállomáson igazán fontos tudományos kísérleteket folytassanak, amelyek alapvetően írhatják át a fizika törvényeit."

Ha bebizonyítanák, hogy olajat vagy sötétben bújkáló terroristákat is lehet vele találni, akkor még talán az Atlantisra is gyorsan felpakolnák.
  • Thrawn
    Természetesen a Zsilipen keresztül.
  • Zoleeca
    "Vagy tényleg egy valóságsó lesz belőle"

És hogy fog történni a kiszavazás?
  • Sidewinder
    Valerij Poljakov orosz urhajos tartja a rekordot a hosszuidotartlmu urutazasban.
    437 napot toltott a MIR urallomason.(angol ez a kocsog billentyuzet aye irok ugy
    ahogy Pako beszel)1994/95/ben meg.De o mar oreg,ahhoz h esetleg annak idejen o legyen ay 1ik kivalasztott a valodi utra,hiszen mar most 65 eves.Es hiaba birta akkor jol a 437 napot nem engednek fel 70 80 evesen a Marsra.
    http://russiatoday.ru/scitech/news/17764
    http://russiatoday.ru/scitech/news/17764/video
  • NEXUS6
    Nekem is csak az jutott eszembe, amikor a legjobb haverjaimmal elmentünk 2 hétre vizitúrázni, annak mi lett a vége. Pedig még csajszi is volt köztünk, aki ha csak a jelenlétével is de elvileg csökkentette a feszültséget. Bár hosszabb távon biztos csak növelte volna ő is.

1.5-2 év? ... hmmm... hát szerintem ez nem működik! Vagy tényleg egy valóságsó lesz belőle, és nem azt látjuk, hogy a híres asztronauták a feladat elvégzése után majd megdicsőülve jönnek haza, hanem, hogy éppen most ki kinek a szagát nem bírja, és ki-kit fúr a másik háta mögött.
  • Thrawn
    "nem tudna elmeni egy embertöl mondjuk akkit nem szivesen lát (persze ilyen nincs, ki vannak képezve, de ha megtörténe az kemény lenne)"

Pedig volt ilyen a Szaljut 5 egyik legénységénél (2 fő). A végén már nem is beszéltek egymással. Ez az, amit előre nehéz látni, bármilyen kiképzést is kapnak, meg összeválogatják őket, előfordulhat konfliktus. Legfeljebb kisebb eséllyel.
  • NEXUS6
    Ja, erről a múltkor elkezdtem írni egy sci-fi sztorit, hogy börtönlakókat küldenek el több évtizedes űrutazásra. Aztán kiderül, hogy átbaxás az egész - nem lövöm le a poént, mert lehet hogy összeszedem magam és tényleg megírom.;)
  • pjke
    A börtönben sokkal többen sokkal több időt töltenek elszigetelve, és még gyúrnak is közbe, hát küldjünk fel egy párat közülük. :)
  • brueni
    öt férfi egy nő? orgiagyanús helyzet...
  • zeus89
    meghoditja a legkozelebi bolygokat ... :) legyen a jupiter, o rajon h van elet es o lesz a kiraly :)
  • Tetsuo
    hehehe ez jo! :)D
  • HUmanEmber41st
    Még a Jupiterig sem jutna el..
  • zeus89
    az egyik urhajos fellazad, megoli a tobbit es az urhajoval meghoditja az univerzumot :))
  • hodobaj
    Szerintem elég rossz 2 évig bezárva lenni nem is beszélve arról hogy nem abból áll az űrutazás hogy lebegnek és csokit lökdösnek egymás szájába.
    Edzeni kell keményen hogy ne kapjanak csontritkulást meg a legkisebb feszültség ami kitür 2 űrhajós között az azért elég kemény lehet 2 évig 10m-re nem tudna elmeni egy embertöl mondjuk akkit nem szivesen látt (persze iylen nincs ki vannak képezve de ha megtörténe az kemény lenne)
  • tunyo902
    "Egyebkent miert lennenek elszigetelve az urhajosok? Igaz, hogy ahogy tavolodnak ugy no a ping, de azert elerhetik a vilaghalot, csak nagyon lassan, szinte email sebesseggel. Kuldhetnek es fogadhatnak video uzneteket a csaladjuknak. Ha akarnak meg forumokba vagy blog-okba is irkalhatnak. Szerintem semmivel nem lennenek jobban elszigetelve, mint egy atlag kocka programozo, aki az irodaban, majd otthon ul a gepe elott. Es raadasul meg csak nem is egyedul mennenek, hanem egy csapattal."

Japcsik meg majd othonról figyelik miket kutatnak meg szórakoznak az űrhajóval meg miden féle ijesmi.

Azok nagy HACKEREK. Nem?
  • NEXUS6
    Képzeld mire visszajönnének milyen állat karakterekkel rendelkeznének, hiszen ráérnének éjjel-nappal farmolni. A világ wow-os felének is ők lennének az istenek!

Bakker, engedjetek, én is a Marsra akarok menni!!!
    ;)))
  • NEXUS6
    ;D
  • cxd
    Aztán amikor odaérnek: na, kinek van kedve kint a marson kaparászni?
    Múúúúú
    wow wow wow
  • fade2black
    Elkell vinni a Mthy sorozatoto azt Mars oda-vissza még végig se játszák... :D
  • emp
    Sima liba! pár kamera a konzervdobozba és kész a Space Reality Show. Ha fogy a kaja vagy az oxigén akkor kiszavazunk valakit.. :D
  • Lame
    700 nap egy konzerdobozban idegenekkel egyutt?
    Hat azert eleg kemeny.
    Radasul a gravitacio hianya is eleg egeszsegtele hosszu tavon.
  • HUmanEmber41st
    Ha menne, biztosan nem unatkoznának..
    Viszont egyszerűbb lenne összeválogatni olyan legénységet, akik valamilyen hypnosisos állapotban át tudnák aludni az út nagy részét. Kevesebb víz- kevesebb oxigén stb.
    És voltak fent az oroszok a régi MIR űrállomáson majd 1 évig. Arról már nem szólt a beszámoló, hogyan élték túl az újbóli földi gravitációt
  • Csaba42
    Pedig elmehetne a...
  • zeus89
    Anetka nem is megy?????????????????????
  • NEXUS6
    Mondjuk szerintem előbb értelmes rakéta technológiát kéne kifejleszteni, mert 1.5-2 év az nem dicsőség, hanem büntetés!

Egy jó tolóerejű plazma-hajtóművel, meg egy atomreaktorral, hetekre-hónapokra lehetne csökkenteni a repülési időt. Ami ugye azért is fontos, mert pl nem alakulna ki addig olyan halálos hiánybetegség, amiről esetleg még nem tududnk, a technikai eszközök is lényegesen kisebbek, olcsóbbak lehetnének, ja és az űrhajósokat is töredék sugárzás érné.
  • teddybear
    Még a hetvenes években kísérleteztek az oroszok Mars-repülés szimulálásával, ha jól tudom. Zárt modulokban, a kommunikációs válaszidő szimulálásával, miegymás. De nem tudom, hogy mi lett a vége.
  • eto demerzel
    ez meroben erdekes hogy oroszokat valasztotak ki. a jol emlekszem a kiirasban az szerepelt hogy EU-s tagallambol kell szarmaznia a resztvevonek, erre meg beteszik a ruszkikat.
  • NEXUS6
    Akkor asszem tényleg ez a megoldás, egy wow-os klánt kell fellőni az ürbe, hogy együtt tudjanak instázni és akkor az a 1-2 év egy pill alatt elrepül!;)))
  • Szefmester
    csak be kell dobni a rakétába egy kajak gépet, meg komoly netet, oszt letöltik a filmeket játékokat.. szal a szórakozás része meg lenne oldva.. sőt, ha pl wii-t vinnének akkor a kondicionálás egy része is :D
  • emp
    Xantia! Stahanovról még nem hallottál???
  • Csaba42
    Na, ha én kimegyek az űrbe, akkor nem az az első, hogy emailt írok, vagy fórumozok. :)
  • kvp
    Egyebkent miert lennenek elszigetelve az urhajosok? Igaz, hogy ahogy tavolodnak ugy no a ping, de azert elerhetik a vilaghalot, csak nagyon lassan, szinte email sebesseggel. Kuldhetnek es fogadhatnak video uzneteket a csaladjuknak. Ha akarnak meg forumokba vagy blog-okba is irkalhatnak. Szerintem semmivel nem lennenek jobban elszigetelve, mint egy atlag kocka programozo, aki az irodaban, majd otthon ul a gepe elott. Es raadasul meg csak nem is egyedul mennenek, hanem egy csapattal.

A masik amit mindenki elfelejt, hogy ha van megfelelo tavmanipulator rendszer a hajon (robotkarok), akkor a foldrol is be lehet segiteni nekik, felteve hogy van radiokapcsolat es nem jelent gondot a lassu reakcioido.
  • Wilddog
    Hol látsz olyat, hogy 700 napos volt?

Nem a teszt, az utazás tarthat 520-tól 700 napig.
  • sanner011
    Az, hogy a lakosai megölték egymást... Á, túl sok régi orosz sci-fit olvasok?... x)
  • Wilddog
    "520-tól 700 napig elszigetelve"

Ugyan már... egy átlag kocka ennél nagyságrendekkel többet tölt el. :)
  • NEXUS6
    Valamilyen spektrumos filmben mutattak egy régi orosz "űrállomást" vagy "holdbázist", ami valszeg hasonló kísérletekre szolgált 30-40 éve. Annak vajon mi lett az eredménye?
  • Xantia
    Sikerül nov 15 és 29 között egy 700 napos tesztet elvégezniük?
    Le a kalappal az oroszok munkabíró képessége felett.