Hunter

Látja? Nem látja?! Na látja!

Furcsa, de érdekes ötlettel álltak elő tudósok. A szóban forgó dolog egy láthatatlanná tevő pajzs, ami elméletileg a fizika törvényeit betartva tüntetné el a tárgyakat.

A pajzs egy fémszerkezet lenne, amivel hasonló hatást érhetnénk el, mint a Star Trek Romulánjai, akik egyetlen gombnyomással képesek voltak elrejteni űrhajóikat. A Pennsylvania Egyetem két kutató mérnöke, Andrea Alú és Nader Engheta professzor hangsúlyozta, hogy az általuk "plazma pajzsnak" nevezett szerkezet jelenleg még csupán elméleti stádiumban van. Számításaikról a Cornell Egyetem által üzemeltetett arXiv fizikai weboldalon számoltak be.


Elmondásuk szerint pajzsuk a plazmonok, a fémekben mozgó elektronfelhők különleges tulajdonságait aknázzák ki. A plazmonok a láthatóvá válás alapfeltételének, a tárgyakról visszaverődő vagy szétszóródó fény kiiktatásában játszanak szerepet. Alú és Engheta fejtegetése szerint amennyiben a pajzs úgynevezett plazmon rezonanciájának frekvenciája, vagy a frekvencia, amin az elektronfelhők rezegnek, megközelíti a fény frekvenciáját, a tárgyak eltűnnek. "Ha sikerül a fény hullámait ugyanarra a frekvenciára hangolni, mint a plazmonét, akkor a fény elnyelődik" - magyarázta Dr. Ian Falconer, az ausztrál Sydney Egyetem plazmafizikusa. "A fény ténylegesen keresztül halad a pajzson és bármi legyen benne, az láthatatlanná válik."

Mindazonáltal a kritikusabbak szerint a pajzsot minden egyes tárgyhoz külön finomra kellene hangolni, és a pajzs csupán a fény egy megadott hullámhosszán lenne képes működni. Ezen felül a hatás csak akkor működik, ha a szétszóródó fény hullámhossza nagyjából megegyezik a tárgy méretével, ezért nem tudna elrejteni egy embert, mivel egy ember méreteihez viszonyítva a természetes fény hullámhossza jóval rövidebb.

A technika elméletileg képes lenne a hagyományos fény helyett hosszú hullámú sugárzást alkalmazó érzékelők elől elrejteni űrhajókat vagy más nagy objektumokat, ha viszont a valóság talaján maradunk, akkor leginkább csillogásmentes anyagok vagy mikroszkópikus láthatatlan szondák megalkotásához lesz alkalmazható, vélekednek a kutatók, akik munkáját a DARPA, egy amerikai Védelmi Kutatási Projekt Ügynökség finanszírozza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • karmicsek #64
    Jön Lucky Star! Itt is van, Vagy nincs?
    Kezdődhet az űrvadász trilógia!
  • Hegyikecske #63
    Hmm, elöbb utóbb majd csak kijön az embert eltüntető verzió is :D
  • booyaa #62
    ilyen faszkópéságra dollár milliókat elverni ez aztán előrehaladás...
  • dez #61
    A cikkben a fény elnyeléséről írnak (valószínűleg tévesen), ami miatt nem üveges lenne, hanem fekete.
  • SniperWolf #60
    Lényegében még egy baromság,amiről álmodik az emberiség a kezdetek óta,tudja,hogy nem éri el. De legbelül reménykedik benne,hogy talán mégis,és szeretné azt.

    Főképp a perverz pofátlan kukkolók... fujj...
  • Jilly #59
    Szerintem ha egy tárgy ÜVEGES, akkor látszik a mögötte lévő felület is. ennyi az egész, nem olyan nagyon komplikált.Átlagember, neked sem ártana átlapozni az általános fénytant.
  • dez #58
    Rosszul van az egész megfogalmazva. De nézd meg jobban, mit írt lokko.
  • atlagember #57
    Ez nem jó, mert csak egy fekete foltot csinál, nem pedig átlátszót, mert ami a tárgy mögött van azt nem képezi le.
  • lokko #56
    "A fény ténylegesen keresztül halad a pajzson és bármi legyen benne, az láthatatlanná válik." itt a lényeg a többi fordítási hiba ... a lényeg az hogy áthatol a pajzson a fény mintha a pajzs ott sem lenne, pl a háti oldalon benyeli a fényt a hasi oldalom meg kisugározza, és ezt nem technológiai úton, hanem anyagszerkezeti tulajdonságból adódóan teszi ... így világos?
  • RpPRO #55
    Ha elolvasod meg1x a kommentem, lathatod, h nem az elfeketedesrol beszeltem, hanem arrol, h hogyan kepes a targy mogotti teret, feluletet megjeleniteni, hiszen csak ebben az esetben mondhatnank azt, h nincs ott semmi.