MTI

Naptárvész az űrsiklóknál

A 2000. évi számítógépes naptárkezelési gondok szelleme még mindig kísért: az Amerikai Űrhajózási Hivatal még egy nappal előbbre hozta a Discovery űrkomp tervezett fellövési dátumát, hogy se a visszatérés, se az esetleg szükségesé váló mentési akció ne csúszhasson át az újévbe.

Az űrsiklók számítógépes szoftvere nagyjából 30 éves, és nincs felkészítve a naptári év megváltozására. 2007 január elsejét például a 2006-as év 366-ik napjának tekinti. Az "év végi továbbgördülést" csak az űrrepülőgép központi számítógépének újraindításával lehet korrigálni, és ilyenkor egy rövid ideig irányítás nélkül marad a szerkezet - amit természetesen mindenki el akar kerülni.

A kilövés dátumát már egyszer előrehozták december 14-ről 7-ére, részben az év végi naptárproblémák, részben az ünnepek miatt. A NASA menedzserei most azt fontolgatják, hogy még egy nappal előbbre hozzák a startot. Ha az űrhajó a "kilövési ablak" utolsó napján, december 17-én indul csak el, még idén december 28-án visszatér. Ugyanakkor előfordulhat, hogy rossz időjárás vagy bármilyen előre nem látható esemény miatt csúszik a visszatérés dátuma.

Nem ez az első naptári riadalom az űrprogramban. 1999 decemberében a Hubble űrtávcsövet szervizelték, és a 2000-es évtől való félelmükben a repülésirányítók inkább lemondtak egy űrsétáról, csak hogy mindenképpen az év vége előtt hazatérhessen a csapat, amely végül 1999. december 27-én ért földet.

A NASA szóvivője szerint az évváltás elkerülése nem kényszerítő feltétel, csak egy régóta beidegződött ajánlás. A Discovery legénységének két tagja, Joan Higginbotham és Mark Polansky nemrég szimulált egy január 1-i szituációt, és minden hibátlanul ment. Sajnos ez nem garantálja a 100 százalékos biztonságot éles helyzetben is. A kételyek ellenére a NASA vezetői jóváhagytak egy évvégére eső mentési tervet, ha valami baj történne a most soron következő úton - írta a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #6
    olja = olaj (nem oroszul írtam)
  • bvalek2 #5
    Túlbecsülitek a NASA-t. Azt pl. tudtátok, hogy az űrsiklókban olja-hidraulika van? (igen, éghető, és igen, már 30 évvel ezelőtt is volt jobb, de az olaj olcsóbb...)
  • Razgon #4
    Az űrsiklók számítógépeit és szoftvereit többször is modernizálták!
  • L3zl13 #3
    Miért ne, ha már a hardver 30 éves akkor a szoft (vagy egyes részei) is lehet...
  • Razgon #2
    Gigantikus kamuhír! Komolyan azt hiszed, hogy engednék repülni a siklókat 30 éves szoftverrel? Nevetséges!
  • L3zl13 #1
    Ez nevetséges. 30 éves szoftvernél el tudom fogadni, hogy nem gondolnak a századfordulós problémára, de hogy egy sima évfordulóra sem, az már vicces...