Hunter

Nincsenek pocsolyák a Marson

Ron Levin és Daniel Lyddy bejelentése nem kis izgalmat keltett. Folyékony víz a mai Mars felszínén?! Ha ez igaz, akkor akár a mi fogalmaink szerinti élet is jelen lehet a bolygón, a bejelentést azonban máris cáfolták.

Az ok nem a rendkívül vékony légkör, ami azonnal eltünteti az esetlegesen a felszínre szivárgó vizet, ennél sokkal egyszerűbb: a kérdéses terület, melyet a Lockheed Martin két kutatója az Opportunity felvételeiből kiemelt egy kráter falán helyezkedik el, tehát a víz vagy egyéb folyadék nem állhat meg rajta ilyen formában.

Hogy ezt a páros hogyan nézhette el, avagy miért nem nézett alaposabban utána a kis kép eredeti környezetének, arra még nem sikerült választ kapni. A részlet, amit a kutatók állítólag igen alaposan kielemeztek az Opportunity mellékelt panoráma-felvételének egy része.

Levin tegnap egy személyes nyilatkozatban vonta vissza állítását és elnézést kért a kapitális hibáért. Ennek fényében akárcsak az eredeti hír megjelentetője, mi is kérjük a hír figyelmen kívül hagyását.


Klikk a képre a nagyobb változathoz

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #116
    A "nem nagyon"-ba belefér ez az 1db. :)
  • lacalaca85 #115
    Tessék, meg is találtam neked az infót:

    "NASA's Mars Exploration Rover Opportunity captured this view of "Burns Cliff" after driving right to the base of this southeastern portion of the inner wall of "Endurance Crater." The view combines frames taken by Opportunity's panoramic camera between the rover's 287th and 294th martian days (Nov. 13 to 20, 2004).

    This is a composite of 46 different images, each acquired in seven different Pancam filters. It is an approximately true-color rendering generated from the panoramic camera's 750-nanometer, 530-nanometer and 430-nanometer filters."
  • lacalaca85 #114
    "A korábbi hsz-ekből az jött le, hogy nincs RGB, ezért nem is néztem utána. Ha ha van, akkor miért nem nagyon látni ilyen képeket?"
    "De egyébként szerintem a cikkbeli nagy kép nem monokrómból lett sárgásra színezve, hanem min. két szűrővel készült kép,[...]"

    Dehogynem láthatsz, szinte megcáfoltad önmagad meg a két hsz-ben. Vélhetően RGB kép van kitéve itt.
  • dez #113
    De egyébként szerintem a cikkbeli nagy kép nem monokrómból lett sárgásra színezve, hanem min. két szűrővel készült kép, mert az egyforma világosságú területek nem mindenhol ugyanolyan színárnyalatúak. Csak nem tudom, milyen szűrőkkel készült.
  • dez #112
    Nem látogatok ilyen oldalakat, viszont a NASA oldalait sem bogarászom ilyen képek után. A médiában meg nem nagyon mutogatják őket, így kb. annyit látok belőle (azaz kb. semmit), mint az emberek nagy része. :)
  • mrzool #111
    Szerintem meg látni eleget. Persze ha vki direkt az összeesküvés-elméleteket hiszi el, és csak azzal foglalkozó oldalakat látogat, akkor ne csodálkozzon, hogy ott nem találja meg a true color képeket.
  • dez #110
    A hétköznapi emberekről beszéltem, akik fejében ködösebb fantáziák vannak erről, amiket összetörhetne a rideg valóság. És akkor talán kevésbé érdekelné őket a dolog, ami az anyagi források megcsappanásához is vezethetne.
  • dez #109
    A korábbi hsz-ekből az jött le, hogy nincs RGB, ezért nem is néztem utána. Ha ha van, akkor miért nem nagyon látni ilyen képeket?
  • mrzool #108
    " Az én tippem: a túl élethű képek megmutatták volna a laikusoknak, hogy a mars egy egyszerű kietlen és barátságtalan kősivatag..."

    Hú, most aztán megmondtad a frankót, és leleplezted a szemeteket!

    Komolyra fordítva a szót: a Mars egy egyszerű kietlen és barátságtalan kősivatag, ezt potom 30 éve tudjuk. Igen, a tudósok és az űrkutatók is tudják. Szóval akkor mire is fel a nagy leleplezésed?
  • lacalaca85 #107
    Nos, ha gugliznál öt percet, és egy pillantást a szűrősorzatra, láthatnád, hogy van R, G, B szűrő is a CCD-k előtt.

    Szűrősorozatok, kis színes képekkel.

    Ugyan ezek a szűrők keskenyebb sávszélességűek, mint a bolti fényképezőgépekben lévők, de itt leírják, hogyan hozzák létre belőle a truecolor képeket.