Napi Online

Napkollektoros gulyák a Hortobágyon

Napenergiát hasznosító berendezéseket telepítene a Hortobágyi Nemzeti Park nyári pásztorszállásainak energiaellátására a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. - mondta Boda Mihály, a társaság gazdasági igazgatóhelyettese.

A most kiírt közbeszerzési pályázat szerint a nyertesnek nyolc helyszínre kell szállítania, telepítenie a zöldenergiás berendezéseket és kiépítenie az energiahálózatot. A beszerzés becsült értéke nettó 24 millió forint. Európa-szerte unikális a magyar gulyás állattartás, de a pásztorok nyári lakjaiban nincs áram, sőt több helyen a szükséges vizet generátorokról üzemeltetett szivattyúkkal hozzák felszínre - tette hozzá Boda. A napelemes megoldással így a jövőben elláthatók lennének árammal az 1-3 férőhelyes szállások, a petróleumlámpát felváltaná a villanykörte, valamint tévézésre és mobiltelefon-töltésre is lehetőség lenne a lakokban.

A kht. a második ütemben a téli szállások áramellátását kívánja megoldani, ehhez napkollektorok mellett hőszivattyúkat is alkalmazna. Ennek költsége a mostani pályázat duplája lenne. A társaság önerőből nem tudja a fejlesztésekhez szükséges pénzt előteremteni, az összeg 75 százalékát az agrár- és vidékfejlesztési operatív program támogatja. A kht.-nak bevétele az általa - bio módon - termelt gabonafélékből és olajos magvakból származik, valamint egy bébiételeket forgalmazó német cégnek marha- és borjúhúst szállít.

A nyílt közbeszerzési pályázaton olyan cégek vehetnek részt, amelyek rendelkeznek 2003-2005-ben legalább három, napelemek szállítására és telepítésére vonatkozó referenciával. Az ajánlattételi határidő május 16.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sector512 #2
  • Alfa Of NS #1
    LOL. a gulyan meg GPS, plusz a kutyakon is es a juhasz meg mint egy C&C jatekban egerrel katingatva iranyitja a gulyat a lakbol