• [NST]Cifu
    #92
    Nem tudom mi lehet pontosan ez a vöröshigany, illetve hogy egyáltalán létezik-e. De mindenestre nagyon sok a spekuláció vele kapcsolatban, és nagyon kevés (és az is főleg elméleti szintű) a bizonyíték. Az oroszokra az 1990-es években, és azóta is nagyon jellemző volt a nagyottmondás, ha a katonai képességeik kerültek szóba. Beszéltek a plazma-álcázásról az új vadászgépeik kapcsán, hogy már bevethető, és sokkal jobb, mint az amerikai lopakodók megoldása, és a hamarosan rendszeresítésre kerülő új orosz vadászok fel lesznek szerelve vele. Azóta annyi történt, hogy a MiG 1.42 (az egyik, ilyen plazma-álcázással szóba hozott prototípus) alig egy-két tesztrepülés után eltünt a sűlyesztőbe, és a győztesnek kikiáltott, és szóban rendszeresítésre "ítélt" Szuhoj S-37/Szu-47 még mindig csak tesztgép, és már senki sem beszél arról, hogy valaha is rendszeresítésre fog kerülni. Az is kiderült, hogy Szu-35-ös gépek orrában a plazma-álcázást tesztelik, de nem az egész gépet, csak a radarantennát álcázzák vele, így a Szu-27-es család amúgy viszonylag nagy radarkeresztmetszete lecsökkenthető a becslések szerint a nem lopakodó, csak csökkentett radarkeresztmetszetű nyugati gépek, mint a Dassault Rafale szintjére - de még mindig csak a tesztelésnél járnak vele, nem pedig a rendszerbeállításnál.
    Az új, állítólag forradalmian csendes Borej-osztályú ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárójuk vízre bocsátásáról is már kismillió alkalommal nyilatkoztak, tíz éve építik (!!!), és fogadkoznak, hogy idén már vízre bocsátják. Mellesleg két másik építését kezdték már meg.

    Szóval nem kívánom lebecsülni az oroszok képességeit, de némi szkepticizmussal állok a "szuperfegyvereikhez", no persze tény, hogy egy-két technikai megoldás esetében alaposan megelőzték nyugati riválisaikat.