95
  • Tiberius B
    #95
    Ha immunis nem is, de vannak olyan emberek, akik jó néhány káros hatásnak ellenállnak, persze ezek fenntartásokkal kezlendő hírek.
  • Cat #94
    egyszerüen nem lehetsz rá immunis, sejtszinten roncsol.
  • [NST]Cifu
    #93
    Hát azért az erős megfogalmazás, hogy immunis a radioaktív sugárzásra...
  • [NST]Cifu
    #92
    Nem tudom mi lehet pontosan ez a vöröshigany, illetve hogy egyáltalán létezik-e. De mindenestre nagyon sok a spekuláció vele kapcsolatban, és nagyon kevés (és az is főleg elméleti szintű) a bizonyíték. Az oroszokra az 1990-es években, és azóta is nagyon jellemző volt a nagyottmondás, ha a katonai képességeik kerültek szóba. Beszéltek a plazma-álcázásról az új vadászgépeik kapcsán, hogy már bevethető, és sokkal jobb, mint az amerikai lopakodók megoldása, és a hamarosan rendszeresítésre kerülő új orosz vadászok fel lesznek szerelve vele. Azóta annyi történt, hogy a MiG 1.42 (az egyik, ilyen plazma-álcázással szóba hozott prototípus) alig egy-két tesztrepülés után eltünt a sűlyesztőbe, és a győztesnek kikiáltott, és szóban rendszeresítésre "ítélt" Szuhoj S-37/Szu-47 még mindig csak tesztgép, és már senki sem beszél arról, hogy valaha is rendszeresítésre fog kerülni. Az is kiderült, hogy Szu-35-ös gépek orrában a plazma-álcázást tesztelik, de nem az egész gépet, csak a radarantennát álcázzák vele, így a Szu-27-es család amúgy viszonylag nagy radarkeresztmetszete lecsökkenthető a becslések szerint a nem lopakodó, csak csökkentett radarkeresztmetszetű nyugati gépek, mint a Dassault Rafale szintjére - de még mindig csak a tesztelésnél járnak vele, nem pedig a rendszerbeállításnál.
    Az új, állítólag forradalmian csendes Borej-osztályú ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárójuk vízre bocsátásáról is már kismillió alkalommal nyilatkoztak, tíz éve építik (!!!), és fogadkoznak, hogy idén már vízre bocsátják. Mellesleg két másik építését kezdték már meg.

    Szóval nem kívánom lebecsülni az oroszok képességeit, de némi szkepticizmussal állok a "szuperfegyvereikhez", no persze tény, hogy egy-két technikai megoldás esetében alaposan megelőzték nyugati riválisaikat.
  • SAS107
    #91
    Sziasztok
    Nincs meg valakinek ez a Trinity And Beyond című film? Nagyon érdekel a téma és ezáltal ez a film is felkeltette az érdeklődésemet. Ha valakinek megvan legyen olyan szíves és küldjön egy e-mailt!
    köszike ;)
  • Laci73
    #90
    Human: a vöröshigany önmaga nem robban, egy hatásfok-növelő „kiegészítője” az atomfegyvereknek. Irán kapcsán: nem az a célja az USA-nak hogy kiirtsa a lakosságot (régi római mondás: nyírni kell a juhokat, nem irtani), így neutronfegyver bevetése nem várható. Ellenben egy-két kisebb, kifejezetten romboló hatású, ún taktikai atombomba bevetése nagyon reális.

    Kyron: A vöröshiganyról. Az USA-ban is folytak kísérletek olyan anyagok előállítására, amelyek megnövelik az atomfegyverek hatásfokát - azonban a jelen ismeretek szerint az amerikai tudósok nem értek el eredményeket (vagy ügyesen elhallgatják azokat) Az amerikai kutatók is ismerték az antimon-higany-oxidot, mint "ígéretes" anyagot. A jelek szerint az orosz kutatóknak sikerült a vele kapcsolatos áttörés. Oroszországi információk szerint a vöröshiganyt úgy készítik, hogy az antimon-higany-oxidot feloldják higanyban...ezt az amalgámot ezután bezárják egy tartályba, és egy speciális nukleáris reaktorban 20 napon keresztül besugározzák. Amikor a tartályokat kiemelik a reaktorból, a higanyfelesleg már elpárolgott. Eltávozott a fémhigany, de visszamarad egy Hg2Sb2 kötésű anyag. Ez egy cseresznyepiros polimer, ami a leírások szerint mézszerű vagy gél konzisztenciájú. Ebbe az anyagba „itatnak fel” mesterségesen előállított transzurán elemeket (a haditechnika.hu oldalon közölt cikkből, sem más Netes anyagból nem derül ki ezen anyagok, az ún. aktinoidák pontos neve, de még aránya, tömege sem) Az így nyert végső anyag nem tartós, mindössze harminc nap után elszennyeződik: ilyenkor bonyolult elválasztással visszanyerik a nyers vöröshiganyt. Azonban így is megéri előállítani a végterméket: annyira hatásos fegyvernek bizonyul.

    Kép: (a haditechnika.hu oldal idetartozó cikkéből idéztem sokat hozzászólásomban is)
    [URL=http://www.haditechnika.hu/Archivum/199404/egyeb/P0202.jpg]A "vöröshigany-bomba" vázlata[/URL]
  • Laci73
    #89
    javítás: "...nem készíthető maghasadásos alapon..." helyett "...nem készíthető a hagyományos alapon"
  • Laci73
    #88
    A félelmetes vöröshigany-bomba

    1993-ban Nyegin tábornok, az orosz hadsereg illetékese az alábbi kijelentést tette: Oroszország kifejlesztett egy nagyon kis méretű atomfegyvert, melynek hatásfoka a jelenlegiek duplája, míg tömege csupán azok századrésze. Ez azonban - mivel Nyegin bejelentését hitelesnek tartják nyugaton - azt jelenti, hogy az oroszok teljesen új technológiát alkalmaznak, mivel ilyen kis harctéri fegyver nem készíthető maghasadásos alapon, pl. tisztán plutónium vagy dúsított urán alkalmazásával. Samuel Cohen, a neutronbomba "atyja" úgy véli, az orosz kutatók képesek voltak az eddig bevett, maghasadás elvén működő fegyverek helyett a az ún. neutronfluxusos neutronbomba megalkotására. Ennek lényeges "előnye" hogy a robbanás során speciális anyagoknak „köszönhetően” jóval nagyobb mennyiségű és energiájú neutronok szabadulnak fel (erősebb neutronsugárzás), ugyanakkor a robbanást követő rövid időszakban (a lent említett két nap felezési idővel számítva) a hátramaradó radioaktivitás hamar elenyészik. A fluxus-neutronbomba kétfázisú fegyver: egy igen kisméretű "hagyományos" maghasadásos atom-robbanófej (plutónium alapú, így elég 1 kg plútónium is a robbanáshoz) található belsejében (ezt hívják magnak is mint Cifu cikkéből kiderül), amelyet körülölel második rétegként a vöröshiganyt rejtő "köpeny". A belső mag robbanása, és az ún. ballotechnikájú felépítés miatt keletkező energia hatására a köpenyben lévő vöröshigany reakcióba lép, és hatalmas neutronsugár-dózist lövell a környezetébe. Mivel a maghoz feltétlenül szükséges 1kg tömegű plutónium mindössze 2,4 cm átmérőjű (!) gömb térfogatban elfér - ne feledjük, a plútónium rendkívül nehéz - és a vöröshiganyból sem szükséges nagy mennyiség, már egy teniszlabda méretű (!!!) neutronfegyver megépíthető a segítségével! Nagyobb méret esetén (50 kg) már fúziós elven működő bomba is építhető (azaz egy fúziós hidrogénbomba köré húznak vöröshigany köpenyt) Ebben az esetben a hatás (fellépő neutronsugárzás) katasztrófális mértékű.
  • Kryon
    #87
    Hogy ez a "vöröshigany" mi,azt én sem tudom,bár lenne 2 tippem:

    1-Egyszer azt hallottam hogy vöröshiganynak a plutóniumot nevezik (bár se nem vörös,se nem higany).Ha tippelni kéne talán a Szovjetunióban vöröshigany lehetett a fegyver tisztaságú Pu kódneve,vagy valami hasonló...

    2-A vöröshigany éppenség még lehet valamien extranehéz transzurán izotópok keveréke (californium,kűrium,nobélium,einsteinium),ezek amalgán (higanyban oldott fém) oldata.Ez a használt elemek spontán hasadása,és nagy "neutronnyeresége" miatt erős neutronforrás lehetne,és erre épp ráillenének az állítólagos "vöröshigany" tulajdonságai.
  • HUmanEmber41st
    #86
    Ez a vöröshigany...szal ha volna, már rég bevetették volna az atomot.. megszórták volna Iránt vele..
  • juzosch
    #85
    A népesség jelentős része immunis a radioaktív sugárzásra.

    Ha pedig lacinak igaza van, akkor kezdhetünk félni.
  • Kryon
    #84
    Jó gondolat!

    Ezt támasztja alá,hogy pl. Csernobilnál már sokan visszaköltöztek a tiltott zónába,és eddig nem esett különösebb bajuk,pedig az ottani katasztrófa során tonnaszám szóródtak szét erősen radioaktív anyagok,és hát ugye egy atomfegyverben ennek a mennyiségnek csak kb. század,vagy ezredrésze van hasadóanyagból.....

    A hidegháború alatt készítettek becsléseket arról,hogy hogy érintené az USA-t egy totális atomháború,és az jött ki,hogy a lakosságból kb. 80 millióan túlélnék,ez kb.a harmaduk.Ez azért lehet,mert a vidéki lakosságot nem érné közvetlenül csapás.

    Az biztos,hogy egy atomháború után megnövekedne a daganatos betegségek aránya,és több lenne a halvaszületés,és a várható életkor is jelentősen csökkenne,de a "világvége" szerintem sem következne be.

    Az éghajlat is valszeg hamar visszabillenne,elvégre a sok kísérleti robbantástól sem jött el a nukleáris tél.

    És,hát igen,így átgondolva nem kizárt,hogy egyszer lesz valaki,aki nagy tétekben játszik,és kockáztat....
  • data4
    #83
    Trinity a teszthely neve volt alama gordonál, nem a projekt neve, a projekt neve Manhattan volt.
  • Laci73
    #82
    Az újgenerációs neutronfegyverek – azaz van ok félni

    Érdekes hogy még ötven-hatvan év elteltével is a tisztán uránium és plutónium-alapú atomfegyverek, illetve azok ismert hatása él a köztudatban. A legtöbb ember – természetes módon - pánikszerűen fél a radioaktív sugárzástól. Ennek oka az, hogy atomfegyverek bevetése esetén – ismereteik szerint - hosszú ideig lakhatatlanná válnának egész régiók. Ezen tévhit szerint a nukláris háborúk (így a világháború) kitörését sokáig azért tartották lehetelennek, mert az atomfegyverek bevetése egyik fél számára sem hozná meg a győzelmet – legfeljebb a totális - - az egész Földünkre kiterjedő - pusztítást, és hosszú-hosszú évezredekben vagy még nagyobb időegységekben mért időre válna nukláris sivataggá bolygónk . Ez azonban így, ebben a formában nem egészen igaz. Tegyünk egy kis kitérőt az újgenerációs neutronfegyverek felé.

    Több jelentés tesz említést egy Oroszországból eredő különleges anyagról, az ún. vöröshiganyról, melynek összetétele szigorúan titkos, és feltételezik róla, hogy leegyszerűsíti a nukleáris fegyverek készítését – ám ez csupán a veszély egyik, kisebb forrása. (Teljesség kedvéért megemlíteném hogy egyes kormányok tagadják, mások - pl. az orosz illetékesek vagy az atomlétesítmények ellenőrzésén dolgozó fizikusok - nyíltan elismerik a vöröshigany létezését) A vöröshigany – amely a legveszélyesebb anyag ebből a szempontból – azon anyagok közé sorolható, amelyek egy félelmetes plusztulajdonsággal ruházzák fel a már meglévő atomtölteteket (másik hasonló, de kevéssé ismert anyag a berílium). Képessé teszik ezeket a fegyvereket bevetésük esetén hatalamas és nagyon rövid ideig kifejtett neutronsugárzás-dózis kibocsájtására. ( vhigany esetén a radioaktív felezési idő mindössze kb. két nap !!!)
    Egy ilyen „patkolt” nukleáris bomba felrobbanásakor felszabaduló nukleáris anyagok nagy része rövid idő alatt felbomló izotóp (higany-, antimon-, és oxigénizotóp). Dióhéjban összefoglalva tehát: egy rövid ideig igen erős ugyan a sugárzás, de ennek mértéke nagyon gyorsan lecsökken. Egy ilyen bomba bevetését követő hét óra múlva a föld közelében eltűnik a robbanáskor kifejtett radioaktivitás 90%-a. 48 óra múlva már csak a sugárzás 1%-a mérhető, és két hét múlva a robbanáskori sugárzásnak csupán a 0,1%-a észlelhető. Ez azt jelenti, hogy az adott területet néhány nap múlva ismét fel lehet keresni, és néhány hónap elmúltával pedig használatba lehet venni. Ezért megalapozatlan az a feltételezés, hogy egy atomtámadás után annyira radioaktivitással fertőződne a víz, hogy nem lenne esély a túlélésre. Ami az élelmiszereket illeti, a radioaktív anyagok nagy része néhány hét múlva teljesen eltűnik, és csak a stroncium-90, és a cesium-139 kis részecskéi maradnak még veszélyesek.
    Ezek az említett tények azért fontosak, mert eloszlatják azt a hiedelmet, hogy az atomháború csak elméleti lehetőség, holott valójában tényleges veszély.


  • Cif
    #81
    http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=549225913&n=2
  • Matyóhímzés
    #80
    Elhiszem én, csak kicsit hihetetlenül hangzott elsőre. :)
    Node gondolom, minden tipust többször is kipróbáltak. Szal, akkor helyesbíteném állításom, valszeg a dokumentum filmben van az összes tipus robbantása, amit rögzítettek, és nyilvánoságra is hoztak. :)
  • Invader
    #79
    Ezt muszály bepostolnom, betegre röhögtem magam rajta :)

    http://www.vicclap.hu/static/pic/photo/worldwidedelivery.jpg
  • Molnibalage
    #78
    Most már hiszel? Lookout Mountain (asszem így irják helyesen) stúdiót bízták meg a robbantások dukumentálásával. Keress rá, ha akarsz.
  • [NST]Cifu
    #77
    3-4 rész. Pontosan még nem tudom, most írom az 5. részt. :)
  • 59th LeFty
    #76
    Cifu! Király a cikk! Mennyi folytatás lesz még?
  • 59th LeFty
    #75
    :) Ez valószínűleg egy kis tréfa, legalábbis a madaras állítás, referálva a lopakodó "madáréval megegyező" radarkeresztmetszetére, ami csak egy adat. A jugoszláv esetben, amikor (elvileg) lelőttek egy F-117-es lopakodót, azt egy valóban régebbi típusú (talán SA-4) légvédelemmel tehették, amennyiben lokátorvezérlésű volt. Hozzá kell tenni, vaéószínűleg (mivel a hvatalos állláspont kicsit más) itt nem ahhoz van köze, hogy régi, vagy új volt a berendezés, hanem hogy közel lehetett a kompleyumhz a gép. Kis távolságból ugyanis még ezek a gépek (egyébként mostanában fogják ezeket selejtezni) sem "láthatatlanok", arra lettek kitalálva, hogy a légvédelemmel szembe repülve ne lássák őket. Egyszerűen: valszeg seggbelőhették :)
  • [NST]Cifu
    #74
    Csak az USA 1,030 nukleáris töltetett robbantott fel a tesztek folyamán (plusz a két háborúban bevetett atombomba).
  • tehen_m
    #73
    kösz
  • RoLii
    #72
    1000 felett van az osszesen eldurrantott nukik szama pedig:)
  • Matyóhímzés
    #71
    Na énem eg azt kételm, hogy több, mint ezer atombombát robbantottak volna fel. :D
    Egyébként az összes amerikai atombomba robantást tartalmazza, jópár felvétel.
  • Tiberius B
    #70
    Csak eszembejutott a #68-as hozzászólásról.
  • Tiberius B
    #69
    Vmikor tavaly, vagy régebben volt vmi hír, hogy az oroszok lelőttek egy csúcsfejlett amcsi lopakodórepcsit vagy mit, mert egy ősrégi szibériai automata rakétaindító nem különbözteti meg a madarakat a repülőktől. Mondjuk a vadlibákat meg ugyanúgy lelőtte mondjuk.
    Én legalábbis ezt hallottam vagy olvastam, igaz??? Ha igen nem tudtok esetleg vmit róla?
  • uniu
    #68
    De volt. Eccer egy vadlibacsapatot veltek raketa csapatnak, es akkor majdnem indult a valaszcsapas...
  • Kryon
    #67
    A hidegháborúban bevett gyakorlat volt,hogy kinyitották a silók fedelét néha,hogy kölcsönösen ellenőrízhessék a hatalmak kémműholdjaikkal,a szerződések betartását.
    Másrészt ezt "ijesztgetésre" is használták,a silók nyitásával "nyomatékosítva" érveiket....,ez a kardcsörgetés modern változata....
  • Molnibalage
    #66
    Összes ami robbantás? Na azt kétlem mert több, mint 1000 db volt.
  • Matyóhímzés
    #65
    A videóról nem lehet megálapítani, hol is robbant, mert a földről van filmezve.
  • Matyóhímzés
    #64
    Nem biztos, hogy az űrben, de magassan. :)
  • harcu
    #63
    Voltak nukleáris töltetek, de nem a magyarok kezében, hanem csakis a szovjetekében. Amikor kivonultak, a Frogokat pl. azonnal ki is vonták.
  • eke
    #62
    Ja, bocs a Taszári dolog 89-en volt...
  • eke
    #61
    Ha, jól tudom a cár robbantásakor az egész földgolyó "beremegett" mindenhol regisztrálták a lökéshullámokat (szeizmikusan) azért az nem volt semmi... Egyébiránt kis hazánkban is voltak nukleáris töltetek , asszem SCud-ok a bakonyban. na, meg a Taszári Su-22-en is voltak indító áramkörök (atombombákhoz) amit az orrunk előtt szedtek ki (akkor voltam baka) a raktárak meg Kapolyban voltak...
  • Omegared
    #60
    Űrben robbantott bomba? Hát te többet tudsz mint mi. Úgy tudtam fent sosem robbantottak, és nem is fognak. Egyezmény tiltja.
  • [NST]Cifu
    #59
    A ballisztikus rakéták osztályozása (a hatótávolságok terén vannak eltérések a különféle osztályozások szerint, így a számok csak mértékadó szinten figyelembe veendőek):

    SRBM - Short-Range Ballistic Missile: rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta (hatótávolsága >1000km)
    MRBM - Medium-Range Ballistic Missile: közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta (hatótávolsága 1000-3000km)
    IRBM - Intermediate-Range Ballistic Missile: átmeneti hatótávolságú ballisztikus rakéta (hatótávolsága 3000-5500km)
    ICBM - InterContinental Ballistic Missile: interkontinentális (kontinensek közötti) ballisztikus rakéta (hatótávolsága 5500km<)

    SLBM - Sea Launched Ballistic Missile: vízi indítású ballisztikus rakéta (hatótávolságától függetlenül)
  • troc
    #58
    Trinity and Beyond

    Peter Kuran válogatott a hozzáférhtő videókból. Tobb ilyen filmet készített, kapott is sok díjat. Narrátor Kirk kapitány! :)
  • Omegared
    #57
    Egy kis poén:
    http://wise-obs.tau.ac.il/~friedel/computer_fun/images/nuclear.jpg
  • Omegared
    #56
    Jól tudod :) Ha jól olvastam akkor a Manhattan proj. folytatása volt, az első atmoszférikus robbantás végrehajtása, és a robbantás vizsgálatai.

    Volt még egy nagyon jó sorozat asszem a Discovery-n, a címe ha jól emléxem valami ilyesmi volt: A bomba filmesei (vagy valami hasonló). Ez a kedvenc képem: http://www.jeromegoolsby.net/nucflash/nuke32.html
    Pillar of Fire