MTI

Németország: nő a megújuló energiahordozók termelése

2005 jó éve volt az energiaforrás és alapanyag célú növénytermesztésnek.

"Németországban az ilyen célra hasznosított vetésterület 40 százalékkal 1,4 millió hektárra nőtt az idén" - közölte Andreas Schütte, a megújítható nyersanyagok szakmai szövetségének (Fachagentur für Nachwachsende Rohstoffe, FNR) vezetője a dpa hírügynökséggel. "A mezőgazdaságilag hasznosítható földterület 12 százalékánál már nem lehet beszélni alárendelt szerepről sem a mezőgazdaság, sem a feldolgozóipar esetében" - hangsúlyozta ki.

Különösen nagy mértékben nőtt a bio-üzemanyagok, ezen belül is a biodízel termelése: az idén kétmillió tonnát, 2006-ban pedig már 2,9 millió tonnát állítanak elő. Az EU által a teljes üzemanyagfelhasználás - ami Németországban 58 millió tonna - két százalékára kitűzött bekeverési arányt ezzel messze sikerül túllépni. Biodízel mellett 500 ezer köbméter bioetanolt állítottak elő, amit a motorbenzinhez lehet hozzákeverni.

Schütte nem tartaná szerencsésnek a biodízel kormány által tervezett megadóztatását. Ezzel csak versenyképességét veszítené el a biodízel, ami a termelő létesítmények bezárásához és a repcetermesztés és értékesítés összeomlásához vezetne. "Egyszerűen nem történhet meg, hogy egy évek óta tartó politikai támogatással elért eredményt egyetlen tollvonással eltöröljenek." Komoly növekedést ért el a biogáz termelés is az idén. Az év végére már 2500 körül áll az üzembe helyezett biogáz termelő létesítmények száma és közülük 800 az idén létesült. Együttes teljesítményük 380 megawattra tehető. A fűtés esetében a fosszilis energiahordozók áremelkedése megnövelte a fatüzeléses berendezések iránti igényt. A faforgáccsal és fa-brikettel üzemelő kazánok gyártói nem képesek kielégíteni a keresletet.

A megújítható források azonban nem csak energiahordozóként számíthatnak az ipar növekvő érdeklődésére. A vegyipar alapanyagi igényének már 12 százalékát megújítható forrásokból fedezi, ami duplája a kilencvenes évek közepi szintnek. Schütte szerint a megújuló forrásból származó alapanyagok feldolgozása 40-50 ezer munkahelyet biztosíthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #2
    Jaja, de itt erős az olajmaffia, szóval csak akkor lesz előrelépés, ha azt ők akarják mert érdekük (azaz miután felvásároltak egy valag ocsó földet és megépült az első 2-3 üzemük -azaz már behozhatatlan az előnyük-)
  • papabear #1
    Valaki mondja meg ha nem, de ha MO-n is eljutnánk a tiltástól a támogatásig, az a mezőgazdaságot is kihúzná a sárból... Lehetnénk (bio)olajnagyhatalom is.