Napi Online

A General Electric bízik Európában

A GE Brüsszelben nagyszabású rendezvényen mutatta be, mit kínál Európának, és segítségével mit kínálhat Európa a világnak.

Jeffrey Immelt, a globális társaság elnök-vezérigazgatója a rendezvényen kifejtette: bár sokan borúlátóak az európai növekedési kilátásokat illetően, a GE hisz és bízik a kontinensben, az új technológiák növekvő fontosságában és abban a szerepben, amelyet a társaság európai ága játszhat a jelenlegi és jövőbeni kihívásokra adott válaszban. Mint mondta, minden térségnek megvannak a maga specifikus problémái, így Európának is.

Ennek megfelelően a GE Healthcare új technológiák kidolgozásával reagál a társadalom gyors öregedésére, míg a megjósolt ivóvízhiányra és a környezeti gondokra adott új technológiák kifejlesztésével a GE Infrastructure foglalkozik. Nagy figyelmet szentelnek a hatékony energiahasznosításnak és a környezetszennyezés csökkentésének is. Jó példa erre az Arklow Bank Offshore Wind Park Írországban, amely az első nagyméretű szélerőműtelep, amely parti vizekre épült, s amelynek elsőrendű célja tapasztalatokat szerezni a tengeri (offshore) szélerőművekről. Bár csupán egy életnagyságú kísérleti telepről van szó, a park 25 megawattal járul hozzá Írország 90 százalékban importból fedezett energiaellátásához. A tervek szerint 2010-re már az európai árammennyiség 33 százalékát szélerőműveknek kell fedezniük.

Az amerikai cég hat üzletága közül kettőnek, az egészségügyinek és az energiaügyinek Európában van a világközpontja - az előbbinek Nagy-Britanniában, az utóbbinak Olaszországban. A cég Európában több mint 100 éve van jelen. Az itt működő GE-üzletágak magukban foglalják a gyártást, a pénzügyi, illetve a termékszolgáltatásokat és a fejlesztést. 2004-ben a társaság európai üzletágaiban 72 ezer embert foglalkoztatott és 31,3 milliárd dollár árbevételt realizált. Befektetőként a térségben a társaság foglalkoztatási szempontból legerősebben Magyarországon van jelen. Mint Jeffrey Immelt a NAPI Gazdaság kérdésére válaszolva elmondta - s budapesti látogatásával is igazolta -, továbbra is jelentős szerepet szánnak Magyarországnak.

A GE Magyarországon 1989 vége óta sikeresen működik és növekszik Magyarországon a GE. A GE Hungary Rt. árbevétele 2004-ben 480 milliárd forint volt (2003-ban 391 milliárd forint), 98 százalékos exporttal. Október 27-én Jeffrey Immelt, a cég elnök-vezérigazgatója felavatta a GE Healthcare közép- és kelet-európai központjának új épületét, amely a korábban Budapest különböző részein működő GE Healthcare négy szervezetének ad otthont. A magyar mérnökök a legújabb érrendszeri és onkológiai klinikai alkalmazásokra, valamint szív- és érrendszeri intervenciós rendszerekre szakosodtak. A 11 millió dollár értékű projekt - amelyhez a kormány 1,6 millió dollár támogatással járult hozzá - a GE Healthcare regionális növekedését segíti elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!